Raytronic C-60

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
demolátor

#121 Příspěvek od demolátor »

Smaniak píše:
demolátor píše:No jen mi bylo divný že v návodu vysloveně píší že se lipo, lion, life baterie z bezpečnostních důvodů nemohou nabijet více jak 2C, a u jiných typů baterií toto omezení neplatí. Máte někdo který tuto teorii vyvrací tuto nabiječku opravdu doma a vyzkoušenou že to de??? :?:
No ale asi půjdu stejně do C16, ona má za tu cenu zdroj v sobě, baterie to taky nabije kdyžtak všechny, akorád jen pomaleji no.

Ano jde to, C60 mám doma. Velikost nabíjecího proudu záleží pouze na doporučení výrobce konkrétního typu baterie a na výkonnosti el. zdroje, kterým nabíječku krmíš, aby tolik nabíjeného proudu bezpečně utáhla. Uvaž, že pokud oproti C16 přidáš cca 1.000,-Kč, budeš mít v případě C60-tky vlastně dvě nabíječky v jednom (pochopitelně při nutnosti si ještě obstarat zdroj, to je ovšem taky pravda).

No jo to je právě ten problém. :) My jsme si nerozuměli :lol: . Sice to je v tématu C60, ale ta dyzkuse předtím se nějak dostala k C30 a tohle konkrétně co jsi ty vytáhl bylo o C30. No jinak C60 stojí o 1400 více a ještě k tomu to chce min 20 A zdroj kterej stojí dalších 1400 takže 2800 už je jednou tolik. Sice bych C60 využil ale nepotřebuji ji. Ta C16 bude pro mé účely bohatě stačit a za poloviční cenu.
Dík za rady.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#122 Příspěvek od arda1 »

Smaniak píše:Někdy nedávno (cca do půl roku nazpět) jsem četl v RC Modely nebo RC Revue recenzi o tom, jaký vliv na životnost Li-Pol baterií má nabíjení vysokými (pochopitelně při předpokladu, že to výrobce baterie pro typ baterie umožňuje) proudy oproti "pomalému" nabíjecí 1C. Vše bylo podloženo mnoha opakovanými měřeními na laboratorních přístrojích a výsledek byl zhruba následovný: ano, pomalé nabíjení prodlužuje životnost baterií, ale tak nepatrně, že se to pro běžné modeláře jdoucí na letiště 2x za týden stejně nějak výrazně negativně neprojeví, protože Li-Pol baterie za cca 1,5 roku stejně odejdou, ať je nabíjíš rychle nebo pomalu nebo vůbec. Prostě Li-Pol a jejich omezená životnost...
Dle mě má daleko výraznější vliv na životnost podbíjení.
ICQ 638556901
LV
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od LV »

Doktor píše:>

Osobně bych si nekoupil nabíjedlo které mi bude přikazovat co smim a co nesmim! :wink:

takže máš Pulsar alebo Temu?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
arda1
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od arda1 »

Bude Tema. :wink: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
Smaniak

#125 Příspěvek od Smaniak »

arda1 píše:
Smaniak píše:Někdy nedávno (cca do půl roku nazpět) jsem četl v RC Modely nebo RC Revue recenzi o tom, jaký vliv na životnost Li-Pol baterií má nabíjení vysokými (pochopitelně při předpokladu, že to výrobce baterie pro typ baterie umožňuje) proudy oproti "pomalému" nabíjecí 1C. Vše bylo podloženo mnoha opakovanými měřeními na laboratorních přístrojích a výsledek byl zhruba následovný: ano, pomalé nabíjení prodlužuje životnost baterií, ale tak nepatrně, že se to pro běžné modeláře jdoucí na letiště 2x za týden stejně nějak výrazně negativně neprojeví, protože Li-Pol baterie za cca 1,5 roku stejně odejdou, ať je nabíjíš rychle nebo pomalu nebo vůbec. Prostě Li-Pol a jejich omezená životnost...
Dle mě má daleko výraznější vliv na životnost podbíjení.

