Spektrum DX5e
- habakuk_cz
- Kontaktovat uživatele:
Spektrum DX5e
zdravím, DX5e je pětikanál, ale co mi není jasné, je to, jak je to s tím pátým kanálem. je proporcionální, nebo ne? resp. když bych přepínač co tam te´d je nahradil potenciometrem, mělo by to plynulej průběh?
Re: Spektrum DX5e
habakuk_cz píše:zdravím, DX5e je pětikanál, ale co mi není jasné, je to, jak je to s tím pátým kanálem. je proporcionální, nebo ne? resp. když bych přepínač co tam te´d je nahradil potenciometrem, mělo by to plynulej průběh?
Myslím že to fungovat nebude. Kdyby to bylo tak jednoduché tak by se to běžně dělalo. Neproporcionální proto, že změna je skoková a navíc vysílač ani přijímač na to není stavěný.
- habakuk_cz
- Kontaktovat uživatele:
Třeba to ještě nikdo nezkoušel upravit a tak není jasné jastli to půjde nebo ne. Spíš bych se taky přikláněl k tomu že to nepude, ale pokud ti nevadí se v tom rádiu hrabat tak odpojit vypínač a připojit pocemtyvolemetr nebude takový problém. Pak můžeš poreferovat jestli je to proporcionální nebo ne. Pokud to nepůjde, tak můžeš zas zpátky vrátit přepínač 
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
To je možné. Ale osobně bych si to musel vyzkoušet abych tomu uvěřil (nebo aby to vyzkoušel někdo jiný). Závěry založené na tom, že kdyby to šlo, tak by se to tak už dávno dělalo mi nestačí a pokud není znám detailně plán vnitřností vysílačky včetně toho jak jsou napěťové výchylky zpracovávány tak také nejde jednoznačně říct jaký bude výsledek.
Ano, když tam dám potenciometr, tak tam bude v nějakých chvílích odpor (maximální, menší nebo žádný - podle polohy), ale to je u spínače podobné (maximální nebo žádný).
Že by se tím přepínačem spínal nějaký impuls nebo signál (proměnlivý) se mi moc nezdá, spíš bych spínal napěťovou špičku (třeba 5V). IMHO se ty signály generujou až v procesoru a VF modulu.
Nemám ale přesné schéma probíhajících procesů v té vysílačce, takže nedovedu určit jak to je.
Jedno ale vím, nejrychlejší cesta než se dohadovat o tom jak to je nebo není, je zkusit to přepojit a během hodinky je to jasné
Ano, když tam dám potenciometr, tak tam bude v nějakých chvílích odpor (maximální, menší nebo žádný - podle polohy), ale to je u spínače podobné (maximální nebo žádný).
Že by se tím přepínačem spínal nějaký impuls nebo signál (proměnlivý) se mi moc nezdá, spíš bych spínal napěťovou špičku (třeba 5V). IMHO se ty signály generujou až v procesoru a VF modulu.
Nemám ale přesné schéma probíhajících procesů v té vysílačce, takže nedovedu určit jak to je.
Jedno ale vím, nejrychlejší cesta než se dohadovat o tom jak to je nebo není, je zkusit to přepojit a během hodinky je to jasné
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
zdekar píše:To je možné. Ale osobně bych si to musel vyzkoušet abych tomu uvěřil (nebo aby to vyzkoušel někdo jiný). Závěry založené na tom, že kdyby to šlo, tak by se to tak už dávno dělalo mi nestačí a pokud není znám detailně plán vnitřností vysílačky včetně toho jak jsou napěťové výchylky zpracovávány tak také nejde jednoznačně říct jaký bude výsledek.
Myslím, že tomu nerozumíš.
Prostě skrz vypínač jde signál, tedka plácnu, o siri signalu 2ms. Pro servo to znamena prejed na jeden konec. Kdyz ale das misto vypinace potenciometr, tak tim vubec nic nevyresis, protoze signál zustane porad 2ms ale snizis jeho velikost (U). Kdyby jsi chtel zmenit puvodni signal na signál ktery napr. posune servo do pulky tak to musis zmenit sirku signalu. NIKDY TOHO NEDOCILIS POTENCIOMETREM.!!!!
A jéjé to bude zas flame...
Myslím že tomu nerozumíme ani jeden. Vůbec tu nemluvím o tom, jaké signály dostává servo. To je až na druhým konci, někdy i kilometr daleko
Bavím se tu o straně vysílače a to ještě té před VF modulem. Dost bych se divil že signál jako PPM běží už přes ty přepínače apd. Asi nejlepší by bylo poslat email přímo výrobci, pokud to neví on, tak těžko někdo jinej 
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Karas píše:Myslím, že tomu nerozumíš.
Prostě skrz vypínač jde signál, tedka plácnu, o siri signalu 2ms. Pro servo to znamena prejed na jeden konec. Kdyz ale das misto vypinace potenciometr, tak tim vubec nic nevyresis, protoze signál zustane porad 2ms ale snizis jeho velikost (U). Kdyby jsi chtel zmenit puvodni signal na signál ktery napr. posune servo do pulky tak to musis zmenit sirku signalu. NIKDY TOHO NEDOCILIS POTENCIOMETREM.!!!!
tohle je podle me blbost jako vrata. Neverim, ze budou delat neco jako jsi napsal. Spinac je 100% pripojeny k procesoru, ktery generuje PPM signal a tento signal (jeden pro vsech 5 kanalu) jde do VF modulu.
A ted k puvodnimu prispevku - mohlo by to jit. Vyzkousenim to dle meho nazoru opravdu nemuzes znicit. Samozrejme pokud potenciometr zapojis stejne jako jsou zapojeny potenciometry ostatnich kanalu a potenciometr by mel mit stejnou velikost odporu.
zdekar píše:A jéjé to bude zas flame...Myslím že tomu nerozumíme ani jeden. Vůbec tu nemluvím o tom, jaké signály dostává servo. To je až na druhým konci, někdy i kilometr daleko
Bavím se tu o straně vysílače a to ještě té před VF modulem. Dost bych se divil že signál jako PPM běží už přes ty přepínače apd. Asi nejlepší by bylo poslat email přímo výrobci, pokud to neví on, tak těžko někdo jinej
To co jsem napsal bylo čistě pro názornost. No výrobce to vědět nemusí.
Karas píše:No výrobce to vědět nemusí.
A kdo jinej myslíš že by to měl vědět? Nemyslím tim ty číňany, co to dávaj dohromady, ale Spektrum jako firmu. Snad vědí, co stvořili
Je ale možné že by ta změna narazila na překážku ve firmwaru, kde s tím nikdo nepočítal a tak by se to chovalo jako 2-polohový přepínač. Vypnuto, stále vypnuto a najednou zapnuto. To by ale měl právě vědět tvůrce toho firmwaru nebo někdo,kdo to opravdu zkoušel a ví tedy jestli to jde nebo ne.
Naposledy upravil(a) zdekar dne stř 11.11.2009 16:24, celkem upraveno 1 x.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Prostě jsem ctěl říci, že pouhým potenciometrem nelze změnit tvar či střídu signálu. Spíš si myslím, že přes vypínač běhá obyčejné napětí TTL 5V, který dává impulz do generátoru. Takže když je spínač vypnutý tak na vstupu generátoru je LOG 0, generátor generuje nějaký signál. Když sepnu spínač na vstupu generátoru je LOG 1 a generátor generuje jiný signál. To, že místo přepínače vložíš potenciometr nezměníš LOG hodnotu, pouze v krajních polohách.