Zacatecnik - jednorotorovy nebo dvourotorovy

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
powder
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od powder »

Pablo2 píše:Pokud chceš začít s modelem vrtulníku tak se varuj "rad" lidí, kteří uznávají jen 6-ti a více kanálové akrobatické vtulníky a tvrdí, že pro začátečníka nic jiného nemá smysl. ...

cevepe> Opravdu dej na radu Pablo2... To co tu cpou do hlavy mnoha dětem "opravdoví" vrtulníkáři je často mimo realitu. Oni totiž nedovedou pochopit, že někomu stačí hračka - nechce helikoptéru. Jen chce něco létavého, co se pohybuje vzduchem, umí zastavit a hlavně MOC to nestojí...

Pokud je to i tvůj případ. Opravdu si pořiď Blade mSR nebo Solo Pro za pár kaček. Létat to bude. Zábava to bude. Páčkovat se naučíš - tedy ve smyslu - vím jak s tím lítat dopředu, dozadu a zatáčet.
Teprve pak můžeš zhodnotit, jestli chceš investovat další peníze (a ne málo), čas a energii do hobby jménem HELI...

Pokud hledáš jen zábavu a odreagování, zapomeň na místní pravověrné zastánce helikoptér s CCPM řízením...
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od zdendys »

Mikelo píše:Na jedné straně kupovat hračky nemá pro budoucnost vrtulníkáře smysl, na druhé straně strašit s 30.000,- do začátku taky není poctivé.

Takže k RC soupravě.
Rozhodoval jsem se začít z heli a jako první věc byla koupit nějaké radio.
Rozhodoval jsem se mezi DX7 a Futabou, a poslal jsem proto mail panu Klabačkovi (VITO), což je dle mého velký znalec tématu.
Cituji kousek odpovědi k DX7:

"Můj názor je, že je to opravdu Low-end a totální základ pro řízení heli. Pokud se chcete věnovat vrtulníkům opravdu i dále, tak bych spíše doporučoval se poohlédnout po Futabě FF-10, která je dražší jenom o polovinu, ale je několikrát lepší. Pokud budete chtít spalovák heli, tak se stejně budete ohlížet po lepším rádiu."

K tomu potom slušný stroj, něco peněz na rány a furd si myslíte. že těch 30 000,- je moc ???
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
cevepe

#18 Příspěvek od cevepe »

Kuci diky za zajimave prispevky. Ja 6-ti kanal, ktery se povazuje za akrobacii nepotrebuji. Ja si kupuji helinu proto, abych si do pameti poradne zaril ovladani vrtulniku, pri otoceni at si vziji to, ze se vpravo = vlevo apod.

Na vic s helinou chci pak hlavne letat venku, v prirode a dat si mini cameru na vrtulnik a proste blbnout :)

Ale asi je lepsi myslet dopredu, co od vrtulniku ocekavat, tak ze asi zakoupim Colibri s jednorotorem, ktery je pro venkovni ucely lepsi.
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Vita_Valke »

já lítám s DX7 a jedinný co mě tam vadí je že se neda nastavit gyro na 3 let. rezimy ale pouze na dva takže je pak nastavení společné, jinak sem s ní spokojenej, spousta lidí lítá i na Dx6i a taky je to v klidu

edit: jestli chceš lítat venku a to ne jen v bezvetří tak minimální velikost je tak ta 450ka i na nějakou pidi kamerku, zapomeň že jednorotor typu FS , colibri nebo msr něco uveze
T-Rex 700E, Tarot 450 Pro, Blade mSR
EasyStar, Freeair-Mustang, Clik!
Alex1

#20 Příspěvek od Alex1 »

