Alex1 píše:Ale jak mám poznat jestli mě to vezme nebo ne .Utratit 10 tisic a víc se mi zdá za poznání trochu hodně.Myslím si ,že tak ,jak já začíná vědšina vrtulkářů.
No, ti kteří začínají jako ty, tu pak potvrzují, že je to špatně.
Hele, vrtulníky jsou o trpělivosti, zodpovědnosti, sebekázni a spoustě peněz. Když ti z toho něco chybí, máš problém a je lépe se helinám vyhnout. Myšleno těm plnohodnotným.
Jestli tě to chytí? Na heliny jsem navnadil docela dost lidí. Většina z nich pak odložila letadla, protože jsou příliš "nudná a nezáživná". Několik z nich naopak odložilo heliny a vrátilo se k letadlům. Převážně z nedostatky financí, případně trpělivosti.
A jak to bylo u mě? Měl jsem výhodu v tom, že vždy kupuji výkonnější vysílač, než aktuálně potřebuji. To je potom jako by našel. Ač jsem o helinách nikdy nechtěl ani slyšet (drahé, složité, náročné...) měl jsem vysílač FC-18, který je uměl poměrně slušně. Pak mne jednoho dne napadlo, že helina by byla něco nového, zajímavého, vyzývavého. Postupně jsem hledal informace, kontaktoval, helináře, objíždět akce. Vysílač už byl. Pak ještě simulátor a vytipoval jsem si jaký stroj a s jakou výbavou. Byl to RAMBO od Laheli. Výbava byla jednoznačná - to nejlepší co tehdy šlo. Trápit se se stejnosměrným motorem, přitroublým gyrem a podobně jsem rozhodně nechtěl. To mi ze zkušeností jiných bylo jasné. Tudy cesta nevede. Helina musí fungovat. Pořád a spolehlivě. Jinak to není o učení, ale o trápení a zápasu s hmotou.
A pak hodiny na simu, hodiny poskakování a postupného učení. Dodnes nelétám 3D. A ani nechci - jsem starší pán, létám tak aby mne to bavilo a mám se pořád co učit. Heliny jsou běh na dlouhou trať. Pořád je kam jít a je na každém, jak daleko a s jakými potížemi chce dojít. Ale něco v tom procesu vynechat nelze. Těžce se to prodraží. Stejně tak úkroky od té nejkratší cesty. Například experimety "jestli mě to chytne". Tak heliny nefungují. Chytit tě to musí předtím, než s tím začneš. Jinak to nikdy nedáš do kupy.