Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Jsem si rikal, proc jen ta prodluzka po zapojeni srsi Nulak a faze nepripajeny, jen tak navolno pritisknuto umelohmotnym kolikem a samozrejme se nulak vyklepal BTW nemela by byt faze vlevo?
Prdlajs, tyhle shity dělají v Polsku.
Tak nějak mě připadá, že tyhlety spotřební elektrozáležitosti jdou od desíti k pěti. Zlatý bakelitový zásuvky s keramickým vnitřkem.
Jo a to buď ještě rád, že tomu neupadaly ty ochranný kolíky, roznýtovaný do mosaznýho pásku tloušťky alobalu..
JirkaA píše:Levá fáze, pravej nulák, kdo to neví ten je **rák
nás to kdysi učili, že je to jako číslo deset, vlevo jednička jako fáze a pak nula, ale takhle jsem to ještě neslyšel! máš geniální pedagogický talent!
Před několika roky jsem koupil prodlužku a za měsíc jsem chtěl ještě jednu - tu samou. Prodavač a současně majitel toho obchodu mi sdělil, že už nejsou a nebudou, protože už bere jen tyhle polské - kvůli nejnižší ceně. Rozšroubovat se nadaly - byla to taková jednorázovka. Když se pokazí tak vyhodit a jít do krámu pro novou. Tentokrá holt soudruzi z PLR někde udělali chybu. Naštěstí mám ve zvyku novou prodlužku doma hned projet zkoušečkou, zda je správně zapojena. JaHo
Fáze vlevo a pracovní vodič vpravo je jen doporučení, v žádné ČSN se neuvádí jak to musí být
Pro ty co si takové to prodlužky kupují,doporučuji slušné pojištění domácnosti,protože když se podíváte na štítek a tam si přečtete max 13
00W a najdete to v kuchyni kde je v tom zaražená vidlice od rychlovarný konvice cca 2000kW a třeba ještě topinkovač s mikrovlnkou a v neděli to ženská používá jako přívod pro žehličku,tak to potěš prdel.
Ideální stav ,prodlužku si udělat sám ,v každém slušném elektru na to mají komponenty,vyjde to o 50Kč dráž ,ale mám jistotu že je to v cajku
japanel píše:tusim podle aktualnich predpisu muzes dat fazi jak v pravo, tak i vlevo Jaromir
trošku jsem zagooglil a k mému překvapení je to u nových rozvodů opravdu jak píšeš:
V Doporučené normě ČSN EN 3 2000-4-41 je definován pouze ochranný vodič a pracovní vodič. V trojvodičovém systému TN-C-S je celkem jasné, že v provedení vybavení dvoupolového chrániče nemá význam dále definovat, že se nesmí přerušovat ochranný vodič, tedy dle selského rozumu je jedno, kde bude připojen fázový vodič, jestli vlevo nebo vpravo.
Co se týče mne já jsem i nadále jednoznačně pro VLEVO (z historických důvodů).
Dále je novelizace této normy upravena a s platností od (asi 9/2008) musí být ve všech projektovaný objektech definovány zásuvky "Pro obsluhu laické veřejnosti" chráněny dvou nebo čtyř polovým chráničem. Tedy dle selského rozumu musí bých všechny zásuvkové okruhy v RD vybaveny chráničem. Je tam pár vyjjímek pro trvale připojené spotřebiče u kterých by vybyvení chrániče mohlo způsobit škody na majetku laika. Tedy dle selského rozumu lednička, zabezpečovací zařízení řídící jednotka vytápění a podobně.
Takže u trojvodičové soustavy TN-C-S je jedno zda vlevo či vpravo.
Něco jiného jsou opravy a drobné úpravy elektroinstalace dle naší staré ČSN 341010 a jí navazující normy. Kde je NUTNÉ opravy provádět dle této normy a tedy při výměně nebo doplnění další zásuvky do okruhu zapojit fázi VŽDY VLEVO.