cevepe.
Takže můj názor k začátkům s helinou.
Všichni tady co opravdu umí ,budou říkat nekupuj levné vrtulníky.Asi mají pravdu.Ale jak 90%z nich začínalo.Možná ,že také koupili levný vrťas ,aby vůbec zjistili,jestli je to bude bavit.A možná že ne,to ať si probere každý sám.Já sám jsem opravdu začal nedávno a vlastně ještě nic neumím,ale ty rady ,kup něco za 15 tisíc,kdy po prvním letu(když nemáš, kdo by tě učil) dáš dalších 5 tisíc za ND,tak ty rady jsou nanic.Podle mne.
Asi mne tady budou kamenovat,ale pokud začínáš a vlastně nevíš, zda tě to osloví ,kup si nějakou 4 kanálovou hračku a sám uvidíš.Já souhlasim s Pablem 2 .Pokud tě to chytne ,tak si stéjně koupíš něco pořádného a pokud ne ,tak jsi o moc nepřišel.Ono se řekne lehce,že 4 kanál se nedá z 6 kanálem srovnat ,ale nějak se k tomu 6 kanálu musíš také dopracovat,pokud budeš chtít.
Ale ze své zkušenosti můžu říct,že radost budeš mít i z té levné heliny ,když se ti podaří vyletět a opět přistát .A jaký je to adrenalín.A jestli půjdu dál?Ta to fakt ještě nevím.Zatím má radost z toho co mám.Ale jestliže půjdu dál můžu za dva roky tvrdit ...nekupujte levné vrťasy.Takže si to prober jak uznáš a jak ti kapsa dovolí. :wink:
pkysely@centrum.cz
Alex1

#21 Příspěvek od Alex1 »

powder píše:
Pablo2 píše:Pokud chceš začít s modelem vrtulníku tak se varuj "rad" lidí, kteří uznávají jen 6-ti a více kanálové akrobatické vtulníky a tvrdí, že pro začátečníka nic jiného nemá smysl. ...

cevepe> Opravdu dej na radu Pablo2... To co tu cpou do hlavy mnoha dětem "opravdoví" vrtulníkáři je často mimo realitu. Oni totiž nedovedou pochopit, že někomu stačí hračka - nechce helikoptéru. Jen chce něco létavého, co se pohybuje vzduchem, umí zastavit a hlavně MOC to nestojí...

Pokud je to i tvůj případ. Opravdu si pořiď Blade mSR nebo Solo Pro za pár kaček. Létat to bude. Zábava to bude. Páčkovat se naučíš - tedy ve smyslu - vím jak s tím lítat dopředu, dozadu a zatáčet.
Teprve pak můžeš zhodnotit, jestli chceš investovat další peníze (a ne málo), čas a energii do hobby jménem HELI...

Pokud hledáš jen zábavu a odreagování, zapomeň na místní pravověrné zastánce helikoptér s CCPM řízením...

Naprostý souhlas.
pkysely@centrum.cz
cevepe

#22 Příspěvek od cevepe »

Mas pravdu. Mel jsem Lamu 400D, velky vrtulnik, super fakt super, ale litat s tim potrebuje vetsi praxi. Takhle jsem 2x spadnul a 2000kc v prd***. Simulator nechci, protoze chci z letani mit radost, tak ze jdu do mini vrtase - Colibri a naucim se poradne se vzit do ovladani vrtulniku.

Kupim si urcite 4ch, to je bez debat. Ale moje otazka zni....dvou nebo jedno rotor :idea:

Porad uvazuji nad jednim rotorem, ktery drzi i za mensiho vetru. U koaxu staci malo fouknout a vrtulnik vali ve smeru vetru, coz je fakt naprd.

Ale...zda-li ten jednorotor ukociruji, naucim se a proste bude k uzitku. Ucit se to chci doma, proto ten colibri (mensi vrtas), pri kterem kdyz spadnu a rozbiji, tak zaplatim jen 150 a ne 600kc.
1ondra9

#23 Příspěvek od 1ondra9 »

bigwolf píše:T-rex 450 Pro je urcite vhodny stroj na zacatky, ale vetsi je lepsi...........Kopie jsou nevhodne prave z duvodu te kvality. Budes casteji opravovat nez letat. A ani ne tak z duvodu svych vlastnich chyb jako padu diky mechanickym nedokonalostem heli.............

Tady bych jen malinko něco přidal...........

Větší je lepší to ano ale taky nebezpečnější...... na to třeba pamatovat - je to o přístupu...... !!!!

a k těm kvalitnim komponentum ......... asi tolik že pokud ti to nevletí do ksichtu - tak se v podstatě nic neděje - prostě koupíš nový.......... ale problém je v tom že to nejde dost dobře seřídit a pokud se to povede - zítra je to jinak a znova seřízuješ........ furt do kola a furt pryč až se jednou nasereš a pošlešto to s bohem do hajzlu........ pak teprve člověk zjistí "jak moc dobře nakoupil"

Tady tomu tazateli bych doporučil jednu jedinou věc.

