Pohony S.Neu 15xx/../6.7 a CFK vrtule

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#196 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:K těm vypínačům.
Kde to jde, tam je nemám. Tady se mi zdá ta operace mezi jednotlivými lety šílená.

Čo konkrétne chceš spínať? Silovú časť? Sú FETy aj na stovky ampérov a na taký vypínač existujú schémy.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
JMalik

#197 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:
JMalik píše:K těm vypínačům.
Kde to jde, tam je nemám. Tady se mi zdá ta operace mezi jednotlivými lety šílená.

Čo konkrétne chceš spínať? Silovú časť? Sú FETy aj na stovky ampérov a na taký vypínač existujú schémy.

To by bylo ideální, ale vidím to na dost problémů. Nevím o výrobci, vytvářet se mi to určitě nechce, kolik by se tam vneslo vřazeného odporu nevím. Pokud by jsi věděl o konkrétmím výrobku, určitě by se o tom dalo uvažovat.
Asi to udělám podobně, jako to mám na zatahovací motorové jednotce v 5m Nimbusu. Použil bych dvoupólový vypínač, v jednom pólu bych vypínal (ono je to ve fci obráceně - zkratoval) ten vypínač na externím Becu a současně v druhém pólu vyzkratoval mínus a signál servokonektoru regulátoru. Ten odběr, který zůstane na napájení regulátoru a Becu nevadí, než odjedu z letiště, tak to musím složit do auta, zapomenout se na to nedá.
m2
Kontaktovat uživatele:

#198 Příspěvek od m2 »

To JMalik: mne stále nie je jasné, čo chceš spínať. Ktorý konkrétne vodič potrebuješ "spínať"?
JMalik

#199 Příspěvek od JMalik »

Mám pětičlánek Lipol 4500mAh připojený přes MP konektory na regl. Potom je tam dvoučlánek Lipol 1100mAh připojený přes MP konektory na externí lineární Bec. Nevylétám kapacitu 4500mAh v jednom letu, nemůžu to nechat ležet zapnuté. Dost nebezpečné, kdyby dostal přijímač, nebo regl nápad s tím začít točit.
m2
Kontaktovat uživatele:

#200 Příspěvek od m2 »

Ak rozpájať v silovej časti, tak buď spojka s konektormi alebo ak bez konektorov, tak nejaký výkonový FET, Rdson rádovo v jednotkách miliohm, ale je to zasa ďalší zdroj poruchy. To elektronické riešenie ako výrobok nepoznám.

Vypnutie BEC a k tomu zablokovanie signálového vstupu reglu - snáď je to OK, ale nedovolím si byť si istý - viď nešťastné roztočenie motora a následné zničenie modelu po tom, čo majiteľ vypol TX pri zapnutom RX, zdochýňajúci kodér poslal ešte funkčnému VF dielu zmätočný mix signálov, ktorý dekodér RX vyhodnotil ako signál pre plný plyn, následne zdochol VF diel a FS nastavené na 1,5s podržanie posledného stavu dokonalo dielo skazy...

... neviem odhadnúť, čo s reglom urobí odpojenie napájania od BECu/prijímača - trebárs u môjho HV reglu je časť elektroniky napájaná z prijímača, u LV reglov zasa komplet z pohonnej baterky.

Nerozumiem tomu do detailov, nebudem sa ďalej vyjadrovať.
JMalik

#201 Příspěvek od JMalik »

m2,
i tak dík.
Ještě to zkonzultuji s MGM, je fakt, že by s tím napájením mohl být ještě nějaký problém, i když si myslím, že by to právě měli mít řešené tak, že pokud regl ztratí napájení řídícího signálu a ten signál je nulový, neměl by již činit žádná rozhodnutí.
m2
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od m2 »

rohe píše:Potřeboval bych poradit s pohonou jednotkou pro Espada RL (RXL). Koupil jsem přes inzerát a byl součástí motor S. Neu 1506/1D/6.7/S a vrtule RF 16x16. Potřeboval bych doporučení na akupack a regulátor. Díky

Po diskusii s rohe, ktorý chce Espadu lietať čo možno najskôr a s čo možno najmenšími finančnými nákladmi, dávam na posúdenie takýto návrh:

Optima III dnes lieta s Feigao 540/8S s prevodom 5,2:1, AE CAMcarbon 15x13

Zobrať celý tento pohon a dať ho do Espady, len vymeniť vrtuľu za AE CAMcarbon 17x9 (podľa grafu žerie menej ako 15x13), napájanie rovnaké ako u O III - FP 3s3300, poprípade s možnosťou aj ako 3s2p (vojde sa tam).

T.j. rohe môže fičať Espadu hneď po zakúpení relatívne lacnej vrtule a má na ňu takto 3 baterky v šuflíku.

Otázkou zostávajú otáčky 17-ky vrtule v takomto setupe a schopnosť motora prežiť, keď bude musieť ťahať predsalen dlhšiu dobu, aj keď pomalšie ako pri 15x13 v Optime III. Alternatívou by bola AE CAMcarbon 16x10.

========

Do Optimy III potom dať 1506/1D/6.7/S a vrtuľu RF 16x16, bude treba zakúpiť nejaký veľký dvojčlánok so 180A-200A reglom.

