Odporová pila - zdroje, regulátory, dráty, konstrukce

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

#16 Příspěvek od Lark »

Zase jsem byl moc rychlej :oops:
jakubf

#17 Příspěvek od jakubf »

Zrovna včera jsem to měřil (jen multimetrem a jsou to dost malé odpory, tak to berte jen orientačně):
Kytarová struna e (90cm): 2,6 Ohm
Kytarová struna h (90cm): 1,8 Ohm

Jakub
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Nakadah »

coro> aha :wink: no stale se ucim 8) Nak
jakubf

#19 Příspěvek od jakubf »

Ještě k tomu vláčkovému trafu FZ1: lze použít (možná) jen pokud se bude řezat odporovým drátem. Kytarovou ani ocelovou strunu neutáhne (vyzkoušeno). Psáno má 1,2A dá možná trochu víc, potom začne vypínat tepelná ochrana.
coro

#20 Příspěvek od coro »

Nakadah píše:coro> aha :wink: no stale se ucim 8) Nak

:-) Trochu som asi klamal, vždy tam bude nejaká indukčnosť čo zmierni nábeh a po skokovom vypnutí "trošku" prekmitne.
Čím nekvalitnejší by bol ten PWM regulátor (pomaly by riadil fet, teda ten by potom viac hrial kvoli dlhému času strávenému v lineárnom stave) tým menší bordel by urobilo vypnutie. Ale na jeho výstupe by mala byť antiparalelne shottky dioda ktorá to stiahne, takže nejaké ničenie zdroja by nemalo nastať.

Ja som naposledy použil príliš tenkú strunu (Proxxon) a príliš dlhú vyše 1200mm, no a 30V laboratórny zdroj mi bol málo, rezal som pri cca 40V 1,6A. To nikomu neodporúčam.
Na hrubšiu strunu bol mohol byť ideálny ten vláčikový zdroj FZ1 (má dve vinutia, 16V a prepínané 2-12V s usmenrnením - tak tie by sa dali v prípade potreby zapojiť aj do série, len by sa muselo odpojiť usmernenie a trafiť správny smer)
Lark

#21 Příspěvek od Lark »

jakubf píše:Zrovna včera jsem to měřil (jen multimetrem a jsou to dost malé odpory, tak to berte jen orientačně):
Kytarová struna e (90cm): 2,6 Ohm
Kytarová struna h (90cm): 1,8 Ohm

Jakub

To právě opravdu asi nebude moc přesný (přechoďáky na svorkách a úbytek na kabelech). Přesnější by bylo změřit proud a napětí přímo na tý pile za provozu a změřit dýlku drátu. Já už si to dopočítám. Akorát je potřeba aby to bylo napájený z lineárního zdroje, a ne nějakým pulzním regulátorem, protože pak naměříš blbosti. Já to třeba dělám tak, že drát upnu třeba do "čokolády" a na stabilizovanym zdroji nastavim limitaci proudu třeba na 1A a měřím napětí na svorkách na konci drátu.
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Pepe_Lopez »

Tak jo chlapci, ale trochu mi utíkáte od konkrétního řešení:
1) můžu použít ten původní PWM regulátor bez úprav (na těch 15A s chladičem) nebo ho musím upravit na větší proud (jak píše Nak)

2)můžu to PWMko nápájet tím zdrojem z PC (když shoří při pokusech, udělám si jinej, materiálu mám nadbytek), nebo to prostě fachat nebude a musím jít někam shánět trafo (někde ve sklepě mám snad obrovský trafo s gratzem když jsem si kdysi stavěl nabíječku, momentálně neznámých parametrů - pokud už není ve šrotu.)

Kdybych měl laboratorní zdroj nějakejch 30A s regulací proudu a napětí a s pojistkama, nebudu vymejšlet bejkárny a připojím to na něj 8)
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
pitridom
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od pitridom »

Asi tak: na zdroj z PC mám na 12V větvi cca 1m odporového drátu od Bela ( http://www.bel-shop.eu/kategorie81.html ). Nemyslím, že je to ideální, ale řežu s tím celkem spokojeně už skoro 2 roky.
Pavel
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=489
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Nakadah »

Pepe> 1. muzes pouzit klidne bez uprav jen dodej nejaky SLUSNY chladic na ten tranzistor. Ale pocitej s tim ze bude pistet spinacim kmitoctem 3Khz (nejvic nekde 1/2 - 2/3 rozsahu regulace)

2. esi jich mas hromadu zkus to, kdyz shori das jiny (pokud nevyhoris taky :D ) jedine ceho se bojim je vznik prepeti na regulatoru. Nad 20V spalis ten operacni zesilovac. Takze bud pouzit zenerovu diodu 17V a nebo stabilizator napeti - napr L7815-TO220 (ohledne pouziti toho stabilizatoru je napsano v navodu k regleru co a jak a kam).

