Bezpečnost-nebezpečnost při běžném používání Li-Pol baterek.

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět

Jak jsem viděl, nebo zažil zničení baterie

Zničila se při nabíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
9
7%
Zničila se při vybíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
1
1%
Používání (v letadle za letu, nebo zkouškách v modelu)
12
9%
Zničena před prvním použitím (nabitím)
2
2%
Zničena při běžném uskladnění (počas zimy, delší přestávka)
8
6%
Nikdy jsem nic podobného nezažil a vždy to bylo bezpečné
100
76%

Celkem hlasů: 132

Zpráva
Autor
JENDA01

#61 Příspěvek od JENDA01 »

zdzd píše:
JENDA01 píše:
zdzd píše:Jak máš zajištěné, aby při puknutí z té vaničky neodstartovaly?

Určitě jeden z dalších moudrých příspěvků :lol:. Pokud si chceš vydělat
tak mi dones nějakou -aušus -baterku a uvedeme jí do -pohybu-. Pokud ten blok praskne ta veřejně prohlašuji že ti vyplatím 1000kč.Řek bych že z ní uděláš akorát pálenou cihlu. :wink: Jinak vanička má rantl.Takže o tom -hopsání- nejsem tak úplně přesvědčenej. Ale dobrá inspirace. Zatížím to cihlou :wink:

Jenda

http://www.youtube.com/watch?v=VswaFOrVM6I

Moudrý člověk se pozná podle toho, že se poučí i z chyb těch druhých. Ti ostatní jen ze svých a debil ani z těch.

Ta vanička je tam asi tak platná, jako mrtvému zimník...

Tam kde docházejí argumenty tam nastupuje arogance.Nic nového pod sluncem. A u tebe obzvlášť. Doufám že máš nějaké osobní zkušenosti s tou podložkou. Nebo zase nějaká genialita v teorii (a nějaký to video s explodujícímí baterkami jsem taky viděl.) Asi bude lepší prkínko na -maso- :lol:
Jinak ta 1000kč platí :wink:

Jenda
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od honzajs »

Svatá prostoto!
To je zase diskuze :evil: Kde je admin ?
Ještě bych upozornil, že benzín taky hoří, metyl hoří a je jedovatý, ricin je jed a při nabíjení všech baterek vás může zabít elektrický proud :roll: :roll:
Jo a nehrajte si s modelářskýma špendlíkama! Můžete se píchnout!
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
zdzd

#63 Příspěvek od zdzd »

JENDA01 píše:Tam kde docházejí argumenty tam nastupuje arogance.Nic nového pod sluncem. A u tebe obzvlášť. Doufám že máš nějaké osobní zkušenosti s tou podložkou. Nebo zase nějaká genialita v teorii (a nějaký to video s explodujícímí baterkami jsem taky viděl.) Asi bude lepší prkínko na -maso- :lol:
Jinak ta 1000kč platí :wink:

Jenda

Slušně jsem se zeptal, bohužel se mi slušné odpovědi nedostalo. Tisícovku netřeba. Nejde přeco o to, zda to blok vydrží, ale zda zabrání požáru. A to poněkud jiné téma.
JENDA01

#64 Příspěvek od JENDA01 »

honzajs píše:Svatá prostoto!
To je zase diskuze :evil: Kde je admin ?
Ještě bych upozornil, že benzín taky hoří, metyl hoří a je jedovatý, ricin je jed a při nabíjení všech baterek vás může zabít elektrický proud :roll: :roll:
Jo a nehrajte si s modelářskýma špendlíkama! Můžete se píchnout!

Už mlčím. :lol: :lol: :lol:

Jenda
geo
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od geo »

Souhlas s Honzajsem - naházejme aku do solného roztoku, palivo a ostré vrtule do sběrny a pojďme do házedel bez RC do rozpětí cca 25cm... :evil:
geo
Golfista

#66 Příspěvek od Golfista »

Já nevím, ale z mého pohledu je lepší katastrofě předcházet a počítat s možnými problémy a vyhnout se jim právě proto, že k tomu nepřistupuji laxně. Názory a vlastní zkušeností jsou pro mne směsicí informací, ze kterých si vyberu "to", co se mi pro dané zadání nejlíp hodí a o kterém si myslím, že mi pomůže těm problémům předcházet.
Mám malou plechovou kasičku, do které udělám díru přesně pro kabel nabíjení a celé to položím na nehořlavou, teplo nevodivou podložku na polici k ostatním bateriím a nabíječům. Víc v dané situaci udělat nemůžu, protože taky bych se k těm baterkám potřeboval dostat a ne je dolovat ze zabezpečeného trezoru. Musím je mít po ruce, ale zároveň "bezpečně" uložené-uskladněné.
Vaše názory a zkušenosti mi pomáhají, dávají mi inspiraci. Když už máme ten internet a možnost nepřímo komunikovat a sdělovat si zkušenosti tak proč toho nevyužít...
Pokud se někomu zdá že tato diskuze je zbytečná, má možná pravdu, ale to nejspíš právě proto, že už ty informace co hledám já má, nebo líp, má vlastní zkušenosti.
coro

#67 Příspěvek od coro »

