Prodluzka?!

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od blesk »

flubber píše:
Nakadah píše:Flubbere myslim ze si obecne vubec pletes co kde je a co jak funguje :)

Keep cool, já moc dobře vím, jak co funguje, i když za ty roky co jsem ze školy už jsem pár detailů zapomněl. Psal jsem to s nadsázkou.

musím se přimluvit, je to náš dvorní elektromechanik :-D občas něco zahoří, vypaří se, ale jinak je to kluk šikovný :lol: :lol: :lol:
zdekar

#47 Příspěvek od zdekar »

Tak těm moderním přístrojům to přepólování asi moc nevadí, ale když má doma někdo něco staršího, co léta funguje a najednou si koupí prodlužku, kde to je opačně, tak to může v tom přístroji třeba blejsknout. Podpálí to ty pavučiny co se tam za pár měsíců co to leželo v komoře vytvořily a může to shořet celé. Oni ty pavouci jsou pěkný svině a zalezou do všeho co se i den nepoužívá :D (nebudu dávat příklad pavouka, který to tak dělá).
To jen tak pro příklad, co mhabr chtěl ;-) :lol:

Nicméně si myslím že zapojit to tak je prasárna a ten co vymyslel tu normu že to může být i vpravo je ještě horší. Co asi tak vymyslí příště? Že se fáze může dát kamkoliv (vlevo, vpravo, na kolík)?... :roll:
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
mhabr

#48 Příspěvek od mhabr »

zdekar, ty toho o elektrice asi vis pramalo.

A za socika jsi nikdy nevidel pouzivat takove ty klasicke roztrojky dve zasuvky s kolikem a jedna na plochou vidlici, kde ta jedna zasuvka s kolkem mela prohozenou fazi s nulakem? Pouzival to snad uplne kazdy a nikdo nad tim nepremyslel. A ze se tenkrat tech starych zaprasenych a zapavucinovanych pristroju pouzivalo vice, nez ted, ze?
Navic se obcas ve starych barakach setkavam se zasuvkama, ktere sice maji fazi vlevo, ale kolik dole takze jsme zase tam, kde jsme byli ...
bitovod

#49 Příspěvek od bitovod »

zdekar: Nevím proč, ale při nakouknutí do totoho vlákna se mi kroutí i nehty na nohou, sice už je to skoro dvacet let, co silnoproud nedělám, ale základní reflexy zůstaly...

Hrozně rád bych napsal víc, ale nechci si vykoledovat ban, snad jen to, že pokud nevím, o čem mluvím, tak mlčím, šoupám nohama a nepokouším se radit.

Začínám tušit, že pověsti o nevalné kvalitě českého školství jsou ještě silně podhodnoceny :(
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
JMalik

#50 Příspěvek od JMalik »

mhabr píše:...............Když jsem byl posledně na přezkoušení 50ky, tak Ing. Sluka z ITI se k tomu vyjadřoval tak,..........
............Tímto končím diskuzi na téma fáze vlevo vpravo.

Když jsem posledně přezkušoval pracovníky z padesátky, tak jsem se k tomu vyjadřoval tak, že jeden vodič je "živý" a druhý je všude možně po cestě spojen se zemním potenciálem (pokud to není ochrana chráničem, oddělením obvodů....) a ať se tak k tomu chovají :wink:
Taky je myslím možné tuto část diskuse uzavřít.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Genagen »

hm zmenim tema... nemate kontakt na elektrikare, co by mi udelal rozvody pro kuchynskou linku? neni toho moc. posunout par zasuvek, napajeni digestore. Misto praha.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od AR1 »

Genagen píše:hm zmenim tema... nemate kontakt na elektrikare, co by mi udelal rozvody pro kuchynskou linku? neni toho moc. posunout par zasuvek, napajeni digestore. Misto praha.

602 696 932 jmenuje se Marhan nebo Manhan, zkus mu zavolat.
zdekar

#53 Příspěvek od zdekar »

mhabr píše:zdekar, ty toho o elektrice asi vis pramalo.

A za socika jsi nikdy nevidel pouzivat takove ty klasicke roztrojky dve zasuvky s kolikem a jedna na plochou vidlici, kde ta jedna zasuvka s kolkem mela prohozenou fazi s nulakem? Pouzival to snad uplne kazdy a nikdo nad tim nepremyslel. A ze se tenkrat tech starych zaprasenych a zapavucinovanych pristroju pouzivalo vice, nez ted, ze?
Navic se obcas ve starych barakach setkavam se zasuvkama, ktere sice maji fazi vlevo, ale kolik dole takze jsme zase tam, kde jsme byli ...

