Bezpečnost-nebezpečnost při běžném používání Li-Pol baterek.

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět

Jak jsem viděl, nebo zažil zničení baterie

Zničila se při nabíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
9
7%
Zničila se při vybíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
1
1%
Používání (v letadle za letu, nebo zkouškách v modelu)
12
9%
Zničena před prvním použitím (nabitím)
2
2%
Zničena při běžném uskladnění (počas zimy, delší přestávka)
8
6%
Nikdy jsem nic podobného nezažil a vždy to bylo bezpečné
100
76%

Celkem hlasů: 132

Zpráva
Autor
Golfista

#31 Příspěvek od Golfista »

Jenomže, kolika lidem co znáš bouchnul plyn v autě a kolika Li-Polka?

Pokud se vám zdá hlasování a celý dotaz zbytečný, tak neztrácejte čas čtením a už vůbec psaním... Děkuji.
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Pepe_Lopez »

... a protože než jsem přečetl celé vlákno tak do hlasování 2 hlasy přibyly, taky jednu přidám ...
Zánovní modrý dvoučlánek E-Tech 1000 mAh - mající za sebou 9 cyklů, který byl nabit na 75% pro skladování se za dobu cca 2 měsíců změnil v kouli.bYl ekologicky zlikvidován v solném roztoku.
Jako druhý exemplář do páru k němu mám Ray - ten byl a zůstává v pohodě a v uvedené době měly obě baterky stejný počet cyklů.
Dokoupil jsem zase Ray, a nyní pro změnu 3 články ZIPPY, modrý E-Tech mi nesmí do domu.
Aku byly nabíjeny JETI Char 30+, dneska už jen Accucell-8, na porcelánovém talíři s teplotním čidlem. Skladuju je jednotlivě v plastových krabičkách v hliníkovém kufru.
JETÍK se bohužel při neopatrné manipulaci mým synem odporoučel do věčných lovišť a nemám zatím morál poslat ho na opravu :(
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
wisiwig

#33 Příspěvek od wisiwig »

Golfista píše:Jenomže, kolika lidem co znáš bouchnul plyn v autě a kolika Li-Polka?

Pokud se vám zdá hlasování a celý dotaz zbytečný, tak neztrácejte čas čtením a už vůbec psaním... Děkuji.

Mě se zdá anketka docela zajímavá, já sem nic proti nikomu nenapsal, a jak si chtěl, napsal sem jen svoje zkušenosti, nic víc nic míň.

Jen sem chtěl říct, že baterky LiPo nejsou obecně tak nebezpečné jak "jedna pani povídala" . Když s nima dobře zacházíš a kupuješ kvalitní... Vždyť je máme i v mobilech foťácích atd. A to mizivý procento případů kdy někomu bouchnul mobil, je velice zanedbatelný.
Golfista

#34 Příspěvek od Golfista »

Já se chtěl statisticky dopátrat určitých konkrétních čísel. V mobilu mám li-ion a už jsem hledal podobnou do modelu. Bohužel nenašel.
Můj pohled na věc: 20 let používám Nicd, nikdy žádný problém při zkratu, přebití, úplném vybití, nebo brutálním zacházení. Ani nikdo v mém okolí za ty roky nic podobného nezažil.
Jenomže s Li-pol-kama jsou problémy, přiznejme si to, čteme a píšeme to tady přeci sami. Kdyby nebyly, určitě se tím nebudu zabývat, ztrácet čas, když mě čeká tak krásná práce s minimaketou, do které právě "tu" baterku chci. Bojím se proto, že se mi nechce přjít o letadlo, na kterém dělám 200 a více hodin, pro nezkušenost s baterkama.
Dodržovat bezpečnost a číst návod s doporučeními, příkazy a zákazy je podle mne u těchto baterek nutností. Ani mě nenapadlo použití "podřadné" nabíječky. (mám nově koupenou Power Peak Compact 6s-EQ) Baterka je objednaná (Flight Power EVOLITE) A bezpečnost se solidním zacházením je pro mne samozřejmostí, o které jsem původně nechtěl ani psát.

Za popsané vlastné zkušenosti skládám dík.

