RC Helina zranila...

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
venry

#16 Příspěvek od venry »

LV píše:
robotmz píše:To dievča určite za to nemôže.
Neexistuje nijaký zákon predpokladám ani u nich, ktorý by prikazoval kade sa majú pohybovať ľudia a kde sa majú pozerať.
Obecne platí: čo nie je zakázané, je dovolené...
Za majetok /heli, auto, zviera atď./ je zodpovedný vždy iba majiteľ.

V tomto prípade je vinný pilot. Na modelárskom letisku by sa to na 99% nestalo.
V parku sa nelieta.

Viděl jsem na modelářském letišti s bezpečnostní zónou , včetně 6m sítě jak turbínová heli po výpadku nekontrolovatelně spadla za síť naštěstí na přístřešek pro modely , ovšem všude plno modelářů.Modelářské letiště není modla když selže technika, nikdy nevíš co ten janek udělá.Jinak ja píše zdzd , pojistka + maximum bezpečnostních opatření je základ,kord u létající sekačky
mortak

#17 Příspěvek od mortak »

robotmz píše:Vysvetlím to takto:

prečo k*rva niektorí jedinci nechcú niesť zodpovednosť za svoje činy?
či už v práci, v rodine v záľubách, za volantom, pri voľbách atď ?????

To sa stále chce niekto za niečo schovávať?

LOL :!:

...ale nikde se nepíše, že se vykrucuje ze zodpovědnosti, to se k*rva nemůže bránit, je-li to pravda?Dobrovolně strčíte hlavu do oprátky za to, že vám selhaly brzdy na novém autě a vy ste někoho srazil?
Blade 400, Blade MCX - dx6i:)
mortak

#18 Příspěvek od mortak »

pepin píše:mortak:
...Nejdu lítat, dokavaď nemám oveřeno 100%, že je vše, jak má být...

...A proč?Rozbít se to může vždycky, s tím se musí počítat, ale nejdu lítat s modelem, který není 100% v pořádku, esi Vy to děláte jinak, potěš přihlížející...
robotmz

#19 Příspěvek od robotmz »

lenže takto to už chodí...
ak by sa netrestalo, bola by tu anarchia a každý komu na 25 ročnom aute by zlyhali brzdy by sa odvolával na technickú závadu, ale to by už nepovedal že brzdy nedal robiť 10 rokov a auto "udržiaval" v dezolátnom stave...
Na prípady, kedy na novom aute zlyhajú brzdy sú súdni znalci a vyšetrovanie, túto ale majiteľ rozsekal babu svojou hračkou...

mortak, ak si teda daný človek myslí že je v práve a má to ako dokázať a obhájiť, tak nech sa súdi s predajcom/výrobcom, nič mu v tom nebráni...
Naposledy upravil(a) robotmz dne pát 23.04.2010 10:10, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#20 Příspěvek od zdzd »

Pokud nevlezla do zakázaného prostoru, tak má jednoznačně zodpovědnost pilot. On to postavil, on to vybavil elektronikou, on vybral místo, on to poslal do vzduchu. Vše je na něm. minimálně z pohledu té zraněné. Druhá věc je zda by pilot něco vyrazil z dodavatele elektroniky. Na 99.9999% ne. Téměř každý z nich má v manuálu doušku o omezené zodpovědnosti, protože instalaci RC dělá někdo jiný, oni to nemají pod kontrolou a tudíž nemůžou zodpovídat za výsledek.

Pilot se může tak akorát pojistit, aby v případě průseru neplatil vše sám. A pokud se bude pojišťovna cukat, jako že obvykle hledá záminku proč neplatit, tak mu nakonec ani nemusí nic uhradit. Stačí když si najde záminku. Létal na místě, kde se procházejí lidi. Neměl pomocníka, který by mu hlásil provoz v okolí. V rádiu měl amatérsky nabastlený 2,4GHz modul. RC nemělo prohlášení o shodě, nebo nebylo v tom státě platné. Cokoliv...
radek.domin

#21 Příspěvek od radek.domin »

Sorry, ale musím reagovat. Vůbec nechápu jak někdo může spekulovat nad tím jestli je to chyba pilota, nebo není. RC model je už z principu zařízení, které prostě může selhat a s takovým selháním je potřeba počítat (oproti brzdám v autě, nebo oproti dopravnímu letadlu).

