zvyseni rychlosti serva
Problem vyresen, bylo spatne servo. Pohledal jsem v supliku druhe a to pekne funguje. Uz vim proc jsou tak levne. Zkusim ho kuchnout a zjistit co mu chybi.
Narazil jsem ale na dalsi podivnost (pro me) paka se pri rizeni hybe v rozsahu cca 130 stupnu, ale pokud na ni pri vypnutem rizeni rucne zatlacim jde jeste o 30 stupnu na kazdou stranu posunout. Zkousel jsem vetsi rozsah ridicich pulzu (od 0,2 do 8ms) ale bez valneho vysledku. Regulace pracovala pouze v rozmezi 1-2ms. Je nejaka finta jak vyuzit i zbyly uhel, nebo je to bezny jev ci je spatne i toto servo.
Jinak sila me na prvni pohled prijemne prekvapila, bude nejspis stacit i pri 5V napajeni. Koho by to zajimalo, ma toto servo pri 5V a plnem zatizeni (zastaveni v chodu) odber 2A. V ustalenem stavu bez tlaku na paku si bere 5mA. Jeste zkusim pokoumat jaky je minimalni casovy krok kdy se jeste pohne.
Narazil jsem ale na dalsi podivnost (pro me) paka se pri rizeni hybe v rozsahu cca 130 stupnu, ale pokud na ni pri vypnutem rizeni rucne zatlacim jde jeste o 30 stupnu na kazdou stranu posunout. Zkousel jsem vetsi rozsah ridicich pulzu (od 0,2 do 8ms) ale bez valneho vysledku. Regulace pracovala pouze v rozmezi 1-2ms. Je nejaka finta jak vyuzit i zbyly uhel, nebo je to bezny jev ci je spatne i toto servo.
Jinak sila me na prvni pohled prijemne prekvapila, bude nejspis stacit i pri 5V napajeni. Koho by to zajimalo, ma toto servo pri 5V a plnem zatizeni (zastaveni v chodu) odber 2A. V ustalenem stavu bez tlaku na paku si bere 5mA. Jeste zkusim pokoumat jaky je minimalni casovy krok kdy se jeste pohne.
Naposledy upravil(a) termit256 dne úte 06.07.2010 19:12, celkem upraveno 1 x.
mam jeste dalsi dotaz.
Jak se uvadi spravne servo do stavu kdy neni rizeno (aby s nim slo volne tocit)? Pokud jsem prestal posilat pulzy servo vzdy "poskoci" o cca 60 stupnu pred tim nez se uvolni. Jde to udelat nejak i bez tohoto poskoceni?
Kdyz ovsem nepocitam divokosti typu odpojit napajeni apod.
Jak se uvadi spravne servo do stavu kdy neni rizeno (aby s nim slo volne tocit)? Pokud jsem prestal posilat pulzy servo vzdy "poskoci" o cca 60 stupnu pred tim nez se uvolni. Jde to udelat nejak i bez tohoto poskoceni?
Kdyz ovsem nepocitam divokosti typu odpojit napajeni apod.
hmmm... tak smula. To servo na tohle opravdu nestaci
Suplik je treba vysoupnout pomerne daleko (cca 5cm) a je tam nejake pero ktere ho dotahuje pri dobrzdovani. Musel jsem zvetsit paku, nakonec ho to s potizemi vytlacilo, ale bylo to jen tak tak a servo jelo uplne na doraz. Pri takovem provozu by asi velkou zivotnost nemelo. A dalsi problem je, ze se z prevodu prenaseji do toho papundeklu vzadu na kterem je pridelane dost nechutne zvuky. Chtelo by to neco odhadem tak 3x silnejsiho. A to uz asi za 200,- neporidim. V kazdem pripade dik vsem za rady, aspon jsem se naucil s tim delat.
Asi budu muset zainvestovat do origos reseni.
Asi budu muset zainvestovat do origos reseni.