Bezpečnost-nebezpečnost při běžném používání Li-Pol baterek.

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět

Jak jsem viděl, nebo zažil zničení baterie

Zničila se při nabíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
9
7%
Zničila se při vybíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
1
1%
Používání (v letadle za letu, nebo zkouškách v modelu)
12
9%
Zničena před prvním použitím (nabitím)
2
2%
Zničena při běžném uskladnění (počas zimy, delší přestávka)
8
6%
Nikdy jsem nic podobného nezažil a vždy to bylo bezpečné
100
76%

Celkem hlasů: 132

Zpráva
Autor
Golfista

#46 Příspěvek od Golfista »

gituna píše: Skladování raději popisovat nebudu. :lol:

Proč? Zajímalo by mě to...
wisiwig

#47 Příspěvek od wisiwig »

coro píše:RD Blakeslee? Nie že by som z neho chcel robiť neomylného alebo geniálneho, ale je jednou z autorít na rcgroups čo sa týka elektroniky. Testoval či to stačí mať napr. na drevenom stole v dielni s kopou balzy, ak to niekomu nie je jasné.

Nejde len o šmejdy.. Aj značkové mená občas šlapnú do "prázdna"...
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1751295
... Vtedy som ešte nevedel že v prvých verziách Hyperion 610i bola chyba firmwaru, to sa riešilo potom. Nie že by to spôsobila, prvotný prúser musel byť v tiežznačkových lipolkách, ale ak by tam nebola možno by to skončilo inak.
"ps: zkrácená citace..."

Coro, neznám RD Blakeslee, nijak neznevažuju jeho schopnosti v oboru. Sorry, ale když očekávám, že něco může shořet, nebudu to dávat na něco extra hořlavého, abych ukázal, že není dobrý mít kolem balzu. Je to přeci selskej rozum, logika či co, že preventivně nebudu nabíjet v blízkosti něčeho co rychle hoří. Ale to už jsme omýlali...

PS: Měl jsem Hyperion -Net,nyní mám DUO II. O té události s nabíječkou Hyperion jsem četl, ale pokud by se mi stalo, že by mi nabíječka zničila jedny Lipo, šla by z domu...., no jo no jsem asi rejpal :D
coro

#48 Příspěvek od coro »

gituna píše: Otázka je: jsou nabíječe od Schulzeho také rizikové? :

Schulze chce byť špičkou medzi nabíjačmi. Vďaka implementácii špičkových technológií pre NiCD získali ISL perfektné meno. Pre lipol ale netreba žiadne špeciálne algorytmy, nič extra, ale naopak úplne triviálne presne dodržované maximálne napätie. S tým skúsenosti nemali... a rovnako ako všetci ostatní mohli robiť chyby - ono to nie je sranda, udržať v podmienkach akým sú vystavené mnohé nabíjače, presnú kalibráciu niekoľko rokov..
LipoCard, napriek tomu že je prudko značkový, neoznačím ani za presný, ľudia hlásili rozdiely rovnaké ako sú bežné u mnohých výrobcov, a ani za 100percentne bezpečne naprogramovaný. Aj keď pravdepodobne nejaké zabezpečenie obsahuje..
Do triedy "3C Fast Charge Capable" nabíjadiel, ktoré proste viac ako 4,200V na článok nepustia v žiadnom prípade, teda nepatrí - na niektorých grafoch vidno, že maximálne napätie prekračuje, že ide o oddelený nabíjač ktorý zdvihne napätie napr. na 12,6V pre 3s, aj keď je sada rozhodená a niektoré články lezú vyššie, a samostatný balancer ktorý sa ich snaží zrovnať.
Pre normálne a nepoškodené sady to nevadí. Ale nabíjanie napríklad dvoch sád v sérii, neskúšať..
Neviem či niektorá novšia verzia firmware to vyriešila, možno.
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

