Ubuda alebo pribuda modelarov?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
iwojima1
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od iwojima1 »

Hoki píše:Ale hlavní je to, že mě baví stavět a jsem spokojen co si dokážu zpytlíkovat vlastníma rukama. A vono to lítá 8)

ved to je to najdolezitejsie..ze ta bavi stavat...keby ta to nebavilo tak to nerobis....ja som ten isty pripad...hoci ked nemam s cim lietat a narychlo nieco potrebujem tak si kupim aj hotovy model. Najkrajsie na tom ze si postavite vlastne ero je podla mna v tom ze pridete na letisko alebo na akciu a mozete sa pochvalit nielen krasnym maketovym lietanim ale aj svojou pracou a prediskutovat a ukazat ako som riesil jednotlive konstrukcne detaily(teraz vravim ked si sam navrhnem plan).
no nie?
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
venry

#47 Příspěvek od venry »

Hoki píše:Já to na dotaz kamaráda spočítal. No a akrobátek kolem 1000mm a 550g mě vyjde na 680Kč. Včetně nažehlovací folie, ta mě přišla na 280Kč. Na kolik by takový model přišel v prodejně? Já si rád stavím sám, neboť na stavebnicích musím nějaké věci upravit podle sebe. A co se týká pevnostních bodů stavebnic, vidím to v okolí. Mě se nikdy nestalo, že mi povolí motorové lože či vylomím podvozek. A to mluvím o spalovácích na 13ccm. Nyní jsem se roky točil kolem elekter, ale až budu stavět toho dvouplocha na ASP-15ccm, tak taky spočítám náklady. Ale hlavní je to, že mě baví stavět a jsem spokojen co si dokážu zpytlíkovat vlastníma rukama. A vono to lítá 8)

Hoki náklady můžeš rekapitulovat u jednoducých modelů.Zkus si spočítat nakolik tě vyjdou náklady na výrobu třeba celokompozit.akrobata jako F3A,nebo nějakýho 5ti metrovýho větroně (výroba kopyta,výroba formy,výroba modelu) a potom vlastní um,který do toho musíš vložit aby ses tyto technologie naučil spracovávat.Prostě každá kategorie má své technologie,které jsou buď lehce spracovatelné doma,a nebo je lepší je nechat udělat profesionálům.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Hoki »

Ale já mluvil (psal) o klasických konstrukčních modelech. Maximálně u 3300g akrobatů o R-1750mm používám pol.jádra na křídla a VOP. Jinak u mě laminát či kompozit nemá místo. To už je vo něčem jinším a já jsem za staré školy. Balsa, smrkové nosníky a překližka. Lepidlo Perfek-G a Epoxy-1200. Purex a vteřiňák občas.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od lubo1 »

Hoki píše:Ale já mluvil (psal) o klasických konstrukčních modelech. Maximálně u 3300g akrobatů o R-1750mm používám pol.jádra na křídla a VOP. Jinak u mě laminát či kompozit nemá místo. To už je vo něčem jinším a já jsem za staré školy. Balsa, smrkové nosníky a překližka. Lepidlo Perfek-G a Epoxy-1200. Purex a vteřiňák občas.

Ja sa teraz snažím vyrezať krídla zo styroduru.... Za 2 dni som porezal dve dosky a výsledok :lol: :lol: :lol: potom sa to predraží... nič musím zbehnúť po ďaľšiu dosku, však ja na to prídem :lol:
http://lubo111.rajce.idnes.cz
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od RadimHnilica »

Nějak nechci vstupovat do debaty kdo je víc modelář a kdo míň.Ale nedávno jsem poznal na letišti dva druhy lidí oba se sky lady.První přijel přišel na plochu pozdravil okoukal model poptal se a složil si letadlo.podle stylu letu toho ještě moc nenalétal ale nějak to dobojoval a posadil na zem.Mezi tím jsem nastartoval Capa 2,4m se ZG 62 a v tom se na ploše objevilo auto zaparkovalo mimo parkoviště na travnaté ploše možná 50m od nás vystoupil chlapík se synem postavili se do osy startovací dráhy a hodili do luftu sky lady asi jim to přišlo bezpečné (ano Cap 2,4m je sice menší letadlo ale 9kg dokáže udělat dost velkou bolístku) tak jsem zdechnul motor šel za nimi abych je upozornil a dozveděl se něco o tom jestli mi to patří a že je to letiště snad všech po snaze aby mi tedy ukázal členský průkaz se sbalil a odjel. proč to píšu.... Toho prvního chlápka už řadím mezi modeláře a když ho tam zase potkám tak se pozdravíme a víme o sobě. ten druhý s jeho přístupem je jen Kupce hračky a modelář z něj nikdy nebude.Z modelařiny se stala komerční věc a je to dobře a problém není v tom že si někdo něco koupí a někdo něco postaví problém je převážně v lidech. Dnes si každý myslí že si může dělat vše a že když si koupí mrdolet tak celé letiště je jeho a všichni sou mu ukradení.To je ten problém

