Modelářská pilotní licence

Sem budou přesunuty zajímavá vlákna ze Smetiště. Vlákno zde nemůže vzniknou, ale lze v něm pokračovat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

#136 Příspěvek od pepin »

Sorry,zapoměl jsem napsat-parta individualně pojištěných kluku :oops:
were
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od were »

Kdyz uz se tady ty pojisteni nacaly, tak individualni pojisteni plati pro nekomercni akce - nevite tedy nekdo jak je definovana komercni akce? Ze tam divaci plati vstup? Ze za ucast clovek dostane nejaky symbolicky peniz?
Jednou treba byla modelarska akce na Kavcich horach, ukazky epa combatu a tak, chtel jsem tam aspon zajit mrknout ale pak jsem se dozvedel, ze se toho zmocnila CSSD a mela to jako svou propagacni akci - to je pak komercni nebo nekomercni akce?
Predpokladam ze to, ze treba clovek nekam prijede s vlecnou a dostane burty a proplaceny benzin do era z toho nedelaji komercni akci, i kdyz je tam ten nekolikaburtovy zisk

Ja vim ze se ptam uplne laicky a blbe, ale co se tyce pravnich zalezitosti tak presne to jsem - blbej laik :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Azy
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od Azy »

jako až tak blbá otázka to není ..... podle mě je komerční akce třeba veletrh nebo tak něco nevím co jiného bych si pod tím měl představit a nekomerční akce třeba den dětí takhle bych to viděl já
MK Katoda Sokolov :-)
were
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od were »

No jo, ale kdyz mi mistni radnice nabidne dve stovky, abych predvadel letani s modelem na detskem dni ktery porada, tak to z hlediska pojistovny podle me nekomercni akce neni - ja jsem za to dostal zaplaceno, to ze je tam vstup zdarma a je to pro deti nehraje roli - coz je podle me klicova otazka, zda je komercni akce to, ze je to akce komercniho charakteru, nebo zda je urcujici to, jestli vystupuju zadarmo nebo ne - ted jsou treba Air Race zavody na ModelHobby - zajemci si tam muzou prinist sveho Flashe a zazavodit si mezi pylony - je to ve vysledku ucast na ciste komercni akci, ale nikdo jim za to nic neplati, letaji si tam tedy soukrome - jak to ale vidi pojistovna je ve hvezdach a zrovna na takovych akcich je pravdepodobnost vzniku pojistne udalosti mnohem vyssi

Obzvlast osidne je to imho tam, jde clovek treba podepise ze ucinkuje za symbolickou castku jedne koruny - tak jsem to mel kdyz jsem treba delal krovi ve filmu a tak - pak se z toho podle me stava komercni zalezitost a vztahuji se na to prava a povinnosti jako na komercni akci
Azy
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od Azy »

křoví ve filmu jo ??? jako z modelme nebo náhodného kolemjdoucího a v jakým filmu ????? že bych ho někdy zkoukl
were
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od were »

jedna ze zombii v Choking Hazard :D
Azy
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Azy »

hustý
kratas
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od kratas »

Wereho ani nemaskovali, šel tam z ulice přímo navostro :lol: .
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
zdekar

#144 Příspěvek od zdekar »

Pandy píše:Předně chci napsat ,že jsem proti jakékoliv regulaci..ze zásady. V celém tomto vlákně je pár opravdu dobrých názorů a cca 95% jsou klasické výkřiky internetových diskutérů. Předně je jistě nesmysl udělovat licence na houbolety a jiné malá letadýlka,nebo zavádět nějaké výkonostní třídy A,B,C to je jasné jistě naprosto všem,byl by to krok zpět...

Včera mě tohle téma dost nadzvedlo ze židle, ale po přečtení tvého příspěvku musím s něčím souhlasit.

Modely nad 20kg by asi nějakou tu "technickou" mít mohly. Modely pod 20kg bych ještě rozdělil na nad 7kg a pod 7kg. Všeobecně pro lítání s těmi nad 7 kg by mi nevadilo, když by byla určitá licence (nic víc). Prostě jen průkaz že jsem schopnej s tím lítat. 7kg už je taky dost... Pro ty pod 7kg by nebylo potřeba nic. Pokud by ale pilot modelu pod 7kg chtěl létat soutěžně (na oficiálních akcích, né když se pár kamarádů sejde na louce a udělají si vlastní soutěž), tak by mohl potřebovat taky průkazku pilota.

Ale... teď přejdu k tomu jak tu průkazku získat. V podstatě by šla získat v jakémkoliv oficiálním modelářském klubu s letištěm (dejme tomu tady v mém okolí je to tuším Junior klub HK s letištěm naproti Ternu). Člověk by přijel třeba na nějakou oficiální akci, kde by předvedl, že zvládá lítat se svým modelem a bezpečně přistát, dal by třeba 200,- (žádný tisice) a dostal by kartičku s razítkem že lítat umí a může se tak účastnit všech modelářských soutěží. Stejnej průkaz by pak člověka opravňoval k lítání s modelem nad 7kg.

