Začátek heli stylem: Dx6i + Phoenix fly simulator

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Danminator

Začátek heli stylem: Dx6i + Phoenix fly simulator

#1 Příspěvek od Danminator »

Ahoj, hodlám rc modely odlepit od země, autíčka zagarážovat a přejít na letecké modely. Ovšem v tomto odvětví jsem absolutní začátečník.
Z tohoto důvodu pořádně nevím, jak nejlépe začít. Ale vyplodil jsem myšlenku, které je taková, že bych koupil Spektrum Dx6i a Phoenix fly simulator, na kterém bych se chtěl něco naučit. A následně do budoucna vrtulník koupit.

Jelikož mě opravdu okouzlili vrtulníky, tak si myslím, že by to na naučení mohla být ideální volba. Protože nechci investovat do dvourotoru, nebo jak se jim říká a prakticky nic extra nepochytit. A do alespoň trochu lepšího vrtulníku se bojím investovat, jelikož jsem již něco málo přečetl a naprosto si dokážu představit tu havárii.

Proto bych Vás moc rád poprosil, zda-li byste se k tomutu stylu začátku vyjádřili a buďto ho zavrhli, nebo schválili, či mi poradili něco lepšího.

Mockrát všem díky
Voodoo-cz

#2 Příspěvek od Voodoo-cz »

Jo, takhle se zcela urcite da zacit. Mel jsem neco nalitano s plosniky, pak jsem z hecu koupil vrtas tridy 450, Phoenixe a kdyz jsem na Phoenixu stejnou heli ulital (vis, presuny, osmicky), tak jsem zkusil heli v realu (nejdriv s cvicnym krizem, ten jsem asi po 10 letech zase sundal) a ciste na ruce jsem s ni neriznul ani jednou (jedna havarka byla, ale to jsem menil gyro za lepsi a trochu jsem poddimenzoval servo...). Aktualne mam kolem 60 letu a jsem s timto postupem spokojen.
Live smart, die happy...
2lizard

#3 Příspěvek od 2lizard »

Já s touto volbou souhlasím. Jen až budeš umět se simulátorem, nezapomeň, že se skutečnou heli neumíš!

Spousta lidi přistupuje k heli tak, že se simulátorem mu to jde na výbornou, tak to s heli půjde stejně, ale opak je pravdou.
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
Danminator

#4 Příspěvek od Danminator »

Mě to přijde jako celkem zajímavá volba s tím, že nic nerozbiju a koneckonců hra i vysílač se dá prodat. Rozštípaný vrtulník by asi nikdo nechtěl.
Pokud můj názor projde, tak už jediné čeho se bojím je, že nebudu vůbec umět nic na vysílači nastavit. Jediný vrtulník co jsem kdy pilotoval byl Rtf, tří kanál, za cca tři tisíce korun.

Mno určitě bych k tomu tak nepřistupoval, já mám větry i z toho simulátoru :?
2lizard

#5 Příspěvek od 2lizard »

Danminator píše:Rozštípaný vrtulník by asi nikdo nechtěl.

Vrtulník opravíš - se naň pořizují nové díly
Danminator píše:Pokud můj názor projde, tak už jediné čeho se bojím je, že nebudu vůbec umět nic na vysílači nastavit.

Si necháš nastavit od zkušeného. Nastavení pro sim uděláš dle návodu, ono se tam prakticky nic nenastavuje.
Danminator píše:Mno určitě bych k tomu tak nepřistupoval, já mám větry i z toho simulátoru :?

