Manta DLG (ukradli mi thread :D )

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
paf
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od paf »

ST:

tak blahopřeji. Já zatím stavím (hodně pomalu - je to moje první stavba).
Tak mám zatím půlku půlky křídla :)
Gondola a trubka je už objednaná také od Ypsiho, aku už mám. Už se těším jak to poletí...
ST
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od ST »

Já už mám žebra na druhý křídlo, neb jsem rozstřelil ten nábytek z vertexe (dýha). Taky pomalu rozjíždím druhý křídlo. To první se fakt povedlo. Ani jsem v tom větru nezapínal letový režim pro termiku a přezto ten kluz je nádhera. Na brzdy sedá jako pírko. Ikarův Fénix bude taky super éro ale tohle éro postavený z větší části vlastníma rukama dostalo přednost. Hlavně si cením Ikarovy rady s nastavením úhlu VOP. Ikare fakt pinklich a klapka je v rovině.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ST
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od ST »

Takhle vypadá watchdog po lítání v praxi a realitě :D
Obrázek
paf
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od paf »

To není žádnej watchdog - dyť nehlídá, ale chrápe :)
ST
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od ST »

Dneska přišla řada na MANTU. Po včerejším suprovým polítání s Fénixem jsem byl zvědav jak si povede MANTA. Půl hoďky jsem si hrál s režimy jednotlivých letových fází a mám pocit , že pořád zalétávám... No nakonec jsem si to vychutnal plnými doušky. Co mi ale chybí je špion. Budu muset oprášit svého, z dob soutěžení s volńásky B1 a P30. To čúro (2,4GHz) co čouhá z vysílače je naprosto k prdu. Jinak špion je klacek cca 5m se stuhou.
Naprosto perfektní záležitost pro čuchání termiky. No nakonec k letu.
MANTA si to po hodu a následném náletu do termického komínu vystoupala do slušné výšky a tak jsem si řekl, že je nejlepší doba si zkusit přezkok do dalšího stoupáku. No a fak jo po chvíli jsem to točil v další bublině. Pocity jako za starých časů s polomaketou MINI MINBUS . Tahle nádhera skončila asi po 20 minutách. Mám prostě ještě stále respekt s malého a lehlého éra ve velkých výškách... Ale prostě pocity zcela neskutečný. Vlastní silou vržený model do luftu a taková paráda. Žádné navijáky , žádné motory... Kdo neskusí neuvěří. Pochopitelně tohle není pro mazáky v F3k nic neobvyklého, ale pro nás co s F3k začínáme je to balzám na duši.
Baskervil

#51 Příspěvek od Baskervil »

Zdravím Vás,po přečtení příspěvků a Mantě a okouknutí fotek bych taky rád vyzkoušel tohle letadlo,psal jsem na PM Geodemu ,ale bohužel se neozval (dávám to za vinu hlavně své angličtině), proto bych vás chtěl požádat,jestli by jste mi někdo plány neposlal.Díky
ST
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od ST »

Je tu trochu mrtvo, tak jsem si dovolil nějaké švestičky z naší zahrádky ...
Překopal jsem MANTU. Dostala nový kabát , původní potah Solarfilm LITE je pro F3k už slabý a stýbla trávy při přistání i vzletu dělali díry do potahu. Tak jsem to zkusil s Oracoverem transparent a zatím OK. Váha vzrostla o 10g. No to mě nezabije. Dále ocasky , je stále se co učit. A tak poslední vývojový typ jsem opsal od Ikara. Hlavně to vystužení SOP mi bodlo. Na Fénixovi jsou ocasky nezničitelný a tak má MANTA stejné vystužení.
Že se dá i na balsáku udělat slušný povrch ....

