Suchoj Su-26m - ultra micro

Všechno co se týká lehkých modelů, slow a parkflyerů.
Zpráva
Autor
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

Suchoj Su-26m - ultra micro

#1 Příspěvek od rampa_mckvak »

Z návodu: Protože je Suchoj vybaven poměrně velkou vrtulí, může dojít při stání ke "škrábnutí" vrtulí o zem. Snažte se přistávat na hladký povrch aby nedošlo k poškození vrtule.
Takže nejlépe přistávat na všechny tři a pak vrtuli nepřerazíte jako já :( :cry: :evil: :twisted:
Výměna vrtule by neměla být nějak problémová. Akorát to chce malé (úzké) kleštičky které se vejdou mezi trup a vrtuli. Jenže tady jsem narazil. Nepovedlo se mě ji zatím sundat. Je dost narvaná a bojím se pořádně zabrat abych neohnul hřídel, nějak nevylágroval převody, nepoškodil trup a navíc jde špatně uchopit. Asi nemám ruce stvořeny pro hodinářskou práci :D
Ale co mě trápí více je gumový kužel. Ten byl přilepen nějakou tenkou "hmotou" (páska, lepidlo?) která po sundání už nedrží a "sloupla" se.
Tak se ptám jestli jste už někdo vrtuli měnil a jak to šlo a hlavně čím "přilepit" ten gumovej kužílek. Sice na vrtuli bez toho "lepidla" tak nějak drží, ale při otáčkách by určitě odlítnul a navíc ani nejde pořádně dát tak aby neházel.
Kdo jste to dočetl až sem a čekal, že tu bude něco o lítání tak se omlouvám. Snad až příště pokud zase neurvu vrtuli po první minutě letu :D :evil:
Pokud máte kdokoliv nějakou zkušenost s tímhle "prckem" a chuť něco napsat tak sem něco hoďte.
Co neubrzdíš neukecáš.
Kovboj

Re: Suchoj Su-26m - ultra micro

#2 Příspěvek od Kovboj »

rampa_mckvak píše:Pokud máte kdokoliv nějakou zkušenost s tímhle "prckem" a chuť něco napsat tak sem něco hoďte.

Zkušenost mám jen takovou, že je to skvělá hračka pro někoho kdo chce letadlo velikosti X-twina s plnou ovladatelností. Obecně se mi akrobatický Suchoje moc nelíbí ani v reálu ani jako RC modely, ale tenhle je fakt "k sežrání" ;-)

V hale jsem s tím nelítal, jen venku za skoro bezvětří, a bylo to dost dobré. Jen jsem si musel chvilku zvykat na tu velikost a živost modelu, měl jsem tam dost velké výchylky a i přes zapnuté exponenciály to byla celkem slušná divočina. Když jsem si na to po chvilce zvyknul tak to bylo už ok. Nemůžu ale potvrdit křehkost vrtule, přistával jsem s ním se staženým plynem do trávy (vysoké asi tak jako celé letadlo ;-)) a dopadlo to bez nejmenších problémů.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#3 Příspěvek od rampa_mckvak »

Tak jsem na to přišel jak tu vrtuli sundat. Je tam závit a v manuálu o tom neceknou ani slovo. Teď vyřešit jen ten kužílek. :roll:
Co neubrzdíš neukecáš.
rampa_mckvak

#4 Příspěvek od rampa_mckvak »

Pro Kovboje: A jak si to měl s těžištěm? Podle návodu je 29 - 31 mm od náběžky. Jenže mě vychází o 5mm (možná o 6) méně s baterkou šouplou až do zadu.
Co neubrzdíš neukecáš.
Kovboj

#5 Příspěvek od Kovboj »

rampa_mckvak píše:Pro Kovboje: A jak si to měl s těžištěm? Podle návodu je 29 - 31 mm od náběžky. Jenže mě vychází o 5mm (možná o 6) méně s baterkou šouplou až do zadu.

Baterku jsem posunul víc dopředu než jak vycházela podle těžiště v návodu, asi tak do poloviny "výřezu". Když jsem dal baterku úplně na konec tak mi těžiště celkem vycházelo, ale na můj vkus byl model až moc divoký.
Karel71

#6 Příspěvek od Karel71 »

Potvrzuji citlivost vrtule. U meho Su-26 byla dokunce prasklá již v krabici. Naštěstí je tam náhradní. Jinak jsem si četl RC Groups a tam píší, že vrtule je nejslabším místem modelu. Nahrazují ji za GWS. Více uživatelů uvádí zvláštní změnu chování s GWS - model je živější a létá déle. Nevěřil jsem tomu, je to paradox. Nicméně to vyzkouším.
rampa_mckvak

#7 Příspěvek od rampa_mckvak »

Taky jsem už tu původní přerazil. A jaká to je ta gws vrtule nevíš?
Nechápu proč konstruktéři k Sůčku nevymysleli přirozenější vrtuli :evil:
Co neubrzdíš neukecáš.
Karel71

