Odporová pila

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#46 Příspěvek od rampa_mckvak »

Jakej zdroj? To trafo na kterém jsem to zkoušel má na jednom výstupu asi 0,3A a na druhém myslím 4A. Kdysi mě to předělal známej elektrikář a ani už nevím k čemu. Jen jsem to zkoušel na rychlo zboucnutejma prkýnkama. Nic konkrétního. Jen mě šlo co ten drát bude dělat. Vono se s ním řežou i matroše o tloušťce třeba 200mm.
Co neubrzdíš neukecáš.
SuperMUF

#47 Příspěvek od SuperMUF »

strašně moc jsem odporovou pilu chtěl ...
celkem dlouho jsem se na to psychicky připravoval ... až mi ji tatínek, zapálený elektro-radio-amatér a truhlář a vůbec Ferda Mravenec vyrobil ... jak rámovou tak svislou stolní, zdroj i s regulací připravil, do úhledné škatulky zakrytoval ...

a když už to bylo konečně hotové, nějak začalo být víc práce ( prodávám počítače a lidičkové přece jen před Vánocemi a daňovým koncem roku víc šílí ) a tak sem na to za ty 2 měsíce co je to hotový nešáhnul ...

jo na ModelBazaru jsem zakoupil výřezy EPP EPA komatu Zero, potom ještě Lavočkina LA7 abych měl inspiraci jak to dělají ti co to umí ... a když jsem se pídil co stojí deskové EPP ( EPS a XPS pro moje kombaťácké ambice nevyhovují - myslím tím EPA a ESA comat :-) ) tak jsem zjistil že koupit hotové výřezy není až tak špatný nápad ...

ale zahlédl jsem toto téma a zavětřil info o tom že v RC Revue vyšel seriál o řezání , šablonách atd ...

použil jsem dar přítele Googla a vygooglil toto : http://macleak.ic.cz/download/rc_revue/ps_kridlo.pdf

někdo si dal tu práci že to naskládal do jednoho kompletu ... za což mu budiž dík ! ! !

Letu zdar a combatu zvlášť
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
djmikin
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od djmikin »

díky za inspiraci.Michal
jenap

#49 Příspěvek od jenap »

rampa_mckvak píše:Já jsem zkoušel tak na rychlo použít drát na pro elektroerozivní řezání průměr 0,3mm. Trafo z mašinky, nebo autodráhy. Šlo to sním v pohodě. Ale zkoušel jsem to na malejch kouskách. Na větší to už nestačilo to trafo. Dráty třeba tady http://pfingstner.cz/index.php/rezaci-draty
nebo
http://www.penta-edm.cz/index.php?text=46-spotrebni-material

Na dráty z těchto odkazů zapomeň. Jsou určeny pro elektroerosivní obrábění. Všimni si nejmenšího balení. To by jsi měl na několik životů., pokud by jsi to zaplatil.
Zkus raději něco takového: http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&i ... rowse&of=1.
Někdo doporučuje spíše ocelovou strunu. Vyzkoušej jestli v kuchyňských potřebách seženeš strunu do kráječe knedlíků. Již se to tady řešilo: http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... highlight=
petertn
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od petertn »

nechcem provokovat ale tie ocelove droty co sa predavaju ako tiahla od serv ku kridelkam su dobra volba na vypalovanie takze by to malo aj rezat

nemam este hotovu rezacku ale ked vypalujem otvory na serva ... pouzivam nastroje vyrobene z toho :P a letovacku
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#51 Příspěvek od rampa_mckvak »

jenap píše:
rampa_mckvak píše:Já jsem zkoušel tak na rychlo použít drát na pro elektroerozivní řezání průměr 0,3mm. Trafo z mašinky, nebo autodráhy. Šlo to sním v pohodě. Ale zkoušel jsem to na malejch kouskách. Na větší to už nestačilo to trafo. Dráty třeba tady http://pfingstner.cz/index.php/rezaci-draty
nebo
http://www.penta-edm.cz/index.php?text=46-spotrebni-material

Na dráty z těchto odkazů zapomeň. Jsou určeny pro elektroerosivní obrábění. Všimni si nejmenšího balení. To by jsi měl na několik životů., pokud by jsi to zaplatil.
Zkus raději něco takového: http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&i ... rowse&of=1.
Někdo doporučuje spíše ocelovou strunu. Vyzkoušej jestli v kuchyňských potřebách seženeš strunu do kráječe knedlíků. Již se to tady řešilo: http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... highlight=

Vždyť já to vím že jsou určeny na drátovky :wink:
Je jasný, že jednu špuly máš na celej život. Pokud někdo někoho zná a ten má k tomu přístup, nebo dokonce když se kolem těch drátů (drátovek) pohybuješ není co řešit. :wink:
Co neubrzdíš neukecáš.
Buckeye-Blitz

Re: Odporová pila

#52 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

djmikin píše:Ahoj,
prosím vás dejte nějakej odkaz na návod na výrobu odporové pily.Díky.Michal