U simu zmáčkneš restart a lítáš nanovo - no problemo :wink:
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
Danminator

#6 Příspěvek od Danminator »

Mno asi do toho půjdu, ale pořád mi vrtá hlavou jedna věc.
U rc autíček jsem to nikdy neřešil, tak třeba to tady bude taky hotové. Prostě nevím, když koupím vysílač, jestli je už nastaveno co přesně pohyb nějaké páčky dělá. Nebo se to musí nějak ladit s přijímačem? Plyn je bud m1 nebo m2, ten je asi jasný.
Buď jsem plácnul totální kravinu, nebo ne.
U Rtf setů je všechno dáno předem, ale u takového už trochu "namachrovaného" vysílače vůbec netuším...... :oops:
Voodoo-cz

#7 Příspěvek od Voodoo-cz »

Danminator píše:Mno asi do toho půjdu, ale pořád mi vrtá hlavou jedna věc.
U rc autíček jsem to nikdy neřešil, tak třeba to tady bude taky hotové. Prostě nevím, když koupím vysílač, jestli je už nastaveno co přesně pohyb nějaké páčky dělá. Nebo se to musí nějak ladit s přijímačem? Plyn je bud m1 nebo m2, ten je asi jasný.
U Rtf setů je všechno dáno předem, ale u takového už trochu "namachrovaného" vysílače vůbec netuším...... :oops:

No, pro simulator to nebude az tak peklo, ale stejne to bude chtit nejdriv precist manual. Pro nastaveni vrtulniku samotneho to uz pak chce vedet kde, co a jak ve vysilaci udelat.

A jak uz poznamenal kolega vyse, pocitej s tim, ze v simu je vzdy vrtulnik nastaven idealne, s cimz se v realu temer nikdy nesetkas, takze letani v realu je stejne malinko jine, nez na simu.
Live smart, die happy...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

Některý kanály jsou pevně daný -plyn,výškovka,směrovka,křidýlka-a na dva si můžneš mixnout co chceš.(teda nemám Spectrum-jsem Futabovej)
ICQ 638556901
2lizard

#9 Příspěvek od 2lizard »

Danminator píše:U rc autíček jsem to nikdy neřešil, tak třeba to tady bude taky hotové. Prostě nevím, když koupím vysílač, jestli je už nastaveno co přesně pohyb nějaké páčky dělá. Nebo se to musí nějak ladit s přijímačem? Plyn je bud m1 nebo m2, ten je asi jasný.

Dalo by se říci, že u takových norm. stanic do cca. 10tis to máš taky dané - zvolíš mod který je pro tebe lepší - Mod1/plyn vpravo - Mod2/plyn vlevo ostatní je dané. U lepších stanic nad cca. 20tis si to můžeš i nastavit.

Při nákupu stanice si hlavně uvědom, co budeš chtít létat - vím, že teď to jde težko určit, ale:

- buď koupíš 6kanálovou RC stanici - u heli ber jen 2,4GHz (žádné problémy s rušením) a ta Ti bude stačit na elektra. Pak až půjdeš "víš" na nitro a nebo makety, stanici prodáš a pořídíš jinou vícekanálovou.

- a nebo si rovnou koupíš stanici vyšší - s tím, že k akrobatu nitro potřebuješ minimálně 7kanálů, neb ten 7kanál je na governor (ale zas jen pokud jej budeš používat, neb se dá létat i na tzv. "křivky")

- nu a na makety jich budeš pochopitelě potřebovat více a to bude záležet, co tam vše budeš mít - podvozek, osvětlení aj.

U Phoenixe na stanici nastavíš jen typ cykliky a nic víc - pak jen RC stanici nakalibruješ /program Tě povede po krocích/. Jediný další kanál používám autorotaci, ale ta se Ti kalibruje automaticky, jen přiřadíš daný ovladač a jdeš lítat - žádná věda :wink: /beru jen heli, neb na Phoenixi s letadly nelítám - je to núďo/.
Danminator

#10 Příspěvek od Danminator »

Určitě nechci jinou než tu Dx6i. Je cenově přijatelná a pro ty začátky určitě dlouho vydrží, protože o akrobacii, nebo nitro heli neuvažuju ani v delší době.
Můj vysněný model je T-rex 450, ale to je taky ještě otázka nějakého měsíce a kdoví, jestli v zimě má vůbec cenu ji kupovat, když přístup do tělocvičny nemám.

