Turnigy 9X 9Ch

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
JMalik

#256 Příspěvek od JMalik »

Luzr píše:
JMalik píše:Já Ti k tomu mohu dodat , že konkrétně jsem viděl dost potenciometrů v různých TX. Ty v tomhle patří k největším šmejdům co jsem viděl (možná by to šlo opravit na :" Jsou to největší šmejdy". Ale nejsem si jistý, tak to tak nechám).

Opravdu jenom ze zvědavosti: Co si tak představuješ pod pojmem "viděl"?

Rozebíráš ty vysílačky (myslím ty "různé TX"), vypajíš potenciometr a proměřuješ ho?

Měl jsem otevřené vysílačky a řešil potenciometry ve Futabě T12 FG (problém s kalibrací), Graupner MC 19 (uvolněný a pootočený potenciometr),
Multiplex Cocpit ( vadný potenciometr).......různé Flashe apod. čtyřkanály....(většinou znečištěný, někde vydřený potenciometr). Podívej se třeba jen na mechanické provedení těch lepších potenciometrů a když v tom budeš chtít šťourat, tak si to opakovaně prověř nějakým monitorem serv. Knipl na tomhle šmejdu zadá pokaždé jinou koncovou polohu, protože při provedení mechanické části celého uložení to ani jinak není možné. Takže pak s tím něco natrimuj a chtěj, aby to bylo dlouhodobě stabilnější.
Nějaké problémy co měl kamarád s tou T12FG s kalibrací Tě u tohoto naprosto minou. Dělalo to tenkrát asi 4% (už to přesně nevím, bylo to i tady, musel bych to hledat). U tohodle verku to vůbec nezjistíš. Přitom s vrtulníkem už byly dost problémy.
Naposledy upravil(a) JMalik dne pon 07.06.2010 22:44, celkem upraveno 1 x.
irto

#257 Příspěvek od irto »

Zajimala by mě anketa stylu zda je lepši upgradovat Futabu FX-18 na 2,4Ghz třeba Jeti nebo MZK modulem a koupit od nich přijimače řekněme 3ks kdy to cenově vyjde na cca 5-6K nebo koupit za 2,5K tuto činskou věc.

Take jsem slyšel před par lety slova stylu Hitec no to možna tak nějake neduležite servo ale radio od nich nikdy. Vypada to teď na hodne podobnou věc. Proto mě zajima prakticka zkušenost s normal akrobaty.
JMalik

#258 Příspěvek od JMalik »

irto píše:Zajimala by mě anketa stylu zda je lepši upgradovat Futabu FX-18 na 2,4Ghz třeba Jeti nebo MZK modulem a koupit od nich přijimače řekněme 3ks kdy to cenově vyjde na cca 5-6K nebo koupit za 2,5K tuto činskou věc.

Take jsem slyšel před par lety slova stylu Hitec no to možna tak nějake neduležite servo ale radio od nich nikdy. Vypada to teď na hodne podobnou věc. Proto mě zajima prakticka zkušenost s normal akrobaty.

Jenom mi řekni co si představuješ pod pojmem nedůležité servo.
irto

#259 Příspěvek od irto »

JMalik píše:Jenom mi řekni co si představuješ pod pojmem nedůležité servo.

Směrovka u hornoplošnika, motor u žhavika, etc. Věc bez ktere se da většinou přistat.

EDIT směrovka u hornoplocha s křidelky
JMalik

#260 Příspěvek od JMalik »

irto píše:
JMalik píše:Jenom mi řekni co si představuješ pod pojmem nedůležité servo.

Směrovka u hornoplošnika, motor u žhavika, etc. Věc bez ktere se da většinou přistat.

EDIT směrovka u hornoplocha s křidelky

Jseš si vědomý toho, že to šmejdský servo (třeba na motoru) může odkráčet takovým způsobem (servozesilovač), že odstaví z činnosti přijímač ?
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#261 Příspěvek od Jetson »

Zatímco u drahého značkového serva se to stát nemůže????
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#262 Příspěvek od Luzr »

JMalik píše:Podívej se třeba jen na mechanické provedení těch lepších potenciometrů

Takže ty rozebíráš samotné potenciometry? Ja jsem tedy viděl mechanické provedení potenciometru naposled asi před 30 lety, kdy jsem jeden starej ze zvědavosti pilou na železo rozřezal...

a když v tom budeš chtít šťourat, tak si to opakovaně prověř nějakým monitorem serv. Knipl na tomhle šmejdu zadá pokaždé jinou koncovou polohu, protože při provedení mechanické části celého uložení to ani jinak není možné.

