el. motor a nasazeni vrtule (přejmenováno z BEC...)
- Kontaktovat uživatele:
el. motor a nasazeni vrtule (přejmenováno z BEC...)
Dobrý den, možná je má otázka pro některé směšná, ale potřeboval bych poradit, co bude nejlepší.
Regulátor (Mystery) má vývod pro BEC s 3 drátky, ale vypínač (Graupner) má konektor do a z kterého vedou jen 2 drátky a jeden volný slot kam nic nevede. Jak nejlépe vyřešit propojení baterie-regulátor-vypínač-přijímač?
A) seznat "koncovku" která se zastrčí do 3, prázdné, zdířky konektoru skrz vypínač
B) sehnat tuto koncovku, ale napojit ji "okolo" vypínače, až do zdířky, která se zasunuje do prijímače a naletovat na ucvaknutý drátek
C) jiná varianta
Děkuji za rady
Regulátor (Mystery) má vývod pro BEC s 3 drátky, ale vypínač (Graupner) má konektor do a z kterého vedou jen 2 drátky a jeden volný slot kam nic nevede. Jak nejlépe vyřešit propojení baterie-regulátor-vypínač-přijímač?
A) seznat "koncovku" která se zastrčí do 3, prázdné, zdířky konektoru skrz vypínač
B) sehnat tuto koncovku, ale napojit ji "okolo" vypínače, až do zdířky, která se zasunuje do prijímače a naletovat na ucvaknutý drátek
C) jiná varianta
Děkuji za rady
Naposledy upravil(a) qq dne pát 01.10.2010 21:08, celkem upraveno 1 x.
Re: BEC>vypínač>přijímač
qq píše:
Trošku som nepochopil tvoj dotaz.....
Ak máš na mysli pohonný aku - regulátor - príjmač...
Pripojíš motor k reglu.
Vývod z reglu zapíchneš do príjmača do výstupu určeného pre motor. U Hitecu a Futaby je to kanál 3 u Gr. tuším 2?
Zapojíš pohonný aku na regler na silové vývody cez "vhodné" konektory.otor musí byť k reglu pripojený. Zapneš vysielač, stiahneš plyn, zapneš vypínač reglu - motor zapípa a to je všetko. Pridáš plyn a motor musí bežať. Bacha nič neprepolovať. U káblu do príjmača je mínus čierny, alebo hnedý, na príjmači je večšinou niekde označené, na ktorom pine má mínus
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, chtěl jsem mezi to zapojit vypínač. Myslel jsem to tak, abych připojil baterku a pak teprve vypínačem uzavřel obvod. Myslel jsem, že se to tak běžně dělá s tím vypínačem. Takže to mám nechat jen tak, zapojit BEC do přijímače a vždy jen rozpojit baterku (pro nabíjení) od regulátoru?Doktor píše:Já se obávám, že chce "qq" vřadit mezi Rx a regl vypínač!
To neni dobrej nápad!
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
qq píše:Takže to mám nechat jen tak, zapojit BEC do přijímače a vždy jen rozpojit baterku (pro nabíjení) od regulátoru?
Přesně tak.
Nechá se třeba koupit regl jež má integrován vypínač, ale většina reglů už ho dnes nemá (co tam neni, to se nemůže pokazit, a vypínač se pokazit klidně může). Nejlepší vypínač je solidní konektor. Takže celej systém se aktivuje zapojením a deaktivuje odpojením silového konektoru mezi pohonou aku a reglem.
Určitě jsou modely, kde ten vypínač asi nutnej bude (složitý přístup k pohoné aku), ale využije se buď vypínače jež je osazen v samotném reglu (při využití napájení BECem reglu), nebo je palubní síť napájena samostatným akumulátorem bez využití obvodu BEC z reglu, a vypínač odpojuje pouze tento zdroj.
Jinak tu aku neodpojuješ pouze z důvodu nabití, ale i z důvodu abys přerušil napájení paluby modelu. Takže i když aku nebudeš chtít nabít, tak ji stejně musíš po přistání odpojit abys přerušil napájení Rx.
To co chceš je cesta do pekel -dřív nebo později vypínač odejde- proudy co by přez něj šly jsou vysoké a byl by na něm velký přechoďák. Vypínač na reglu je jen pokud bys třeba nedolítal Lipolky a měl mezipřistání tak aby sis vypnul Rx -jinak ne protože i ve vypnutém stavu stále regl bere proud -malý ale bere. Takže nejlepší řešení je žádný vypínač a odpojovat baterku na konektorech.qq píše:To neni dobrej nápad!Přesně tak, chtěl jsem mezi to zapojit vypínač. Myslel jsem to tak, abych připojil baterku a pak teprve vypínačem uzavřel obvod. Myslel jsem, že se to tak běžně dělá s tím vypínačem. Takže to mám nechat jen tak, zapojit BEC do přijímače a vždy jen rozpojit baterku (pro nabíjení) od regulátoru?