Obrázek
Obrázek
Obrázek
ezo35

#53 Příspěvek od ezo35 »

Parádní letadélko, perfetní tvar, už dlouho přemýšlím že bych si postavil domácí F3K. Na stavebnici bohužel nejsou prostředky :lol: Mohl bych Tě poprosit o zaslání plánku? Pár modelů jsem už postavil, ale zatím jen balzových, takže asi nebudu vědět jak na ten uhlík. Díky.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Polynom »

z poslední fotky se mi zdá že máš plastový šrouby na křídla je tomu tak?
btw. jj pěkný alespoň někdo jen nekecá a něco dělá :)
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Mad_Box »

Mohl bych též požádat o plánek? Geode nějak nereaguje.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
paf
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od paf »

Pošli mi maila na SZ, přepošlu...
ST
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od ST »

Polynom píše:z poslední fotky se mi zdá že máš plastový šrouby na křídla je tomu tak?
btw. jj pěkný alespoň někdo jen nekecá a něco dělá :)

Né jsou tam ocelový M3 s ozdobnou podložkou. Ono se to lesklo ve slunku, tak to tak vypadalo.
Pokud někdo bude chtít plánek tak tady je k dispozici :

http://s_vacek.sweb.cz/doc/manta_draw_A0.pdf
Naposledy upravil(a) ST dne stř 11.08.2010 13:14, celkem upraveno 1 x.
ezo35

#58 Příspěvek od ezo35 »

nevíte někdo proč se z plánku na A0 netisknou křídla, ale ostatní ano?popřípadě jak vytisknout rozdělené výkresy? tisknete na A4? pokud ano, nevychází mi měřítko. Díky za radu.
ST
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od ST »

ezo35 píše:nevíte někdo proč se z plánku na A0 netisknou křídla, ale ostatní ano?popřípadě jak vytisknout rozdělené výkresy? tisknete na A4? pokud ano, nevychází mi měřítko. Díky za radu.

Tak MANTA nemá 1500 mm ale jen 1400 mm rozpětí. Já to tak moc při stavbě nesledoval. Geode má sice na výkresu kóty ale ty fakt nesedí a půlka krřídla je o 50 mm kratší 8O 8O 8O . První co mě napadlo krdyž jsem sestavil půlky křídel u Fénixe, že to má Ikar přez míru. Ale opak je pravdou. Je tedy otázka co není všechno v měřítku. Pro fajn stavbu by chtělo asi překreslit výkres křídla.

Ale stejně jedna rada pro ty co si nejsou ve špejlích jistý : Kupte si stavebnici z polyše. Dodavatelů je tu dost. Pokud se do toho ale opravdu chcete pustit tak to chce mít už trochu cit pro stavbu a detaily aby s toho nebyl tank.

Co jsem vystužil Uhlíkovým rovingem ?
- části balsového D-boxu u nosníku , rozválečkovat jeden roving co to jde a odsát přebytečný epoxid toaleťákem.
- odtoková lišta je ze dvou částí, sandwitch balsa uhlíkový roving balsa. Před lepením spojované místa přelakovat, aby se epoxi nevsákll do balsy.
- to samé na náběžné liště křidélka.
- konce křídel jsou zpevněny přelaminováním skelnou tkaninou 80g a na straně kde bude kolík je pod sklo ješte rozválečkovaný uhlíkový roving.

Toť vše. Takto udělané křídlo zatím vydrželo vše. Měl jsem strach, že to půjde do kopru a že mi zustane kolík v ruce při silnějším hodu, ale drží to.

Ostatní jsem vykoukal na RC Groups :
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=688041
a jiné chce to hledat....
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od maroslong »

Tak sa pridám aj ja so svojou samodomo Mantou. Tu je:
Obrázek
Obrázek
V súčasnosti už má o 15cm menšie rozpätie (135cm) a je asi o 7 cm kratšia. Ďalej plávajúcu VOP som prerobil na klasiku a mikrobovdeny nahradil lankovým náhonom s torznými pružinami.

Môže za to jeden razantný hod. Odtrhol sa bovden na cca 2cm kúsku tesne pred VOP, tá sa zrejme preklopila do potlačena a Manta sa zapichla v plnej rýchlosti pár metrov odo mňa do dráhy. Nalomila sa gondola pred krídlom, zlomila trubka tesne za krídlom a komplet zdemoloval stred krídla.

Letové vlastnosti sú teraz tuším ešte lepšie ako predtým. Dnes mám za sebou rekord, boli sme si s kamošom doobeda hádzať a po pár hodoch sa mi podarilo vytočiť výšku 188m. Hovoril som si že paráda, lepšie to už nebude a ďalší let som musel ukončiť vývrtkou, pretože sa mi už strácala pod mrakom. HowHigh ukázal 298m. :) Super, takú bublinu som s ňou vytočil prvýkrát.
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“