Elektrifikace polomakety

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Henny

Elektrifikace polomakety

#1 Příspěvek od Henny »

Zdravim, mam zalusk na polomaketu vetrona, chci rozpeti priblizne 3 az 4 metry, ale nikde v okoli nemam zadnou vlecnu. Chci proto elektrifikovat abych ho mohl hazet nebo startovat z voziku. Budu rad ak sem prihodite nejake sve zkusenosti nebo linky na stranky. Ze strejdy googla mam docela gulas, nemohu se dopatrat ke zajimavim strankam.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od kocour »

Nejstručněji: Nejjednodušší je motor v čumáku, příkon tak 150 W/kg ( HVP píše, že min. 100W ), přepážku z kvalitní překližky tak 5 mm pořádně zalepit epoxy (předtím zdrsnit a očistit laminát) a raději olaminovat kousky sklotextilu, nechat kousek uříznuté špičky čouhat před přepážku ( olepení z obou stran ), mírné potlačení motoru ( tak 2 - 3 stupně ), asi taky trochu vpravo. Vědu bych z toho nedělal, stejně se bude korigovat motorový let kormidly. Regl hned za motor, baterie osadit tak, aby při ráně vše nezlikvidovaly ( překližková podložka s uložením baterií mírně šikmo vzhůru ), přijimač uložit co nejvíc vzadu ( za serva, pokud nebudou u kormidel. Baterky budou vážit tak 400 - 500g, tedy důkladné uložení podložek nebo přepážek. Mně stačí uložení baterky na kvalitní suchý zip, někdo to pojišťuje důkladněji. Dost bych dal pozor na odrušení všeho, co se dá - toroidy na kabelech, případně kondenzátor ( někdo říká Low ESR ) mezi regl a přijimač. Velmi vhodné je nezávislé napájení přijimače - ne BEC, maxBec snad ano. Napájení serv nezávislé ze sběrnice, tedy mimo přijimač. Já mám podle rady zkušenějšího kromě maxBEC ještě záchranný 4 článek, který se přes Schottkyho diody aktivuje jen při chcípnutí hlavní baterie ( při normálním letu je napájení přes maxBec z pohonné baterie, dává přes udělátko jen 4 V a Duplex pozná, že je něco v nepořádku a hlásí mi, že musím rychle přistát ( zatím se to nestalo ). Starty z vozíku z trávy nejsou legrace, zatím jsem odstartoval párkrát a bylo to hranici havárie. Zkušený vrhač je asi lepší. Píšu o motorizaci větroně 3 m, u většího asi bude lepší nezávislé napájení přijimače a serv. Nejsem expert, jen dávám námět k dalším příspěvkům. A ještě: žádné řeči na tomhle fóru nenahradí návštěvu skutečného létání. Měl by ses zkusit domluvit s někým, kdo to lítá. Náš klub pořádá 9.10. sraz na Rané, ale Ty jsi asi ze Slovenska, tak musíš asi hledat něco bližšího.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Henny

#3 Příspěvek od Henny »

Dik za odpoved.
Zajimalo by me, co si myslite o tomto ASWcku od Topmodelu:
http://www.topmodel.cz/model/asw283,4.html
Nebo o tomto ASWcku od Royal model:
http://royal-model.sweb.cz/asw-28.htm

Obe su celkem hezke, rozpeti okolo 3,5m mi vyhovuje. Nebo jestli znate jinej vhodnej model, klidne tady napiste.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kocour »

Tu ASW 28, původně od S2G, mám. Je to koupené v bazaru jako nekompletní stavebnice. Myslím, že Top.. i Royal.. převzali program S2G. Lítá pěkně, ale konce křídla mají malou hloubku a snadno to padá do vývrtky. Mně se to podařilo, nakřápnul jsem trup i křídlo, spravil, ale zatím to znovu neletělo. Na konce křídla asi na délku křidélek jsem nalepil turbulátor a zvednutím odtokovky na koncích jsem zvětšil negativy asi o 3 mm. Ve zkušených rukou lítá dobře, ale musí se dávat bacha na přetažení. Od doby, kdy jsem s tím praštil, už něco nalítáno s polomaketami mám a přinejmenším bych tu vývrtku rychle vybral. Tuhle ASW na motor nemám, ale určitě to jde - tak 500 - 600 W příkon.
skirit

#5 Příspěvek od skirit »

Oba modely, RKM Topmodel i RoyalModel, jsou rozdílné, nejen rozměry, ale i profilem, provedením a hlavně cenou, RM je dražší. Model od Topmodelu je původní model S2G. Ne že by podobnost modelů RM a S2G byla náhodná, ale ten příběh je složitější, modely jsou to však jiné. Pokud hledáš dobrý model vhodný k elektrifikaci, dobrý námět je třeba tady: http://lmk.polanka.cz/pilatus-b4-1
Výhodou je, že 3m ještě hodíš z ruky.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kocour »

