Zacatecnik - jednorotorovy nebo dvourotorovy

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od Vita_Valke »

powder píše:
zdzd píše:Budeš se divit, ale řídil.

Potom by mě upřímně zajímalo, v čem se ti řízení mSR zdá odlišné od CCPM. Samozřejmě si odmysli, že mSR nemá kolektiv, takže to asi na boudu neotočíš ;-)
Zkrátka jen zkus konkrétně říci, kde je to "Vlastnosti a řízení je diametrálně odlišné." pro létání třeba osmiček...

třeba tim, že když točim osmičku s msr tak beru křídélka, směrovku a vejškovku tlačim, kdežto když letíš osmičku s 6ti kanálem tak vejškovku taháš a dotoho mrcasíš kolektivem ale jinak vlastně je to úplně stejný že? :)
T-Rex 700E, Tarot 450 Pro, Blade mSR
EasyStar, Freeair-Mustang, Clik!
zdzd

#62 Příspěvek od zdzd »

krtek2k píše:Zdendo, kde bereš pořád energii na tohle téma tak rozsáhle odpovídat?

Asi jsem nenapravitelný idealista, který marně doufá, že někteří mají aspoň snahu pochopit...
zdzd

#63 Příspěvek od zdzd »

powder píše:Dobře. A teď ještě jednou a prosím jako desetiletému chlapečkovi, který nikdy neměl vysílačku v ruce...

OK. Předpokládám, že jsi řídil obojí. Tak mi popiš, v čem je to úplně stejné. Klidně jako by mi bylo pět.
Alex1

#64 Příspěvek od Alex1 »

zdzd píše:
Alex1 píše:Ale jak mám poznat jestli mě to vezme nebo ne .Utratit 10 tisic a víc se mi zdá za poznání trochu hodně.Myslím si ,že tak ,jak já začíná vědšina vrtulkářů.

No, ti kteří začínají jako ty, tu pak potvrzují, že je to špatně.

Hele, vrtulníky jsou o trpělivosti, zodpovědnosti, sebekázni a spoustě peněz. Když ti z toho něco chybí, máš problém a je lépe se helinám vyhnout. Myšleno těm plnohodnotným.

Jestli tě to chytí? Na heliny jsem navnadil docela dost lidí. Většina z nich pak odložila letadla, protože jsou příliš "nudná a nezáživná". Několik z nich naopak odložilo heliny a vrátilo se k letadlům. Převážně z nedostatky financí, případně trpělivosti.

A jak to bylo u mě? Měl jsem výhodu v tom, že vždy kupuji výkonnější vysílač, než aktuálně potřebuji. To je potom jako by našel. Ač jsem o helinách nikdy nechtěl ani slyšet (drahé, složité, náročné...) měl jsem vysílač FC-18, který je uměl poměrně slušně. Pak mne jednoho dne napadlo, že helina by byla něco nového, zajímavého, vyzývavého. Postupně jsem hledal informace, kontaktoval, helináře, objíždět akce. Vysílač už byl. Pak ještě simulátor a vytipoval jsem si jaký stroj a s jakou výbavou. Byl to RAMBO od Laheli. Výbava byla jednoznačná - to nejlepší co tehdy šlo. Trápit se se stejnosměrným motorem, přitroublým gyrem a podobně jsem rozhodně nechtěl. To mi ze zkušeností jiných bylo jasné. Tudy cesta nevede. Helina musí fungovat. Pořád a spolehlivě. Jinak to není o učení, ale o trápení a zápasu s hmotou.

A pak hodiny na simu, hodiny poskakování a postupného učení. Dodnes nelétám 3D. A ani nechci - jsem starší pán, létám tak aby mne to bavilo a mám se pořád co učit. Heliny jsou běh na dlouhou trať. Pořád je kam jít a je na každém, jak daleko a s jakými potížemi chce dojít. Ale něco v tom procesu vynechat nelze. Těžce se to prodraží. Stejně tak úkroky od té nejkratší cesty. Například experimety "jestli mě to chytne". Tak heliny nefungují. Chytit tě to musí předtím, než s tím začneš. Jinak to nikdy nedáš do kupy.

To co jsi tady teď napsal mi dalo ze všech těch vláken co jsem tady přečet asi nejvíc.
Takže dik.Snad to pomůže i dalším.
pkysely@centrum.cz
powder
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od powder »

zdzd píše:OK. Předpokládám, že jsi řídil obojí. Tak mi popiš, v čem je to úplně stejné. Klidně jako by mi bylo pět.

