Jaký regulátor pro stříďák

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Honza P.

Jaký regulátor pro stříďák

#1 Příspěvek od Honza P. »

Potřebuji nový 30A regulátor pro stříďák, chci aby uměl LiPolky (ale tak, abych si nastavil, kdy má vypínat - 2,85, 3V apod. a že je tam například trojčlánek - nechci se spoléhat na nějakou automatiku, která mi lipolky zničí, když je tam omylem připojím napolo nabité) a nastavit brzdu (to asi umí všechny). Poradíte co vybrat?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od arda1 »

No a co třeba Jeti Master a nebo Spin?-K tomu Progbox(master) a nebo Jetibox(spin)-nastavíš si tam v podstatě všechno možný. :wink:
ICQ 638556901
Mystik

#3 Příspěvek od Mystik »

arda1 píše:No a co třeba Jeti Master a nebo Spin?-K tomu Progbox(master) a nebo Jetibox(spin)-nastavíš si tam v podstatě všechno možný. :wink:

Tak tak. Spin 33 - http://www.jetimodel.cz/cze/spin1.html
Honza P.

#4 Příspěvek od Honza P. »

Mystik píše:
arda1 píše:No a co třeba Jeti Master a nebo Spin?-K tomu Progbox(master) a nebo Jetibox(spin)-nastavíš si tam v podstatě všechno možný. :wink:

Tak tak. Spin 33 - http://www.jetimodel.cz/cze/spin1.html

No jo, ale k tomu bych musel asi koupit i tu krabičku na programování, bez ní je to na nic, vůbec se mi nelíbí, že automaticky vypíná na 68% napětí po zapnutí, tím bych si zlikvidoval lipolky, pokud bych se tam připojil napolonabité. A přes vysílač tohle asi změnit nejde.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od blesk »

spin ne... ten kdyz pripojis polo vybyty pac z li-xxx tak ti je vybije klidnië i pod 2,85 V
viz. RC Revue 8/2006 test k regulatorum spin

JA osobne bych si porídil Castle Creation moznost nastavovat pres pocitec ,skoro kazdy měsíc novy "firm Ware" takže ti regulator po softwerove strance nesestarne,zde je i moznost nastavování koncového vapínáni (po asi 0,1V)
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od j3nda »

jj phoenix je co se tyce moznosti nastaveni vyborny, ale zase ma horsi stabilizaci BEC
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Speedy »

Já mám dobrý zkušenosti s regulátory od MGM Compro. Nemyslím EASY, ale ty Expert umožňují manuálně nastavit skoro všechmo, a mají lepší výpočet pro vypnutí LiPolek než Jeti tj. jsou šetrnější (pokud se něco nezměnilo v poslední době). A mají ochrany proudového přetížení a přehřátí, což u letadet upřednostňuju. A programujou se "propípáním" vysílačkou podstatně příjemněji než Jeti (aspoň pro mě). S regulátory jiných výrobců zkušenosti nemám. :wink:
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Vigo »

Mám Jeti Advance a právě díky vypínání při 68% mi zničil baterky. Kupoval bych už jedině regulátor s natvrdo nastavitelným vypínacím napětím. Jetíka stále používám ale člověk se furt bojí kdy zničí baterky. I když by vypnul při udávaných 68% počátečního napětí (což mimochodem podle mého měření nikdy nevypne) tak baterie nevratně poškozuje. Nevím naco je u regulátoru funkce vypínání když ničí baterky :evil:
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kerberos »

Vigo píše:Mám Jeti Advance a právě díky vypínání při 68% mi zničil baterky. Kupoval bych už jedině regulátor s natvrdo nastavitelným vypínacím napětím. Jetíka stále používám ale člověk se furt bojí kdy zničí baterky. I když by vypnul při udávaných 68% počátečního napětí (což mimochodem podle mého měření nikdy nevypne) tak baterie nevratně poškozuje. Nevím naco je u regulátoru funkce vypínání když ničí baterky :evil:

mě teda vypíná při poklesu napětí na určitý počet voltů. takže tomu co píšeš moc nerozumim.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Vigo »

Kerberos píše:mě teda vypíná při poklesu napětí na určitý počet voltů. takže tomu co píšeš moc nerozumim.

Jeti Advance 18 plus vypíná při 68% počátečního napětí článku. Ověřoval jsem si to i dotazem u výrobce. Pokud mi poradíš jak nastavit pevně vypínací napětí budu jedině rád.
zdzd

#11 Příspěvek od zdzd »

Baterky ničíš hlavně ty. Základ je létat na čas, tak aby se accu vůbec nevybíjely až do kolena vybíjecí charakteristiky. Jinak se ničí. A regl pochopitelně vypíná až někde v tom koleni, když napětí začne zřetelně klesat. Což je pozdě.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Vigo »

zdzd píše:Baterky ničíš hlavně ty. Základ je létat na čas, tak aby se accu vůbec nevybíjely až do kolena vybíjecí charakteristiky. Jinak se ničí. A regl pochopitelně vypíná až někde v tom koleni, když napětí začne zřetelně klesat. Což je pozdě.

Samozřejmě baterie jsem zničil já díky neznalosti chování regulátoru. Právě proto chci regulátor na kterém si nastavím pevně vypínací napětí na hodnotu která baterie nepoškodí. Pokud létám el-větroně kde motor vypínám těžko se odhaduje kdy je již vybito. Používám tvrdé články a atm dochází k poklesu napětí velmi rychle a blízko kritickému napětí.

Rád bych si létání užíval a ne pořád hlídal stopky atd.. myslím že to je snad jasné :idea:
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Kerberos »

vypíná v koleni, ano, ale to je přece pořád nějakej pokles na cca 3V, a nemá to co dělat s počátečnim nabitim akumulátoru. když mi začne regulátor omezovat výkon, přistanu a baterky změřim, tak jsou na 3,1V. ale spíš létám na čas. takže bych to na regulátor nesváděl. za 99% závad může lidskej faktor
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Kerberos »

když si pořídíš : Advance plus prog card, tak na reglu nastavíš :
brzda: aktivní / neaktivní
časování pro motory: klasické koncepce / tzv. obrácené motory
průběh regulace: lineární / nelineární
typ článků: NiXX / LiXX
2 úrovně vypínání: 0,7V / 0,9V / článek pro NiXX

2,7V /3,0V / článek pro LiXX
způsob vypnutí při poklesu napětí: skokové vypnutí / ubírání výkonu
Kerberos