Toho Pilatuse mám taky, koupeného na inzerát jako neúplnou stavebnici. Mám v něm Roton 600. Původně 4xA123, nyní 4xLiPo 5 Ah. Váha asi 3,5 kg. Lítá výborně, jen to potřebuje pořádně hodit. Při zatížení 65 g/dm2 lítá i v termice - ověřeno taky variem Jeti.
Black
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Black »

Mám ASW28 od RKM TopModel.Použil jsem motor TR 50-65B 350kv s akumulátorem Turnigy 5000mAh 6SI při hmotnosti 6kg větroň stoupá docela svižně.
Motor jsem namontoval na prodlouženou hřídel,kterou jsem uložil na dvou ložiskách a ještě pod čumák nainstaloval vlečný háček,takže sundám trámec s vrtulí a mám zase čistokrevný větroň a hurá na aerovleky.
Do vývrtky mi ASW-čko zatím nespadlo.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kocour »

Black: Jedná se o verzi s rozpětím 4,2 m ? Čím větší, tím líp letí. Ta menší ASW 28 bude poněkud vrtkavější. Pokud jde o pád do vývrtky, bylo to mou blbostí. S Vdvojkami jsem byl zvyklý lítat na minimálce, u polomakety to prostě nejde a už jsem si zvyknul.
Black
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Black »

kocour:Ano mám 4,2m verzi.
Henny

#10 Příspěvek od Henny »

Tak se zeptam jinak: je vhodni 3,4m elektrifikovana polomaketa na termicke litani? Nebo se mam zamerit radeji na Siriuse od Reicharda a jemu podobnym modelum.
Abych ale nedaval nesmyslne otazky, tak bych chtel radeji tu polomaketu, ale bojim se, ze to nebude to prave v termice narozdil od letadel, ktere su na termiku delane. Polomakety maji vetsinou velke plosni zatazeni. Zatim jsem lital jenom s termickymi dvoumetrovkama (PS/dyha). 4m je uz asi moc, protoze se pak zvedne cena komponentu.
were
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od were »

Tady jde o to co si predstavujes pod tim termickym litanim - Sirius by mel byt lepsi nez polomaketa s velkym plosnym zatizenim, lehky konstrukcni termicky special bude lepsi nez Sirius, jde o to kam si ty sam polozis tu hranici jake podminky chces zalitat - muze to byt cokoliv mezi termickou bublinou dvacet metru nad zemi a stavem, kdy to nosi pres celou oblohu.
Ja vim ze tohle ti nepomuze, ale me kdyby se nekdo zeptal zda je Sirius vhodny na termiku, tak mu reknu ze ne, takze za sebe ti treba nedokazu poradit, jestli by ti polomaketa stacila nebo ne. Taky je polomaketa a polomaketa - nektera muze mit zvetsenou hlouku kridla, pouzity nejaky vhodny profil a muze litat dobre, neco muze byt mrcha co se musi drzet na rychlosti a na termiku vubec neni vhodna.

Osobne bych ti poradil, jestli te bavi termika, vykasli se na polomakety a kup si treba pripravovanou Grace Tango od Azera
http://www.azero.cz/cz/1710-pripravujeme.html
Zpracovani bude urcite vyborne, profil SD 7037 je na pohodove termicke litani vyborny, takze urcite nebudes zklamany a uzijes si litani i kdyz to jen sem tam tukne
Je mi ale jasne, ze to je uz trochu jinde nez elektrifikovana polomaketa startovana z voziku :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
martin z

#12 Příspěvek od martin z »

a když už účelový velký větroň/elektrolet do termiky tak co třeba něco od topmodelcz.cz
kocour
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od kocour »

Henny: Na lítání v termice je samozřejmě lepší účelový model, se štíhlejším trupem a větší hloubkou na koncích. Taky je problém tu polomaketu hodit nebo jinak odstartovat. Ale podle mně polomaketa vypadá ve vzduchu daleko líp, ale aby to sedělo va vzduchu nesmí to být mrňous. Já mám obojí, když jdu lítat sám, tak si beru menší účelový větroň, ty polomakety jsou spíš na svah, ale opravdu se v termice udrží - dřív jsem tomu nechtěl věřit.
tks
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od tks »

V neděli jsem zalétl Sagitu 3M od Reicharda. Mám tam pohon 1kW přesně (z pětičlánku). Hmotnost po dovážení je asi 3.2kg, což mi teda nahánělo hrůzu. Bude to chtít ještě poladit, ale nelétá zase tak rychle a krouží krásně skoro sama. Zatím to házel Nak, ale po odladění to plánuji startovat sám.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Henny

#15 Příspěvek od Henny »

Dik za komenty.
kocour: Jaky model do termiky bys odporucil? Chcel bych neco okolo troch metru rozpeti kridel, ale ne moc drahy, protoze by me manzelka vyvedla z domu. Je lepsi napr. Sirius na rozdil od Proximy?

tks: Budu rad za akekolvek info o modelu. Byly by nejake fotky? Hrozne rad bych se na ne podival.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“