Ale to jsou jen takové myšlenkové pochody v reakci na tohle vlákno :)
Ale nejlíp samozřejmě, když nebude regulace žádná.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
pepin

#145 Příspěvek od pepin »

[quote="zdekar"][quote="Pandy"]
Člověk by přijel třeba na nějakou oficiální akci, kde by předvedl, že zvládá lítat se svým modelem a bezpečně přistát, dal by třeba 200,- (žádný tisice) a dostal by kartičku s razítkem že lítat umí a může se tak účastnit všech modelářských soutěží. Stejnej průkaz by pak člověka opravňoval k lítání s modelem nad 7kg.

Dal bych klidně víc,ale musel by tam někdo určitě točit pivo a bylo by fajn,kdyby se mohli péct i buřty,určitě ale by to chtělo i krémžskou hořčici,tu já radši.taky by to chtělo asi nějakou modelářskou hymnu,ale na nějaký jednoduchý akordy,nejlíp C D E AMI a prasečí G,to stačí držety jenom palcem a nebolí pak tolik ruka,no a tu písničku by sme zpívali než by nám jeblo a až by nám jeblo,tak by byl svět bez debilních jeblejch modelářu a to by asi bylo fajn :lol:
Azy
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od Azy »

pepin píše:Dal bych klidně víc,ale musel by tam někdo určitě točit pivo a bylo by fajn,kdyby se mohli péct i buřty,určitě ale by to chtělo i krémžskou hořčici,tu já radši.taky by to chtělo asi nějakou modelářskou hymnu,ale na nějaký jednoduchý akordy,nejlíp C D E AMI a prasečí G,to stačí držety jenom palcem a nebolí pak tolik ruka,no a tu písničku by sme zpívali než by nám jeblo a až by nám jeblo,tak by byl svět bez debilních jeblejch modelářu a to by asi bylo fajn :lol:

tak OK domluvíme nějakej mejdan ????
Pandy

#147 Příspěvek od Pandy »

zdekar píše:Včera mě tohle téma dost nadzvedlo ze židle, ale po přečtení tvého příspěvku musím s něčím souhlasit.

Přesně tak jsem to i myslel ,ale opět říkám jsem vždy proti jakékoliv regulaci, já jsem jen psal jak to chodí jinde a u jiné kategorie modelářů.
Je to prostě jak se vším,s vzduchovkou může střílet kdekdo,na pistolí je třeba už povolení,na kole muže jezdit kde kdo ale na motorku je třeba už povolení /řidičák/ .Prostě jde oto že některý technický věci většího rozsahu prostě vyžadují nějaké znalosti a dovednosti. Tím ale proboha v žádném případě nevolám po nějaké regulaci ,jednak zde na diskuzi se to stejně nevyřeší a druhák se to stejně bude řešit, až se něco semele. je jen otázka času a statistického průměru kdy k tomu dojde.
Prostě u raketového modelářství to tak prostě je ,jen příjdeš předvedeš že to umíš ,daj ti kartičku certifikace a pohoda ...lítáš si.
Faktem ovšem je že u raket je to trochu prostě jiné ,prodejce motorů neprodá silnější motor nikomu kdo licenci nemá. Do 160Ns si lítejte kdo chce jak chce ale na160 Ns prostě bez licence neprodaj. Pokud by prodejce ale motor prodal a to se provalilo tak výrobce motoru ho ihned vyločí jako dýlera...hotovo končí. A faktem je, že v této branži existuje určitá slušnost.uroveň a předpisy se prostě dodržují. Získat licenci není nic složitého a drahého.

Jinač ty mootry Estes jsem našel zde: http://www.digimodely.cz/rakety-c-82.html

Cena je samozřejmě asi ale dost šílená.
Azy
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od Azy »

no sou teda palby zlatej rapier
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od strycArtus »

Stále nechápu proč se chcete sami regulovat.
Pokud mi chcete říct, že pro bezpečnost svoji a jiných, tak si přečtěte http://www.novinky.cz/krimi/212976-opil ... ehody.html a pak se nad sebou zamyslete.
zdekar

#150 Příspěvek od zdekar »

Nikdo se snad ani nechce regulovat... je to prostě diskuze vzniklá z toho že venku je ošklivo a nedá se lítat... tak se vymýšlí a vymýšlí... až pak z toho vznikne takováto vcelku nesmyslná diskuse :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Odpovědět

Zpět na „Smetiště - zajímavosti“