Krásné povídání od "Coro"
JENDA01

#35 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj ,
čím vic to tady čtu tím větší bobky mám :lol: :lol: . Hned jsem mazal
udělat protiopatření :wink:

http://jenda01.rajce.idnes.cz/Mobilni_b ... RIE/#album

To celé ještě na noc do plechový bedínky 8)

Jenda
Golfista

#36 Příspěvek od Golfista »

Bože, nechci plašit lidi. Jenom... mám malé děti a požár nebo výbuch by se mi moc nelíbil. Tak mě zajímají průšvihy, aby jsem se jim vyvaroval.
JENDA01

#37 Příspěvek od JENDA01 »

Golfista píše:Bože, nechci plašit lidi. Jenom... mám malé děti a požár nebo výbuch by se mi moc nelíbil. Tak mě zajímají průšvihy, aby jsem se jim vyvaroval.

Ahoj,
to jsem myslel v nadsázce :lol: .Ale je fakt že jsem je vozil na letiště každou zabalenou v mikroténáku jinak ale -volně ložené - v krabici.
Tohle se mi přece jenom zdá bezpečnější.Už jsem si jednou brnknul v tý krabici servisákama o sebe když byly volně ložený. Naštěsti jenom -ukápli :lol: -ty drátky. Jinak nic.

Jenda
Golfista

#38 Příspěvek od Golfista »

Nedalo mi to a koupil jsem si plechovou krabičku na peníze, zamykatelnou. Za cca 350,- Kč mám krabici určitě pevnější a odolnější než ten ochranný pytlík. Budu v ní baterku nabíjet a skladovat.
coro

#39 Příspěvek od coro »

Golfista píše:Nedalo mi to a koupil jsem si plechovou krabičku na peníze, zamykatelnou. Za cca 350,- Kč mám krabici určitě pevnější a odolnější než ten ochranný pytlík. Budu v ní baterku nabíjet a skladovat.

Dúfam že je nafarbená (smaltovaná) = nevodivá a nespôsobí skrat.
Ja také nemám, len som na stôl položil sklenenú podložku (z tesca, na rezanie, sú celkom dobré len treba dať dole tú debilnú nálepku a preložiť nožičky na drsnú, používať hladkú stranu).
Asi to je dobrý nápad, aspoň sada nemôže vybehnúť zo stola a pobehať popod skrine.
Ale nepoteším Ťa úplne:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... ostcount=4
"The explosion sprung the box's locking tang and blew the lid open. It dropped back down into the closed position and the pack continued to burn for about a minute."
"výbuch" vytrhol zámok a otvoril dekel. Ten spadol späť do zavretej polohy a sada pokračovala v horení ešte asi minútu...
Aj keď to pomohlo, ukázalo sa že je vhodné aj takýto box mať položený na nehorľavej podložke . viď foto.

Ale aby sme neskončili s nejakou paranoiou, stačí proste byť pri nabíjaní a pol hodinu po ňom doma nablízku. Možno neublíži skladovať ich napríklad v keramickom kvetináči alebo aj v hliníkovom kufri.. Alebo tá chladnička, tá v podstate nehorí nejak ochotne, a zároveň spomalí starnutie lipoliek..
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Lindbergh »

V názvu tématu mě zaujalo slovo BĚŽNÉM...Pro někoho je totiž přebíjení, nebo "létání na régl" BĚŽNÉ, pro někoho je to prasečina :D
Li-polek mám doma plnej kufr. Mam jich dost, protože kupuju levný, pro někoho tzv"šmejdy z HC". Mimo jedný kterou jsem propíchl po sestřelení při kombatu makají všechny perfektně. Myslím, že když se budeš chovat k Li-polkám jako prase, je jedno jaká to bude značka. Pokud se budeš i k těm levným Li-polkam chovat jako průměrně inteligentní běloch, nebudeš mít problém :wink:
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Vladan
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Vladan »

