PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
sigi123

cessna

#2626 Příspěvek od sigi123 »

Jestli chceš vědět ví,řešilo se to asi v polovině vlákna.Ale je fakt že potom už to nebylo to hodné éro co předtím.
Luky-plane

Úprava křídla

#2627 Příspěvek od Luky-plane »

To Goges:

Ahoj,
tady máš to co jsi hledal ohledně úpravy křídla:

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... start=1425 (stránka nahoře)

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... start=1590 (stránka uprostřed)

Luky-plane
Naposledy upravil(a) Luky-plane dne sob 06.02.2010 16:28, celkem upraveno 2 x.
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
coro

#2628 Příspěvek od coro »

Myslím že z hornoplošníka akrobat nebude ani s rovným krídlom.

Ja som menil nosník ale nenechal som ho rovný - namiesto toho neurčitého dreva čo tam bolo na obojstrannej samolepke a lámalo sa pri vyberaní, som tam dal uhlíkovú trubku 4/2, a dnu do jej stredu uhlíkovú tyčku 2mm cca v dĺžke 30cm..
Urobil som na tom ale vzopätie, menšie oproti pôvodnému ale napriek tomu "proste nejaké". (rozmačkol trubku, aj guľatinu opatrne kliešťami, omotal rovingom, presýtil letoxitom. Ďakujem za radu Viťo, je to super...).
Predsa len to má byť stabilný poslušný model..
Originál má podľa mňa rovnú hornú stranu krídla, čiže drogné vzopätie má aj ten.

Ale to že by rovné krídlo malo spôsobiť problémy, akože padanie a nestabilitu pri spomalení/pristávaní, si nemyslím.
Problémy s padaním do vývrtky, by mali byť spôsobené padaním do vývrtky. To znamená odtrhnutím prúdenia na konci krídla - a to znamená že zrejme tam bol vyšší uhol nábehu, alebo aspoň rovnaký (krídlo sa zužuje), ako v strede. "Pozitívy na koncoch krídla".
Pravdepodobne to spôsobila len poloha krídeliek, ale zrejme sa pri vyrovnávaní krídla dá aj spôsobiť prekútenie, nechtiac. Zdvihnutie oboch krídeliek nahor (predĺženie tiahel) by malo stačiť ako riešenie, ak nie je celé krídlo pokrútené...
sigi123

#2629 Příspěvek od sigi123 »

Ano,při tom rovnání určitě dochází nějakému,i když malému překroucení.Proto jsem ho neřezal tak jako Luky-plane.Při tom také dojde k nepřesnostem.Akrobat z cessny opravdu nikdy nebude vzhledem k tomu že to je hornoplošník.Její chování při malých rychlostech jsem na radu kolegy omezil tím že jsem křidélka dal nahoru tak aby vyčnívala z obrysu horní plochy křídla tzv. -negativy.Její chování při malých rychlostech se o dost zlepšilo,už neměla tendenci padat po křídle.Přistání s ubíráním plynu a přitahováním výškovky pak už nebyl problém.Zároven se zlepšil pomalý let na pádové rychlosti kdy před tím měla snahu jít do vývrtky.
sigi123

cessna

#2630 Příspěvek od sigi123 »

Jenom ještě dodám že po vlepení uhlíků do vrchní plochy křídla je natolik pevné že ani při lopingu na plné rychlosti,ani při tvrdším přistání už nepraskaly vzpěry.Ty jsem nechal kvůly vzhledu i proto že při letu pěkně hvízdaj.
Luky-plane

Úprava křídla

#2631 Příspěvek od Luky-plane »

sigi123 píše:Ano,při tom rovnání určitě dochází nějakému,i když malému překroucení.Proto jsem ho neřezal tak jako Luky-plane.Při tom také dojde k nepřesnostem.Akrobat z cessny opravdu nikdy nebude vzhledem k tomu že to je hornoplošník.

Ahoj,
proč by mělo při řezání a opětovném lepení křídla dojít k nepřesnostem? Stačí přece rovná deska a je to v pohodě. Co se týče pevnosti, měl bych spíš strach z narovnaného křídla. S ním bych si určitě nedovolil zaletět loping na zádech.

