Jaké rotorové listy ?

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zpráva
Autor
davidek007

Jaké rotorové listy ?

#1 Příspěvek od davidek007 »

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně rotorových listů, jaké vhodné zvolit pro učení se s helinou létat, vyset nějaké ty zatáčky atd...Mám HBK 3 a v základu má listy těchto parametrů: 275 X 32 X 4.5mm dřevěné. Jakými bych je mohl nahradit aby byly třeba pevnější, ideálnější atd(jaká delka širka ..). Dále bych potřeboval vědět, jaký vliv má délka (kratší, delší ) na létání s helinou(stabilita, rychlost aj.)

Děkuji za velmi cenné rady. Začínáme se synem.

díky moc

Jeden OT, jakou fintu byste mi doporučili při učení se prohozených stran pri létání? Má někdo něco vyzkoušené, nějakou pomůcku?

Aleš
Aradraug

#2 Příspěvek od Aradraug »

Na učení prohozených stran je ideální simulátor na počítači. Pokud nemáš vysílačku schopnou připojení k počítači, pořiď si něco takového: http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/824_simulator-pc-trainer.aspx a trénuj
Hups...
davidek007

#3 Příspěvek od davidek007 »

sim mam,,a trenuji..ale stejne,,neco pro nacviceni,,zafixovani,,neco cim si to clovek do te hlavy poradne "naleje" a reaguje pak dle toho,,,to jsem myslel...
martys

#4 Příspěvek od martys »

tady je postup na uceni létání s vrtulníkem:
http://zd.wwwcity.cz/zd/Files/IRCHA_PracticeCZ.pdf
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
BLC EgrO

#5 Příspěvek od BLC EgrO »

Co se týče těch listů tak bych nedoporučoval měnit rozměr...

Noo a když jde o materiál tak mě se při začátcích nejvíc líbilo plastový listí. Zatim co u dřevěnejch se ti hned strhne fólie při kontaktu se zemí tak ten plastovej se maximálně poškrábe a můžeš s nim dál lítat. Navíc podle mě vydrží větší rány. Dycky když jsem praštil s helinou vo zem tak se mi list potkal s ocasní trubkou a někdy to i vydržel :-D Ale některý plasťáky jsou moc měkký což taky neni uplně ono. Další věc je, že některý dřevěný listy (speciálně originál na Wolfa) bejvaj často do vrtule a někdy nebyli ani stejně dlouhý :-D Ale lítal jsem s nima docela dlouho. Myslim, že třeba na Ebay bys pořídil víc nějakejch plastovejch za super ceny.
Radši lítám než šroubkuju...
BLC EgrO

#6 Příspěvek od BLC EgrO »

Jinak chlapi maj určitě pravdu s tim simulátorem... Ale umět lítat čelem k sobě je spíš otázka pokročilýho lítání než začátků :-D Třeba looping nebo flip mi přijde mnohem jednodužší než viset ocasem od sebe. Dodnes to neumim :-D Když už něco tak směrem k sobě letim ale viset neumim. Používám simulátor real flight g4 nebo 5 a tam se to učim...
martys

#7 Příspěvek od martys »

jojo, cumakem k sobe je fakt skola vysoka.

Jeste moje jedno doporuceni:
postupovat pekne krok za krokem, nekombinovat vice veci najednou, např. nejdříve se naučet viset ocasem k sobě a nezkoušet u toho další blbosti jako točit ocasem, polétávat odněkud někam atd. Prostě pokud se nezvládene plynulý vzlet (žádné poskakování), zastavení cca v 1m (klidně i níže), visení alespoň 1 minutu a poté plynulé přiblížení k zemi a přistání na všechny "čtyři" na 1m2 a to vše ocasem k sobě - tak nemá smysl pokračovat dál - pokud se chcete naučit opravdu létat a nikomu a ničemu neublížit.

Na dělání blbostí ve 30m návod třeba není
davidek007

#8 Příspěvek od davidek007 »

Ja velikost nechci menit, ale kdyz treba tady nesezenu ty same, nebo bych je chtel casem vymenit za lepis, tak jakou velikost vzit zda delsi nebo spise kratsi,,kdyz bych nesehnal jine v te stejne delce a treba i jinak prohle,,o to mi jde..diky

Co se tyka simu a uceni se viset, souhlasim s vami nejdrive poradne zaviset as byt na miste v klidu, a pak dalsi ptakoviny,,,to je ok,,,jen jsem se ptal zda neni najek pravidlo, nejaka mnemotechnica pomucka jak si to lepe zapamatovat, to prohozeni a pak dle toho reagovat..

diky
martys

#9 Příspěvek od martys »

no právě, oba jsme tu pomůcku napsali, začínáte, tak to visení čumákem k sobě prostě neřešte, nemá to vůbec cenu.

Začněte postupně, je tu dost kroků co vám dají pěkně zabrat a až je zvládnete budete víc vědět - u vrtulníku se nesmí přemýšlet ale automaticky jednat a to chce létat a létat a pěkně od začátku.

Mimichodem co je to za helinu ?
Kotvik
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Kotvik »

Rozhodně na tréning prohozeného řízení doporučuju: někdo nezvládne například couvání modelem autíčka směrem od sebe. A to je to ve dvou-rozměrném prostoru. Další "level" je letadlo proti tobě letící a pak heli v letu:) A pak heli v letu pozadu, resp proti sobě visící :lol:
Ne vážně, na začátek, viset, viset viset a až to budete umět, tak viset:)
Co se týče listů, doporučuju na začátek uhlíky, třeba Bčkovou kvalitu. Ty plastové jsou měkké a podle mně zbytečne zpomalují reakce vrtulníku.
Když se zdá, že jde všechno proti tobě, pamatuj, že letadlo vzlétne vždy proti větru a ne s větrem.
BLC EgrO

#11 Příspěvek od BLC EgrO »

martys píše:Mimichodem co je to za helinu ?

Psal, že má HBK 3 = honey bee king 3
Je to taková plastová helina. Prodává se to RTF. HBK2 už byl docela v poho... Tohle jsem v ruce neměl.
kraro

#12 Příspěvek od kraro »

Souhlas se výše uvedenými. Dokud se člověk nenaučí viset, dál pokračovat nemá cenu. Vis je základ všeho. Toto se nesmí uspěchat, něco opomeneš a pak se ti to vrátí jinde.
davidek007

#13 Příspěvek od davidek007 »

Jasne,,rozumim....joo,,je to Honey Bee King 3, vypada to celkem dobre digi serva, HL gyro,,tak uvidime...,,malej to dostal od dedy,,tatu tu chytlo a chci se stim naucit snim litat,,tak potrebujem se neco dozbedet,,oba trenujeme na simu, takze zaciname...o:) a letat jsem to viddel a vypadalo to moc dobre...kazdpadne dekuji za suport...o:)
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od oskar 007 »

Takže jeden vrtas 2 piloti, to znám. Můj táta si taky helinu rád půjčil a až sní jednou praštil o zem tak ho to přešlo. Ted mi do toho akorát kecá a hecu je mně. Na bladovi 400 sem měl sklolaminátové listy a byl sem spokojen. Pády přežily a nebyly tak měké jak ty dřevěné. A odkad jste?
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pkotatko »

Jedna důležitá věc při lítání a visení proti sobě, následně couvání a invert.
VŽDY sleduji kabinku, nebo heli jako celek. Jak začne člověk jednou řídit podle pohybu kabinky a jindy podle ocasu je na nejlepší cestě do pekel. Pardon, do prodejny. :D :D
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“