Problem s motorm

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pista

Problem s motorm

#1 Příspěvek od pista »

Kupil som starsi motor, ale on ani raz neodpali, zhavenie je OK.
wisky

#2 Příspěvek od wisky »

No "problémů" s motorem může být spousta, zkus postupně vylučovat jeden po druhém, až příjdeš na to co tvůj motor chce a potřebuje.

Já osobně bych začal tím zda je motor v pořádku po stránce mechanické
to je zkontrolovat:
vyšroubovat svíčku a protočit motorem, musí jít absolutně hladce bez takového (nevím jak to napsat, no prostě když s ním budeš točit neměl bys cítit jakoby vroubky nebo brnění ) tím se pozná že ložiska jsou ok nebo ne. Netoč motorem pokud to nejde (je zatuhlý, zalepený ricinem a zbytky po něm)
Svíčku dej novou pro začátek nějakou střední, (většinou u motorů koupených z druhé ruky svíčka už něco pamatuje, je to lepší ji vyměnit)
Teď vyzkoušej jestli má motor kompres (dej na unašeč vrtuli a pomalu protoč motorem, v horní úvrati by měl klást přiměřený odpor)
Kapitola sama pro see je karburátor, měl by být čistý bez různých ulepenin a zoxidovaného paliva, jehly by měly být rovné nezohýbané. U RC karburátorů by mělo jít šoupátko lehce.
Dále je pak hodně zákeřných "závad" :evil: v palivové soustavě (např. díravá hadička, prasklá nádž, různzé nečistoty,) Vše je dobré zkontrolovat propláchnout a vyčistit.
Tím bychom měli mít motor a palivovou soustavu připravenou k provozu. Pro první pokusy je lepší zvolit nové palivo ze známého zdroje(třeba nově koupené) Zkusit žhavení, píšeš že je OK, ale často se stane, že nasucho funguje ale jakmile svíčku zaplaví palivo tak už to nestihne užhavit.
Důležitá je taky vrtule :!:
Na konečně se dostáváme ke spouštění. Je dobré si na zkoušení motoru udělat ze zbytků překližky nebo něčeho podobného stojánek.
Na karburátor otevřeme tak o 2,5 - 3 otočky. nasajeme palivo připojíme žhavení a zkusíme motor nakopnout. Nejdříve se ho snažím udržet v chodu ať běží bez žhavení pak teprve přistoupit k jeho seřizování.
důležité je postupovat krok za krokem!
Je toho hodně co by se dalo ještě napsat, určitě se připojí mnoho dalších se svými zkušenostmi. Tohle se osvědčilo mě jsou to mé vlastní zkušenosti s motory
Přeji hodně zdaru a ať ti to šlape a dej určitě vědět
pista

#3 Příspěvek od pista »

Mal som ho rozobraty a je beschybny, kompresiu ma dobru, bol trochu upchaty ventil v karburatore, ale uz som to vycistil.

trapi ma vsak, ze ked som mal dole hlavu, motor trochu drel v hornej uvrati, ale nieje tam nic viditelne, je to OK ?
wisky

#4 Příspěvek od wisky »

Ahoj
to nevím, mám motory většinou pootočené do boku nebo tak v rozmezí 45 - 140 stupňů. No a co vím o provozu motoru hlavou dolů, vím, že se špatně nahazují, je dobré obrátit celý model, nastartovat, seštelovat a pak obrátit. Motor má snahu po obrácení se uchlastat. Kamoš takto laboroval s motorem v akrobatu celé léto. Nastartoval seřídil otočil model, vyzkoušel motor a odstartoval po půl okruhu motor zdechal tak do ztracena. Pak provedl různé úpravy na motoru a teď už lítá. (ty úpravy spočívaly že různě upravoval kanály v motoru vyvažoval díly, je šílený strojař a detailista tak si stím vyhrál) Jo má tam MVVS 10.
A k tomu dření, pokud tam není nic vidět mělo by to být OK. :?: :!: Mě motory v horní úvrati jako by klapou, mají tam takový chluchý prostor. Mám 10 12,7 a 15 MVVSky a tam se mi stalo, že ojnice "škrábla" o kartr, prý to nic není, je to dané výrobní tolerancí motorů. Vyřešil jsem to tím, že mi kámoš udělal nové bronzové pouzdra na ojnici a je to OK a motory jedou jak pily. :D
Každopádně ho zkus nejdřív rozchodit normálně, pak ho otoč.
wisky

#5 Příspěvek od wisky »

Jé já jsem zapomněl, co to máš za motor?? Jakou máš vrtuli a výfuk?? Dej vědět a já se zkusím poptat chytřejších :oops:
pista

#6 Příspěvek od pista »

:D "Hlavu dole" tym som myslel ze bola demontovana (-:
Prepac za slovensku frazu neuvedomil som si za to moze niekto zle pochopit.
wisky

#7 Příspěvek od wisky »

Nic se neděje, dneska nemám svůj den a jsem někdy dosti natvrdlý :lol: sorráč že jsem to bllbě pochopil, ale v češtině to máme stejné aspoň si to myslím :?: (možná že taky blbě :oops: )
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“