"odporová" pila

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
finč

"odporová" pila

#1 Příspěvek od finč »

čaute, chci se zeptat ohledne odporové pily, pily na řezání polystyrenu, vím že je to tu už řešený, to jsem našel, ale nemám jasno v tom, jaký závaží mám použít, aby byla struna stále naplá? když jsem googlil tak mi vypadlo 1kg závaží ale nebyl dán typ struny, tady na rcmanii jsem zase našel članek s tim at se s závážím použvá s mírou tak ubec nevim jaký použít a jak ho připevnit aby plnilo funkci. mělo by to být na klasiku rámovku pilu a na "stojanovou" nebo co to je za ten druhý tip. Používal bych zřejmě ocelovou strunu.
Lada B
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lada B »

Ahoj, nemám fotku, ale já použil dvě pružiny z kempingového křesílka, staršího data výroby. No spojil drátem a přiměřeně napnul. Péra se natáhly asi o 1,5 cm každé. Přijde mi, že když se drát ohřeje, tak se povolí. Péra to drží pořád pěkně našponovaný.
Skyvan 170cm, Čmelák, Learjet 45, Airbus 320 ve stavbě, C-160 Transal, DCH-8 v úpravách, F-16 Falcon
ikar
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ikar »

To jaké závaží použít nebude konstantní, protože můžeš mít drát 0,3mm nebo x,x mm a každý vydrží jinak. Já mám drát napnutý stejně jako u rámové pily krouceným provazem. Při práci přišponuju, aby byly rovné řezy a pak povolím, aby se struna netahala. Pokud hodláš řezat rukou a cpát na pilu ještě závaží, tak to bude na prd. Přešel jsem z kovové konstrukce na lehoučkou dřevěnou a řeže se s tím úplně jinak.
finč

#4 Příspěvek od finč »

ikar píše:To jaké závaží použít nebude konstantní, protože můžeš mít drát 0,3mm nebo x,x mm a každý vydrží jinak. Já mám drát napnutý stejně jako u rámové pily krouceným provazem. Při práci přišponuju, aby byly rovné řezy a pak povolím, aby se struna netahala. Pokud hodláš řezat rukou a cpát na pilu ještě závaží, tak to bude na prd. Přešel jsem z kovové konstrukce na lehoučkou dřevěnou a řeže se s tím úplně jinak.

no tak asi bych použil ten 0,3 mm drát, u té stojanové pily mi příde zbytečný to napínat krouceným provazem,, stojanovou pilu jsem už vyřešil jak tam dát zavaží, ale ta rámová, není nějakej jinej zpusob napíná než ten kroucenej provaz? přide mi to takový složitý. jo a když ten drát zatížim a on se teplem protáhne, mám závaží po skončení práce dát pryč? myslím jestli se ten drát zase zatáhne?
ikar
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ikar »

finč píše:no tak asi bych použil ten 0,3 mm drát, u té stojanové pily mi příde zbytečný to napínat krouceným provazem,, stojanovou pilu jsem už vyřešil jak tam dát zavaží, ale ta rámová, není nějakej jinej zpusob napíná než ten kroucenej provaz? přide mi to takový složitý. jo a když ten drát zatížim a on se teplem protáhne, mám závaží po skončení práce dát pryč? myslím jestli se ten drát zase zatáhne?

Nevím co je složitého na dřevěném H a z jedné strany struna a na druhé zkroucený provaz s kolíkem pro zajištění. mnohem složitější mi připadá jednak připevnit závaží, aby ti neklimbalo a jednak hmotnost pily, nehledě k těžišti vysoko. Pružina je taky OK, ale musíš shánět a laborovat se sílou. U stabilní stojanovky je závaží naopak dobrá volba.
finč

#6 Příspěvek od finč »

ikar píše:Nevím co je složitého na dřevěném H a z jedné strany struna a na druhé zkroucený provaz s kolíkem pro zajištění. mnohem složitější mi připadá jednak připevnit závaží, aby ti neklimbalo a jednak hmotnost pily, nehledě k těžišti vysoko. Pružina je taky OK, ale musíš shánět a laborovat se sílou. U stabilní stojanovky je závaží naopak dobrá volba.

http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1145133 todle mi příde takový složitý a předimenzovaný
otass

#7 Příspěvek od otass »

ikar píše:
finč píše:no tak asi bych použil ten 0,3 mm drát, u té stojanové pily mi příde zbytečný to napínat krouceným provazem,, stojanovou pilu jsem už vyřešil jak tam dát zavaží, ale ta rámová, není nějakej jinej zpusob napíná než ten kroucenej provaz? přide mi to takový složitý. jo a když ten drát zatížim a on se teplem protáhne, mám závaží po skončení práce dát pryč? myslím jestli se ten drát zase zatáhne?