Nak
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Pepe_Lopez »

ad 1) s pištěním si poradím, 2 dm3 žebrované plochy s chlazením ventilátorem by mělo teoreticky stačit, ten BUZ 11 třeba taky časem nahradím

ad 2) zrovna včera mi tu hořel komp téměř plamenem 8O , ten co u něj seděl nechtěl pochopit že ho má vypnout, když z něj jdou barevné čmoudíky (jó co já bych dal za 120 novejch kompů, ale nějak na to nikdo neslyší, radši flikujou starý starejma věcma, vždycky se najde někdo kdo to má v popisu práce opravovat, na druhou stranu by mi vyschnul zdroj na PC zdroje :P )
Nemá náhodou L7815 (L7820) na výstupu jen 1,5A? Neshoří to, je to dost. Btw: max na vstup je tuším jen asi 30V. Napěťově to podepřít umím, ale proudově nevím jestli to vůbec jde. Pro větší proud max je asi 5A pro tohle pouzdro je jen LM338T - podle strejdy Googla

2pitridom: pro jednu dlouhou pilu bych to asi teď řešil taky tak, když vidím, že to jde, ale já bych chtěl funkční řešení pro krátkou i dlouhou pilu - jen zapojit a naštelovat knoflík.
Právě proto bych taky neupravoval tu FZ1, co by mi pak honilo vláčky? (Jo já vím Naku, že mi řekneš že ten původní regulátor. Tu nabídku na SZ beru, až to začnu dávat fyzicky dokupy, určitě se ozvu.)
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
jio

#26 Příspěvek od jio »

coro píše:
Nakadah píše:Aha no zkusim to vysvetlil. Jiovi shorel spinany graupneracky zdroj kdyz pouzil spinany regulator od BELu. Je problem pri spinani do te odporove zateze (odporovy drat), jeda se tady o razove proudove spicky pri sepnuti tranzistoru. Slo by to videt na osciloskopu, klasicky ampermetr to neukaze. No a zdroj tohle nedal a uhorel....

Protestujem... kým tam niekto nedrbne za PWM reguláciu kondík, tak je to čistá odporová záťaž a žiadne špičky tam neexistujú. Je tam len takmer pravouhlý priebeh, ano/nie/ano/nie....
A ten graupnerácky zdroj možno s nedostatočnou kapacitou na výstupe alebo pomalým riadením, zrejme pri niektorom z vypnutí prešvihol napätie, pri ktorom sám zhorel.
Pokiaľ viem mnohé z takýchto zdrojov (napr. Ripmax s dvoma výstupmi vnútri spojenými jedným drátom) neudržali ani Hyperion 1210i nabíjač, lebo ten skokom vypínal a zapínal prúd pri meraní nabíjaného aku.

Nějak nerozumím proti čemu z toho, co cituješ od Nakadah vlastně protestuješ. Tam přece vůbec nejde o špičky vytvořené indukčností, ale o to, že průběh proudu (i jak sám píšeš) připomíná hřeben. No a proto aby se drát ohřál, potřebuje nějaký příkon a ten zjednodušeně řečeno dostává tomu drátu jen těmi špičkami. Tzn., že ve skutečnosti, tam teče v těch špičkách (ano, špička = zapnuto) násobně vyšší proud, než ten, který změřím obyčejným ampérmetrem.

To je také ten důvod, proč se drát (později i kanthal se zdrojem z trafa s můstkem a 1G kondenzátorem na výstupu) mimo řez žhavil a také proč mi to odpálilo ten zdroj (ano, tehdy bez kondenzátoru).

Nebo je na tomto vysvětlení něco špatně? Pokud ano, budu rád, když to vysvětlíš správně.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Nakadah »

pepe> éééé tam jde jenom o stabilizaci napeti, napajejici ten operacni zesilovac :wink: vubec se to nijak nepodili na vlastni regulaci ani pres nej nejde vykon. Nak
Lark

#28 Příspěvek od Lark »

