Výměna hlavní hřídele na Blade 400

Vrtulníky do velikosti 450
Zpráva
Autor
bigsam72

Výměna hlavní hřídele na Blade 400

#1 Příspěvek od bigsam72 »

Zdravim, musim vymenit hridel na blade 400ce. Nikdy jsem to nedelal pujdu na to intuici. predpokladam ze staci vyvesit tahla od cykliky a povolit par sroubku a pujde sundat cela rotorova hlava nebo je to slozitejsi ?
michalval

#2 Příspěvek od michalval »

Je to tak: vyháknout očka na desce cykliky, sundat šroubek na spodní straně hřídele ve spodním ozubeném kole a můžeš to vyndat.
Rotorová hlava je na dalším šroubku (pokud se Ti neustřihl při nárazu) a pak ještě ten stavěcí šoubek, který drží jeden červík (ten červík pak nezapomeň zalepit v závitu při montáži nové hřídele).
EDIT: krásné slovo "šoubek" nahraď slovem "kroužek" :-)
bigsam72

#3 Příspěvek od bigsam72 »

michalval píše:Je to tak: vyháknout očka na desce cykliky, sundat šroubek na spodní straně hřídele ve spodním ozubeném kole a můžeš to vyndat.
Rotorová hlava je na dalším šroubku (pokud se Ti neustřihl při nárazu) a pak ještě ten stavěcí šoubek, který drží jeden červík (ten červík pak nezapomeň zalepit v závitu při montáži nové hřídele).
EDIT: krásné slovo "šoubek" nahraď slovem "kroužek" :-)

Trochu me leka ona pasaz o lepeni, ne ze bych to nedokazal zalepit ale spis se desim te demontaze jestli je to "zalepene" z vyroby.
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od oskar 007 »

Toho lepení se vubec neboj... spíš by ses měl bát toho že to nemáš zalepené... Jinak ta hlavní a příčná hřídel je fakt prkotina... uvidíš.. :) Já mám pro změnu vytřízkané ložiska na zadním rotoru... taky se na to musím mrknout ale nemám moc času.
bigsam72

#5 Příspěvek od bigsam72 »

oskar 007 píše:Toho lepení se vubec neboj... spíš by ses měl bát toho že to nemáš zalepené... Jinak ta hlavní a příčná hřídel je fakt prkotina... uvidíš.. :) Já mám pro změnu vytřízkané ložiska na zadním rotoru... taky se na to musím mrknout ale nemám moc času.

Tak uz je to vymeneny, fakt prkotina az na jeden detail. Menil jsem i hlavni ozubene kolo s tim ze jsem jej koupil bez loziska. Takze to rozeberu slo to fakt hladce, vyvesit tahla cykliky, 1 sroubek a hridel venku i s hlavou. Vyndam ozubeny kola, vytlucu z nej to lozisko ( nemam lis ) takze par ran kladivem + patricnej prumer trubicky. Dam to dohromady, vymeni hridel ( cca 45min prace ) a jdu to roztocit a ejhle .. ono se to toci ale rotor stoji ... v tu chvili mi svitlo proc je na tom "lozisku" oznacenej smer otaceni .. ja vocas to do toho vozubenyho kola dal obracene. Intuice pri nakupu me vedla k tomu ze jsem ty kola koupil 2. Ted mi bylo jasny ze to novy lehne popelem pri pokusu o vyndani toho "loziska". :-)))) Jsem lama. Takze dalsich 20minut a uz je to OK. Hoooolt zacatecnicka lamka ziskava zkusenosti. Please jak se to lozisko jmenuje ... na jehlickach takovy cca 15 mm vysoky. Rika se tomu nromalne lozisko ? Ja ze sem se s "jednosmernym" loziskem zatim nesetkal.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Jmenuje se to volnoběžné ložisko- :wink:
Viz třeba tady: http://www.pkmodelar.cz/contents/media/t_ahs1229t.jpg
ICQ 638556901
bigsam72

#7 Příspěvek od bigsam72 »

arda1 píše:Jmenuje se to volnoběžné ložisko- :wink:
Viz třeba tady: http://www.pkmodelar.cz/contents/media/t_ahs1229t.jpg

Diky.

Jeste jedna lamerska otazka, je to normalni ze ocasni trubka neni kolmo na rotor ale sikmo ? Vysvetluji si to tim ze v ose k hlavnimu rotoru je tim padem ocasni vrtulka. Je to tak ? Nebo se mylim a mam po posledni rane vymenit i ocasni trubku ?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

To má náhon kardanem(tyčí) a nebo řemínkem?
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

Aha takže google mi vypliv že řemínkem-takže si dovoluji tvrdit že trubka by měla jít jít kolmo na hřídel rotoru -pakliže je nahoru bude ohlá :cry: Nemůžeš to vyblejsknout z boku? :wink:
ICQ 638556901
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od oskar 007 »

kurna chlapi vím že je to mimo téma ale na blada 400 na zadní rotor ty ložiska které to jsou??? na stránkách jsem podle rozměru je nenašel... :oops:
bigsam72

#11 Příspěvek od bigsam72 »

arda1 píše:Aha takže google mi vypliv že řemínkem-takže si dovoluji tvrdit že trubka by měla jít jít kolmo na hřídel rotoru -pakliže je nahoru bude ohlá :cry: Nemůžeš to vyblejsknout z boku? :wink:

Vyblejsknout to muzu mmt .. dam to na web .. ale ta ocaska nejde nahoru ale spis jakoby bokem ..

Takze tady to je vyblejsknuty, imho to bouchnuty je ale ta ocaska imho jde sikmo k ose z vyroby, uvidim vymenim ji ...

http://styx.physter.com/gallery2/main.p ... emId=37430
bigsam72

#12 Příspěvek od bigsam72 »

oskar 007 píše:kurna chlapi vím že je to mimo téma ale na blada 400 na zadní rotor ty ložiska které to jsou??? na stránkách jsem podle rozměru je nenašel... :oops:

No podle manualu je to EFLH1464 ( Bearing 2.5x2.5mm ) ... je to soucast napinaci kladky viz http://www.astramodel.cz/hledat.php?vyr ... 64&=Hledej

Resp. ono je tam tech lozisek vicero .. takze bys musel presne rict ktery ..
EFLH1121 nebo EFLH1468
ogie

#13 Příspěvek od ogie »

Hoj, řekl bych ,že ta ocasní trubka je taky na výměnu musí být rovná kolmo na hřídel. Také bych si srovnal to gyro s hranou máš ho pootočené a pokud to dostalo na ocas mrkni i na hřídel zadní vrtulky dost lehko se ohne
sportak

#14 Příspěvek od sportak »

Mě to teda připadá že je ohlá.Já ji mám u Rexe vodorovně s podélnou osou vrtulníku.
T-REX 450S ,FUTABA T6EX,sim Phoenix
bigsam72

Jo jo ...

#15 Příspěvek od bigsam72 »

asi je ohla tak ji vymenim .. stejne sem si myslel ze je ohla, tak jsem ji pro jistotu objednal a mam ji doma .. takze jdu na to ..
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“