Raytronic C-60
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Jinak C60 taky pracuje s kapacitou aku, ale na rozdíl od třeba té C30 už tam nebude žádné "bezpečnostní Céčkové omezení". Navíc už tam lze s tim zadaným údajem kapacity aku pracovat dál (kapacitní timer, jakýsi TCS capacity timer). Na druhou stranu lze třeba kapacitní timer využít i na nabíječi jež s údajem kapacity aku nepracuje.
Je to čistě na uživateli zda mu menu a systém ovládání té které nabíječky "sedí".
Je to čistě na uživateli zda mu menu a systém ovládání té které nabíječky "sedí".
- LV
- Kontaktovat uživatele:
demolátor píše:Zdravím, je možné s raytronicem C60 nabijet u lipo baterii více než 2C??? Plánoval jsem raytronic C30, ale mají tam nějaký chytrý softwér, který u lipo bat. nepovolí nabijet více jak 2 C.
Mockrát děkuji za rychlou odpověd.
Ano, dokáže bez "klamania" nabíjať 5C. V základnom menu je to myslím posledná položka. Ďalej sa nastavuje kapacita, max. percentuálne prekročenie kapacity, max. teplota článku pri nabíjaní....
Takže ak nabíjaš napr. 3S LiPol 2000/5C, tak nastavíš:
3S LiPol
štandartne ti ponúkne 2C (4A) po prepnutí na 5C manuálne nastavíš prúd až do 10A po kroku 0,1A
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Před časem jsem sháněl k C60 teplotní čidlo, případně typ senzoru. Konečně jsem ho sehnal, a tak jsem ho ze zvědavosti hned "kuchnul". Je v něm jen třípinový SMD senzor a kondík. Na senzoru je kód BLTA, ale nějak se mi nedaří vygooglit co to je za obvod. Prošmejdil jsem spoustu knihoven SMD kódů a nějak se mi nedaří.
Neví někdo co je to za čidlo?
Neví někdo co je to za čidlo?
Naposledy upravil(a) Lark dne ned 29.08.2010 8:32, celkem upraveno 1 x.
Fotky jsou tady:
http://lark3.rajce.idnes.cz/Teplotni_ci ... C_C16_C60/
http://lark3.rajce.idnes.cz/Teplotni_ci ... C_C16_C60/
demolátor píše:No systém v tom ještě neznám, ale proč to teda píší v návodě???
Já ti to sem zkopíruji abys věřil.![]()
Lipoli a liony akumulátory můžete z bezpečnostních důvodů nabijet max 2C ( tj pro 3000mAh akumulátor max 6A) Stačí???
A jak to je teda s tou C60????
Děkuji
S C60-tkou je to tak, že si na úvodním displeji u Li-Pol navolíš nejprve číslo paměti, pak počet článků v sadě a nakonec kapacitu baterie v mAh (uvedeno na baterii), čímž se ti automatiky nastaví nabíjecí proud na nabíječece, např. u baterie 2000mAh se sama nastaví na 4,0 A, protože nabíječka má v defaultním nastavení od výrobce přednastavené nabíjení na úrovni 2C. Pokud ale sjedeš v menu až dolů, tak ti přeroluje displej na další obrazovku, kde poslední položkou je "Charger rate" a počet C si můžeš změnit od 1 až do 5C. Pokud si počet C tady změníš, tak se na první horní části displeje při zpětném přerolování automaticky změní i nabíjecí proud (u 2000 mAh baterie, kterou jsme si zvolili za příklad, na hodnotu 2A). Jinak to efekt nemá vlastně žádný, protože když si např. bez ohledu na stanovený číselný počet 2C dole na displeji na horní části displeje u 2000mAh nastavíš, aby ti nabíjela proudem 2A - také měnitelná položka (tedy ho oproti defaultnímu nastavení snížíš v této části nastavení), tak bude nabíječka nabíjet pouze proudem 2A bez ohledu na počet dole uvedených C. No a počet C se stanovuje podle toho, co doporučuje výrobce baterií. Snad je to takhle dostatečné vysvětlení, detailněji to už stejně nedokážu
No jen mi bylo divný že v návodu vysloveně píší že se lipo, lion, life baterie z bezpečnostních důvodů nemohou nabijet více jak 2C, a u jiných typů baterií toto omezení neplatí. Máte někdo který tuto teorii vyvrací tuto nabiječku opravdu doma a vyzkoušenou že to de???
No ale asi půjdu stejně do C16, ona má za tu cenu zdroj v sobě, baterie to taky nabije kdyžtak všechny, akorád jen pomaleji no.
No ale asi půjdu stejně do C16, ona má za tu cenu zdroj v sobě, baterie to taky nabije kdyžtak všechny, akorád jen pomaleji no.
demolátor píše:No jen mi bylo divný že v návodu vysloveně píší že se lipo, lion, life baterie z bezpečnostních důvodů nemohou nabijet více jak 2C, a u jiných typů baterií toto omezení neplatí. Máte někdo který tuto teorii vyvrací tuto nabiječku opravdu doma a vyzkoušenou že to de???![]()
Ano jde to, C60 mám doma. Velikost nabíjecího proudu záleží pouze na doporučení výrobce konkrétního typu baterie a na výkonnosti el. zdroje, kterým nabíječku krmíš, aby tolik nabíjeného proudu bezpečně utáhla. Uvaž, že pokud oproti C16 přidáš cca 1.000,-Kč, budeš mít v případě C60-tky vlastně dvě nabíječky v jednom (pochopitelně při nutnosti si ještě obstarat zdroj, to je ovšem taky pravda).
Mikelo píše:Překonaný sice jo, ale nabíjená céčka mají pořád vliv na celkový počet cyklů, které aku přežije. Vždycky je něco za něco.
Někdy nedávno (cca do půl roku nazpět) jsem četl v RC Modely nebo RC Revue recenzi o tom, jaký vliv na životnost Li-Pol baterií má nabíjení vysokými (pochopitelně při předpokladu, že to výrobce baterie pro typ baterie umožňuje) proudy oproti "pomalému" nabíjecí 1C. Vše bylo podloženo mnoha opakovanými měřeními na laboratorních přístrojích a výsledek byl zhruba následovný: ano, pomalé nabíjení prodlužuje životnost baterií, ale tak nepatrně, že se to pro běžné modeláře jdoucí na letiště 2x za týden stejně nějak výrazně negativně neprojeví, protože Li-Pol baterie za cca 1,5 roku stejně odejdou, ať je nabíjíš rychle nebo pomalu nebo vůbec. Prostě Li-Pol a jejich omezená životnost...