Já sám nevím kam se zařadim mám modely celokompozitové speciály na akrobacii ale mám i modely které si stavím sám naposledy teď D8 včetně výkresu tak sám nevím kam bych se zařadil asi někam na půl cesty
Radim
venry

#51 Příspěvek od venry »

Hoki píše:To už je vo něčem jinším a já jsem za staré školy. Balsa, smrkové nosníky a překližka. Lepidlo Perfek-G a Epoxy-1200. Purex a vteřiňák občas.

Hoki to já taky,ale jsou modely-kategorie u kterých se prostě s prací profesionálů neobejdeš a přinejmenším snad připustíš že byti taky bodlo,kdyby ti někdo na fréze vypálil či vyřezal díly a tyto jen poskládalnež abys to pižlal lup.pilkou .Jsi potom ze staré školy modelář, ? Nebo už jen skládač :wink:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od TomasC »

Měly jsme minulý týden stejný incident na letišti. 5 aut a modelářů na stejném místě. 100metrů od nás zaparkovalo auto a začali tam skládat model. Zašli jsme tam ať jde k nám, pokecáme polétáme.
Nechtěl a začal létat kousek od prahu dráhy.
Bylo naznačeno ať už příště nechodí.
geo
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od geo »

Asi máme-te pravdu v názorech všichni. Taky si koupím ARFko, ale taky rád stavím. Přiznám, že rozsyp je paráda - to jsem skladač (Tracy), v současný rychlý době mám času stále méně. Prý je to věkem - čím jsem starší, tím to víc letí :cry: , ARFko vyjde levnějc i od H9 - stavím Cardinala od Fary zvětšenýho na 2m a matroš, kterej ještě není zdaleka všechen už vyšel na 4litříky. A to ta 182 ve 210 rozpětí se dá pořídit za 5,500. Jenom Oracoveru tam bude za milion :cry: Tak teď jsem modelář(?) Lítám s Mentorem a ES od MPX tak jsem kupovač hraček... Bude to vše dáno současností. Jen mne trochu mrzí, že těch malejch následníků je tak málo a spíš si myslím, že nějak rychle ubývají :evil: Proto strašně fandím těm z nás co mají (narozdíl ode mne ) klučiny, kterým se snaží ukázat co se modelařiny týče od ranného věku. Taky jim samo závidím, protože to musí být skvělá výmluva, když si chcete jít zalítat :lol: :lol: , berete vlastně dítě na vzduch a máma má čas na jiný věci... Tak jsem si objednal plá na Catalinu a nachám si nějaký věci nařezat profesionálně....... Modelařině a lítání zdar :wink:
geo
novako
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od novako »

geo píše:.... Jen mne trochu mrzí, že těch malejch následníků je tak málo a spíš si myslím, že nějak rychle ubývají :evil: Proto strašně fandím těm z nás co mají (narozdíl ode mne ) klučiny, kterým se snaží ukázat co se modelařiny týče od ranného věku. Taky jim samo závidím, protože to musí být skvělá výmluva, když si chcete jít zalítat :lol: :lol: , berete vlastně dítě na vzduch a máma má čas na jiný věci...

my, co nemáme doma klučinu, ale holku (dnes už skoro slečnu.... :wink: ), jsme ještě více rádi (a přiznejme si, že i hrdi...), že s námi jezdí na letiště (případně na závody s RC auty... a občas nás poráží :D ) a začíná se učit létat - EasyStar k vánocům byl pro ni nejlepší dárek (dle jejích slov) - už si na kabelu (učitel-žák) troufne i na některé mé modely.. A příklady táhnou - kamarádi a kamarádky, když jí vidí, chtějí to zkusit také a kdo ví, třeba někoho z nich to chytne více a bude z něho modelář, i když třeba "jen" "kupovač" a ne pravověrný "stavěč". A o tom by to mělo být především - o "modelářském bacilu" :wink: A je jen na nás, jaký příklad jim dáme - ty správná "modelářská pravidla", i když jen nepsaná.... :idea:
RCK Kramolín - www.hranol.cz
jio

#55 Příspěvek od jio »

hoblik píše:jak to tu čtu, tak jsem, ovšem jen podle tohohle fóra, vymírající druh. ... :P

Ono je to i o tom, co jsi nevyslovil, ale naznačil. Předpokládám, že přijdeš z práce a jdeš takřka každý den do dílny. No a valná část diskutujících včetně mě tuto výdrž a hlavně vůli to dokázat nemá. A tak to řeší každý podle svých možností.