Vrtule GWS

#8 Příspěvek od Karel71 »

rampa_mckvak píše:Taky jsem už tu původní přerazil. A jaká to je ta gws vrtule nevíš?
Nechápu proč konstruktéři k Sůčku nevymysleli přirozenější vrtuli :evil:
Nejlepší je prý 5x4.3. Osobně jsem ji nesehnal. Pouze 5x3. Ta by také měla jít, ale 5x4.3 je lepší. Když jsem ji scháněl, tak jsem se dozvěděl, že prý neexistuje. :( Tak budu hledat dál. Trošku problém je ale s unašečem. Podle fotek z RCgroups používají unašeče GWS ve tvaru kužele se závitem. Ty jsem také ještě nesehnal. Asi budu muset použít nějaký internetový obchod z ciziny na který v rámci RCGroups odkazovali.
rampa_mckvak

#9 Příspěvek od rampa_mckvak »

Tak dnes po "deštíčku" bylo totální bezvětří. Konečně jsem ho vyvětral jak se patřilo. Výchylky mám kolem 50% a exponenciály kolem 15%. 100% výchylky jsou (na mě) fakt až moc divoké a s expo. budu ještě laborovat. Ale co mě připadá a docela štve je to že motor nemá na let vzhůru výkon jak bych si představoval. Lopink udělá, ale je to jako z donucení. I ve vodorovném letu na 1/2 plynu mám z něj pocit, jako by furt chtěl padat po čumáku dolů.
Těžiště bude asi ideální s baterkou až vzadu, ale mě vyhovovala zhruba v půlce drážky (asi stejně jak psal Kovboj).
Co neubrzdíš neukecáš.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Vrtule GWS

#10 Příspěvek od jyrry »

Karel71 píše:Nejlepší je prý 5x4.3. Osobně jsem ji nesehnal. Pouze 5x3. Ta by také měla jít, ale 5x4.3 je lepší. Když jsem ji scháněl, tak jsem se dozvěděl, že prý neexistuje. :( Tak budu hledat dál.

GWS 5/4,3 existuje - http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... x110mm%29_
Mám asi 4 doma.
Taky jde použít Günther 125/110 - vyskytuje se téměř všude...
paicreat
Bydliště: BA-víkend,TN-týždeň,NZ/TT-prázdniny+volný čas Trvalý pobyt: Šurany

Re: Vrtule GWS

#11 Příspěvek od paicreat »

neviete o nejakej recenzii tohto eroplániku ? Plánujem si to kúpiť ako moje prvé lietadlo na intrákové blbnutie :D vysielačku asi DX5e DSM2 Spektrum Air Mode 1
Karel71

#12 Příspěvek od Karel71 »

Doporučuji - použil jsem místo vrtule GWS 5/3 a letadlo se změnilo. Létá super - větší tah a delší doba v letu. Už jsem vzal Su26 i do menší tenisové haly, kde normálně létám. Se Su26 to bylo hondě adrenalinu - je rychlý a potřebuje hodně prostoru i pozornosti. Také je dobré nastavit expo výchylky a mix křidélek se směrovkou. To mi umožnilo lépe se vyhýbat stěnám. Venku to šlo i bez toho. Jinak už můj kus má z haly několik zářezů. :-)
butulka

#13 Příspěvek od butulka »

Tohle letadýlko nemá chybu, jen přemýšlím jak do toho šupnout stříďáček, ten modul AR6400 mě docela mate - motorový výstup je na tři fousy, nebo né? - předřadit před motor ESC či co a jak ,ví to někdo? Dík.
Autíčkář s nutkáním pořád něco rozebírat, momentálně mě zaujali éra a teď zrovna trápim DJI Sparka
Pamilton
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Pamilton »

No tak podívej, s tím stříďáčkem to nebude problém. Normálně to tam dosaď kolmo k tomu připojeni na tři až čtyři zleva, hned proti němu. Bude důležitý to správně pojmout, posadit dostatečně obezřetně. Červenej, modrej, proti odloupnutí bužírky, černej zkrácenej dostatečně očištěn a kalafuna lépe. Po spojení očistit, znova porovnat a dotáhout matky, lépe s podložkama. Pak to můžeš připojit k autodráze, ale pustil bych do toho ze začátku jen 8V, pokud to nebude problém, můžeš pak bez obav jezdit na trojku i do zatáčky.
Kovboj

#15 Příspěvek od Kovboj »

butulka píše:Tohle letadýlko nemá chybu, jen přemýšlím jak do toho šupnout stříďáček, ten modul AR6400 mě docela mate - motorový výstup je na tři fousy, nebo né? - předřadit před motor ESC či co a jak ,ví to někdo? Dík.

Citace ze stránky dovozce:

Přijímač AR6400 má integrovaný stejnosměrný regulátor ovšem dává i možnost použití externího střídavého regulátoru. Na konektoru motoru na přijímači jsou 3 kolíky. Pro stejnosměrný motor se využívá integrovaný regulátor, který využívá kolíky zleva -+ a pokud se použije externí regulátor je řazení kolíků zleva signál+-
Znamená to pouze různé použití jednoho konektoru přijímače pro stejnosměrný motor nebo pro externí regulátor.
Odpovědět

Zpět na „Pomalu a v hale“