Létaní s jedním křidélkem

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Zpráva
Autor
j.e.n.i.k.82

Létaní s jedním křidélkem

#1 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Ahoj,
máte někdo zkušenost s létáním s érem, které má pouze jedno křidélko? A nemyslím při nějaké poruše :) Mají to tak některé pyloňáky, kde to chápu - točí se stále jen na jednu stranu, ale dá se takové éro použít na "rekreační" polétání? Taková trochu rychlejší základní akrobacie - přemety, výkruty atd.
Dá se éro s jedním křidélkem ovládat stejne dobře na obě strany nebo je poznat absence druhého křidélka?
Děkuji za odpovědi
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukash »

Sám jsem nezkoušel, ale čistě selským rozumem budou dvě křidélka lepší než jedno. Jak jsi správně poznamenal, tak u pyloňáků, které točí pořád na jednu stranu, to jedno křidélko stačí.
Otázkou je, proč stavět éro jen s jedním křidélkem? Pokud použiješ jedno servo, tak nárust hmotnosti je na každém letadle absolutně zanedbatelný.
A ve finále, vem si nějaké letadlo (ne samokřídlo :D), které má ovládána křidélka dvěma servy a ozkoušej. Stačí jedno servo odpojit a můžeš sám zjistit, jak to funguje...
j.e.n.i.k.82

#3 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Když to vezmu z druhé strany, tak mi výchylka 6mm na jednom křidélku udělá ten samý moment jako 3mm na obou křidélkách - teoreticky.. Ale v praxi si myslím, že to nebude tak jednoduché.
O ušetření pár gramů v tomhle případě nejde, ale zajímá mě, zda jde použít speciál s jedním křidélkem na "normální" létání.
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukash »

Hm, tak to právě není. Ale dál to vysvětlit nemůžu, páč na to nemám potřebné vzdělání. :)
Každopádně v tomhle případě se 3 a 3 nerovná 6.
j.e.n.i.k.82

#5 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Mě na tom vadí nesymetricky působící síly na letadlo, takže to třeba při výkrutech nepoletí rovně..
Doufám, že sem zabrousí třeba JMalik, ten by to mohl vědět :)
LMR

#6 Příspěvek od LMR »

Tak já mu brnknu ten tyhle dotazy miluje :D
Pochválen buď každý den, kdy to nesu domů vcelku :-)
LMR

#7 Příspěvek od LMR »

Někde chlastá takže dneska je nepoužitelný. Taky mě zajímá co z něj vypadne :lol:
j.e.n.i.k.82

#8 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Doufam, ze jeho zitrejsi odpoved nebude negativne ovlivnena nadmernou konzumaci alkoholu :lol:
stilet3

Re: Létaní s jedním křidélkem

#9 Příspěvek od stilet3 »

Zkušenost s jedním křidélkem mám pouze při jeho poruše. Ale křidélko funguje trochu jinak nahoru než dolů. Tím myslím, že když jej dám dolů zvětšuji vztlak a tlačím polovinu křídla nahoru - bude průšvih při pádové rychlosti, když se proudnice mohou rychleji utrhnout. Když jde křidélko nahoru klesá vztlak a polovina křídla jde dolů - proudnice se tak rychle neutrhnou. Obecně využívané při diferenciaci. V každém případě půjde těžko s jedním křidélkem zaletět čistě výkrut nebo jakýkoli křidélkovatý obrat (pokud se nebude létat "jednostranně".
Proto řídit éro s jedním křidélkem lze, ale slušně létat asi těžko.
LMR

#10 Příspěvek od LMR »

Nebude je totiž trénovaný :lol: (JMalik)

RC Factory prodával depronového dmychadláče Vampire s jedním křidélkem.
Recenzi psal Honza Špatný a nevadilo mu to. Viděl jsem to víckrát lítat a nezdálo se že to vadí. Ale jde o mrňouse do 100g.
Naposledy upravil(a) LMR dne pon 09.08.2010 21:19, celkem upraveno 1 x.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Speedy »

Než jedno křidélko, tak radši vzepětí a směrovku. I v akrobacii s tím zalítáš asi víc.
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Lukash »

LMR píše:Nebude je totiž trénovaný :lol: (JMalik)

RC Factory prodával depronového dmychadláče Vampire s jedním křidélkem.
Recenzi psal Honza Špatný a nevadilo mu to. Viděl jsem to víckrát lítat a nezdálo se že to vadí. Ale jde o mrňouse do 100g.

A navíc je to deskolet bez profilu. To je jiná situace.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od blesk »

no já měl letadlo které lítalo 230 a mělo jedno křidélko a při té rychlosti létalo i rovné výkruty :-)

měl jsem i malé a lehké z depronu taky s jedním křídélkem a taky bez problému...
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

j.e.n.i.k.82 píše:Doufam, ze jeho zitrejsi odpoved nebude negativne ovlivnena nadmernou konzumaci alkoholu :lol:

Ne,
několik piv si myslím, že mi nedokáže úplně vypnout mozek :lol:
Pokud uvažuješ o jednom křidélku, bude to speciál létající preferované zatáčky na jednu stranu. Bylo by dobré zredukovat i to nepotřebné křídlo.
Pro inspiraci je možné se podívat na rychlostní účka 80let. Druhou polovinu křídla vůbec nepotřebovaly.
Pokud by jsi to vyhodnocoval naprosto vážně, tak sice můžeš dát dvojnásobnou výchylku na jedné straně, ale bude chybět kompenzace v podélné ose otáčení. Nepoletíš výkrut, ale sud. Taky na stranu kam vychýlíš křidélko nahoru zatočíš, na stranu kam bude třeba výchylka dolů snadno budeš vrtat vývrtku.
j.e.n.i.k.82

#15 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Diky, tady jde spis o rekreacni vyuziti pylonoveho specialu.. Z odpovedi mi vyplynulo, ze pouze s velkym omezenim a tedy nevhodne..

U tech Ucek to chapu, tam je chybejici kridlo nahrazeno upinacim lankem, resp. lanko se stara o rovny let.. To tady nelze pouzit..
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“