Všechny zdravím,
tak jsem si nadělil / nechám nadělit mSRko k Vánocům, ale jak jsem dokázal najít před svou drahou polovičkou záminku k vyzkoušení (musím přece otestovat vrtulník teď, co kdyby na něm byla nějaká závada a zjistil bych to na Štědrý den

), tak jsem ho i úspěšně vyzkoušel.
Nedá mi to a musím se pořádně rozepsat.
Jedním slovem - paráda. lítá líp, než jsem očekával. Po pár týdnech tréninku v Phoenixu se scale a velmi citlivými 3D vrtulníky jsem jsem pro jistotu v Phoenixu otestoval i tento Blade (na můj vkus je velmi necitlivý (proti zmíněným 3D), ale to dle manuálu není problém změnit

).
Je to můj první reálný vrtulník, chová se velmi podobně jak v Phoenixu, orientace v reálu je o dost jednodušší, visení těsně nad zemí je těžší, neb průvan z vrtule se různě odráží od stěn a překážek (tato simulace v Phoenixu chybí), takže jakmile jsem to zjistil, radši jsem se držel dál od rozměrnějších překážek (viz takový balón o průměru 60cm dokáže udělat divy - měl tendenci vrtulník přitahovat

).
Pozor na start, ten je oproti Phoenixu trochu obtítnější, ale není třeba se příliš obávat. Chvilku mi trvalo, než jsem se odvážil to zvednout. Vrtulník jsem měl položený na plovoucí podlaze a při přidávání plynu se dost sunul vlevo a dozadu, až pak jsem si uvědomil, že je to u tohoto typu vrtulníku asi normální, neb má kvůli těžišti trochu vyosenou cykliku.
Moje zkušenost po 4 letech s Bladem (od slova létat

) je, že to chce (kvůli zmíněnému efektu) při vzletu mírně přidat plyn = roztočit vrtuli a pak relativně hodně prudce zvýšit otáčky, aby se vrťas rychle vznesl, neb má tendenci sunout se vlevo a v případě, že se vám při tomto manévru zaplete lyžinama třeba do koberce, nejspíš se rychle vyvrátí a pod plynem to může být problém. Jakmile je nad zemí, velmi rychle se urovná do visu.
Přistání je v pohodě. Visí to velmi pěkně, dá se s tím přistát na čtverci o straně 10cm, při menší výšce to chce dost korigovat, ale na to jsem z Phoenixu zvyklý. Opravdu se dá naprosto bez problému přistát do ruky, stejně, jak to bylo v promo videu, až na to, že ho jemně chytnu prstama za lyžiny a až pak vypnu motor.
No nic, jdu dát poslední 2 lety, pak ho zabalím zpět do krabice a musím si Blade nechat zakázat až do Štědrého dne používat. A zde pro jistotu i čestně přísahám, že víc než další 2 lety do onoho dne nezrealizuji

.
Štastné lety.