A ještě jedna důležitá věc, o které jsem asi nikdy nepsal. Ty origo křídla jsou ve většině případů dost nevyvážená. U originálu se vzepětím to tolik nevadí, ale když ho srovnáte, má to potom na naklánění za letu velký vliv.
Křídlo vyvažujte radši mimo model (podepřené pod značkami). Pokud ho budete vyvažovat na modelu, je problém chytit model tak, aby jste ho drželi ve správném místě. Pokud ho totiž chytíte za kužel vrtule, je to vzhledem k vyosení motoru špatně.

Luky-plane
Naposledy upravil(a) Luky-plane dne sob 06.02.2010 13:25, celkem upraveno 1 x.
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
sigi123

cessna

#2632 Příspěvek od sigi123 »

O té nevyváženosti křídla vím :D do pravé půlky jsem dal 2 broky.A co se pevnosti týká - shora vlepené dvě uhlíkové tyčky průměr 2.5mm do hloubky asi 5mm,křídlo je tak pevné že ani při těžkých pádech se ho nepovedlo zlomit.Původně jsem chtěl dát jeden silnej uhlík,ale to by bylo tvrdé.Takhle s těma dvouma slabejma uhlíkama je navíc velmi pružné.
Luky-plane

Jak vypadá ta moje.......

#2633 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj všichni,
provedl jsem na Cessně pár drobných úprav zevnějšku. I když jsou to drobnosti, myslím si, že to celkovému vzhledu prospělo.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Luky-plane
mrpilot

#2634 Příspěvek od mrpilot »

Ak by niekto potreboval (neviem na čo) setovú nabíjačku tak ju mám doma k darovaniu. Kúpil som Turnigy nabíjačku takže táto mi je na nič. Nebola vôbec používaná nakoľko som predtým nabíjal inou. Ak by mal niekto záujem SZ
lorinka

Akustický indikátor

#2635 Příspěvek od lorinka »

--> strahlung: Děkuji za rezervaci. Počítám s ním + bych potřeboval ještě něco. Napíšu SZ.

--> Luky-plane: Moc pěkný.
RCF: EdgeXL, Extra1m, Fokker, Laser, Slick atd
PA: KMX; F3P: Supertrino Mk2 Glavak 16"1S
DS-16
lorinka

Změna vzhledu PC 480

#2636 Příspěvek od lorinka »

Ahoj, Cessna dostala pod stromeček nový trup, motorový kryt, vyztužené lože motoru, hlavní křídlo i ocasní plochy + výměna zbývajících dvou původních serv pro křidélka.
Také jsem "malinko" upravil vzhled. Původně jsem chtěl něco podobného v oražovo černé kombinaci což by se mě líbilo více, ale loni jsem při pokusech s kontrastními fóliemi zjistil, že tyto barvy jsou podstatně lépe vidět.
Co se týká rovného křídla které jsem měl od složení cessny tak jsem nepozoroval žádný problém a nyní jsem naopak zvědavý jak létá s origo vzepětím.
Prozatím čeká na zálet.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
RCF: EdgeXL, Extra1m, Fokker, Laser, Slick atd
PA: KMX; F3P: Supertrino Mk2 Glavak 16"1S
DS-16
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#2637 Příspěvek od ZIPP »

jaké použít lepidlo pro vlepení VOP a SOP do trupu? :oops:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
atlanta

#2638 Příspěvek od atlanta »

ZIPP píše:jaké použít lepidlo pro vlepení VOP a SOP do trupu? :oops:

Já máznul tu samoleku 5 min epoxidem, aby to tam šlo šoupnout. zajistit mikrošroubkama a drží to fest..
Bývr :-) , F9F , Tempest ( ve stavbě )
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#2639 Příspěvek od ZIPP »

atlanta píše:
ZIPP píše:jaké použít lepidlo pro vlepení VOP a SOP do trupu? :oops:

Já máznul tu samoleku 5 min epoxidem, aby to tam šlo šoupnout. zajistit mikrošroubkama a drží to fest..

Musím někde sehnat ty mikrošroubky, nebo to jsou mikrovruty??
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
atlanta

#2640 Příspěvek od atlanta »

Já je měl součástí rozsypu letadla. Dal jsem je tam, ale jsou tam spíš pro dobrý pocit že tam něco je :lol:
A špatně jsem se vyjádřil, jsou to mikrovruty.. :D
Bývr :-) , F9F , Tempest ( ve stavbě )
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“