Coro,
pokud o to bude zájem, můžeme otevřít někde vlákno " nabíječe Schulze".
Mám je, je to špička, i ony mají své mouchy.
coro

#50 Příspěvek od coro »

wisiwig píše:...
PS: Měl jsem Hyperion -Net,nyní mám DUO II. O té události s nabíječkou Hyperion jsem četl, ale pokud by se mi stalo, že by mi nabíječka zničila jedny Lipo, šla by z domu...., no jo no jsem asi rejpal :D

Ak je firmware upgradovateľný, dá sa to riešiť. Ten príklad mal ukázať, že ani značkový výrobok nemusí byť perfektný.
Chyba bola len u NET, nie u DUO. Po odhalení bola odstránená svižne a Hyperion urobil aj odvtedy pekný pokrok, tie nabíjače sú dobré.
Trápne na tom bolo hlavne to že nikoho nenapadlo otestovať to včas.
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... count=1050
(to je o A123 ale to isté nefungovalo ani pre Lipo. Inak to je presne to čo vyčítam o príspevok vyššie aj LipoCard, len uňho som nesledoval či to odstránili.)
Jiří Kolář-BAN2

#51 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Golfista píše:
gituna píše: Skladování raději popisovat nebudu. :lol:

Proč? Zajímalo by mě to...

2400- každá v krabičce zvlášť, zabalená v bubl. fólii
1800- v jedné krabičce, zabal. v bubl. fólii(každá samostatně)
800- bez ničeho , na stole nebo na zemi vedle nich

Vesměs leží vedle stolu u PC na koberci, přes zimu ve skříni :( :(
Krabičky jsou z PVC.
coro

#52 Příspěvek od coro »

wisiwig píše:....když očekávám, že něco může shořet, nebudu to dávat na něco extra hořlavého, abych ukázal, že není dobrý mít kolem balzu. Je to přeci selskej rozum, logika či co, že preventivně nebudu nabíjet v blízkosti něčeho co rychle hoří. Ale to už jsme omýlali...
...

No, keď si niekto kúpi 10kilovú železnú bedňu, tak sa práve sedliackemu rozumu ponúka pocit bezpečia, a môže ju mať pekne na stole v dielni. Možno prvý týždeň tam ani tá balza nebude..
A zase, ak má nabíjať na kachličkách alebo holom betóne, nepotrebuje tú strašnú bedňu. Môjmu sedliackemu rozumu sa teraz ponúka otázka, načo je taká železná bedňa, ak aj tak ju musí mať na niečom nehorľavom?

P.S.: čo a kde býva v bežnom paneláku dostatočne nehorľavé??
P.P.S: skús odpovedať aj pre prípad že by šlo o tieto sady:
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1630179
geo
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od geo »

Teda koukám jak se to tady rozjelo - hasiče na nás! Ti by nám to asi vysvětlili, kdyby si to tady některý z nich přečetl :evil: Já se asi teda nechovám jako běloch ( jak tu někdo napsal ), ale jako zvíře. Ze zdroje od PC jsem vyřízl jednu stěnu - tu s chladícími otvory - dovnitř namontoval "zajícovadlo", ponechal ventilátor a dodal zdroječek pro něj, s možností propoje na 12V. Je to plechová krabice se spoustou místa, strčím dovnitř Lipolku, připojím nabíječ (Graup 12), balancér a jdu na kafe... :cry: , tak to asi dělám špatně už pár let... :roll: I po rozložení Maxíka na kuličky, kdy došlo k mírné deformaci "shitovejch" UNI Lipolek se nic neděje a Rayky to moje zacházení taky akceptujou ... zatím. Ale tak dlouho se chodí se džbánem, až se jde s kýblem :lol:
geo
JENDA01