Nevím co je složitého na dřevěném H a z jedné strany struna a na druhé zkroucený provaz s kolíkem pro zajištění. mnohem složitější mi připadá jednak připevnit závaží, aby ti neklimbalo a jednak hmotnost pily, nehledě k těžišti vysoko. Pružina je taky OK, ale musíš shánět a laborovat se sílou. U stabilní stojanovky je závaží naopak dobrá volba.

Je to vopravdu asi ideální a jednoduchej způsob napnutí drátu na ruční pile
Optima II /2,4 GHz..Solius /2,4 GHz.
Šlehač NE SoloPro 328
cvaj-takt

#8 Příspěvek od cvaj-takt »

používáme stejnou metordu jako ikar ,a nemuzem sis stezovat pred praci napnem,2-5 otoceni podle toho jak je naple lanko a jak zvoni na konci pracovniho dne povolime a je to,podle mne je to jednoduchy a nenarocny jak na matr. tak i na casovou stranku
ikar
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ikar »

finč píše:http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1145133 todle mi příde takový složitý a předimenzovaný

Buď si nerozumíme, nebo nerozumím já. Ten systém kladek, zavěšení atp. co je na odkazu je pro řezání pomocí gravitce, kdy závaží tahá za drát ve směru řezu, nikolv napínání. Napínají to tam buď úplně stejně jako všichni popisujeme, nebo ještě jsem viděl pomocí pružných laminátových bočnic bez provazu.
Otass dal jasný odkaz co máme na mysli a myslím, že z toho vyplývá i jednoduchost.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od lubo1 »

finč píše:
ikar píše:Nevím co je složitého na dřevěném H a z jedné strany struna a na druhé zkroucený provaz s kolíkem pro zajištění. mnohem složitější mi připadá jednak připevnit závaží, aby ti neklimbalo a jednak hmotnost pily, nehledě k těžišti vysoko. Pružina je taky OK, ale musíš shánět a laborovat se sílou. U stabilní stojanovky je závaží naopak dobrá volba.

http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1145133 todle mi příde takový složitý a předimenzovaný

To čo je na tom obrázku neslúži na napnutie drátu, ale na vedenie každej strany píly inou silou - rýchlosťou, pre lichobežníkové krídlo.....
Ja napínam Háčko leteckou gumou doplnenou na potrebnú dlžku kusom špagatu....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
ikar
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ikar »

lubo1 píše:To čo je na tom obrázku neslúži na napnutie drátu, ale na vedenie každej strany píly inou silou - rýchlosťou, pre lichobežníkové krídlo.....

:lol: 2 minuty :lol:
Asi to bude tím, že mám k tomu serveru blíž. I když jsme už v EU, přece jen to přes tu čáru trvá. :wink:
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od lubo1 »

ikar píše:
lubo1 píše:To čo je na tom obrázku neslúži na napnutie drátu, ale na vedenie každej strany píly inou silou - rýchlosťou, pre lichobežníkové krídlo.....

:lol: 2 minuty :lol:
Asi to bude tím, že mám k tomu serveru blíž. I když jsme už v EU, přece jen to přes tu čáru trvá. :wink:

Nečítal som dokonca, ale odpovedal, som, keď som si pozrel obrázok....
....tak dobre priznávam -- vyhral si.... :cry: :lol:
http://lubo111.rajce.idnes.cz
ikar
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ikar »

lubo1 píše:Nečítal som dokonca, ale odpovedal, som, keď som si pozrel obrázok....
....tak dobre priznávam -- vyhral si.... :cry: :lol:

Tak se dívám, že jsem o 70km blíže, uznávám tvůj handicap. :D
ZS

#14 Příspěvek od ZS »

A to řežete i křídla na házedlo jen tak rukou? Bez nějakého přípravku, myslýt tím tu kladkovou potvoru.ZS
ikar
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ikar »

ZS píše:A to řežete i křídla na házedlo jen tak rukou? Bez nějakého přípravku, myslýt tím tu kladkovou potvoru.ZS

JJ a odtok do papíru. :wink: Ale v sehrané dvojce.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“