Klasická modelařina.

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
JENDA01

Klasická modelařina.

#1 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj,
tak jsem si dneska dělal jarní úklid :) a vyštrachal jsem dobu -minulou- :)
kdy modelařina byla modelařinou v pravém slova smyslu. Když vidím dneska ty ARF 3- 4 typy -tak zvaných brusů na tisíc způsobů tak je mi trochu smutno.Nevěděl jsem kam to dát , ale asi to patří sem. Jelikož je tu parta která ještě umí říznout do -prkýnka.- :D ,nebo se o to alespoň snaží. Trochu pestrosti by nám neuškodilo. Každá uniformita je degenerující 8) Tady něco z té pestré modelářské zahrádky:

http://jenda01.rajce.idnes.cz/PLANKY_-MODELAR-/#album

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne úte 27.04.2010 11:38, celkem upraveno 1 x.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od petertn »

ufff dobra zbierka
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od fiser.modely »

Tak to se dnezka malo vydi.. :P :P
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od sharkcom »

Modelařinu si dělá každý takovou jakou chce. Je bohužel smutný, že někdo koupí model, nebo někdy i drahou hračku, osadí elektronikou a je modelář. Máme prostě instantní dobu. Pijeme instatntí kafe, jíme jídlo z pytlíku, v lepším případě v kelímku. Naštěstí né každý tomuto trendu podlehne. Zkusí si někdo odhadnout jak to bude vypadat za 50 let??? Naštěstí u nás v Chebu se staví dost. Pokud někdo má ARF tak proto, že mu modelařinu nedovolí ruce. Potom je samozřejmě výhoda, že si může model koupit hotový a být alespoň RC pilot.... :wink:
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
helifish

#5 Příspěvek od helifish »

Nadhera byt tebou tak ty planky chranim jako oko v hlave. V dnesni dobe uz se snad podobne jako tenkrat nevydavaji. Pamatuji si jako kluk jak jsem (vetsinou) marne chodil do modelarskeho kramku pro balzu a hned vedle meli rozprostreny planky a delal jsem si plany co bych si postavil (bylo mi cca 8-9). No nakonec to bylo stejne nejake hazedlo nebo vetron ( ze stavebnice s umelymy zebry od Modely) ale postavil jsem jej sam. K motorum jsem se nikdy nedostal. Jinak z tech planku co mas vypada nadherne ta SE. 5a na gumu. Posledni dobou pokukuju po necem na gumu hlavne z nostalgie ( proste to postavit "jen tak" a pak to ero venovat treba detem) a ze si uziji stavbu nicmene to musim mit predrezane dily laserem. Nemam totiz dilnu a v obyvaku se moc brousit balza neda :) Letam heli a tam je to jedno po rane je clovek spis mechanik a zamecnik nez modelar :)) tak mi ten stolecek v koute staci :))
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
mephisto
Kontaktovat uživatele:

Jenda01

#6 Příspěvek od mephisto »

Ahoj,
ak by si chcel zveľadiť svoju zbierku, alebo ktokoľvek iný , môžeme si vymeniť skeny plánov. Tu sú moje ponuky:
http://www.microchess.sk/work/plany.htm
http://www.sam122.sk/fullsizeplans/index.htm
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

helifish píše:Nadhera byt tebou tak ty planky chranim jako oko v hlave. V dnesni dobe uz se snad podobne jako tenkrat nevydavaji.

Vydávají, běží jejich reedice. Ale mnohé jsou dnes bez úprav nepoužitelné. Tehdy byly RC modely spíše volňásky, korigované RC. Musely letět i samy. Z toho vyplývá volba profilů, seřízení, vzepětí, velikosti kormidel...

Dneska už se létá jinak, jsou proporcionální rádia, výkonnější motory s řízením otáček, elektropohon a podobně. Minimálně to chce zvětšit kormidla a zmenšit seřízení a vzepětí.
olisoft

#8 Příspěvek od olisoft »

Krasna klasika...
Snad sa raz dostanem k tomu postavit si takuto klasiku ako veterana.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od blesk »

bohužel na to co stavím já většinou plánky nejsou :-(
takže obvykle jsem jsem odkázán na to abych si to nakreslil sám.

