ezo35 píše:nevíte někdo proč se z plánku na A0 netisknou křídla, ale ostatní ano?popřípadě jak vytisknout rozdělené výkresy? tisknete na A4? pokud ano, nevychází mi měřítko. Díky za radu.
Tak MANTA nemá 1500 mm ale jen 1400 mm rozpětí. Já to tak moc při stavbě nesledoval. Geode má sice na výkresu kóty ale ty fakt nesedí a půlka krřídla je o 50 mm kratší

. První co mě napadlo krdyž jsem sestavil půlky křídel u Fénixe, že to má Ikar přez míru. Ale opak je pravdou. Je tedy otázka co není všechno v měřítku. Pro fajn stavbu by chtělo asi překreslit výkres křídla.
Ale stejně jedna rada pro ty co si nejsou ve špejlích jistý : Kupte si stavebnici z polyše. Dodavatelů je tu dost. Pokud se do toho ale opravdu chcete pustit tak to chce mít už trochu cit pro stavbu a detaily aby s toho nebyl tank.
Co jsem vystužil Uhlíkovým rovingem ?
- části balsového D-boxu u nosníku , rozválečkovat jeden roving co to jde a odsát přebytečný epoxid toaleťákem.
- odtoková lišta je ze dvou částí, sandwitch balsa uhlíkový roving balsa. Před lepením spojované místa přelakovat, aby se epoxi nevsákll do balsy.
- to samé na náběžné liště křidélka.
- konce křídel jsou zpevněny přelaminováním skelnou tkaninou 80g a na straně kde bude kolík je pod sklo ješte rozválečkovaný uhlíkový roving.
Toť vše. Takto udělané křídlo zatím vydrželo vše. Měl jsem strach, že to půjde do kopru a že mi zustane kolík v ruce při silnějším hodu, ale drží to.
Ostatní jsem vykoukal na RC Groups :
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=688041
a jiné chce to hledat....
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...