Kup si Dx6i (rááádio) k tomu simulátor (třeba fíínixe ;-) ) a půl roku šoupej nohama u kompu........ pak zjistíš jestli na to máš a popřípadě pořídíš něco co si ovládáním a náročností obsluhy může začít říkat vrtulník.......... Na simulátoru můžeš si rozbijet jak chceš (nestojí to žádnej peníz) ale nezapoměň si při každý havárce vyndat z peněženky tak od 500 až do +/- 3000Kč (financeza opravu po ráně + líp se ti bude takhle šetřit když ty peníze budeš dávat stranou...... :) ) a občas si třepni hlavou o stůl nebo slušně někoho popros, ať tě vezme bičem přez záda (to jen pro případ že bi ti simulátor připadal málo reálnej a nudnej) a budeš na svým.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pokud tě to chytne rádio využiješ dost dobře pro budoucí vtulník (třeba T-rex 450PRO - dost obrá volba ) a i simulátor se bude do budoucna hodit........ pokud ne tahle dvojice je dost dobře prodejná a zas tak trtnej na tom taky nebudeš ...............

neber to jako moralizování ale jako radu jak začít a ušetřit nemalé peníze ........

s pozdravem ...........
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta :roll: ...)

T-rex 500 CF-> po ráně ->GF ;-)
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro) :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od arda1 »

Já teda nevím ale můj začátek byl že jsem koupil před asi 4mi roky(nebo sakryš už je to 5?) tehdá za 5k HornetaCP defakto nového s Opticem(ten jsem vzápětí prodal) a začal se učit na něm -mám Hornety dodnes a jsem spokojený. Nechápu kde tady berete ty desítky tisíc na začátek. :wink:
Naposledy upravil(a) arda1 dne úte 04.05.2010 14:41, celkem upraveno 1 x.
psena
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od psena »

Nesmi se taky zapominat, ze ti co na RC manii prispivaji , procesem zacatku s helinama prosli pravdepodobne uspesne, jinak by tu uz nebyli. Tech , kteri k tomu pricuchli a dale s tomu nevenuji je mozna taky dost , ale chybi nam jejich feedback. Kolik z nich je rado, ze nemaji doma vybaveni za 20K, ale ze koupili jenom nejakou hracku a zjistili, ze na to proste namaji bunky, nebo ze na to poradne nevidi, nemaji odhad vzdalenosti atd. ?
Podle me, byt v kuzi zacatecnika tak se venuji predevsim sberu INFORMACI, ne zakladanim temat jaky vrtulnik...ne jen ze takovych temat tu je habadej, ale predevsim protoze, ze kdyz kvalitne posbira data o fuknci vrtulniku, typech, poradne vse prolustuje na natu a videa na youtube aby mel predstavu co ktery typ umi, tak se k reseni svych otazek dopatra sam.
Alex1

#26 Příspěvek od Alex1 »

cevepe píše:Mas pravdu. Mel jsem Lamu 400D, velky vrtulnik, super fakt super, ale litat s tim potrebuje vetsi praxi. Takhle jsem 2x spadnul a 2000kc v prd***. Simulator nechci, protoze chci z letani mit radost, tak ze jdu do mini vrtase - Colibri a naucim se poradne se vzit do ovladani vrtulniku.

Kupim si urcite 4ch, to je bez debat. Ale moje otazka zni....dvou nebo jedno rotor :idea:

Porad uvazuji nad jednim rotorem, ktery drzi i za mensiho vetru. U koaxu staci malo fouknout a vrtulnik vali ve smeru vetru, coz je fakt naprd.

Ale...zda-li ten jednorotor ukociruji, naucim se a proste bude k uzitku. Ucit se to chci doma, proto ten colibri (mensi vrtas), pri kterem kdyz spadnu a rozbiji, tak zaplatim jen 150 a ne 600kc.

Já šel do jednorotoru.To je jasné.
A ten vítr?Žádný vrťas není do větru.Tak to už je bohužel tak.Lehký a malý ,tak bezvětří nebo do haly.Ovšem za málo peněz.Je to na tobě.
pkysely@centrum.cz
cevepe

#27 Příspěvek od cevepe »

Alex1 píše:A ten vítr?Žádný vrťas není do větru.Tak to už je bohužel tak.Lehký a malý ,tak bezvětří nebo do haly.Ovšem za málo peněz.Je to na tobě.

