Zdar kluci,
nevíte kde sehnat smrkové nosníky o průřezu 1x"něco"?
Nějak to nemůžu najít...
Potřebuju to na horní a spodní pásnici I nosníku profilu a nemužu nic najít...
Říkám si že bych to případně říznul z let. 1mm překližky, ale kdosi mě zrazoval že by to bylo křehké, tož nevim...
RiMr píše:Zdar kluci, nevíte kde sehnat smrkové nosníky o průřezu 1x"něco"? Nějak to nemůžu najít... Potřebuju to na horní a spodní pásnici I nosníku profilu a nemužu nic najít... Říkám si že bych to případně říznul z let. 1mm překližky, ale kdosi mě zrazoval že by to bylo křehké, tož nevim...
Soudím, že to máš to toho historika, cos přemýšlel včera nad žebrama, je to tak? Jaký to má rozpětí?
Smrkový nosníky 4x1 jsem snad do normálního éra v životě nepoužil. Když tak se používaly 5x2 a plynule se ztenčovaly ke konci. No a jak se k nim přišlo? Snadno: v modelářský prodejně se vybraly nejvhodnější, nejlepší a nejrovnější a ty se pak prostě obrousily. Učili se to děti v kroužku, jako jednu z prvních modelářských operací:-).
Jinak bych řek, že nosník z pevný balzy 5x2 bude lehčí a stejně pevný, jako smrkový 4x1. Nevejde-li se, propiluj zářezy v žebrech.
čáp píše:Soudím, že to máš to toho historika, cos přemýšlel včera nad žebrama, je to tak? Jaký to má rozpětí? Smrkový nosníky 4x1 jsem snad do normálního éra v životě nepoužil. Když tak se používaly 5x2 a plynule se ztenčovaly ke konci. No a jak se k nim přišlo? Snadno: v modelářský prodejně se vybraly nejvhodnější, nejlepší a nejrovnější a ty se pak prostě obrousily. Učili se to děti v kroužku, jako jednu z prvních modelářských operací:-). Jinak bych řek, že nosník z pevný balzy 5x2 bude lehčí a stejně pevný, jako smrkový 4x1. Nevejde-li se, propiluj zářezy v žebrech.
Tak tak, soudíš dobře Rozpětí přes metr. To broušení jsem za mlada utrpěl taky a moc se mi do toho nechce... Zvážím tu balzu, ono se to bude vytahovat na gumicuku, tak to zas nemůže být moc "odlehčené".
Díky za rady!
Na gumicuku, tak to neváhej a propiluj žebra. Pevnost nosníku na ohyb je daná především jeho výškou, šířka hraje výrazně menší roli. A 1 mm nosník ze smrku, to je slabý. I když pokud je vylepíš, tak tvoří jeden pevný nosník, ale 1 mm smrk je vážně málo. Je to dost v rozporu s tím, že jsi původně chtěl dělat žebra z 3 překližky.
Takže, já bych to dělal klasicky: žebra 1,5 - 2 mm, do nich hlavní nosníky dva nad sebou 4-5x2 (vylepit stojinou z balzy 1 mm) a ještě tak jeden až dva pomocný nosníky z balzy (3x3), ale to není nutný. A nebo nahoru a dolu jeden nosník smrk 3x3 a jeden - dva pomocný smrk - balza 3x3. Když použiješ "rašplovou interpolaci" jsou díry v žebrech dílem 5, max. 10 minut pilování.
Firma BB Model má v tomto oboru zajímavý sortiment, hlavně nabízí i délku 1500, což není v kraji zvykem. Pro nás Pražácí je trochu problém v dopravě. Poště bych asi takového zboží nesvěřil, leda by to bylo v příslušně dlouho vodovodní pozintrubce .