Jak začít se RC spalovákem???
Bolero2004 Pokud mohu vstoupit do diskuse a přidat svůj názor tak se drž rad jirky Vzduchoplavce neboť to jsou rady u mě prověřené.Zejména s těma filtrama.Čím víc Ti ostatní budou dávat různé rady na tohle a tamto tak v tom budeš mít větší zmatek.Jak radí Vzduchoplavec:přijímač HFD 08RO,Vysílač minim.6 kanál s digit.trimy(pokud chceš lítat dál a ne jen s tímto érem)promiň ale to stejně půjde do 2vou měsíců do kopru.(nemyslím to špatně ale první éra tak většinou končí..vlast.zkušenost.)I to je někdy dost dlouhá doba.U mě to bylo po 6ti přistáních s Canarym.Hlavně vydržet s nervama.
-
Calimero..
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká motoru, můj názor je, že pro úplného začátečníka bude lepší ASP 5,3, ta MVVS 3,5 se bude určitě hůř ladit a navíc je podle mě na Sonica málo, co se týká vysílačky ,Hitec Optic 6 nebo Eclispse 7 bude pro začátečníka dobrá volba, prodávají se sety s vysílačem i přijímačem, já tam měl i ten zmíněný molitan na přijímač ale místo něj ti poslouží jakýkoliv jiný molitan, pro mě je ideál používat tzv. karimatku, ze který si kus uříznu. Serva Hitec HS422, standartní serva, nikdy jsem snad na ně neslyšel hanu, což se v modelářství tak často nestáva. Žhavení ( to je to co si viděl ) je několik druhů, záleží co si vybereš, používám jak power panel ( nutnost nějakého boxu, baterie, kabelu s koncovkou ) , tak i externí žhavítko (trubička na konci něco jako zvětšený šroubovák a v tom baterka) oboje k plné spokojenosti. Přijmačové baterky -na to odpověděl Vzuchoplavec, jen podle mě začátečníkovy bych nedoporučoval cokoliv pájet a podobně a koupil bych hotový, s tím je spojeno nabíjení. K mé Eclipse nebyla v setu nabíječka, musel jsem dokupovat, tato nabíječka umožňuje nabíjet i přijmačové baterky, jedná se o pomalé prosté nabíjení, pro začátečníka ideál, cena někde kolem 250 Kč jestli si dobře pamautuji. Všejsou to jen mé subjektivní názory, nikomu je nevnucuji.
-
Calimero..
- Kontaktovat uživatele:
Vzduchoplavec píše:Polynom: Mnooo... osobne tankuju palivo znovu pred kazdym letem a zbytek vytankovavam ven, takze o nejakem usazovani ricinu nemuze byt rec. Navic mam bimbatko se sitkem, tudiz pripadne necistoty se zachyti uz tam.
Filtr predstavuje jen dalsi potencialni pricinu zhorseni chodu motoru. Rozhodne pro zacatecnika bude dobre, kdyz tech pricin nesnazi bude co nejmene.
Přesně tak, u mě, když jsem začínal to byly příčiny toho proč mi to nešlo, přes filtr to špatně tlakovalo. Pokud někdo filtruje při tankování a má bimbátko se sítkem, nedával bych v žádným případě filtr do palivové soustavy , ani žádné spojky a podobně, to přináší jen problémy. Pro labužníky, znám několik lidí co filtrujou palivo při přelévání z obchodního balení do své nádoby přes filtrovací papírky na překapávané kafe, pokud někdo chce může dělat i toto
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Doporučil bych
FX-18V2 dá se sehnat za 3500
HFD08RD se dá sehnat za 980kč
4ks serv Futaba by se dali sehnat za 1290kč
přijimačový akumulátor 4čl např 1700Mah seženeš do 200kč
vypínač pokud si zvládneš udělat sám je to otázka desetikoruny
a co se týká toho bimbátka
to větší s tím Filcem se dá používat jak na benzín tak na metyl.používám ho jak u benzínů tak u metylu. zabraňuje penění paliva. přesto pro méně náročné modely jako je Sonic stačí to obyčejné menší pouze se sitkem.
Ale jak říkám obrať se na toho u koho máš ten kurs. také mám rc-školu a pomoc s vabavením modelu je součástí výuky
FX-18V2 dá se sehnat za 3500
HFD08RD se dá sehnat za 980kč
4ks serv Futaba by se dali sehnat za 1290kč
přijimačový akumulátor 4čl např 1700Mah seženeš do 200kč
vypínač pokud si zvládneš udělat sám je to otázka desetikoruny
a co se týká toho bimbátka
to větší s tím Filcem se dá používat jak na benzín tak na metyl.používám ho jak u benzínů tak u metylu. zabraňuje penění paliva. přesto pro méně náročné modely jako je Sonic stačí to obyčejné menší pouze se sitkem.
Ale jak říkám obrať se na toho u koho máš ten kurs. také mám rc-školu a pomoc s vabavením modelu je součástí výuky
Radim
no jo ja to bimbatko mam u mvvs8cm a věř že neni jenom pro benzinyVzduchoplavec píše:Lukas: Jenze ten je pro benzin. Rec tu jde o methylu...