Naposledy upravil(a) arda1 dne pát 01.10.2010 21:11, celkem upraveno 1 x.
- Kontaktovat uživatele:
Trošku (ale ne zas tolik) z jiného soudku... Jak zapojit střídavý motor a regulátor, když kabely nejsou barevně odlišené??? A druhý dotaz, když omylem připojím nabitý lipol trojčlánek k nabíječce, pozná to ona (konkrétně raytronic c12), nebo mě nechá spustit nabíjení nabité baterky? (V návodu jsem k tomu poznámku nenašel)
Děkuji.
ADD 1
Pri striedaku je jedno ako ho prepojis s reglom, maximalne sa ti bude tocit opacne, ale to sa da vyriesit vymenenim ktorychkolvek dvoch kablov. (je to rovnake ako pri klasickom 3-fazovom motore na 380V)
Alebo zmenou smeru otacania motora pri programovani reglu.
ADD 2
neviem ako raytronic, ale bezne nabijacka spozna v akom stave vybitia je "trojclanok" a podla toho spusti nabijane.
Pri striedaku je jedno ako ho prepojis s reglom, maximalne sa ti bude tocit opacne, ale to sa da vyriesit vymenenim ktorychkolvek dvoch kablov. (je to rovnake ako pri klasickom 3-fazovom motore na 380V)
Alebo zmenou smeru otacania motora pri programovani reglu.
ADD 2
neviem ako raytronic, ale bezne nabijacka spozna v akom stave vybitia je "trojclanok" a podla toho spusti nabijane.
- Kontaktovat uživatele:
Mám teď na stole tenhle motorek. Potřebuji na něj dát vrtuli. Z těch, které doma mám a rozměrově jsou tak jak potřebuji, je to jedna plastová "elektro" a jedna dřevěná. Ta dřevěná má průměr pro hřídel, že akorát sedne na tu hřídelku připevněnou na motor dál od šroubů, ta plastová naopak pasuje na tu hřídel jdoucí z motorku. Potřeboval bych vědět, jestli mám použít tu větší hřídel a dřevěnou vrtuli, nebo plastovou a na ní zvětšit otvor, nebo jestli mám použít tu hřídel probíhající motorem, ústící blíže ke kabelům a na ni dát tu plastovou?
Já myslím, že ta strana s dráty by byla lepší (už kvůli tomu, že se za ni upevňuje motor do letadla) směrem dovnitř a ta silná hřídel, našroubovaná na rotující plášť směrem ven a na ni vrtuli, nebo se pletu (zlatý žhavík mvvs
)?
obr.1
obr.2
Já myslím, že ta strana s dráty by byla lepší (už kvůli tomu, že se za ni upevňuje motor do letadla) směrem dovnitř a ta silná hřídel, našroubovaná na rotující plášť směrem ven a na ni vrtuli, nebo se pletu (zlatý žhavík mvvs
obr.1
obr.2
Ahoj,
a s čím to bude lítat??
Já osobně mám u lehkýho modelu vyzkoušený gumičkový unašeč(na ten ti ta plastová vrtule,ale určitě pasovat nebude) a u větroně kužel a sklopnou vrtuly(tohle ale stojí docela dost peněz).
Jestli to máš na nějákej bubliňák tak si kup ten gumičkový unašeč a novou vrtuly odpovídající velikosti.Ten unašeč musí mít odpovídající průměr otvoru na osu (aby ti nečvachtal) a dáš ho na osu co vede z motoru.
Hele ,teď mě to došlo a nebyl náhodou ten unašeč přibalený u toho motoru??Na 99% tam bývá
a s čím to bude lítat??
Já osobně mám u lehkýho modelu vyzkoušený gumičkový unašeč(na ten ti ta plastová vrtule,ale určitě pasovat nebude) a u větroně kužel a sklopnou vrtuly(tohle ale stojí docela dost peněz).
Jestli to máš na nějákej bubliňák tak si kup ten gumičkový unašeč a novou vrtuly odpovídající velikosti.Ten unašeč musí mít odpovídající průměr otvoru na osu (aby ti nečvachtal) a dáš ho na osu co vede z motoru.
Hele ,teď mě to došlo a nebyl náhodou ten unašeč přibalený u toho motoru??Na 99% tam bývá
- Kontaktovat uživatele:
Byl tam a vrtule je na elektromotor kupovaná (ta plastová), ale potřebuju vědět, na kterou stranu to bude lepší...