#54 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj ,
já si myslím aniž bych chtěl vyvolávat nějakou paranoiu určitá bezpečnost
by měla být. Už z ohledem k tomu že většina modelářů používá baterie
-spotřebky- .A vzhledem k tomu že doma nemám hasičák a kýbl z vodou není to nejlepší řešení.Tak jsem si pořídil toto:

http://jenda01.rajce.idnes.cz/BEZPECNOS ... l_BATERII/

Je to masivní hliněný blok s -ohrádkou- :) kde je tlouštka dna jak jsem měřil 2cm. Troufnu si říct že by se s tím dala vydláždit vysoká pec. Pokud k něčemu dojde tak to nechám v klidu dohořet. Samozdřejmě u toho neskladuji :lol: kanistr s benzínem ,propanbutanovou láhev, nebo štos novin.Už jsem viděl v panice házet baterie z okna. A to není zrovna to nejlepší řešení zvlášt když máte bohatého souseda který pod okny parkuje -médáka-.Prodávají různé rozměry těchto podložek Od 20x20cm
až50x50cm. Moje má rozměry 22x22 vnější 17x17vnitřní.

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne pon 01.06.2009 17:43, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#55 Příspěvek od zdzd »

Jak máš zajištěné, aby při puknutí z té vaničky neodstartovaly?
zdekar

#56 Příspěvek od zdekar »

A co to preventivně při nabíjení uzavřít do vodotěsného sáčku a ponořit do kýble se solným roztokem? Když to náhodou bouchne a protrhne ten pytlík, tak se to ihned uhasí a nevíc zneutralizuje :wink: :lol: :lol:
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
JENDA01

#57 Příspěvek od JENDA01 »

zdzd píše:Jak máš zajištěné, aby při puknutí z té vaničky neodstartovaly?

Určitě jeden z dalších moudrých příspěvků :lol:. Pokud si chceš vydělat
tak mi dones nějakou -aušus -baterku a uvedeme jí do -pohybu-. Pokud ten blok praskne ta veřejně prohlašuji že ti vyplatím 1000kč.Řek bych že z ní uděláš akorát pálenou cihlu. :wink: Jinak vanička má rantl.Takže o tom -hopsání- nejsem tak úplně přesvědčenej. Ale dobrá inspirace. Zatížím to cihlou :wink:

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne pon 01.06.2009 19:06, celkem upraveno 1 x.
JENDA01

#58 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj,
ještě něco o tý hlíně.
http://www.google.cz/search?hl=cs&q=%C5 ... =&aq=f&oq=

-(doc) KERAMIKA-

Jenda
JENDA01

#59 Příspěvek od JENDA01 »

zdekar píše:A co to preventivně při nabíjení uzavřít do vodotěsného sáčku a ponořit do kýble se solným roztokem? Když to náhodou bouchne a protrhne ten pytlík, tak se to ihned uhasí a nevíc zneutralizuje :wink: :lol: :lol:

Ahoj,
tohle řešení je 100% .Proti tomu tady nebudou námitky. :lol: :lol: :lol:
Jenom aby do toho pytlíku -nezatékalo-. :wink:

Jenda
zdzd

#60 Příspěvek od zdzd »

JENDA01 píše:
zdzd píše:Jak máš zajištěné, aby při puknutí z té vaničky neodstartovaly?

Určitě jeden z dalších moudrých příspěvků :lol:. Pokud si chceš vydělat
tak mi dones nějakou -aušus -baterku a uvedeme jí do -pohybu-. Pokud ten blok praskne ta veřejně prohlašuji že ti vyplatím 1000kč.Řek bych že z ní uděláš akorát pálenou cihlu. :wink: Jinak vanička má rantl.Takže o tom -hopsání- nejsem tak úplně přesvědčenej. Ale dobrá inspirace. Zatížím to cihlou :wink:

Jenda

http://www.youtube.com/watch?v=VswaFOrVM6I

Moudrý člověk se pozná podle toho, že se poučí i z chyb těch druhých. Ti ostatní jen ze svých a debil ani z těch.

Ta vanička je tam asi tak platná, jako mrtvému zimník...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“