Mám z elektroniky jen maturitu, ale neživím se tím. :D Tím nechci říct že z toho vím všechno. Ale vím dost na to, abych si mohl udělat doma komplet rozvod elektřiny. Že v rozdvojkách je to prohozené? Tak to fakt nevim. Co funguje, tak v tom se nehrabu :) Tedy pokud nemyslíš to, že tam co je kolík dole, je pak fáze vpravo... ano to by být měla. Pokud si tu rozdvojku otočíš tak, abys ten kolík dostal nahoru, pak dostaneš i fázi doleva ;-) A taky myslím že vím dost na to, abych poznal co je pořádná konina (třeba fáze vpravo nebo ten můj příklad s elektromotorem) - jak někdo střízlivý můžu tohle vymyslet nevím? :lol: :lol:

No nic... už radši mlčím :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
flubber
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od flubber »

zdekar: v těch starých (černých) rozdvojkách byla opravdu v jedné zásuvce fáze přehozená. Kolík byl nahoře na obou stranách a zdířky byly propojené plechem bez křížení.
zdekar

#55 Příspěvek od zdekar »

flubber píše:zdekar: v těch starých (černých) rozdvojkách byla opravdu v jedné zásuvce fáze přehozená. Kolík byl nahoře na obou stranách a zdířky byly propojené plechem bez křížení.

Díky za informaci. Tak to fakt nevím. Buď jsem se s nimi vůbec nesetkal nebo jsem to tenkrát vůbec neřešil. Pamatuju si jen ty, co mají na opačné straně kolík dole. Prostě jsem chtěl říct, že je slušnost dávat fázi vlevo a nějak jsem se dotoho pak zamotal a vytvořil spoustu konin, za který si zasloužím známku 8. Omlouvám se i těm co v elektrice dělají a mohlo jim to zděšení při čtení vlákna způsobit psychické následky. Howgh.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
pp
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od pp »

flubber píše:zdekar: v těch starých (černých) rozdvojkách byla opravdu v jedné zásuvce fáze přehozená. Kolík byl nahoře na obou stranách a zdířky byly propojené plechem bez křížení.

tohle bylo dokonce i v tech bilych roztrojkach (proti sobe dve nekrizene(!) trivodicove (L,N,PE) zasuvky a z boku jedna dvouvodicova) vypadaly nejak takhle

jo a jeste jsem si vzpomnel na jedno poradne ZVERSTVO
(viz http://danyk.wz.cz/roz3ka.html )

Obrázek

Obrázek
geo
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od geo »

Nedá mi to - protože mne elektrika a eloktronika už 35 let živí, musím každý tři roky na zkoušky a ke všemu si chci na starý kolena udělat revizáka....
Na prodlužovačce by mělo být zapojení vodičů shodné na zástrčce se zásuvkou. Ale - norma povoluje otočení fáze, nikoliv pracovní nuly s ochranným - zelenožlutá kontra modrá. Mluvíme o jednofázu. Vzhledem k tomu, že veškeré "veřejné" zásuvky jsou pod chráničem! Každé nové zařízení zakoupené v obchodě nesoucí příslušné atesty má toto vyřešeno konstrukcí - dvojí ochrana, ochrana oddělením atd... Bohužel "normodárci" neuvažují o tom, že v našem státečku jsou i lidé, kteří mají starší produkty - třeba vrtačka s hliníkovým tělem a držadlem - a je tu průser při nákupu prodlužky, rozdvojky v gumě od Lekrandu, atp kde je toto otočeno. Vysvětli mému 80tiletýmu tátovi, že tahle vrtačka je do sběru. Když mu koupím novou, tak s ní nebude dělat - je zvyklej na starou.
O tom že vše toto el nářadí podléhá pravidelné revizi - kdo z vás tady má kartu přístroje a platnou revizi? V domácnosti bych to tipnul na 99,9% všech zařízení :lol:
"Normodárci" mne s*rou, připadá mi, že o elektrice vědí akorát, že 14 jezdí do Kobylis!!!
Byl jsem na školení 50tky a přednášející: " chlapi, hlavně vypínač nahoru zapnuto dolů vypnuto!" Dotaz:" šéfe a co schodišťák?" Přednášející s maximálním přesvědčením:" Chlapi, já vím člověk se naběhá, ale jde to!"
Závěrem - kupujte zásuvky a prodlužky nejradši český, ( třeba SOLID, nebo něco ) na tu hyper a super marketovku pokud nebydlíte v novostavbě po r 2005 se radši vyprdněte, nebo do ní strkejte jen vidličky. To jsou přístroje většinou o malém příkonu a s dvojí ochranou nebo aspoň trafem. :wink:
geo
mhabr

#58 Příspěvek od mhabr »

Kolego geo, sice me elektrika nezivi 35 let, ale napsal jste spoustu nesmyslu.

Napr.
že v našem státečku jsou i lidé, kteří mají starší produkty - třeba vrtačka s hliníkovým tělem a držadlem - a je tu průser při nákupu prodlužky, rozdvojky v gumě od Lekrandu, atp kde je toto otočeno. Vysvětli mému 80tiletýmu tátovi, že tahle vrtačka je do sběru.

Proc ??? Pokud je ta vrtacka zapojena spravne a ne jako ten vysavac od elektroluxu, co jsem popisoval pred par prispevkama, tak je jedno, jestli je faze v levo, nebo v pravo. Hlavne musi byt zapojen spravne, tj. motor na faze + nulak a kostra na ochranny, tj. dutinka na vidlici. Vse ostatni je spatne. Rozhodne zadny pracovni vodic nesmi byt spojeny s krytem a neznam takovy pristroj (videl jsem stare vrtacky CKD, kde izolacni stav nedovoloval je pouzivat, ale nebylo to konstrukci, ale starim).