Odporovou pilu by měl být schopen vyrobit každý průměrný opravář/servis domácích elektrospotřebičů - uvedl jsem jaká by měla být maximální délka řezného drátu a do týdne to bylo hotovo (včetně regulace teploty řezného drátu a pojistky, abych si "nevyhodil" pojistky na baráku, kdybych použil nevhodný odporový drát). Pak už je jen hračka udělat si rám na "pilu" nebo pevnou "pilu" s řezným drátem kolmo na pracovní plochu. Pak už jen zkoušet a zkoušet řezat, protože prvních x kusů se určitě nepovede
jwolf

#53 Příspěvek od jwolf »

Ahoj, já jsem používal na žhavení drátu následující zapojení:
Obrázek

Jako drát jsem používal náhradní strunu do tohoto řezače knedlíků: http://www.elkonk.cz/katalog-produktu/krajec-knedliku
wolf
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od vandurat7 »

Právě jsem ju dokončil. Netrvalo to ani pul hodinky. Pár prkýnek,gumový pavouk(taková ta guma na autě čím se přivazují třeba lyže,bohužel je slabá),drát z COsvářečky(nic lepšího po ruce nebylo :lol: ) , a jako hlavní jsem použil autonabiječku. Řeže to krásně,myslm že tak akorát, nedělá kolem sebe zbytečně moc místa,takže nepřepaluje a nejde ani nijak ztuha,krásně klouže.

Myslím že na tom nic není a zvládne to každej :wink:
Clear sky,glider fly..
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od ondra1402 »

přispěju svoji trochou do mlýna..
vždycky mě udivuje, když se tu řeší odporové pily, jak nesmírně složité zařízení to vlastně je.. rozuměj zkušené debatéry a pány modeláře, kteří z toho dělají takovou kovbojku, že stavba odporové pily, která si svou náročností nezadá se stavbou jaderného reaktoru, nás začátečníky spíš vyděsí, než aby inspirovala.
táta mi vždycky říká, že je potřeba vědět, před čím se pos..t a na co se vys..t. S tímto přístupem jsem si cca před rokem vyrobil odporovou pilu, která slouží dodnes:
trafo od modemu od českých radiokomunikací (asi jediné, co od nich rozumně posloužilo:) - 20V střídavých, výkon nevím.. (je velikosti asi 5x5x5cm), pár dubových lišt cca 1x1,5cm, hliníková tyčka tl. 4mm, na konci závity. Konstrukci netřeba popisovat, u podélné lišty zbytek odporového drátu, na něm jezdec a hurá, reostat je na světě.
odporový drát je z GM, první, který mi přišel pod ruku. vše za max. 100,-.
takhle mi to funguje dodnes, nařezal jsem s tím opravdu velké množství materiálu, dokonce polystyren na obložení celé chaty:)

ted jsem tím řezal 1m křídla, celý metr plus cca 40cm drátu na "reostatu" to rozehřeje naprosto skvěle, bez pálení, bez problémů.

tímto jsem chtěl uklidnit všechny budoucí konstruktéry odporových pil, kteří tu čtou, že "trafo TZ1 pouze na kolmou pilu, na rámovku se musí náležitě upravit" a podobné věci..

tak a ted mě rozcupujte:)
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Pepe_Lopez »

ondra1402 píše:..., že "trafo TZ1 pouze na kolmou pilu, na rámovku se musí náležitě upravit" a podobné věci.. ...

Njn, v tomhle případě ovšem není problém v tom trafu jako takovým, to si pravděpodobně poradí s metrem drátu, problém jsou s těmi originál pojistkami co tam jsou. V mém případě cca 30 cm a vypínají. Asi mám zhejčkanej exemplář, ale přece jen, občas si ty vláčky pustím tak ho upravovat nebudu a vyřazovat pojistky taky ne. 8)
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
petertn
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od petertn »

Zohnal som 24V 17A spinany, hadam bude stacit :-)
JENDA01

#58 Příspěvek od JENDA01 »

ondra1402 píše:přispěju svoji trochou do mlýna..
vždycky mě udivuje, když se tu řeší odporové pily, jak nesmírně složité zařízení to vlastně je.. rozuměj zkušené debatéry a pány modeláře, kteří z toho dělají takovou kovbojku, že stavba odporové pily, která si svou náročností nezadá se stavbou jaderného reaktoru, nás začátečníky spíš vyděsí, než aby inspirovala.
táta mi vždycky říká, že je potřeba vědět, před čím se pos..t a na co se vys..t. S tímto přístupem jsem si cca před rokem vyrobil odporovou pilu, která slouží dodnes

tímto jsem chtěl uklidnit všechny budoucí konstruktéry odporových pil, kteří tu čtou, že "trafo TZ1 pouze na kolmou pilu, na rámovku se musí náležitě upravit" a podobné věci..

tak a ted mě rozcupujte:)

Taky bych se přidal a máš pravdu :D . moje první pila která mi sloužila cc-10let zdrojem byla autobaterie , nabíječka na autobaterii , samotný trafo (15V /7A) bez usměrnění a řezalo to se vším. A dokonce měla regulaci viz foto: :D

Obrázek

A i když jsem si postavil tak-zvanou 8) profi pilu tak to řeže stejně jako ta první , jde o to to vyladit. A hlavně se naučit řežat ten polystyrén na to je každá elektronika krátká. To je o rukách. Jinak já používám knedlíkovku a není co řešit.

Obrázek

Jenda
Odpovědět

Zpět na „Dílna“