Jinak k tvým modelům opravdu není co dodat. Vše už bylo řečeno.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Hoki »

venry píše:Hoki to já taky,ale jsou modely-kategorie u kterých se prostě s prací profesionálů neobejdeš a přinejmenším snad připustíš že byti taky bodlo,kdyby ti někdo na fréze vypálil či vyřezal díly a tyto jen poskládalnež abys to pižlal lup.pilkou .Jsi potom ze staré školy modelář, ? Nebo už jen skládač :wink:

Já si stavím obyčejné modely bez nároku na obdiv, a na to mé znalosti a zkušenosti stačí. Jasně, že je fůra věcí, které modelářům ušetří čas a i peníze. Mě kámoš chtěl na frézce vyříznout těch 45 žeber o hloubce kolem 270mm, ale s díky jsem ho odmítl a budu si s tím hrát sám. To není opovržení před těmito možnostmi. Já prostě rád stavím a času mám hafo. Někdy raději stavím než lítám. Jinam nejsem odpůrce žádného modelářského materiálu. Od špejle po EPP, ale já si to dělám po svým. Toď vše a obdivuju jak velké kompositové modely tak i pěkně lítající modýlky z potpronu. :P :P :P
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Hoki »

RadimHnilica píše:Já sám nevím kam se zařadim mám modely celokompozitové speciály na akrobacii ale mám i modely které si stavím sám naposledy teď D8 včetně výkresu tak sám nevím kam bych se zařadil asi někam na půl cesty

Kam by ses chtěl zařadit? Ty jseš klasickej příklad modeláře s velkým "M". Umíš stavět, umíš lítat a i nějaká ty moudra umíš předat. Snad se k Vám někdy dostanu na čumendu. Jinak vše nejlepší k Tvému svátku. 8)
JENDA01

#58 Příspěvek od JENDA01 »

Hoki píše:Ale já mluvil (psal) o klasických konstrukčních modelech. Maximálně u 3300g akrobatů o R-1750mm používám pol.jádra na křídla a VOP. Jinak u mě laminát či kompozit nemá místo. To už je vo něčem jinším a já jsem za staré školy. Balsa, smrkové nosníky a překližka. Lepidlo Perfek-G a Epoxy-1200. Purex a vteřiňák občas.

Ahoj,
to je můj případ :lol: :lol: . Mě ty laminátový/kompozitový - škeble- :D taky moc nevoní. Ale jsou kategorie kde to z pevnostních důvodů asi jinak nejde(hotlinery a podobný -zbraně :wink: ) Ty zase nemusím já. Jinak souhlasím s Radimem. MODELÁŘ není jen ten kdo staví ale taky se na ploše chová -předvídatelně- a dodržuje nějaké regule. Takový ty machři kteří
přijedou s bourákem vytahnou nějakej -brus -a čekají že se ostatní zařídí protože přijel- mistr -jsou všechno jiné jenom ne modeláři.A hlavně nebezpečný individua.

Jenda
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Nakadah »

Me laninat nevadi, opravuje se dobre stejne jako balzovy trup. Dva modely sem si nejak postavil s Hokiho pomoci, zbytek sou ruzny stavebnice. Hlavne to musi cloveka bavit :)

Ta nekazen "pilotu" je bohuzel velky nesvar. Nak
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od vandurat7 »

Odpovím snad pouze na otázku číslo 1 : Já jako čerstvý 16ctník co modelaří asi 5 let do toho moc kecat nemužu,ale poznal jsem v okolí pár lidí . Já jsem se naučil všechno kompletně sám,v mod.kroužku jsem byl jednou na návštěvě kvuli vadné vysílačce.Naši mi koupili RCset a lítal jsem dokud to šlo,pak jsem zainvestoval do vysilačky a nabíječky a už se to se mnou vezlo. Ode mě to chytil muj dobrý kamarád(14 let) a ten se taky pevně chytil a nehodlá se pustit. Má ale bratra,ten si přál na narozenin taky nějaký set,dostal ho a ani jednou ho nevyzkoušel,pak znám jednoho co s tím letěl 2krát a odpadlo ho to.

Myslím že to zkusí hodně lidí,ale potom si uvědomí,že je to koníček tak náročný na peníze,že toho radši nechají. Podle mě pokračuje tak 30-40% co to kdy zkusili.

PS:zkuzte si někdy zpočítat kolik jste do toho daly,to lítaj takové sumy až to není možné :lol:
Clear sky,glider fly..
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“