Ten unašeč (mnou označený v předchozím příspěvku), je tady ale ne nasazený na průběžné křídelce, ale na druhé straně motorku, kterážto je ovšem spojená s křídelkou. Proto jsem ptal, jestli mám na té el. vrtuli zvětšit otvor a nasadit ji na něj. Ovšem unašeč není takovýto http://www.modelaccessories.co.uk/images/detailed/3mm_silver_prop_adapter_sml.jpg ale je 4 šroubky spojen se zadní/přední stranou motorku. z těchto fotek
http://hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/TR2217.jpg
http://hobbyking.com/hobbyking/store/ca ... 2-1450.jpg
je to asi vidět lépe, jak je ten unašeč a jeho fixace provedeno, než z těch, které jsem teď večer pořídil telefonem.
Ten unašeč (mnou označený v předchozím příspěvku), je tady ale ne nasazený na průběžné křídelce, ale na druhé straně motorku, kterážto je ovšem spojená s křídelkou. Proto jsem ptal, jestli mám na té el. vrtuli zvětšit otvor a nasadit ji na něj. Ovšem unašeč není takovýto http://www.modelaccessories.co.uk/images/detailed/3mm_silver_prop_adapter_sml.jpg ale je 4 šroubky spojen se zadní/přední stranou motorku. z těchto fotek
http://hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/TR2217.jpg
http://hobbyking.com/hobbyking/store/ca ... 2-1450.jpg
je to asi vidět lépe, jak je ten unašeč a jeho fixace provedeno, než z těch, které jsem teď večer pořídil telefonem.
Asi si špatně rozumíme,
hlavní věc je jak ten motor chceš nasadit do letadla (za normálních okolností se uchytí čtyřmi šrouby do čumáku letadla a ven kouká osa viz tvoje foto č.1
a když se koukneš pozorněji na tvou fotku tak v pravo dole je taková modrá věc a té se říká gumičkový unašeč,ten nasadíš na osu motoru,zafixuješ přiloženými šrouby,nasadíš na něj vrtuly a uchytíš to přiloženou gumičkou (na obrázku jsou dokonce dva kusy)
Tohle spolehlivě funguje na lehčích strojích
Tady je vydět jak to pak vypadá:http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6394
Nevím jaký jsi profík ale díru do vrtule bych si nezvětšoval,mě už se to vymstilo,raději si kup novou.
Tak s čím to má lítat???
hlavní věc je jak ten motor chceš nasadit do letadla (za normálních okolností se uchytí čtyřmi šrouby do čumáku letadla a ven kouká osa viz tvoje foto č.1
a když se koukneš pozorněji na tvou fotku tak v pravo dole je taková modrá věc a té se říká gumičkový unašeč,ten nasadíš na osu motoru,zafixuješ přiloženými šrouby,nasadíš na něj vrtuly a uchytíš to přiloženou gumičkou (na obrázku jsou dokonce dva kusy)
Tohle spolehlivě funguje na lehčích strojích
Tady je vydět jak to pak vypadá:http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6394
Nevím jaký jsi profík ale díru do vrtule bych si nezvětšoval,mě už se to vymstilo,raději si kup novou.
Tak s čím to má lítat???
- Kontaktovat uživatele:
Létat to bude v hornoplošníku. Zatím je váha 125g, ale není vevnitř baterka (115g a 200g uvidím, kterou nakonec, ale první chci zkusit tu menší - 3S 1300mAh), serva, přijímač, ani motor s regulátorem (to má všechno is baterkou dohromady 250g). Počítám váhu komplet letadla i s výbavou do cca 500g, tak uvidím, jestli se do toho vlezu. Myslím ale, že by to neměl být problém, protože mi zbývá 125g na kola (každé 8g) a pohyblivé části VOP+SOP a táhla, což se skoro jistě vejde, ještě s rezervou 
tak to bude to co jsem popisoval úplně v klidu.Můj první hornoplošník byla Belanca a se všema těma výztuhama a oplechováníma co jsme do ní s kámošem dali aby to něco vydrželo to vážilo asi 600g (takovej obrněnej transportér) a gumičkový unašeč to v pohodě utáhnul-hlavně má výhodu v tom,že když se ti nepovede přistání tak to prostě vrtuli nechá sklouznout na stranu a nikam to nic nepáčí-poznáš jistě sám.
Jen si to pak zvaž a nech si od někoho spočítat vrtuly ať si hled něco nespálíš a nebo ať to zbytečne nenecháš zahálet.
Letu zdar!!
Jen si to pak zvaž a nech si od někoho spočítat vrtuly ať si hled něco nespálíš a nebo ať to zbytečne nenecháš zahálet.
Letu zdar!!