Dobrý den, měl bych zájem o tento nabíječ. Chtěl jsem se zeptat jestli mi stačí téměř na všechno co si v modelařině umanu nabít, a pokud ne co by to mohlo nezvládnout??? Jsem rekreační modelář a chtěl bych nabíječ co mi bude vyhovovat i do budoucna.
Popřípadě mi prosím napište o nevýhodách tohoto nabíječe.
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=38440 Ještě jsem přemýšlel o
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=37212 Ale ten pokud jsem dobře četl nemá možnost připojení do 230 což by jsem docela potřeboval(nemám adaptér). Ale zase je silnější ale pokud stačí tamten tak by mi vyhovoval víc.
Mockrát děkuji za odpovědi.
Promin, že se tak vyptávám ale v popisu je napsané že dokáže vyvynout nabijecí výkon 8A a vybijecí 5A, to znamená že to baterku přes 8A nedokáže nabít a že baterku přes 5A to nedokáže vybít???
Popřípadě v čem jsou baterky přes 5A????
Mockrát dík za odpovědi.
A - je jednotka proudu
Ah - je jednotka kapacity (třeba 3Ah znamená, že pokud budeš z aku odebírat konstantně 3A, tak je budeš moct odebírat 1 hodinu. Pokud 6A, tak 30min, pokud 12A tak 15min. atd.)
Pro Tebe je zásadní nab. a vybíjecí výkon nabíječky.
Konkrétně ta C16 má nab. výkon 120W z 12V nebo 90W z 230V.
Vybíjí max. 50W.
Co Ti tyto hodnoty konkrétně dovolí při práci s aku se dozvíš pokud si na stránkách u Pelikána stáhneš manuál. Úplně na konci manuálu máš tabulku kde máš uvedeno co Ti zmiňovaný nab. i vyb. výkon umožní konkrétně ve vztahu ke konkrétním aku (počtu článků).
Pokud je uváděm max. nabíjecí a vybíjecí proud tak je opravdu konečný-víc nenastavíš ani nabíječ nedá. Ale pozor -u více článků je proud limitován "wattáží" nabíječe .
A co ta c30 podle tabulek se jevý daleko silnější, ale proč je k ní ten přídavnej balancér? Já jsem myslel že ty balancéry bývají zabudované.
A co je na c30 ještě za nevýhodu???
Štve mě že nemá možnost připojení na 230V.
Popřípadě v čem by mohla být baterka na kterou by c16 nestačila???
Popřípadě co by ste mi doporučili??
Jak výkonný zdroj budeš potřebovat? Respektive jaký baterky hodláš v blízké budoucnosti nabíjet? Jinak absenci vestavěného zdroje osobně považuji spíš za výhodu než nedostatek
Přesně jak píše arda. Nejdřív si ujasni, kam se hodláš do budoucna v oblasti elektropohonu dostat. Budeš létat tříčlánky LiXX? čtyřčlánky? pětičlánky? šestičlánky? osmičlánky? nebo ještě víc? Od toho se potom odvíjí potřebný výkon nabíječky. Pokud nemáš nějakou hrubou představu co chceš do budoucna létat, tak Ti tu nikdo neporadí, protože vlastně ani neví na co to konkrétně chceš. Trh je dnes dostatečně nasycen výrobky z kterých si vybere každý. Ale nejdřív musíš vědět co chceš. Jinak dnes asi každá lepší nabíječka obslouží většinu akumulátorové technologie. Takže se dnes už nemusíš bát, že nějaká nabíječka nezvládne nějaký typ aku.
Já mám C16.No,dalo by se říct,že mi nic nechybí a zatím jsem nabil vše co jsem potřeboval.Nabíjecí proud 8A bych řek že úplně stačí.Pro začátek určitě,pokud nechceš nabíjet baterky o kapacitě 8000Ah a podobně.V podstatě nabiješ jakoukoliv baterku o libovolné kapacitě,jen to bude trvat delší dobu.Ale těch 8A nabíjecího proudu je podle mě v současné době úplně dostačující a pro začátečníka absolutně.
