Nesymetrické výchylky kormidel s V kabelem
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
Čop píše:rtep píše:Včera jsem řešil podobnou záležitost, i když ne na V kabelu. Závada byla banální. Máš nastavený na vysilači výchylky daného kanálu na obě strany na stejná procenta?
Moje FX-18 umožňuje naprogramovat omezení chodu serva. Na to jsem nešahal. Je na 0%. Asymetrický chod páky je na 0%. Expo je symetrická funkce, dvojí výchylky taky, mixy na tohle vliv nemají... A když máš V kabel tak nic jinýho nejde nastavit. Asi skočím z mostu...
tak to zkus bez V kabelu, napřed jedno servo a pak druhý a uvidíš výchylky. tim odstraníš pochybnost o V kabelu
Čop píše:rtep píše:Včera jsem řešil podobnou záležitost, i když ne na V kabelu. Závada byla banální. Máš nastavený na vysilači výchylky daného kanálu na obě strany na stejná procenta?
Moje FX-18 umožňuje naprogramovat omezení chodu serva. Na to jsem nešahal. Je na 0%. Asymetrický chod páky je na 0%. Expo je symetrická funkce, dvojí výchylky taky, mixy na tohle vliv nemají... A když máš V kabel tak nic jinýho nejde nastavit. Asi skočím z mostu...
Asi vím čím to je. Používám FX-18 stejně jako ty (pamatuji si starší příspěvky) a jednou se mi to u EGE stalo taky. Sice nepoužívám V-kabel a problém byl stejný. Chyba byla v naprogramování výchylek na vysílači.
1. nastavuješ myslím střed serva (DRSW?), tam jak si hraješ s výchylkou, snažíš se dát kormidlo do neutrálu naprogramováním serva, tzn. hýbeš +-% nahoru a dolu, má to vliv na velikost výchylky, kterou nastavuješ v druhém kroku.
2. nastavuješ velikost výchylky ( myslím ATV) resp. velikost dráhy chodu serva, tam můžeš jít až na +-125% ale pozor, na každou stranu se to nastavuje zvlášť. Takže u křidélek (2serva-1.a5.kanál) se nastavují 4 hodnoty.
Jak správně píšeš, EXPO nebo dvojí výchylky na to nemají vliv. Když jsem jednou si nemohl poradit se směrovkou, problém byl obyčejný v bovdenu táhla, které vedlo ke směrovce. Ten bovden na konci lehce pružil na jednu stranu více než na druhou a to ovlivňovalo chod tedy výchylku kormidla.
Takže moje rada, nepodléhat panice, ladit s vysílačem v ruce tpělivě výchylky a snažit se dostat kormidla do neutrálu mechanicky, aby jsi si střed chodu serva tím prvním nastavením moc nerozhodil.
My si asi pořád nerozumíme. Já mám všechny nastavení včetně DRSW přesně v neutrálu. Táhla jsou přesně stejná, nastavení je do detailu přesně v nule. Trimy, DRSW, poloha pák serva, prostě všechno. Vychýlím páčku na doraz doleva a pravé křidélko se vychýlí o 4mm dolů. Ale levé jde nahoru o 5mm. Vychýlím doprava, a pravé jde zase jen o 4mm a levé o 5mm! Když přehodím serva, je to úplně stejný. Při vychýlení směrovky jde o 4mm doleva ale o 5mm doprava. Mix křidélka/směrovka funguje tak, že když vychýlím na jednu stranu, jde o 1mm a když na druhou, skoro se nehne. Zrovna tak mix křidélka/výškovka. Na jednu stranu se potáhne výškovka o 1mm, na druhou se nezvedne ani o prd. Ty letadla prostě na jednu stranu jsou jaksi "línější". Už jsem měnil i přijímače, krystaly, rádio, ale je to pořád stejný... Asi jsem debil, ale fakt nevím co to má znamenat. 
Spíš lítač než stavěč...