Ja mam prave za to, ze koax je za vetr horsi, potrebuje bezvetri, coz u jedno rotoru nevadi a muze litat treba i pri 1-4 m/s. Ale to jsem si kdysi cetl.

Proste...je ten jednorotorovy tezke ovladat?
zdzd

#28 Příspěvek od zdzd »

Alex1 píše:A ten vítr?Žádný vrťas není do větru.Tak to už je bohužel tak.Lehký a malý ,tak bezvětří nebo do haly.

Tak toto vůbec není pravda. My jsmě větrný kraj a fučí tu pořád. Když trochu víc, tak jsme helináři na letišti sami. Letadla už to nedávají. Helina je taky mnohem méně citlivá na turbulence.

I s tím malým MaxiRem se dá létat v takovém větru, že většina lidí s letadlem nepoletí. Není to sice příjemné polétání, ale dá se.

Jen pro ilustraci - tato helina zrovna visí na místě. Kouř naznačuje sílu větru. Žádný jiný stroj ani nevzlétl.

http://zd.wwwcity.cz/Rohatec070929/ipage00013.htm
zdzd

#29 Příspěvek od zdzd »

cevepe píše:
Alex1 píše:A ten vítr?Žádný vrťas není do větru.Tak to už je bohužel tak.Lehký a malý ,tak bezvětří nebo do haly.Ovšem za málo peněz.Je to na tobě.

Ja mam prave za to, ze koax je za vetr horsi, potrebuje bezvetri, coz u jedno rotoru nevadi a muze litat treba i pri 1-4 m/s. Ale to jsem si kdysi cetl.

Proste...je ten jednorotorovy tezke ovladat?

Jednorotor může létat za podstatně silnějšího větru, i přes 10m/s. Viz předcházejáící foto.

Těžké ovládat? Ano, jednorotor je na zvládnutí mnohem těžší, než dovourotor. Není to jen těžší. Je to úplně jiné. Proto se tu pořád vysvětluje, že pokud chce člověk skončit u jednorotoru, je pro něj dvourotor draze zaplacená zajížďka do slepé uličky. Pokud si ale chce létat doma kolem lustru, je to pak jiná volba.

Napřed musíš vědět co chceš, pak teprve vybírat. Jinak se to to sviňsky prodraží.
Georg9

#30 Příspěvek od Georg9 »

1ondra9 píše:
Kup si Dx6i (rááádio) k tomu simulátor (třeba fíínixe ;-) ) a půl roku šoupej nohama u kompu........ pak zjistíš jestli na to máš a popřípadě pořídíš něco co si ovládáním a náročností obsluhy může začít říkat vrtulník.......... Na simulátoru můžeš si rozbijet jak chceš (nestojí to žádnej peníz) ale nezapoměň si při každý havárce vyndat z peněženky tak od 500 až do +/- 3000Kč (financeza opravu po ráně + líp se ti bude takhle šetřit když ty peníze budeš dávat stranou...... :) ) a občas si třepni hlavou o stůl nebo slušně někoho popros, ať tě vezme bičem přez záda (to jen pro případ že bi ti simulátor připadal málo reálnej a nudnej) a budeš na svým.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pokud tě to chytne rádio využiješ dost dobře pro budoucí vtulník (třeba T-rex 450PRO - dost obrá volba ) a i simulátor se bude do budoucna hodit........ pokud ne tahle dvojice je dost dobře prodejná a zas tak trtnej na tom taky nebudeš ...............

neber to jako moralizování ale jako radu jak začít a ušetřit nemalé peníze ........

s pozdravem ...........

Tak takhle nejak bych to taky asi videl jako nejlepsi zacatek. Nuda to mozna bude az zjistit ze na tom simulatoru ti to jde jak po masle a za par dni budes vsechno umet, coz se nestane a v druhem pripade to bude nuda, kdyz zjistis ze na to nemas, coz taky nemusi nastat kdyz budes mit hmotnou davku trpelivost a vůle. Bez techto veci se budes s vrtulníky jenom trápit a nebude ti to delat radost, když to přeženu :). Ahoj.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“