O tom že vše toto el nářadí podléhá pravidelné revizi - kdo z vás tady má kartu přístroje a platnou revizi? V domácnosti bych to tipnul na 99,9% všech zařízení

To sice ano, ale tato pocinnost plati pouze pro zamenstnavatele, nikoliv pro domacnosti.

Cesky vyrobek "Solid" jste taky urcite myslel jako dobrej vtip, co?

Navic, jak uz jsem tady psal, tak za socika pouzival rozbocky, ktere prohazovaly fazi s nulakem kde kdo a nevim o nikom, kdo by na to zemrel.
A kdyz jsem videl, co se pouzivalo treba na stavbach v letech sedmdesatych, tak faze v pravo v prodluzce byla jen to nejmensi zlo (myslim tim vselijak "opravovane" prodluzky, omotane naplasti z lekarnicky, napojovane vselijak, dvouzilove s jednim dratem, ktery byl zroven na koliku a (leve) spicce, atd.).

Znovu pripominam, ze neprosazuju fazi vpravo, jen pisu, ze v neposvecene podobe se to tady pouzivalo vic jak padesat let a spouste lido to vyrazne nevadilo.

Rozhodne ale souhlasim s tim, ze prodluzka s nezapojenym ochrannym je opravdovej pruser !!!
geo
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od geo »

Asi píšu nesmysly - mám už na to věk - konstrukci této vrtačky nemám ale na svědomí já, dokonce si ani nepamatuju výrobce. Je to podobně "špatně" zapojeno jako ten Elektrolux. Detaily po mne nechtěj. Už je ve pryč. Další nesmysl - třeba radiopřijímač Blaupunkt měl jednu konstrukční vadu - objevila se fáze na kostře, tudíž i na knofíkách přišroubovaných na osách - díra se zakapávala voskem. Stačilo otočit vidlici - a není to zas tak dlouho co tyhle přístroje měli lidé doma cca 15 let. O to tu nejde, chtěl jsem jen poukázat na nebezpečí takovéto prodlužky a na to, že se v našich domácnostech nacházejí spotřebiče ( např mj lednice z Ruska dodnes na spoustě chalupách fungující ) kde nedodržení fáze "u srdce" může být nebezpečné. Můj soused díky prodlužováku na zahradě to má 6 let za sebou - dlouhý kabel, jistič na 50m již nevybavil a vrtačka do kovového sloupku plotu ... Expert z kriminálky potvrdil.
Máš pravdu, že povinnost revize je pouze pro zaměstnavatele. Je to tedy další nesmysl co píšu - v práci může dojít k poškození izolace - v domácnosti se to přeci stát nemůže :lol: . Píšeš o stavbách - nikdy nikoho to nezabilo - tak další můj nesmysl. Vím o pár případech i za socíka. Že mají prodlužky slepený čímkoliv vím velice dobře, mám ale rychlý štípačky. Myslím, že je to zbytečný hazard. Taky ve zprávě se uvádí - pracovník nedodržel bezpečnost práce - a ne měl prodlužovák v kýbli s vodou. To by ods*al zaměstnavatel.
Omlouvám se za Solid :oops: , chtěl jsem uvést jinou opravdu českou ale aby to nebyla reklama, protože ji vlastní kamarád. Začíná na I
Ještě malý příklad "nerevizí" v domácnosti. CCa 7 let zpět jsem dělal instalaci kamarádovi - novostavba, vše dle norem, pod chráničema. Loni začala zlobit pračka a vypadával chránič. Tak prodlužka ze zásuvky od lednice a ejhle pračka fungiš. Vadný chránič!? Ne opravář "přehlédl" prorezlou krabici pračky a fáze na obalu. Sranda co? Stačilo aby paní domácí bosa na mokrý dlažbě ... Ale třeba to je taky nesmysl, všichni máme zdravý srdce, a my elektrikáři jsem proti úrazu el vočkovaný :lol: :lol: :lol:
geo
JMalik

#60 Příspěvek od JMalik »

to mhabr,
jenom takový příklad:
Představ si, že máš deset nasmyčkovaných zásuvek typu Unika Top (třeba ve dvouvodičovém rozvodu) a někde se ti přerušil nulák a v dalším místě i fáze.
To je celkem normální stav po nějakých vrtacích, zednických...., pracích.
Teď to budeš hledat. Do tohoto typu zásuvek musíš nastrčit současně oba měřící konce, nebo konec doutnavky a na druhou stranu šroubovák, aby jsi odsunul blokační záslepky.
Pokud bude pravidlo- fáze vždy vlevo, stačí strkat doutnavku jen vlevo. Pokud to bude libovolně, musíš ověřovat i tu druhou díru.
To,že odšroubuješ kryt a vlezeš tam v přesvědčení, že je to bez "živého" vodiče je další věc.

Prostě proč to zbytečně komplikovat, když dodržet fázi vlevo téměř nic nestojí a následně to zjednodušuje situaci.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“