Zálet YAK 54 RC FACTORY

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Zpráva
Autor
JMalik

#16 Příspěvek od JMalik »

Pamilton,
těžiště máš dobře, až to otočíš na záda, ještě to doladíš (vychází to u všech cca 95 - 100mm).
Křídlo jsi vlepit příliš špatně nemohl, ani to nejde.Zkontroluj, jestli máš samotné křídlo (bez křidélek) odtokovkou symetricky vůči tomu 2cm EPP.
Křidélka potom nastav tak, aby to tvořilo symetrický profil.
Nic z toho, co Ti popisuji ale není příliš kritické, to jak se ten YAK chová je normální. Má to velký čelní odpor a když se netočí pohonem vrtule, musíš udržovat dost strmý úhel sestupu na přistání.Až vypneš brzdu, ještě se tahle vlastnost znásobí. U akrobata je vypnutá brzda ale správně, musí to brzdit v strmém klesání tím mlýnkovým efektem vrtule.
Neděs se toho, nastoupej trochu větší výšku a zkus si to.
Pamilton
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Pamilton »

JMalik,
díky za povzbuzení. Nedovedu si momentálně představit, odřezat křídla a znova je nalepit bez toho, aby výsledek nebyl ještě horší než teď. Jedině naříznout je od trupu tak, že to vezmu od zadu směrem k výztuhám z uhlíku a před nima ukončit. lehce zezadu přizvednout (3mm) a znova zalepit a doufat, že zachovám obě křídla ve vodorovném vztahu.
V návodu píšou při lepení položit polovinu křídla a páteř trupu na vodorovnou podložku, křídlo k podložce v nejsilnější části přitlačit a spojit s trupem. Přesně to jsem udělal. Ještě jsem sledoval, jestli takto přitlačené křídlo k podločce se nahoupe na profilu, ale ani se nehlo, tak jsem byl spokojenej, že není co zkazit. Bez zkušeností jsem si nekontroloval, jestli celýprofil sedí přesně na ose páteře...
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

To, že se musíš bez plynu "klouzat" hodně čumákem proti zemi není tím, že máš to křídlo nalepené křivě. To jsme si už nějak vysvětlili.
Přesto budeš muset křídlo odříznout a nalepit znovu. Nešlo by to seřídit tak, aby se to chovalo neutrálně v normálu a na zádech a se spoustou prvků by jsi měl problémy (nožák, pomalé výkruty.....)
Vezmi si OSTRÝ !!! odlamovací nůž a odřež to opatrně odzadu až po ty uhlíky (neřízni do nich). To samé od náběžky - naříznout až k těm uhlíkům. Potom normálním skalpelem nařízni ten zbylý kousek EPP mezi těma uhlíkama (polovina křídla zůstane viset jen na těch dvou uhlíkových páskách - manipuluj s tím opatrně, ať je nezlomíš).
Srovnej to do osy, musíš si pohrát hlavně s těma uhlíkama, pomačkat je do směru, vtačit do páteře, pak to přilep.
To samě s druhou polovinou.
Napřed jednu , potom druhou - kontroluj nulové vzepětí ! Pokud bude třeba posunout výrazně polohu křídla už u těch uhlíků, musíš odříznout obě poloviny najednou a o to opatrněji s tím potom manipulovat.
Nezkoušej to naříznout jenom od odtokovky a náběžku nechat přilepenou = prohnul by jsi ten symetrický profil. Náběžka musí být na ose, odtokovka taky.
BARTOSS.cz

#19 Příspěvek od BARTOSS.cz »

Ahoj. Dej baterku kousek do zadu a bude to o.k...
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

BARTOSS.cz píše:Ahoj. Dej baterku kousek do zadu a bude to o.k...

Myslíš to křídlo ? (o.k?)
LV
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od LV »

BARTOSS.cz píše:Ahoj. Dej baterku kousek do zadu a bude to o.k...

Si vydedukoval z čoho?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Pamilton
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Pamilton »

JMalik ,
díky za podrobný návod. Máš už s něčím podobným zkušenost?
Bude to potřebovat odvahu to uříznout...tak jsem ho vymazlil, dával pozor abych ho někde nepoškrabal a teď taková brutalita... :roll:
Původní spoj je vteřiňákem, tyhle spoje jsou docela tvrdy, je otázka, jek to pode řezat, nebylo by lepší říznout to třeba 3mm vedle?
Dostat mezi ty plochy dostatek lepidla aby spoj byl pevný...potěš :roll:
LV
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od LV »

Pamilton píše:JMalik ,
Bude to potřebovat odvahu to uříznout...tak jsem ho vymazlil, dával pozor abych ho někde nepoškrabal a teď taková brutalita... :roll:
Původní spoj je vteřiňákem, tyhle spoje jsou docela tvrdy, je otázka, jek to pode řezat, nebylo by lepší říznout to třeba 3mm vedle?

