létání s Wild hawkem

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
PH

#826 Příspěvek od PH »

Využívám tohoto vlákna, abych sdělil nějaké zkušenosti s Wild Hawkem.
Kolega z práce mě požádal o zálet a opravu, že to neletí a padne po křídle na čumák. Byl z toho docela znechucen a podotýkám, že úplný začátečník.WH jsem pospravoval a zkusil zaletět. Bohužel to neletělo, regl. vynechával a po ztrátě rychlosti také čumákovka. :cry: Tak jsem bleskově prolétl trochu toto vlákno a udělal následující úpravy, které doporučuji udělat všem, kdo ještě bude s WH začínat.
Uříznout přepážku, která vymezuje baterku, upravit ji a naležato přilepit ke dnu trupu. nastavit těžiště posunutím baterky co nejvíce do čumáku na nosník (trubku v křídle) a od středu nosníku asi 2-3 mm ještě doředu. Já ještě musel dovažovat asi 30 g olova do špičky. Skelnou páskou polepit trup od odtokovky ke směrovce shora i zespodu, aby se zpevnil trup, jinak se docela kroutí. touto páskou zpevnit i bok trupu od čumáku kousek za odtokovku. Vyhodit původní regl s vypínačem a tlačítkem a nahradit jiným stejnosměrným (já použil z EG 8A, max 11 A)
a je plně dostačující. Všechny konektory přepájet na zlacené průměr 2 mm (samec, samička). Ponechán původní pohonný motor.
Z akumulátoru na plný plyn se pohybuje odběr od 7 A, který po chvilce klesne na 6 A a celkem pak už moc nekolísá.
Samozřejmě upraven bez podvozku a ostruhového kolečka z důvodu přistávání většinou do trávy.
Start provádět na plný plyn mírným hodem rovně proti větru. Takto nastavený model s původním pohonem jemně stoupá vzhůru v mírné zatáčce, když let bez motoru je seřízen rovně a bez houpání. Trimy pomocí šroubování vidliček na táhlech pro takto seřízený model nastaveny na středy. Zvětšování vzepětí není vůbec potřeba.
Tak ať Vám to dobře létá :D Doba letu v průměru 20 minut.
PS: to jsem teda napsal slohovou práci, až se divím. :wink:
Pozor na tlačnou vrtulku, kolega ji měl upevněnou obráceně, takže tah k ničemu. :o
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
robotmz

#827 Příspěvek od robotmz »

20 minút je nejako málo pokiaľ neblbneš. Takýto čas urobím s originálnou komplet elektronikou a baterkami z 10/2007. Sú už "tak slabé" že to ledva-ledva stúpa, minule som po hode prvýkrát použil výškovku, lebo by som bol s plným plynom dokĺzal k zemi - ledva som s nimi nabral rýchlosť. Po otočení lietadla smerom ku mne oproti jemnému svahu som to točil zase smerom dole tak 2 metre nad zemou...
PH

#828 Příspěvek od PH »

De fakto zkoušena výdrž baterek, což je zhruba na třičtvtě plynu 15 minut a bezpečnou zálohou na přistání a nevyždímání do vypnutí reglu. Jinak Tvůj stroj létá docela pěkně (zhlédl jsem nějaké videjko). Připadá mi, že máš silnější motor nebo jinou vrtuli. :?:
Začátečníci většinou honěj motor pod velkým plynem, což je pro ně asi lépe. Jinak nastoupat a potom plachtit, tak časy budou i v beztermickém počasí samozřemě delší. :wink:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
robotmz

#829 Příspěvek od robotmz »

Práveže ja mám komplet elektroniku aj motor aj baterky, aj regulátor, príjímač komplet aj rádio setové.
Mám ho iba vyvážený /baterky posunuté/, dorobené vzpetie a celkovo "vyladený" to je všetko.
Vždy lietam systémom plný plyn až do maličkej bodky a plachtím až skoro po zem. Tak 5 metrov nad zemou zase plný plyn a dookola.
Vyjdú mi tak asi3 stúpania, na tieto staré baterky už asi iba 2.
Lietam vždy až do úplného vypnutia regulátora. Je to síce stres ak vidíte v akej výške je a príde Vám ešte asi 4 minúty plachtiť s tým že regulátor už vypol, koľkokrát sa obávam aby mi ešte ostalo dostatok šťavy na servá, ale zatiaľ je to v pohode...
- asi som trafil na dobrý kus a regulátor mi pracuje tak ako má...
mr.pohoda
Kontaktovat uživatele:

#830 Příspěvek od mr.pohoda »

Doteď jsem létal jen s WildHawkem a nyní mám i druhé letadlo (Minimag). V Minimagovi je přijímač HFS 05MS 35FM. Rád bych ho ovládal setovým vysílačem z WildHawka (také 35MHz). Dočetl jsem se, že přijímač Hitec potřebuje krystal s jednoduchým směšováním a u WildHawka jsou krystaly s dvojitým směšováním (proto mi po výměně krystalu jen zapípal regulátor v Minimagovi ale nemohl jsem nic ovládat). Potřeboval bych vědět, zda když koupím krystaly s jednoduchým směšováním do vysílače i přijímače, zda to bude určitě fungovat. Máte s tím někdo zkušenost? Díky.
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#831 Příspěvek od Blurcak »

mr.pohoda píše:Doteď jsem létal jen s WildHawkem a nyní mám i druhé letadlo (Minimag). V Minimagovi je přijímač HFS 05MS 35FM. Rád bych ho ovládal setovým vysílačem z WildHawka (také 35MHz). Dočetl jsem se, že přijímač Hitec potřebuje krystal s jednoduchým směšováním a u WildHawka jsou krystaly s dvojitým směšováním (proto mi po výměně krystalu jen zapípal regulátor v Minimagovi ale nemohl jsem nic ovládat). Potřeboval bych vědět, zda když koupím krystaly s jednoduchým směšováním do vysílače i přijímače, zda to bude určitě fungovat. Máte s tím někdo zkušenost? Díky.