Nebo pod pojmem potenciometr myslíš celý knipl od páčky až po dráty?
JMalik

#263 Příspěvek od JMalik »

Jetson píše:Zatímco u drahého značkového serva se to stát nemůže????

Může,
ale ta šance je menší, menší, MENŠÍ .
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#264 Příspěvek od Jetson »

Když myslíš, když myslíš, KDYŽ MYSLÍŠ. :D
JMalik

#265 Příspěvek od JMalik »

Luzr píše:
JMalik píše:Podívej se třeba jen na mechanické provedení těch lepších potenciometrů

Takže ty rozebíráš samotné potenciometry? Ja jsem tedy viděl mechanické provedení potenciometru naposled asi před 30 lety, kdy jsem jeden starej ze zvědavosti pilou na železo rozřezal...

a když v tom budeš chtít šťourat, tak si to opakovaně prověř nějakým monitorem serv. Knipl na tomhle šmejdu zadá pokaždé jinou koncovou polohu, protože při provedení mechanické části celého uložení to ani jinak není možné.

Potenciometrem myslím ten bazmekt jak z něj trčí tři vývody a hřídelka :wink: . Nemusíš ho hned řezat. Podívej se, jak má zapertlované zadní víčko.
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#266 Příspěvek od Luzr »

JMalik píše:
Luzr píše:

Potenciometrem myslím ten bazmekt jak z něj trčí tři vývody a hřídelka :wink: . Nemusíš ho hned řezat. Podívej se, jak má zapertlované zadní víčko.

No, jelikož budu muset měnit spínač stopek (spadla mi na beton a urazila se páčka), tak se tam při té přiležitosti rád mrknu :)
JMalik

#267 Příspěvek od JMalik »

Jetson píše:Když myslíš, když myslíš, KDYŽ MYSLÍŠ. :D

Tohle bude zbytečná debata, pokud nepochopíš , že jsou na světě věci sice stejně, nebo podobně fungující, ale taky s propastně jinou spolehlivostí.
Když si dám šroubek k vrátkům králíkárny, tak mi stačí, že to bude nějak držet. Když bude stejný někde v motoru auta, tak dám lepší, aby se kvůli tomu nezastavil motor a já nemusel jet zbytek taxíkem. Když to dám na výškovku Boeinga, tak to projde úplně jinou kontrolou, protože tam kdyby se přechrochtnul, tak poteče krev proudem.
Ceny těch šroubků se budou dost lišit.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od JirkaA »

Je přinejmenším úsměvné domnívat se, že v rádiu v ceně čtyř rozumných potenciometrů číňan použije precizní dlouhoživotnostní potenciometry a ještě mu zbude na mechanické díly, elektroniku, práci dělníka (i kdyby dělal za zrnko rýže na hodinu) a marži obcodníka.
Beati pauperes spiritu...
OK2WY
irto

#269 Příspěvek od irto »

JirkaA píše:Je přinejmenším úsměvné domnívat se, že v rádiu v ceně čtyř rozumných potenciometrů číňan použije precizní dlouhoživotnostní potenciometry a ještě mu zbude na mechanické díly, elektroniku, práci dělníka (i kdyby dělal za zrnko rýže na hodinu) a marži obcodníka.

Je krasne věřit tomu že to chytry manager s USA/Japonska/Německa nekoupi stejný šmejd da to trochu do jine krabičky (to už daji v te čině za připlatek 10centu) na jine krabičce bude napis futaba nebo JR co lide znaji a proda to 3x draž aby měl na nový mercedes.

Jinak psal jsem o tom že před 10lety se stejně tak jak teď nadavalo na hitec a přitom čas ukazal že zas tak špatné nebyli. Otazka zni zda člověk je ten typ co to chce zkoušet.
JMalik

#270 Příspěvek od JMalik »

irto píše:
JirkaA píše:Je přinejmenším úsměvné domnívat se, že v rádiu v ceně čtyř rozumných potenciometrů číňan použije precizní dlouhoživotnostní potenciometry a ještě mu zbude na mechanické díly, elektroniku, práci dělníka (i kdyby dělal za zrnko rýže na hodinu) a marži obcodníka.

Je krasne věřit tomu že to chytry manager s USA/Japonska/Německa nekoupi stejný šmejd da to trochu do jine krabičky (to už daji v te čině za připlatek 10centu) na jine krabičce bude napis futaba nebo JR co lide znaji a proda to 3x draž aby měl na nový mercedes.

To máš o tom dost zkreslenou představu. Možná by pomohlo kdyby ses podíval co je uvnitř té Futaby, nebo JR a pak se podíval na střeva téhle věci.
To je někdy totiž dost česká specialita. Domnívat se, že pokud něco stojí desítku a někdo prodává podobné zařízení za litr, že ten dražší je podvodník.
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“