Jinak přemýšlím nad stavbou S.E. 5 tak v 2m :-)
Kovboj

Re: Klasická modelařina.

#10 Příspěvek od Kovboj »

Všechno se mění. Vezmi to tak že ještě před "pár" lety bylo běžné že si lidi RC soupravu dělali sami, a ještě pár let před tím si lidi sami vyráběli i motory.
Neříkám že pokrok je vždycky změna k lepšímu, ale nic proti tomu nenaděláš. Tehdy bylo hodně času a málo peněz, teď je spíš málo času a relativně dost peněz.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od petertn »

"Relativne dost penazi"
Ale ked si pozries cenu surovin na stavbu tak ta ide porazit :(
helifish

#12 Příspěvek od helifish »

Kluci kdyz uz se to tu tak nakouslo :D chci se zeptat da se stavet na rysovaci desce (treba neco takoveho http://karneval-obchod.cz.mimishop.cz/d ... zi=1434592) ? A dale se chci zeptat co pouzivate za folii ktera se dava mezi vykres a staveny model. Matne si pamatuju ze jsem pouzival nejaky igelit ci co to tenktar bylo ale dnes.. ? Dik
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od rdubsik »

Já na podobné rýsovací desce stavím, pravda dvacet let staré. Je dokonale rovná, a protože je vevnitř dutá ani moc neváží. Dají se do ní zapichovat špendlíky.
Plánek chráním tak, že ho položím na desku a celé to kolem dokola omotám "potravinářskou" folií. Tady je třeba trošku cviku - nesmí vzniknout vlnky a přehyby. Folie stačí jedna vrstva.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od veka1 »

helifish píše:Kluci kdyz uz se to tu tak nakouslo :D chci se zeptat da se stavet na rysovaci desce (treba neco takoveho http://karneval-obchod.cz.mimishop.cz/d ... zi=1434592) ? A dale se chci zeptat co pouzivate za folii ktera se dava mezi vykres a staveny model. Matne si pamatuju ze jsem pouzival nejaky igelit ci co to tenktar bylo ale dnes.. ? Dik

... pracovní desky si dělám dle potřeby sám. Popadnu vhodný kus dřevotřísky ,latovky ,MDF a navákuuji na něj topolovou překližku 3-4mm tlustou. Rozměr desky si stanovím dle stavěného letadla.
Pozn. v mých dílenských podmínkách mám však technoogicky omezen(kvůli vákuování) rozměr desky max. 2,5x1,2m. :)

Fotky desky :

http://www.rcmodely-forum.sk/upload/126 ... egl002.jpg
http://www.rcmodely-forum.sk/upload/126 ... egl004.jpg

A tady,asi v polovině vlákna :

http://rcmodely-forum.sk/vosa-t824.html ,

jsou fotky stavby A2 Eagle , na pracovní desce,vyrobené dle výše popsaného postupu .
Rozměr desky 950X650mm, výkres fixovaný oboustrankou a překrytý vyšponovanou folii (taky na oboustrance) .
Obvod z estetických důvodů olepený krepovkou , podobně jak jsme olepovali podkladový papír na rýsovacím prkně.

Ps. na rýsovacím prkně jsem začal modely stavět v r. 1974. Naši mi ho koupili ,když jsem nastoupil do prváku na strojní průmyslovku.Na malé věci to prkno (720x500) používám doposud. Nejčastěji na něm potahuji tj.krájím papíry a folie. :lol:

veka1
JENDA01

#15 Příspěvek od JENDA01 »

blesk píše:bohužel na to co stavím já většinou plánky nejsou :-(
takže obvykle jsem jsem odkázán na to abych si to nakreslil sám.

Jinak přemýšlím nad stavbou S.E. 5 tak v 2m :-)

--------------------------------------------------------------------
Ahoj,
sežeň si plánek na toto letadlo pana -FARY - a zvětšit není nic jednoduššího . Původní plánek modelů měl rozpětí cc-1400mm. Dvorním -archivářem - :D plánků modelář a vůbec modelářských , je pan modelář
jménem -Macháček. 8) Najdeš ho na stránkách HISTORIKŮ (SAM 78) ,a hned se ho můžeš zeptat jak létá . Měl ten model postavený.

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne úte 27.04.2010 12:16, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“