Tak teď nevím, jesti jsou to jen tvé dojmy nebo to máš nějak přesně ověřené, protože jinak ing. Černý a jeho laboratorní zkoušky publikované v odborném časopise by byly zavádějící :cry: a stálo by za to modelářskou veřejnost přesvědčit o opaku a doložit to příslušné redakci k osvětě :!:
Smaniak

#126 Příspěvek od Smaniak »

Ardo - patří ti má omluva! :oops: Pořádně jsem si znovu přečetl tvůj předchozí příspěvek a teprve ted jsem si všiml slova podbíjení. Ano, s tím s tebou naprosto souhlasím!!!
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od Doktor »

LV píše:
Doktor píše:>

Osobně bych si nekoupil nabíjedlo které mi bude přikazovat co smim a co nesmim! :wink:

takže máš Pulsar alebo Temu?

Ne né! Mam čínskej s**čkoidní iCharger. :wink:
Lark

#128 Příspěvek od Lark »

arda1, koukal jsi na to čidlo?
madyr
Kontaktovat uživatele:

#129 Příspěvek od madyr »

Dal jsem to čidlo na elektrobastlírnu.Třeba to někdo pozná nebo najde náhradu.Stejně to je asi dioda nebo tranzistor (kdysi se to tak dělalo)
Lark

#130 Příspěvek od Lark »

2madyr díky.
LV
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od LV »

Doktor píše:Ne né! Mam čínskej s**čkoidní iCharger. :wink:

A čo také si tam môžeš nastaviť mimo toho čo naprogramovali súdruhovia s číny?
www.elektromodely.sk
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od fidzi »

LV píše:

Proud, napětí, napětí na článek... Nejsi vázaný na to, jestli ti povolí nabíječ 1, 2 nebo 3C :wink:
..:: Nemám rád kindersáky ::..

Skywalker X8, Skywalker Falcon, Funcub, Quadrocopter X, HK Mini Swift(1m rozpětí), Bristol Scout
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#133 Příspěvek od Doktor »

LV píše:

No já jako zatim ani nemam potřebu tam něco nastavovat, páč mi zatim nabíjení vyhovuje tak jak ho soudruh naprogramoval. Hlavně mi ale neotravuje nějakým zadáváním kapacity nabíjené aku, automaticky mi nevnucuje nabíjení Li proudem 2C, a už vůbec mi nezakazuje nabíjet si co chci jakým proudem já chci. To mi zatim bohatě stačí. Hlavně že dělá co má. :wink:
LV
Kontaktovat uživatele:

#134 Příspěvek od LV »

fidzi píše:
LV píše:

Proud, napětí, napětí na článek... Nejsi vázaný na to, jestli ti povolí nabíječ 1, 2 nebo 3C :wink:

Ale to nie si viazaný ani pri tej hračkoidnej C-60ke. Proste pri zadávaní parametru akumulátoru si zadáš 5C a potom si prúd nastavíš ako chceš v krokoch po 0,1A až po 20A
To nastavovanie kapacity a veľkosti "C" je iba záchranná barlička keby čosi...
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#135 Příspěvek od LV »

Doktor píše:No já jako zatim ani nemam potřebu tam něco nastavovat, páč mi zatim nabíjení vyhovuje tak jak ho soudruh naprogramoval. Hlavně mi ale neotravuje nějakým zadáváním kapacity nabíjené aku, automaticky mi nevnucuje nabíjení Li proudem 2C, a už vůbec mi nezakazuje nabíjet si co chci jakým proudem já chci. To mi zatim bohatě stačí. Hlavně že dělá co má. :wink:

Tak sa potom zdrž hlášok typu: "Osobně bych si nekoupil nabíjedlo které mi bude přikazovat co smim a co nesmim! "
Tá C-60ka má 20 pamätí na akumulátory na každom kanále a tak ťa ničím neotravuje. Pripojíš baterky, zadáš príslušnú amäť (ak to nie je posledná použitá) a potvrdíš nabíjanie...
Aj keď to je hračkoidná čína, tak v cenovej kategótii do 5000Kč nič lepšie na trhu momentálne nie je.
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“