U RC vrtulníku to platí dvojnásob. Lítat s vrtulníkem v parku kde jsou lidi je prostě blbost. A pokud už to dělám, tak se k tomu musím zařídit třeba tím, že mám vedle sebe někoho kdo mi ty lidi pohlídá.

Musíme si uvědomit, že ani dospělej "nemodelář" prostě nedokáže vyhodnotit riziko kterému se vystavuje. Ta holka za to rozhodně nemohla.
ScaWo

#22 Příspěvek od ScaWo »

to mortak:
samozřejmě, že nemáme v ruce fakta, ale jedno je z většiny odpovědí jasné:
když lítám na místě, kam mohou přijít lidi, tak si to hlídám, a když tam fakt přijdou (a lidi vlezou i tam, kam nemají, zvědavost je strašná věc), tak raději přistanu. Stát se opravdu může cokoliv, technikou počínaje a vlastní chybou konče, a za svoji věc zodpovídám jen a pouze já. Lidi, kteří si tohle neuvědomují, by neměli řídit a pilotovat nic, ani koloběžku!
A na modelářském letišti je vždy vyvěšená cedule s pravidly pro modeláře i přihlížející, jak se chovat, i o nebezpečích, která tam hrozí.
Takže když tam jdu, vím, že můžu koupit jednu točenou érem!
mortak

#23 Příspěvek od mortak »

zdzd píše:Pokud nevlezla do zakázaného prostoru, tak má jednoznačně zodpovědnost pilot. On to postavil, on to vybavil elektronikou, on vybral místo, on to poslal do vzduchu. Vše je na něm. minimálně z pohledu té zraněné. Druhá věc je zda by pilot něco vyrazil z dodavatele elektroniky. Na 99.9999% ne. Téměř každý z nich má v manuálu doušku o omezené zodpovědnosti, protože instalaci RC dělá někdo jiný, oni to nemají pod kontrolou a tudíž nemůžou zodpovídat za výsledek.

Pilot se může tak akorát pojistit, aby v případě průseru neplatil vše sám. A pokud se bude pojišťovna cukat, jako že obvykle hledá záminku proč neplatit, tak mu nakonec ani nemusí nic uhradit. Stačí když si najde záminku. Létal na místě, kde se procházejí lidi. Neměl pomocníka, který by mu hlásil provoz v okolí. V rádiu měl amatérsky nabastlený 2,4GHz modul. RC nemělo prohlášení o shodě, nebo nebylo v tom státě platné. Cokoliv...

Koněčně normální a dá se říci neutrální vyjádření k situaci!
mortak

#24 Příspěvek od mortak »

Trochu se nám to zvrhlo ve flame, ale díky všem za vyjádření svého názoru. Jak jsem psal, souhlasím se všema a abychom to mohli lépe probrat, bylo by nutné opravdu znát fakta, tzn. prostor, stav heli, zkušenost pilota, atd.Z toho by šlo odvodit, kdo je v "právu".

Budeme-li brát většinový názor a skutečnost, že tomu tak bylo, tzn. neměl lítat v místě, kde je větší výskyt obyvatel, nepočítal s údajným selháním techniky, plus další okolnosti, jednoznačně za to může pilot.

btw: osobně lítám zásadně sám, či případní koukající stoji vždy kus za mnou...vlézt mi někdo do dráhy heliny, raděj to přizdím k zemi, než to nechám dojít do nebezpečné situace a to nemám žádný supr mixér :)
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od gamer007 »

Já si taky myslim že je na vině pilot, určitě neměl lítat v parku kde normálně procházej lidi, to je přece hovadina. I na letišti, když jdu do vzduchu tak lidi kolem sebe upozornim at sledujou helinu, že se může cokoliv přihodit. A ta reakce kdy už byla holka zraněná a frajer místo toho aby se staral co se ji stalo, veme vrtas a fofrem se klidí z místa činu, tak to je hnus...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
psena
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od psena »

Ja si preju, aby kazdy si opravdu daval pozor kde leta a uvedomoval si energii "schovanou" v rotoru aby se tohle neopakovalo.
A za druhe si preju aby tohle tema rychle usnulo, protoze nikdy clovek nevi, kdo se toho chytne (predevsim nejakej blbec novinar co nema do ceho pichnout) a nas muzou vykazat na letiste jak strelce na strelnice a budem mit po volnym letani.
mior
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od mior »

zdzd píše:Pro takové případy je dobré mít pojistku, i když ji zákon nevyžaduje...