Jak píše Vita_Valke v příspěvku na začátku stránky... Diametrální odlišnost tedy nevidím...
Šlo mi jen o to to, že s mSR už jsi schopen udělat zatáčku na křidélka... Ty základní návyky jsou zkrátka podobné - ne diametrálně odlišné jak uvádíš...
Ale to bude věčný boj - nás, co řídí zatáčku letadel křidélky a směrovku použijí jen v noži - a vás, opravdových borců - pilotů :wink:
zdzd

#66 Příspěvek od zdzd »

powder píše:Šlo mi jen o to to, že s mSR už jsi schopen udělat zatáčku na křidélka... Ty základní návyky jsou zkrátka podobné - ne diametrálně odlišné jak uvádíš...
Ale to bude věčný boj - nás, co řídí zatáčku letadel křidélky a směrovku použijí jen v noži - a vás, opravdových borců - pilotů :wink:

No, asi máme jiný světový názor.

Pokud se některá funkce nepoužívá vůbec, či dokonce přesně naopak, je to podle mne diametrální rozdíl a zdroj špatných návyků. Jak tomu budeš říkat ty, je mi potom celkem jedno.

Ono ona i trojkolka je diametrálně odlišná od jízdního kola. Zastavíš stojíš. Na kole spadneš. Na jednom se v zatáčce nakláníš, na druhém ne. Dost podobné rozdíly jako mezi jedno a dvou rotorem. Diametrální. Podle tebe je to ale jedno. Základní princip sedí. Má to řidítka, kolo, pedály. Co po tom, že to jako celek funguje naprosto jinak...

BTW: Kdy nám popíšeš jak se ti létalo s tím msr ve srovnání třeba s Trexem nebo nečím podobným? Skoro stejné ne? :lol:
martys

#67 Příspěvek od martys »

zdzd píše:......BTW: Kdy nám popíšeš jak se ti létalo s tím msr ve srovnání třeba s Trexem nebo nečím podobným? Skoro stejné ne? :lol:

vím, že to není otázka na mě, ale budu reagovat a popíšu co jsem osobně zažil:

Vloni na podzim jsem si udělal radost a k Protosu jsem si koupil Blade MCX, částečně kvuli malému synkovi, částečně kvůli návštěvám a taky kvůli tomu, abych si to vyzkoušel a trochu si doma zablbnul.

Přinesl jsem si ho v neděli večer (převzal jsem si jej na letišti) no a po večerech od Po do Pa jsem kazdý vecer vylítal několik baterek, prostě jsem si zkoušel co to všechno umí, jak to dělá zatáčky, jak to couvá atd. Napípal jsem ho na DX6i, upravil jsem plyn a serva co nejjedovatěji a týden jsem si hrál.

V sobotu ráno jsem vyběhl s Protosem na pole a vylétl .....a málem s ním šlehl....musel jsem jednu baterku nejdříve zaviset a zase si zvyknout. Já jsem si prostě přes ten týden zprasil z toho Blada ruce = jeho řízení je opravdu jinak.

Závěr:
1/ Blade mi leží ve skříni, vytahnu ho v případě zábavy s dětma, nebo s návštěvou, jeho limity jsem vyčerpal = samotného mě nebaví.
2/ Kdybych si koupil nejdříve toho Blade, asi bych už lepší vrtulník nepořizoval, v domění, že mě to až tak nabaví a bavit nebude - přitom opak je pravdou.
3/ řízení obou mašinek se srovnávat nedá, není to jen o té mechanice, ale taky o pocitech, které se s jednoduchým vrtulníčkem zažít nedají.

Vím, že píšu o MCX a tady se zmiňoval MSR, ten jsem si jen zkusil, ale principiálně je to stejné, jen je MSR o něco živější.
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
Georg9

#68 Příspěvek od Georg9 »

Jestli můžu taky, tak mám Trexe 450 i msr a fakt to sou uplně dvě jiné veci. A to s tím sprasením ruk, tak to bych taky nepodcenoval. Vždycky si jdu po lítání s msr v obyváku zalítat na sim radsi (udelat upgrade). A v podstate tak trochu z techto duvodu (downgrade) s msrkem moc nelitam. Dam jednu baterku, mam 4 a tim to pro me hasne. S trexem je to dobrodružství u kterého nevím kde má konce :-D.. Když se daří tak supr.
krtek2k

#69 Příspěvek od krtek2k »

zdzd:
Teda idealisto, víš co mě napadlo?
Že vlastně těch 5apůl za walkeru jako první helinu není tak hrozný procento, toho co jsem už za heliny utratil.
Takže v globálním měřítku, proč ne, ať si každej nabije čumák tím co si sám vybere.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
inetMark

#70 Příspěvek od inetMark »

Dal som na heliny uz cez 1000 €. V tej cene bol len jeden 6CH a aj to len kopia T-Rexa 450 (konkretne Belt-CP), ktory teraz predavam.