Na téhle nabíječce mi vadí pár věcí a je to v hlavně záležitost software.Updatnul bych ho,ale jednak nevím kde se dá něco takovýho stáhnout a pak nevím jak nabíječ připojit k PC..I když píšou,že je tam konektor USB,tak jsem neviděl k nabíjječce dodávat žádný software ani kabel..nevíte někdo kde to k C16 jde sehnat?Případně s jakym softem by nabíječ fungoval..
-No a vadí mi třeba nemožnost nabíjet na skladovací napětí což je okolo 3,8V u lipol.
-Pak jsem nikde nenašel možnost vypnout zvuky pípání když se nabije baterie nebo zmáčku jakékoliv tlačítko.Docela mi to vadí,když nabíjim přes noc.
-Další věc..Při podvybitém článku aku si nelze nastavit napětí a proud jaký chci do článku pouštět abych ho zregenerovalNabíječka vyhlásí chybu a dál se s tebou nebaví.
-Nemožnost si uložit profily pro jednotlivá aku a proto když lítáš s aku o různých kapacitách,tak musíš nabíječ vždy přenastavit..A z toho pramení možnost velkýho průseru,pokud zapomeneš přehodit z velkého proudu na malý,může dojít k explozi aku.Navíc pořád to přenastavovat je docela otravné a zdlouhavé.Přitom stačilo mít v menu 1,2,3 ,,,a tam bych měl už nastavené nabíjecí proudy pro různé aku.
-nemožnbost sehnat kabel spojující nabíječ s PC a neviděl jsem k němu dodávat žádný software.
Nevíte někdo kde se dá k raytronic C16 sehnat kabel a soft?
Jsem začátečník a asi by mi stačila ta c16. Asi nejdůležitější informace pro mě byla že to nabije všechno jen za delší dobu(přes 6 článků asi c 16 nic nenabije.) Jen mě deprimují 2 věci. Za 1 že dejme tomu budu mít 9 článkovou baterii do notebooku tak mi ji c16 nenabije. Za 2 že za stejnou cenu bych mohl mít lepší nabiječku akorát beze zdroje. (nevíte proč ta c30 nemá ten balancér zabudovaný??)
Popřípadě v čem by mohl být vhodný zdroj z 230V??? Mockrát děkuji za odpovědi.
A jak moc velký rozdíl je mezi c16 oproti c30 oproti c60???
Vím že c60 je silnější a co dál co má navíc jako funkce???
Byl bych rád kdyby mi někdo odpověděl protože předpokládám že je někdo máte a víte to na co se ptám.
Mockrát děkuji za odpovědi!!![/b]
demolátor píše:A jak moc velký rozdíl je mezi c16 oproti c30 oproti c60??? Vím že c60 je silnější a co dál co má navíc jako funkce??? Byl bych rád kdyby mi někdo odpověděl protože předpokládám že je někdo máte a víte to na co se ptám. Mockrát děkuji za odpovědi!!![/b]
Stačí Ti porovnat popisy u jednotlivých nabíjedel. Pelikán to má celkem přehledně napsáno. Podle toho se můžeš rozhodnout.
Jinak softem a asi celkovou uživatelskou přívětivostí na tom bude asi nejhůř ta C30. Je to nabíječ starší generace (proto taky ten balancer vně). C16 a C60 už jsou moderní nabíječky. Samozřejmě né stejné. Nevýhody C16 Ti popsal už "Alfa". Lepší možnosti pro práci s aku Ti nabídne ta C60 (ať už softem nebo výkonem). Ale taky si ujasni zda její výkon využiješ. A pokud budeš chtít využít její výkon, tak budeš taky potřebovat pro nabíjení doma silnější zdroj (>30A). Ten taky něco stojí. Ale všechno se odvíjí od toho, co s tim hodláš nabíjet.
Ale v popisu vypadá že ta c30 má stejné funkce jako c16??
Popřípadě jak je stará ta c30 nebo c60??? Docela by mě štvalo kdyby jsem si koupil nabiječku a za měsíc vyšla daleko lepší a skoro za stejnou cenu.