Nazdar chlapi, právě jsem dorazil z práce a přivez jsem si knedlíkovku průměr asi 0,25mm tak to jdu změřit. Vydržte :lol:
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Tak jsem tady a ten knedlíkáč co mám má docela velkej odpor. Pravděpodobně je to nějaký anticoro. Měřil jsem 10cm kousek a téměř za studena při 100mA má 13,8 ohmu/m.
Při provozní teplotě t.j. při proudu 1,5A/2,33V/10cm krásně řeže a odpor má 15,5ohmu/m. Měřeno při stejnosměrném vyhlazeném napájení ze stabilizovaného zdroje.
Takže ten 12V zdroj z PC by měl utlačit s tou pulzní regulací naplno (t.z. vlasně bez regulace) maximálně 50cm drátu. Aby se dala trochu využít regulace, maximálně 40cm drátu. Pro metrový drát bys potřeboval alespoň 24V, radši 30V aby byla nějaká rezerva na regulaci. Co se týká výkonu, tak by na metrovou pilu mělo v pohodě stačit 100W až 150W trafo se sekundárem 28V/2,5A.
Ty pulzní regulátory jsou sice elegantní, ale pro tyhle účely si myslím že by bohatě vyhověl nějaký triakový, nebo tyristorový regulátor za pár šupů. Možná by šel použít i nějaký regulátor pro vrtačku zapojený v primáru trafa. Je to možná trochu prasečina a tomu trafu se to nebude moc líbit, ale kdyby to bylo ~200W trafo 2x24V zapojený do série, tak pojede přibližně na polovinu a nebyl by potřeba ani žádný usměrňovač. Drát by se připojil přímo na sekundáry zapojené do série. Jednoduché, levné, a nic by se kromě drátu nehřálo.

Pepe_Lopez: Pro tenhle knedlíkáč by ten regulátor musel bohatě stačit i v tom originálním stavu, Jen bych na ten BUZ11 pro sychr přišrouboval kousek hliníkovýho plechu. Nesměl bys ale použít nějaký silnější drát s menším odporem. Taky je otázka jaký má ten regulátor mezní napětí a podle toho bys musel případně omezit dýlku drátu. Pořád mi vychází univerzálnější, levnější i odolnější ta triaková regulace v primáru trafa.

to pitrion: Ten 1mm drát, to musí bejt teda bomba :D Podle údajů z té stránky má ten drát odpor 0,55ohmu/m takže při 12V by tam měl téct proud skoro 22A !!! což ten zdroj asi nedokáže 8O A ten řez 1mm drátem bude asi taky pěkná hrůza. Podle tý ukázky je to tak do trafopájky.

Zítra snad budu mít trochu času, tak se na to mrknu. Jdu spát.
Lark

#30 Příspěvek od Lark »

Tak jsem to prověřil a podle mýho je ta triaková regulace v primáru trafa to nejednoduší, nejlevnější i nejuniverzálnější řešení pro velkej sortiment řezacích drátů. Použil jsem klasický jednoduchý zapojení regulátoru a kdo má zájem o kompletně vlastní stavbu, tak stavební návod na něj najde tady:
http://www.stavebnice.richardvacula.com ... link=PT019

Kdo nechce shánět součástky, může si nechat poslat stavebnici odsud:
http://www.tipa.eu/cz/pt019-triakovy-re ... a/d-84580/ cena s DPH: 170 Kč

Jen bych doporučil, pokud nepude dostatečně stáhnout výkon, použít potenciometr s hodnotou 1Mohm. A ten trimr P1 neslouží k nastavení minimálního výkonu, jak je uvedeno v návodu, ale k nastavení hystereze. Hranice minimálního výkonu se případně dá nastavit zařazením trimru do série s potenciometrem P2. Hysterezi nastavíte tak, že k regulátoru místo trafa připojíte žárovku a trimr P1 nastavíte tak, aby se žárovka rozsvěcela plynule bez počátečního bliknutí. Hlavně bacha na úraz. Pracujete se síťovým napětím!!!
Řezací drát připojíte přímo na sekundární vinutí bez usměrňovače. Rozsah regulace je velký, takže lze použít dost široký sortiment drátů.
Testoval jsem na 300W trafu 24V a to napětí stačí i pro 1m toho knedlíkáče. Zkoučel jsem i nějaký drát (asi z vařičové spirály) délky 20cm průměr 0,5mm odpor 0,53/m a dokonce i při 24V se dala teplota správně nastavit. Mimo drátu se nic nehřeje a triak jsem měl "šuplíkovej" TESLA KT784/600V 10A úplně bez chlazení, protože do toho trafa teče maximálně 1,3A a to zvládá "levou zadní". Na osciloskopu to vypadá taky moc dobře. Absolutně žádný zákmity (samozřejmě mimo hran sepnutí triaku). Indukčnost toho trafa to krásně tlumí a trafo si jen lehce vrní.
Naposledy upravil(a) Lark dne sob 05.11.2011 14:46, celkem upraveno 3 x.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“