Mám za to, že v tomto prípade by mu ani sto poistiek nepomohlo - lietal tam, kde mohol ohroziť iných (v parku). Ale chcelo by to pre istotu pozrieť zmluvu z poistky... ale pochybujem, že by ho v tomto prípade chránila.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
GP

#28 Příspěvek od GP »

Ja se nebudu vyjadrovat zda-li to byla ci nebyla pilotova chyba, ackoliv na to svuj nazor mam. Me by spis zajimalo (a ono to s tim souvisi), jak ma modelarske letiste vypadat.

Co je a neni modelarske letiste. Jsem z Brna a navstivil jsem dve letiste kde se leta (ted myslim opravdu letadla 2m a vrtulniky). Budu natolik odvazny, ze si troufnu rici ze to letiste "nejsou". Jsou to pouze mista, kde se leta. Kdyby se tam neco podobneho stalo, tak by me zajimalo, jak by urceni vinika probihalo. Jedno letiste, ktere se tak opravdu nazvat da a me je zname, je mimo Brno a je trochu z ruky. Tam je opravdu presne urcene, kde je draha, kde je letovy prostor a sit, za kterou jsou prihlizejici. Nejsem pro zruseni zadneho letiste ci mista. Jenom si myslim, ze je treba si uvedomit ze se rizeni modelu (jako u vetsiny dalsich veci) stava celkem rozsirenou zabavou dostupnou uz temer komukoliv a je treba (bohuzel) ty pravidla jednoznacne a rozumne urcit (coz muze nelehky ukol).
Azy
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Azy »

mortak píše:
Azy píše:já sem jim teda moc nerozumněl anglicky skoro neumim ) ale jestli jsem správně pochopil on lítal kolem ní a pak ji zranil no to jí teda nezávidim jednou jsem taky dostal vlastní blbostí a vlastním vrtulníkem po ksichtě a jako nic moc sice to bylo jen lehoulince a od malílho vrťase (honney bee king 2 ) ale stejně

Pokud tvrdí, že dodržel pravidla bezpečného létání, konkrétně, že nelétal nad hlavou oné dívčiny(zdůrazňované a logické pravidlo, jenž vyvrací, že lítal kolem ní), viděl bych to spíše na její nepozornost, či, jak sem psal prvně, neuvědomělost nebezpečnosti pohybu blízko létající heliny a s tím spojené nešťasné "vlezení" do dráhy padající heli...Ovšem, je to celkem diskutabilní, jak tomu ve skutečnosti bylo.

:-) dík za překlad viděl jsem jak tam mával rukama z toho jsem usoudil že lítal kolem ní, jak jsem již uvedl anglicky moc neumim teda skoro vůbec
MK Katoda Sokolov :-)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Milan Nes »

mno mě jen přijde naprostá hovadina lítat s helinou v parku kde sou lidi,
tam bych maximálně vytáhnul park flyera, kde vim že prostě nemůžu reálně způsobit zranění, respektive zranění který by nebyla modřina nebo odřenina.
a navíc když se něco pomrví tak prostě to není reálná hrozba těžkýho ublížení na zdraví nebo i středního a stejně bych to nikdy neudělal,
jako už v místě kde lítám si řikám že chodí dost lidí a to za dobu co lítám projdou tak tři navíc ještě mimo perimetr kde lítám
(pole ohraničeno silnicí a remízky + dráty)

jako to mi přijde jako strkat hlavu do tlamy lva a divit se že jednou zkousne,
já chodim lítat na pole kde navíc mám přehled relativně do dálky kde kdo je a to lítám malý hovadiny a s velkym větroněm do lítat na pole kde projede traktor za den, ano teorie zní že tam může bejt nějakej houbař a
1 ku 1000 000 že zrovna mi selže něco a zrovna ho potkám,
fajn ale prostě i tak to byla moje hovadina že sem nešel lítat
na značený letiště

tohle sou chvíle kdy dáváme birokratům zbraň nás zakázat nebo spoutat a navíc zbytečně (kolik zranění se kdy stalo že ....)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“