To "plechové" ma stále podpichne - prípadný skrat by mohol narobiť viac škody ako osohu, aj pri úplne zdravých aku.
Myslím že niečo takéto http://www.hydroflora.sk/scripts/gallery.php?id=16
- urobí službu ako čokoľvek iné, ani nedovolí cestovať, ani sa netaví. Nemalo by sa rozsypať ani ak praskne teplom.
- ani nebráni v kontrole pohľadom, ani netreba vymýšlať zložité káblové prechodky - nezdržuje pri manipulácii.
- nevyzerá nijak maniacky paranoicky ani na stole, je na výber toľko tvarov a farieb že sa dá zladiť s vybavením.
- nestojí veľa a majú to všade.
- dá sa ich využiť niekoľko, na rôzne veci ako sadu štoubovákov, vrtákov, lepidlá....
sramy
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od sramy »

Když se tu probírá nabíjení, skladování a vůbec zacházení s Lipol, mám dotaz na jejich likvidaci. Dvě sady Lipol-ek už nedodaj potřebnej proud, model neutáhnou, jak je bezpečně zlikvidovat, píše se tu o solném roztoku, nestačí je jen vybít - žárovkou, odporem pod 3V nebo raději na 0V? A kam s nima potom, sběrnej dvůr, umí se o ně postarat, aby tam někde ve skladu nevybouchly? Díky za vaše zkušenosti.
Naposledy upravil(a) sramy dne úte 02.06.2009 21:36, celkem upraveno 2 x.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
JENDA01

#69 Příspěvek od JENDA01 »

coro píše:To "plechové" ma stále podpichne - prípadný skrat by mohol narobiť viac škody ako osohu, aj pri úplne zdravých aku.
Myslím že niečo takéto http://www.hydroflora.sk/scripts/gallery.php?id=16
- urobí službu ako čokoľvek iné, ani nedovolí cestovať, ani sa netaví. Nemalo by sa rozsypať ani ak praskne teplom.
- ani nebráni v kontrole pohľadom, ani netreba vymýšlať zložité káblové prechodky - nezdržuje pri manipulácii.
- nevyzerá nijak maniacky paranoicky ani na stole, je na výber toľko tvarov a farieb že sa dá zladiť s vybavením.
- nestojí veľa a majú to všade.
- dá sa ich využiť niekoľko, na rôzne veci ako sadu štoubovákov, vrtákov, lepidlá....

Ahoj,
máš nějaké praktické zkušenosti :) s těmi vázami. Já jsem je zvažoval také. Ale co jsem viděl v obchodě tak se mi zdáli dost tenké. Měl jsem obavu aby v případě zážehu to teplo a tepelné zatížení nezpůsobilo puknutí té vázy. Proto jsem se rozhodl pro masivní hliněný blok s rantlem
který se dá popřípadě ještě vsadit do plechové krabice. Domívám se že by to mohlo být celkem bezpečné jak pro nabíjení tak pro skladování.
http://jenda01.rajce.idnes.cz/BEZPECNOS ... II_006.jpg

Jenda
JMalik

#70 Příspěvek od JMalik »

sramy píše:Když se tu probírá nabíjení, skladování a vůbec zacházení s Lipol, mám dotaz na jejich likvidaci. Dvě sady Lipol-ek už nedodaj potřebnej proud, model neutáhnou, jak je bezpečně zlikvidovat, píše se tu o solném roztoku, nestačí je jen vybít - žárovkou, odporem pod 3V nebo raději na 0V? A kam s nima potom, zběrnéj dvůr, umí se o ně postarat, aby tam někde ve skladu nevybouchly? Díky za vaše zkušenosti.

Vybít je můžeš, potom je nalož do té soli - zbytečné experimentovat, tohle je odzkoušené.
JMalik

#71 Příspěvek od JMalik »

Osobně bych neviděl jako takový problém to nabíjení, protože u toho by obsluha měla být trvale. Jde o hodinu (a něco), zdá se mi zbytečně riskantní to nechat bez dozoru. Sám mám při nabíjení veselou zkušenost jenom s NiCd. Pobilo to půlku obýváku, měl jsem kliku, že jsem si šel pro něco do kuchyně.
Moc se mi nelíbí skladování. Už to mám aspoň v samostatném šuplíku, nic jiného k tomu nedávám, když jedu na dovolenou, tak bych byl nejraději, kdyby to opustilo ten útulek, abych se měl kam vrátit.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od sramy »

JMalik píše:
sramy píše:Když se tu probírá nabíjení, skladování a vůbec zacházení s Lipol, mám dotaz na jejich likvidaci. Dvě sady Lipol-ek už nedodaj potřebnej proud, model neutáhnou, jak je bezpečně zlikvidovat, píše se tu o solném roztoku, nestačí je jen vybít - žárovkou, odporem pod 3V nebo raději na 0V? A kam s nima potom, zběrnéj dvůr, umí se o ně postarat, aby tam někde ve skladu nevybouchly? Díky za vaše zkušenosti.

Vybít je můžeš, potom je nalož do té soli - zbytečné experimentovat, tohle je odzkoušené.

Vyzkouším, kam je vyhazuješ?
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
JMalik

#73 Příspěvek od JMalik »

Elisch elektro - velkoobchod s elektromateriálem, do sběrného kbelíku s aku.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od sramy »

JMalik píše:Elisch elektro - velkoobchod s elektromateriálem, do sběrného kbelíku s aku.

Díky
www.lmkchotebor.cz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od sramy »

Lipol bat. jsem právě hodil do sol. roztoku. Vaří se 8O , elektrolyza.
www.lmkchotebor.cz
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“