Je potřeba k propojení s pc kabel dodávaný se hrou, což je asi jack, nebo ještě učitel-žák, nevíte?
2lizard

#11 Příspěvek od 2lizard »

Danminator píše:Určitě nechci jinou než tu Dx6i. Je cenově přijatelná a pro ty začátky určitě dlouho vydrží, protože o akrobacii, nebo nitro heli neuvažuju ani v delší době.
Můj vysněný model je T-rex 450, ale to je taky ještě otázka nějakého měsíce a kdoví, jestli v zimě má vůbec cenu ji kupovat, když přístup do tělocvičny nemám.

Je potřeba k propojení s pc kabel dodávaný se hrou, což je asi jack, nebo ještě učitel-žák, nevíte?

K DX6i je určen právě ten kabel dodávaný přímo v balení Phoenixe - nic jiného nebudeš potřebovat.

Ta nová 450 je naprosto úchvatná, sám jsem si ji pořídil a prakticky využívám jen ji, i když mi doma stojí rex500 - opravdu se jim velmi povedla a k začátku více než vhodná.

Jestli ji pořídit i na zimu, nu záleží na tobě. Já s Heli lítám i v zimě, ale hodně záleží na počasí, respektive teplotě. Nízká teplota nejen škodí baterkám /tudíž létám kratší dobu/, ale i na ruce, neb v rukavicích to nejde-proto mi mladá ušila zateplovací vak, který přetáhnu přes rc stanici a ruce - pak je vše OK.
Danminator

#12 Příspěvek od Danminator »

Tak to je výborné, že je vhodná pro začátek.

Jen mám teď dilema, v jakém rc shopu koupit vysílač, případně ve stejném i simulátor. Mám zkušenosti s nákupem modelů aut jen přes ebay a v cz eshopech se moc neorijentuji. Mohl by mi prosím někdo poslat přes sz vhodný obchod? Nebo to mám vzít prostě podle nejnižší ceny?
martys

#13 Příspěvek od martys »

trochu te podporim, taky jsem zacal heli přestupem z autíček a to tím postupem jak chceš začít ty, aktorát ja tenkrát koupil ještě rovnou u MT E325, ale zacal jsme na simu a s křížem v realitě.

Se simulatorem a jeho nastavením si hlavu nelamej, program už umí i češtinu a je to opravdu jednoduché, program tě postupně provede.

Přistupuj k tomu s respektem, přece jenom - heli je nejenom nejtěžší na ovládání, ale nenebezpečnější RC model.

Co se týče nákupu, já prostě patřím k zastáncům kamených krámů, ale jsem z Prahy a tady je jich spousta.
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
2lizard

#14 Příspěvek od 2lizard »

Jen si také přihodím.

Já přešel téže z autíček, ale již se zkušenostmi z koaxiálu - easycopter.

Koupil si rovnou kopii rexu 450 s označením TY-710. S tou lítal pravidelně cca. 14dní - za tu dobu jsem se naučil viset bez kříže a nějaké posuny, pak pořídil rex500 a s tím začal i akrobacii.

Simulátor jsem si pořídil až po roce a nalítal na něm cca. 2h - neb mě neskutečně nebavil, nu a tak leží v "šuplíku", občas jej nahodím, ale spíše pro přátele.

Lítám již přes 2roky a za tu dobu jsem měl jen jednu velkou ránu díky chybné pilotáži - ale zas stála za to - 8tis.

Pokud máš finance, kup jak simulátor, tak i heli a trénuj na obou.

S heli jsem to ze začátku dělal tak, že na upravené louce a s křížem zvedl heli cca.0,5m nad zem a snažil se ji tam udržet - nikoli na místě, ale aby nespadla - defakto ze začátku jsem s ní poskakoval. Nu a postupně to přicházelo samo až jsem se dostal do klidného visu ve výšce očí, pak šel kříž dolů.
2lizard

#15 Příspěvek od 2lizard »

Hlavně se heli neboj a přistupuj k ní s rozvahou - žádné prudké páčkování.

Najdi si rovnou plochu, do začátku nejlépe rovný povrch - např prázdné parkoviště a pokud možno bez diváků, kteří by Tě rozptylovali a hecovali (i když já díky hecování sundal kříž).

Mezi lety si dávej pauzu a lítej tak 5-6min, neb pak se již plnně nesoustředíš a s nesoustředěním přichází chyby = pády.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“