Bezpečnost-nebezpečnost při běžném používání Li-Pol baterek.

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět

Jak jsem viděl, nebo zažil zničení baterie

Zničila se při nabíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
9
7%
Zničila se při vybíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
1
1%
Používání (v letadle za letu, nebo zkouškách v modelu)
12
9%
Zničena před prvním použitím (nabitím)
2
2%
Zničena při běžném uskladnění (počas zimy, delší přestávka)
8
6%
Nikdy jsem nic podobného nezažil a vždy to bylo bezpečné
100
76%

Celkem hlasů: 132

Zpráva
Autor
feek

#91 Příspěvek od feek »

Tak já lítám chvíli, takže do stadia nefunkčních li-pol jsem se ještě nedostal :oops:
MaFire

#92 Příspěvek od MaFire »

Hele tak teda boucha to nebo hoří? jestli to ma hořet stačí to dat do keramiky at si to pripadne vyhori jestli to boucha tak z toho v keramice budou litat srapnely :roll:
wisiwig

#93 Příspěvek od wisiwig »

MaFire píše:Hele tak teda boucha to nebo hoří? jestli to ma hořet stačí to dat do keramiky at si to pripadne vyhori jestli to boucha tak z toho v keramice budou litat srapnely :roll:

Můžeš se kouknout třeba na http://www.youtube.com a hledej třeba: lipo fire nebo explosion
Pro příklad:
DOPLŇENO: na tohle koukněte: pěkná demonstrace
http://www.youtube.com/watch?v=z3o_2mwRPdw

Nejdřív lipolka rychle "začoudí" šedobílým kouřem a potom vyšlehne plamen.

PS: ale výbuch bych tomu neříkal, výbuch je velmi rychlé hoření kapalin nebo plynů, s hořením/výbuchem plynu se to nedá srovnávat.
MaFire

#94 Příspěvek od MaFire »

diky za video, podle mne teda neni co resit, proste to prikrejte kvetinacem a hotovo, keramika se neroztavi a vzduch vyhori takze pripadnej ohen bud vyhori nebo se udusi... :D
JENDA01

#95 Příspěvek od JENDA01 »

Pro příklad:
DOPLŇENO: na tohle koukněte: pěkná demonstrace
http://www.youtube.com/watch?v=z3o_2mwRPdw

Ahoj ,
nedemonstrovaly náhodou ty řízený výbuchy a to- lítání těch baterek -dýleři těch- pytlíků.- :wink: Jen tak mimochodem, s těmahle pytlíkama
jak jsem slyšel už v Americe vyhořely dva baráky.Pokud je zkratuješ
tak se ti -spořádaně nafouknou- a pak dojde k zášlehu. Ale nikoliv k výbuchu a taky ti nebudou startovat jako- apolo-. Vyzkratoval jsem omylem 2 sady a nic takového se nedělo. Já mám takový dojem že ty
-létající baterky- byly odpálený dost vysokým elektrickým výbojem nikoliv vyzkratováním.Samozdřejmě že skatováním dojde taky k silnému elektrickému výboji. Jenom mám takový dojem že to ještě něčím -přikrmyli- :wink: Tím semozdřejmě nechci bagatelizovat riziko
při používání a manipulaci s baterkama. Opatrnost je na místě.Podle toho jak jsem to viděl u mě takto vypadalo spíš takhle:

http://www.youtube.com/watch?v=IsgnZCEeqsE

Jenda
wisiwig

#96 Příspěvek od wisiwig »

museli to přikrmit vysokým proudem , já pytlíky na Lipo nepoužívám, ale pořídil jsem si pro jistotu přiruční hasičák, vozím ho na letiště v autě a mám ho taky doma. Hasičák jsem koupil v autopotřebách a je celkem skladnej - výška tak 25cm , průměr 6cm
cody

#97 Příspěvek od cody »

Behem jednoho tydne jsem si 2x zapojil dokola 2 nabite packy 3xA123. Pri prvnim spojeni padla rana na konektoru jako z poplasnaku. Odpojil jsem hned minus, ale plusove konektory byli svarene. Pokles na jednom clanku o cca 0,2V oproti ostatnim. Po druhem propojeni (na tom samem letisti za tyden) padla rana mensi, konektory sli jeste od sebe a zadny dalsi pokles napeti na zadnem clanku nebyl. Ale na kazdem packu se jeden clanek u dna trochu vyboulil.