Lindbergh píše:V názvu tématu mě zaujalo slovo BĚŽNÉM...Pro někoho je totiž přebíjení, nebo "létání na régl" BĚŽNÉ, pro někoho je to prasečina :D Li-polek mám
protože kupuju levný, pro někoho tzv"šmejdy z HC". Mimo jedný kterou jsem propíchl po sestřelení při kombatu makají všechny perfektně.
Myslím, že když se budeš chovat k Li-polkám jako prase, je jedno jaká to bude značka.
Pokud se budeš i k těm levným Li-polkam chovat jako průměrně inteligentní běloch, nebudeš mít problém :wink:

Tak tak, máš pravdu předsedo.... 8)
MX 16S - 35 MHz
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Pepe_Lopez »

Řekl bych, že nejvíc paranoidní je na rcgroup ten, co vyrobil tu krabici z kovový bedničky na náboje ráže .50 - mimochodem to má pěkně vymyšlený. 8)
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
wisiwig

#43 Příspěvek od wisiwig »

Lindbergh píše:V názvu tématu mě zaujalo slovo BĚŽNÉM...Pro někoho je totiž přebíjení, nebo "létání na régl" BĚŽNÉ, pro někoho je to prasečina :D
Li-polek mám doma plnej kufr. Mam jich dost, protože kupuju levný, pro někoho tzv"šmejdy z HC". Mimo jedný kterou jsem propíchl po sestřelení při kombatu makají všechny perfektně. Myslím, že když se budeš chovat k Li-polkám jako prase, je jedno jaká to bude značka. Pokud se budeš i k těm levným Li-polkam chovat jako průměrně inteligentní běloch, nebudeš mít problém :wink:

NAPROSTEJ SOUHLAS S Lindberghem

....a jen mimochodem, ten člověk z rcgroup asi půměrně inteligentní běloch nebude :-) , to není rasistická narážka, ale... když tuší , že baterky minimálně vzplanou , tak je dá :o na balík slámy... NO COMMENT
coro

#44 Příspěvek od coro »

RD Blakeslee? Nie že by som z neho chcel robiť neomylného alebo geniálneho, ale je jednou z autorít na rcgroups čo sa týka elektroniky. Testoval či to stačí mať napr. na drevenom stole v dielni s kopou balzy, ak to niekomu nie je jasné.

Nejde len o šmejdy.. Aj značkové mená občas šlapnú do "prázdna"...
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1751295
... Vtedy som ešte nevedel že v prvých verziách Hyperion 610i bola chyba firmwaru, to sa riešilo potom. Nie že by to spôsobila, prvotný prúser musel byť v tiežznačkových lipolkách, ale ak by tam nebola možno by to skončilo inak.

Ok, u tých lepších značiek sa to aspoň rieši, je pravda že u šmejdov sa nikto nenamáha ani diskutovať. Ale to hlasovanie na začiatku vyzeralo akoby si niekto chcel očistiť svedomie alebo sa utvrdiť v tom že jemu sa nemôže nič stať.

Američanom horeli dielne a autá pred pár rokmi.
Odvtedy nastali dve veci:
- Vo vývoji nabíjačov sa udialo veľké gulové nič, stále sú to rovnaké nedomyslené šmejdy, aj mnohé zo značkových, ako boli vtedy.
- Cena lipoliek išla tak dole, že ich používajú všetci a aj u nás mnohí majú sady čo vzbudzujú rešpekt. Zrovnávací prúd balancerov 75-120mA, je pre 5000mAh sady trošku mimo hry. Už nanabíjame pol ampérom, ale desiatimi ampérmi... A ak sa niekto spoľahne na nabíjač o ktorom ani netuší čo robí, je to len lotéria či skončí v čiernej kronike alebo nie.
Jiří Kolář-BAN2

#45 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Pro coro: Že jsou lipolky choulostivé, to vím. Momentálně jich mám 8. Všechno Kokamy. Jediné, které se nafoukly, byly RC-System(3kusy). Ještě jsem úspěšně zničil 3 kusy WE . Těm jsem se moc nevěnoval, ale nenafoukly se. Nabíječ mám LiPocard II od Schulze. Ten mám propojen na PC. Vidím jak je na tom každý článek. Nikdy nenabíjím tak, že bych od toho odešel. Otázka je: jsou nabíječe od Schulzeho také rizikové? Skladování raději popisovat nebudu. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“