Smrkové nosníky 1x4 nebo 1x5?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Smrkové nosníky 1x4 nebo 1x5?

#1 Příspěvek od RiMr »

Zdar kluci,
nevíte kde sehnat smrkové nosníky o průřezu 1x"něco"?
Nějak to nemůžu najít...
Potřebuju to na horní a spodní pásnici I nosníku profilu a nemužu nic najít...
Říkám si že bych to případně říznul z let. 1mm překližky, ale kdosi mě zrazoval že by to bylo křehké, tož nevim... :)
Luzr
Kontaktovat uživatele:

Re: Smrkové nosníky 1x4 nebo 1x5?

#2 Příspěvek od Luzr »

RiMr píše:Zdar kluci,
nevíte kde sehnat smrkové nosníky o průřezu 1x"něco"?
Nějak to nemůžu najít...
Potřebuju to na horní a spodní pásnici I nosníku profilu a nemužu nic najít...
Říkám si že bych to případně říznul z let. 1mm překližky, ale kdosi mě zrazoval že by to bylo křehké, tož nevim... :)

A to tam proste nemuzes dat 2x"neco" ?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: Smrkové nosníky 1x4 nebo 1x5?

#3 Příspěvek od RiMr »

Luzr píše:A to tam proste nemuzes dat 2x"neco" ?

Neee, takové trámy se mi tam netento... :D
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od H1N1 »

Myslím že jsem to včera viděl v baumaxu na Kladně i s celkem hojným počtem balzových prkénech, bukových kulatinek atd...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od RiMr »

I 1mm tam byl?
Zkusím dneska Bauhaus v Kobylisích...
Dík!
čáp

nosníky

#6 Příspěvek od čáp »

Soudím, že to máš to toho historika, cos přemýšlel včera nad žebrama, je to tak? Jaký to má rozpětí?
Smrkový nosníky 4x1 jsem snad do normálního éra v životě nepoužil. Když tak se používaly 5x2 a plynule se ztenčovaly ke konci. No a jak se k nim přišlo? Snadno: v modelářský prodejně se vybraly nejvhodnější, nejlepší a nejrovnější a ty se pak prostě obrousily. Učili se to děti v kroužku, jako jednu z prvních modelářských operací:-).
Jinak bych řek, že nosník z pevný balzy 5x2 bude lehčí a stejně pevný, jako smrkový 4x1. Nevejde-li se, propiluj zářezy v žebrech.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: nosníky

#7 Příspěvek od RiMr »

čáp píše:Soudím, že to máš to toho historika, cos přemýšlel včera nad žebrama, je to tak? Jaký to má rozpětí?
Smrkový nosníky 4x1 jsem snad do normálního éra v životě nepoužil. Když tak se používaly 5x2 a plynule se ztenčovaly ke konci. No a jak se k nim přišlo? Snadno: v modelářský prodejně se vybraly nejvhodnější, nejlepší a nejrovnější a ty se pak prostě obrousily. Učili se to děti v kroužku, jako jednu z prvních modelářských operací:-).
Jinak bych řek, že nosník z pevný balzy 5x2 bude lehčí a stejně pevný, jako smrkový 4x1. Nevejde-li se, propiluj zářezy v žebrech.

Tak tak, soudíš dobře :)
Rozpětí přes metr. To broušení jsem za mlada utrpěl taky a moc se mi do toho nechce... :D
Zvážím tu balzu, ono se to bude vytahovat na gumicuku, tak to zas nemůže být moc "odlehčené".
Díky za rady!
čáp

nosníky

#8 Příspěvek od čáp »

Na gumicuku, tak to neváhej a propiluj žebra. Pevnost nosníku na ohyb je daná především jeho výškou, šířka hraje výrazně menší roli. A 1 mm nosník ze smrku, to je slabý. I když pokud je vylepíš, tak tvoří jeden pevný nosník, ale 1 mm smrk je vážně málo. Je to dost v rozporu s tím, že jsi původně chtěl dělat žebra z 3 překližky.

Takže, já bych to dělal klasicky: žebra 1,5 - 2 mm, do nich hlavní nosníky dva nad sebou 4-5x2 (vylepit stojinou z balzy 1 mm) a ještě tak jeden až dva pomocný nosníky z balzy (3x3), ale to není nutný. A nebo nahoru a dolu jeden nosník smrk 3x3 a jeden - dva pomocný smrk - balza 3x3. Když použiješ "rašplovou interpolaci" jsou díry v žebrech dílem 5, max. 10 minut pilování.
Felix

Nosníky

#9 Příspěvek od Felix »

Tady mají všechny,které potřebuješ.
http://www.bbmodel.cz/index.php?view=ka ... w=material
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RiMr »

Děkuju kluci!
Pomudruju a vyberu řešení :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

Firma BB Model má v tomto oboru zajímavý sortiment, hlavně nabízí i délku 1500, což není v kraji zvykem. Pro nás Pražácí je trochu problém v dopravě. Poště bych asi takového zboží nesvěřil, leda by to bylo v příslušně dlouho vodovodní pozintrubce :lol: .
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Dílna“