Pokial si tam nenavalil kýbel sekunďáku, tak to pôjde celkom dobre. Sekunďák opatrne obrežeš, ako keď sa vykosťuje mäso, a krídlo späť vlepíš Purexom Rapid. Ten ti vypení všetky nerovnosti. Po zaschnutí prebytočný orežieš a je to... Pri lepení Purexom šetri lepidlom. Niekoľkonásobne zväčšuje objem :wink:
www.elektromodely.sk
JMalik

#24 Příspěvek od JMalik »

Pamilton píše:JMalik ,

Vůbec se toho neboj, řízni to přesně v tom spoji. Potom to našpendlíš a zakapeš postupně ŘÍDKÝM vteřiňákem, když už jsi zvolil tuhle technologii lepení. Nemusíš to matlat mezi, normálně to našpendlíš k sobě, vteřiňák tam všude navzlíná. Nedávej aktivátor, nech to asoň pět minut aby se to rozlezlo do toho spoje. Potom to můžeš zastříknout aktivátorem.Hlavně musí být ty lepené plochy dotlačené k sobě.

LV byl rychlejší , můžeš si vybrat metodu lepení.
BARTOSS.cz

#25 Příspěvek od BARTOSS.cz »

Kdyz mi pada letadlo po cumaku dolu tak dam baterky do zadu prece a nebudu rezat kridlo. Jak muzes nekomu radit takovou blbost kdyz si to ero nevidel a neletel snim... Jake tam mas baterky??
LV
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od LV »

BARTOSS.cz píše:Kdyz mi pada letadlo po cumaku dolu tak dam baterky do zadu prece a nebudu rezat kridlo. Jak muzes nekomu radit takovou blbost kdyz si to ero nevidel a neletel snim... Jake tam mas baterky??

Zatial kto tu radí somariny od pásu si ty.
Pamilton píše:Při přímém letu vypnu pohon a čekal jsem, že letadlo bude plachtit... Místo toho se o stočí do střemhlavého letu, vpodstatě okamžitě.

LV píše:priečne vyváženie? presnosť stavby-skrútenosť?
ako sa chová v normálnom lete a na chrbte?

Pamilton píše:Přestože jsem se držel přesně návdu při lepení obou polovin křídel, Stalo se mi, na obou stranách stejně, že souměrný profil křídla neleží přímo v ose trupu, ale směrem dozadu lehce klesá. Mohl by to být ten malér?

Takže Bartošku, nabudúce čítaj.
Neviem si predstaviť kde až v predu by muselo byť ťažisko, aby po ubratí plynu šlo éro takmer okamžite strmhlav k zemi.
Viem si to ale predstaviť pri skrútenom modely a naopak pri ťažisku príliš vzadu. Potom ten strmhlavý let príde po utrhnutí prúdnic a následnom páde po krídle.
www.elektromodely.sk
Pamilton
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Pamilton »

Díky všem,
Dnes večer tu operaci provedu. Pokud to půjde jako když se vykosťuje maso tak to bude v pohodě. Jsem totiž řezník. Dám vědět jak jsem dopadl.
ME

#28 Příspěvek od ME »

Pamilton píše: Stalo se mi, na obou stranách stejně, že souměrný profil křídla neleží přímo v ose trupu, ale směrem dozadu lehce klesá. Mohl by to být ten malér?

Tak tento problém má každý, kdo to dělá podle návodu a nepřemýšlí. A je jedno jestli je to Jak nebo Flash. Kdyby jsi četl zde více, upozorňoval jsem na to. Sice je to někde v Banu, ale je to tam napsané. :lol: V návodu se píše přitlačit atd.... Já jsem to nejdříve seřídil, přišpendlil a na 3 místech zakápl. Až jsem si byl jistý, že je to OK, tak jsem teprve lepil.

Co se týká padání na čumák, tak to je normální.Bez motoru. Ono to totiž neletí, zbrzdí se a jde dolů.Prostě neklouže. Ten čumák tomu hodně přidá. Musíš mít pořád motor. Pak se to krásně šourá vzduchem. A pokud uděláš baterky na regl, jde to krásně položit jako vrtulník. Jenom se to musí trochu točit. A stačí hodně málo.
BARTOSS.cz

#29 Příspěvek od BARTOSS.cz »

Pokud zadek kridla je trochu dolu tak je tam malej uhel nabehu... Coz by melo obraceny efekt nez ze po ubrani plinu bude letadlo padat dolu. Srovnej si kridelka a dej baterky do zadu. Ty baterky budou asi dost tezke... Nicit to krasne letadlo je blbost prece... Lv Jses teoretik na nic...
ME

#30 Příspěvek od ME »

Pamilton píše:Díky všem,
Dnes večer tu operaci provedu. Pokud to půjde jako když se vykosťuje maso tak to bude v pohodě. Jsem totiž řezník. Dám vědět jak jsem dopadl.

Udělej co Ti radili LV a JMalík. Budeš mít v pořádku křídlo. A nezkoušej s tím chlupatým nic , plachtit. Musíš mít pořád motor. Pak to letí nádherně. Nemáš balsu a ani větroně. Máš chlupatý EPP akrobat. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“