No skoro jsem zapoměl. V sonicu je špatně vyřešena nádrž. Vem tu zahnutou trubku, která se napojuje na výfuk a na tom konci, která je v nádrži udělej pár tahů pilníkem, nebo to zbrus na 45stupňů. Jestli chceš původní bimbátko, tak tam radši taky udělej pár zářezů. Ušetříš si hodně problémů.
co nejaky vysilac od multiplexu (cocpit roal evo 7)ty jsou jeste za rozumne ceny a vystaci ti i pro obra cocpita mam uz 6let a bez jedineho problemu a ten primac co k tomu dostanes je dokonalej odolova ruseni a jdou s nim proletet draty vysokeho napeti(s hitecem se k nim nesmis ani priblizit)a o ty futabe toho moc nevym ale myslim ze za tu cenu neni vybavena prepinacema takze dostanes ctyrkanal ke kteremu te prepinace budou stat dalsi ohromny prach poavad si je neudelas sam

- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
- bolero2004
Nejdříve děkuji všem za rady,konečně se začínám prokousávat problémy,abych dal dohromady můj první spalovák,ale stejne si připadám,jak tatar,není to tak jednoduchý,jak sem si říkal...
))ale ono se to podá,doufám .))
Nakonec po dlouhém čučení na netu jsem si vybral k letadlu následovné:
- motor ASP S32A 5,23 ccm¨
- Rc soupravu v setu OPTIC 6 FM + HFD-08RD + 1 HS -311 (cena 4.840,-kč ) hrůza,asi určitě největší investice .))
- Serva HS-311,nebo koupim 422 (popravdě se vnich nevyznám,tak to střílím dle rad tady na netu )
- vrtuli se doufal v APC 10/5 Sport,ale to nevím jistě, u motoru jsem nenašel specifikaci,jaká je nejvhodnější.
A co mi ještě chybí k letadlu??Ještě asi žhavení a příjímačový akku,jen nevím,jakej nabíječ na akku,ten nabíječ dokáže standartně nabíjet spojený 4 baterky??
Ještě jednou díky za trpělivost,ale snad to s pomocí Vás dám konečně dohromady a pak hurá budu se učit lítat,není to blbej nápad začínat v zimě??
Nakonec po dlouhém čučení na netu jsem si vybral k letadlu následovné:
- motor ASP S32A 5,23 ccm¨
- Rc soupravu v setu OPTIC 6 FM + HFD-08RD + 1 HS -311 (cena 4.840,-kč ) hrůza,asi určitě největší investice .))
- Serva HS-311,nebo koupim 422 (popravdě se vnich nevyznám,tak to střílím dle rad tady na netu )
- vrtuli se doufal v APC 10/5 Sport,ale to nevím jistě, u motoru jsem nenašel specifikaci,jaká je nejvhodnější.
A co mi ještě chybí k letadlu??Ještě asi žhavení a příjímačový akku,jen nevím,jakej nabíječ na akku,ten nabíječ dokáže standartně nabíjet spojený 4 baterky??
Ještě jednou díky za trpělivost,ale snad to s pomocí Vás dám konečně dohromady a pak hurá budu se učit lítat,není to blbej nápad začínat v zimě??
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Lukas píše: no jo ja to bimbatko mam u mvvs8cm a věř že neni jenom pro benziny
Ale jo verim, ale jsou to zbytecne penize navic. Pro takoveto letadelko je to neumerny luxus.
Jinak s Hitecem jsem u dratu vysokeho napeti take nemel probem. Jako rozhodne to neni nejlepsi prijimac na svete, ale ma velmi dobry pomer cena / vykon a hodi se do spalovaku. Guma pro ochranu prijimace je dodavana spolu s nim, ale vetsinou ho obaluji do nejakeho mekkeho a vice tvarneho molitanu.
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Do letadla pak uz z elektroniky nepotebujes nic.
Investice do vysilace je na zacatku nejvetsi, ale zase ti bude dobre slouzit a zrejme to bude vec, ktera ti vydrzi i nejdele.
Doporucene vrtule pro ASP naleznes zde:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=41&zbozi=168
Zacit v zime neni sice idealni, ale zase byva bezvetri. Ja zacinal na jare, kdy to priserne foukalo a to taky neni dobre. Zima ma krome zabnoucich rukou tu hlavni nevyhodu, ze motory hure startuji. Uprimne receno zabihat motor v teplotach pod bodem mrazu bych tedy nechtel. Minimalne zabeh by to chtelo provest v teple. Sice se to nedoporucuje, ale pokud mas garaz, tak to zkus zabehat tam. Je to sice strasnej opruz (smrad), ale da se to.
Jeste dotaz - to je tvuj prvni spalovak a nebo RC letadlo vubec?
Investice do vysilace je na zacatku nejvetsi, ale zase ti bude dobre slouzit a zrejme to bude vec, ktera ti vydrzi i nejdele.
Doporucene vrtule pro ASP naleznes zde:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=41&zbozi=168
Zacit v zime neni sice idealni, ale zase byva bezvetri. Ja zacinal na jare, kdy to priserne foukalo a to taky neni dobre. Zima ma krome zabnoucich rukou tu hlavni nevyhodu, ze motory hure startuji. Uprimne receno zabihat motor v teplotach pod bodem mrazu bych tedy nechtel. Minimalne zabeh by to chtelo provest v teple. Sice se to nedoporucuje, ale pokud mas garaz, tak to zkus zabehat tam. Je to sice strasnej opruz (smrad), ale da se to.
Jeste dotaz - to je tvuj prvni spalovak a nebo RC letadlo vubec?
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
k vysílači si kup zrovna origo. nabíječ. CG-23 nebo tak nějak, nabíjí to 1300mAh baterie ve vysílači a pak přijímačové 4články, když si teda pořídíš 4článek SANYO KR1100AAU, tak je můžeš nabíjet s tim taky.
k vysílači si kup zrovna origo. nabíječ. CG-23 nebo tak nějak, nabíjí to 1300mAh baterie ve vysílači a pak přijímačové 4články, když si teda pořídíš 4článek SANYO KR1100AAU, tak je můžeš nabíjet s tim taky.