No k prijmaci musis met krystal daneho vyrobce prijmace. Pokud je prijmac dualni musis pouzivat krystal pro dualni prijmac. Jinak nekde se to tu probiralo, RC z WH se da pouzit jen z prijmacema SDM
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
robotmz

#832 Příspěvek od robotmz »

ešte by som upozornil že s vysielačkou WH nefunguje iný prijímač ako ten s WH /SDM/.
u vysielačky z ASW28 pelikán funguje aj iný prijímač...
mr.pohoda
Kontaktovat uživatele:

#833 Příspěvek od mr.pohoda »

Díky za odpovědi, nákupu nového vysílače se teda asi nevyhnu.
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#834 Příspěvek od Blurcak »

mr.pohoda píše:Díky za odpovědi, nákupu nového vysílače se teda asi nevyhnu.

No u JR prodavaji prijmace solo
http://www.jr-models.cz/index.php?&desk ... ail&id=713
Pokud Te ale litani chytlo a planujes porizovani dalsich kousku, tak bych radsi sel do neve vysilacky, nekteri rikaj ze tyhle setove sou spis vysiracky a casem se u nich snizuje dosah
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
mr.pohoda
Kontaktovat uživatele:

#835 Příspěvek od mr.pohoda »

Přehodil jsem přijímač z WildHawka do Minimaga a vše bez problémů funguje. I tak je ale na křídélka 4CH omezující, takže jdu pročítat fóra o vysílačích.
robotmz

#836 Příspěvek od robotmz »

ja som si osobne v JR kúpil nový prijímač + kryštál, aby som mal na ASW28 pelikán a WH jednu vysielačku, s ktorou som plne spokojný.
Zistil som že prijímač s WH sa mi do ASW28 jednoducho nevojde, tak som zobral RTF ASW a prijímač mi leží doma, možno ho niekedy ešte využijem...
zdekar

#837 Příspěvek od zdekar »

Přidám sem úpravy co udělal kamarád na jeho WH:
- zvětšil plochy výškovky přidáním asi 2cm obdelníčků (tuším že je vzal ze sky lady)
- nejdřív vyměnil motor za 480, to lítalo o dost líp. Teď tam ale komplet vyměnil elektroniku na:
Motor: HXT 2830 2200kv
Baterka: Lipol 3S 2200mAh Zippy
Regulátor: Turnigy Plush 25A
Serva: HXT 900
(vše koupeno v hongkongu na HobbyCity).

Lítá s tím dost pod plynem skoro 30 minut. Může lítat na zádech a i na zádech dělat přemety (čumákem nahoru i dolu není problém). To si dřív dovolit nemohl, ani s 480-kou motorem. Takže pokud byste chtěli navýšit výkon, tak tohle je osvědčená kombinace ;-) WH je myslím dobré letadlo na začátek. V případě pádu lehce slepitelné Purexem a skelnou páskou. Vrtule vzádu je dobrá výhoda, klidně se s tím rozjíždí na trávě a vzlítne.
Viděl jsem to lítat ještě se setovou výbavou a proti dnešku to byl slimák. Pro začátečníka je lepší něco pomalejšího, ale po pár hodinách co se naučí lítat pomalu začne přemýšlet o upgrade. Nejlevnější řešení je dát tam aspoň tu stejnosměrnou 480-ku.

P.s. pokud tu už podobný nazor je, tak se omlouvám, nechtělo se mi číst všech 56 stránek :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
norinco

Konec létání s wildou.

#838 Příspěvek od norinco »

Tak jsem včera mému wildovi zasadil poslední úder :cry: :cry:
Jsem já to ale blb. Když jsem si ho konečně vytunil (nový regl, 480tka motor, nová vrtule)... Teprve teď začal wilda létat jak správný jestřáb a jak se říká s jídlem roste chuť... Poslední dobou jsem létal čím dál víc agresivněji (přemety, nízký let, volný pád...) no a včera jsem zkusil obrácený přemet, tzn. ne nahoru ale dolu. I když jsem byl ve slušné výšce, tak wilda neměl šanci ten přemet dokončit. Je rozlámaný na několik kusů a domu jsem donesl jen hromádku. Tohle už slepit nepůjde :cry:
robotmz

#839 Příspěvek od robotmz »

ja keď som robil premety /bez krídelok/ teda rozbehnúť trochu dole a potom pritiahnuť výškovku, tak to bolo "tupé" na výškovku, vždy som "minul viac výšky" ako som predpokladal a to z dôvodu že pri pritiahnutí vo väčšej rýchlosti sa zrejme EPP ohýba a teda to nechce riadne pritiahnuť...
feek

#840 Příspěvek od feek »

Nechci si tady lhát do kapsy, ale uším že už tu bylo řečeno, že s tímhle érem tento obrat udělat nejde. Já to zkoušel se švárovým a taky mi to nešlo. Ale osazení tam bylo původní. Z toho karambolu si nic nedělej, protože i když tě to neutěší, tak se ti to určitě ještě stane. Spíš pořiď jiného, třeba i bez osazení a hurá zase do vzduchu.
Kdo jsme? Kam jdeme? A až tam dojdem bude tam RC létání???
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“