Poridil jsem ted dva 3S Flight Power 3300 a odletal uspesne prvni vikend. Radeji jsem je spajel dohromady a predelal balancer, uz nechci motat 4 kabely:-(

Myslite, ze bych LiFe mohl pouzit pro odpal motoru raket? Pocitam ze na to vterinove zatizeni by mohli zit jeste nejaky cas. Nebo u LiFe taky plati, ze jakmile se malinko nafoukne je nebezpecna??
T-Rex 500 2x3SLi-Po3350 2SLi-Fe1700
Blade MSR + SR120
DX6i + Phoenix
Martin104
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Martin104 »

Dobrý den chtěl jsem se optat, při étání se mě lehce ohřeje baterka GE power 2200 20 C a i trochu nafukuje. Nabíjím jí pořád jen 1C víc ne nikam naspěchám a to je naprosto v pořádku balancér hlásí všechny články OK a pěkně nabité a baterka zase splaskne a je po dobu nabíjení studená. Dotaz je mohla by mě baterka bouchnout nebo chytnout za letu v letadle???? Děkuji Martin
http://martin104b.galerie.cz/
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

Re: Bezpečnost-nebezpečnost při běžném používání Li-Pol bate

#99 Příspěvek od Kuba5 »

Přečetl jsem si několik podobných vláken a docela mě to vyděsilo. Jedna lipolka 1300mAh se mi tu válí jen tak na stole, kde je bordel (u PC) a za týden tu budou další dvě 2200mAh. :? Mám v plánu koupit aspoň takový trezor:
http://aukro.cz/show_item.php?item=3326 ... edium=nove

ale zatím to nemám v plánu hned teď, protože šetřím na T9X.
Zjistil jsem, že v pokoji mám tento plechový sud:

sud.JPG

Ten plech je docela tenkej, ale stačilo by to v případě vznícení baterky? Budu v tom mít 3 baterky.
Nějaký vzduch se tam dostane určitě, ale jde mi spíš o to, jestli to dokáže zachytit plameny a nechytne nic mimo sud.
Díky

P.S. Ještě mě napadlo, dát do sudu sklenice na zavařování s víkem a do každý sklenice dát jinou baterku, to už by se snad nic nestalo
Swift II | T9X(OpenTX)
danidani
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od danidani »

Pokud ty zavařovačky naplníš vodou se solí, tak se určitě nic nestane. :idea:
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od Kuba5 »

danidani píše:Pokud ty zavařovačky naplníš vodou se solí, tak se určitě nic nestane. :idea:

:lol: to by bylo za pár hodin po baterce z hlediska kapacity ne?
Swift II | T9X(OpenTX)
danidani
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od danidani »

No, ale problém ti to vyřeší. V opačném případě bych se zabýval myšlenkou, co se stane s uzavřenou nádobou, když v ní náhle naroste tlak. Viz též jiné podobné téma, kam přispíváš. To, že někam nemůže vzduch, neznamená, že tam nemůže dojít k zahoření a expanzi plynů...
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od Kuba5 »

Sorry, nějak mi to nedošlo. Tak já ty lipolky jen hodím do toho sudu... kdyžtak pak koupím pár těch nejlevnějších sáčku pro lipolky na hobbykingu a budu je dávat ještě do toho, ale jinak to už přehánět nebudu. Víko na tom sudu asi nijak moc netěsní, navíc tam je pár dir, takže uzavřená nádoba to nebude. Akorát by lipolka hořela pomalu, takže si myslim, že je to ideální řešení a žádný větší riziko mi snad nehrozí.
Swift II | T9X(OpenTX)
Drondys

#104 Příspěvek od Drondys »

danidani píše:V opačném případě bych se zabýval myšlenkou, co se stane s uzavřenou nádobou, když v ní náhle naroste tlak. Viz též jiné podobné téma, kam přispíváš. To, že někam nemůže vzduch, neznamená, že tam nemůže dojít k zahoření a expanzi plynů...

Výhoda těch plechových pokladniček je právě v tom, že nejsou hermeticky uzavřené jako třeba nějaká plechovka apod. tj., že mírně propouštějí, ale přitom nemají přímo otvory např. udělané do plechovky apod., přes které by případně mohl mimo pokladničku proniknout oheň. Zapuštěné okraje víka té pokladničky v podstatě fungují jako přepážka, přes kterou může zvolna proniknout dým ven, ale ne přímo. Zámek přitom dostatečně pevně zabraňuje otevření víka. Nejlépe to ilustruje video níže, ze kterého je to jasně vidět. Pokud dojde ke vznícení lipolky uvnitř pokladničky když je uzavřená tak lipolka v podstatě vyčadí, ale nedojde k natlakování a ani reakce není tak prudká jako kdyby byla lipolka s přímým přístupem vzduchu. Osobně takovou pokladničku také používám pro skladování lipolek.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6M5ftkN9PtY[/youtube]
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Kuba5 »

Jo ta pokladna je dobrá, ale teď jí kupovat nebudu, ale potom koupím tu z aukra ( http://aukro.cz/show_item.php?item=3326 ... edium=nove )
Zatím to nechám v tom plechovym sudu a hotovo... nevýhoda je, že se dá sundat víko, ale chce to trošku sílu a zároveň se tam vzduch určitě dostane, takže by to mělo mít podobný efekt jako u pokladničky.

Jinak má tohle smysl?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

Při nabíjení a jinak do toho dát baterku i v tom sudu.
Swift II | T9X(OpenTX)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“