Čo vy na to?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#203 Příspěvek od Abu »

Me to prijde jako docela dobre reseni (vzhledem k pomeru investice / vysledek, urcite lepsi nez nechat vysookootackoveho Neue ve velkym eru).

Ta 17" sklopka Aeronaut ma psano max. 8000, to zhruba opovida rychlosti letu pres 21m/s (Motocalc)
16" ma 9000, v Motocalcu teto hodnoty nebylo dosazeno, takze zrejme jen pri letu "z kopce", coz asi v praxi nehrozi.
Vzhledem k tomu, ze rozdil ve stoupavosti u tech vrtuli nevychazi moc velky, ale proud je u 16" precejen nizsi, bych tam asi dal 16x10. Motor precejen pobezi dele nez v Optime, tak at ma ten zivot o trochu lehci.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
graup15

#204 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
rohe píše:Potřeboval bych poradit s pohonou jednotkou pro Espada RL (RXL). Koupil jsem přes inzerát a byl součástí motor S. Neu 1506/1D/6.7/S a vrtule RF 16x16. Potřeboval bych doporučení na akupack a regulátor. Díky

Po diskusii s rohe, ktorý chce Espadu lietať čo možno najskôr a s čo možno najmenšími finančnými nákladmi, dávam na posúdenie takýto návrh:

Optima III dnes lieta s Feigao 540/8S s prevodom 5,2:1, AE CAMcarbon 15x13

Zobrať celý tento pohon a dať ho do Espady, len vymeniť vrtuľu za AE CAMcarbon 17x9 (podľa grafu žerie menej ako 15x13), napájanie rovnaké ako u O III - FP 3s3300, poprípade s možnosťou aj ako 3s2p (vojde sa tam).

T.j. rohe môže fičať Espadu hneď po zakúpení relatívne lacnej vrtule a má na ňu takto 3 baterky v šuflíku.

Otázkou zostávajú otáčky 17-ky vrtule v takomto setupe a schopnosť motora prežiť, keď bude musieť ťahať predsalen dlhšiu dobu, aj keď pomalšie ako pri 15x13 v Optime III. Alternatívou by bola AE CAMcarbon 16x10.

========

Do Optimy III potom dať 1506/1D/6.7/S a vrtuľu RF 16x16, bude treba zakúpiť nejaký veľký dvojčlánok so 180A-200A reglom.

Čo vy na to?

Dobrý nápad......souhlas.
rohe
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od rohe »

Tak to je fakt moc <b>SUPER</b>. Díky pánové (<b>m2, Abu a graup15</b>) za ochotu a hlavně za trpělivost. :roll:
graup15

#206 Příspěvek od graup15 »

rohe píše:Tak to je fakt moc <b>SUPER</b>. Díky pánové (<b>m2, Abu a graup15</b>) za ochotu a hlavně za trpělivost. :roll:

Ozvi se mi..je tu možnost, že se 1506 zbavíš.
rohe
Kontaktovat uživatele:

#207 Příspěvek od rohe »

rohe píše:Tak to je fakt moc <b>SUPER</b>. Díky pánové (<b>m2, Abu a graup15</b>) za ochotu a hlavně za trpělivost. :roll:

Tak jsem včera zalétnul <b>ESPADA</b>. Nastavil jsem doporučené výchylky a sedí uplně přesně, dokonce jsem si automaticky nastavil MIX plyn+výškovka, který jsem nakonec musel stejně vynulovat. Espada cítí jakýkoliv termický závan, bude to termik jako vyšitej! V jednu chvíli byl velký poryv větru a Espada začala mít problémy (váha jen 2435g), házelo to s ní ze strany nastranu a přistání bylo dosti nepovedené, naštěstí jsem si vybral plac asi s metrovou a jemnou travičkou, na kterou jsem pak myslel ještě v noci (jsem velkej pylovej alergik). :lol:
Obrázek
Kamarád natočil na foťák kousek videa ohledně záběru vrtule, jen velká škoda, že to cuká a asi nebude z něho vůbec nic poznat. <b>Video zde.</b>
m2
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od m2 »

Jeee, Gratulujem!

Keď tam dáš 3s2p, už to bude aj do vetra a na blbnutie, nielen do termiky. Len pozor na motor, nepreháňať to, šlape chudáčik na hranici svojich možností.

rohe píše:kousek videa ohledně záběru vrtule

To Abu: toto je typický Feigao-prevodovka zvuk? Alebo to je Aeronautkou? Nemyslím to piskľavé syčanie v pozadí, ale ten zvuk, čo mení svoju výšku. V živote som zvuk takého charakteru od elektropohonu nepočul... :?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od Abu »

To pulzujici syceni/hvizdani je podle me nejaky artefakt vznikly pri zaznamu (aspon to pulzovani urcite). Charakteristicky zvuk Feigao prevodu je ten temny rachot co je tam taky jasne slyset.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
rohe
Kontaktovat uživatele:

#210 Příspěvek od rohe »

Espada sama o sobě vydává zvuk, který nedokážu k ničemu přirovnat, prostě hraje, ale tak nějak jinak. Motor vydává o trošku jiný zvuk než na Optimě III. Ale jestli to není způsobeno kuželem, který je o 1,5mm menší a nevzniká tím pádem kolem vrtule nějaký ten proudící (prdící) efekt.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“