Keby som mohol vratit cas, idem jednoznacne cestou:
Simulator, T-Rex 450 Pro, T-Rex 500/600, ....

Dvojrotor ma prestal bavit velmi rychlo. Dnes ho za heli ani nepovazujem. Je to nuda. Je to len visenie. Je to pomale. S vetrom si to neporadi.

Preto aj ked som len zaciatocnik, tak musim kazdemu dalsiemu zaciatocnikovi povedat, ze sa neoplati vyhadzovat peniaze na hluposti.
Simulator je ten najlepsi zaciatok. Ak velmi chcete setrit, kupte masinu pod rukou. Vyjde vas to ovela lacnejsie. Ale urcite kupte normalny 6CH, pretoze vsetko ostatne skonci na policke alebo v smetiaku = vyhodene peniaze, ktore mohli byt investovane rozumnejsie.
So 6CH heli ale neodporucam ist do vzduchu bez trenovania na sime, pretoze nasledna oprava by mohla byt drahsia ako kupa celej masiny (ak ste kupovali pod rukou).
zdzd

#71 Příspěvek od zdzd »

zdzd píše:
powder píše:Dobře. A teď ještě jednou a prosím jako desetiletému chlapečkovi, který nikdy neměl vysílačku v ruce...

OK. Předpokládám, že jsi řídil obojí. Tak mi popiš, v čem je to úplně stejné. Klidně jako by mi bylo pět.

Vypadá to, že se z nějakého důvodu odpovědi nedočkám. Aby téma nezůstalo otevřené, linkuji sem vlákno o tom jak je to s jednorotorovým vrtulníkem v zatáčce.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... sc&start=0
MachiSSS

#72 Příspěvek od MachiSSS »

Chlapi, to je zajímavé téma. Musím se ale přiznat, že co se týká těch minititanů a T-Rexů, je to pro mne tak trochu španělská vesnice. Moje začátky josu s HB2, vylepšil jsem jej o nový zadní motorek a zvažuji i střídavý hl.motor. Zdenda psal, že je jsou to vyhozený prachy a mám se raději podívat po něčem jiným. Musím uznatz, že má pravdu, i když se mi moje helina moc líbí:-) Ale jak se tak dívám po těch T.Rexech Minititanech...je jich spousta druhů a já si vůbec nevím rady. Můj rozpočet mi letos taky moc nedovolí, ale přece jen bych chtěl něco takového slušného...Je něco jak T-Rex nebo Minititan do 10.000? I s rádiem? Jak jsou na tom náhradní díly? Já vlastně ani nevím, na co se ptát:-) Začátky jsem trávil s HB2, dost jsem ji poznal, rozložit ji a složit není problém, sám jsem si ji dovedl zalétat, ale jak to bude, kdybych měl Rexe...toho se bojím:-( Moc o těchto dražších modelech nevím...
Mikelo

#73 Příspěvek od Mikelo »

Zatím si klidně včelu nechej ta zrovna se pilotuje tak podobně jako 6ch kvedláky, že se základy klidně naučíš a přejdeš plynule dál. Má totiž funkční padla, ne jen závažíčka. Když ještě vyhodíš ta 1 gr závaží od padel bude krapet živější. Upgrade se opravdu kromě stříďáku nevyplatí. Ten lepší pohon znatelně pomůže, vyjde to do litru, jiné věci skoro nic.
Kompletně řízená hlava se, jak později zjistíš, pilotuje mnohem pohodlněji a přesněji, včelka se musí pilotovat opatrně a odhadovat trochu dopředu aby nevybíhala do stran a držela výšku, ale návyk čisté pilotáže se neztratí. Daní za přesnější odezvy řízení je nutnost rychlejších a přesnějších reakcí pilota na chyby nebude moc času. Teď dáváš velké výchylky a reakce má zpoždění, stíhaš se opravovat.
Do 10.000,- se vejdeš i s rádiem leda v různých klonech. Ale už za cca 8.000,- dnes koupíš mintititana, nebo rexe v kompletu, jen bez přijímače. Rozhodni se dle ceny ND. Proti tomu se klony typu HK dle mého názoru nevyplatí. Moc se v nich lidi vrtaj než dosáhnou stavu srovnatelného s osvědčenými typy a pak stejně už kupujou origo díly z rexe. Nevím jak kdo, ale já si kvedlačky kupuju na lítání ne na sezení v dílně.
Těžko radit, kvedlačky opravdu vyjdou dráže než epp poletovadla a ušetřit se na nich moc nedá, páč z technického pohledu není na čem.
zdzd

#74 Příspěvek od zdzd »

A co tak něco z domácích zdrojů?

http://www.laheli.com/web/product.php?m ... azev=Ricco stavebnice černá
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“