EPP Jak 54 RC-factory

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jiří Kolář-BAN2

EPP Jak 54 RC-factory

#1 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Mám na 85% dokončeného Jaka 54 od Rc-factory(EPP). Má někdo zkušenosti s tímto modelem? Prý to létá dobře. Vzal jsem to i s motorem Waypoint-50g(na radu p. Sedláčka). Serva Carson(válí se mi tu 7 kousků), přijímač REX, baterie Kokam 800 EHD(MGM- Compro), vrtule APC 9x5SF.
honzis

#2 Příspěvek od honzis »

Nazdar,
nemohl si udělat lépe. je to bezvadnej model a já mám ještě i FLASCHE a vůbec stroje od RC Factory moc dobře lítaj. Ze začátku jen tak poletuj a neblbni-dobře ho zalítej a nepospíchej. Postav ho tak jak je v návodu a já mám těžiště trochu vpředu.
Je fakt super.
Honza Šefrna
Jiří Kolář-BAN2

#3 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Díky za rady. Já už pospíchat nebudu. To jsem udělal s Blastem. Skončil v popelnici. Nělkolikrát znovuvyztužen, vyosen,2 podvozky, nakonec bez, urvané křidélko,částečně křídlo, 2x převody na SOP,nakonec to už nešlo.

Kámoš má Flashe a dělá s tím takové hovadiny, že každý čumí. On mi poradil toho Jaka. Tak jsem poslechnul a doufám, že jsem udělal dobře. Ikdyž zdaleka neumím létat jako on. Ale vypadá suprově. A to jsem totální odpůrce EPP. Jediná vyjímka je učení se létat. A to jsem já. :cry:
AM

#4 Příspěvek od AM »

gituna píše:Díky za rady. Já už pospíchat nebudu. :

No to určitě…když Jačík ležel ještě dnes dopoledne na poště , a večer je skoro hotovej (15% do letu schopného stavu).
Věřím, každé nové letadlo je krásné.
Myslím, že se dá bez pohoršení konstatovat, že podle toho jak jsi ho rychle postavil, jsi dnes zažil pravý modelářský orgasmus a ještě tě nějaké čekají při prvních letech.

Je to dobra koupě a až se s ním proletíš, budeš ještě spokojenější.

Dobré letadla lítají skoro samy a skopičiny ve vzduchu jim jdou jen tak mimochodem téměř bez přičinění pilota…jen jim to nekazit snahou o řízení.
Jačík je bez debat přesně z takového soudku a už teď jsem si jistý, že všichni jak ho uvidí ve vzduchu, budou valit oči a žadonit o půjčení
:D
Jiří Kolář-BAN2

#5 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Pro AM: Ono opravdu nešlo nelepit, když se to skládá vlastně samo. Nevěřil jsem, poznal jsem. Jačík vypadá dost dobře. Ještě chybí SOP a lože(už je připravené a přebroušené).Raději jsem přibrzdil. Zítra snad bude hotovo.

Ráno jdeme s malou Katanou. Potom budu pokračovat(mám dovolenou). Ale zalétá to Jirka. Nechci zase Blastovat. A jak psal Honzis, žádné blbnutí.
AM

#6 Příspěvek od AM »

gituna píše: Nevěřil jsem, poznal jsem.

Přesně tak, řečeno naprosto jasně.

A to co jsi napsal o stavbě, bude platit několikanásobně o letu.

At se zítra daří….však viš
:D
Jiří Kolář-BAN2

#7 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Dnes ráno jsem létal s Jakem sám. Vzhledem k tomu, že se pořád učím, mohu klidně konstatovat, že takovou houbu jsme ještě neměli. To opravdu létá samo, pomalu nezáludně,ale je také velmi obratný. Kdo umí viset trochu na simu, zjistí, že Jak visí sám, absolutně v klidu. A bát se ,že spadne bez motoru je zbytečné. Jedny baterky šly až na doraz(totál bez motoru). Nejřív jsem se lekl,ale zbytečně. Stačí trochu přitáhnout a Jak padá pomalu jako list pěkně na tři na dráhu. Asi to dělá ta roura vpředu. Čekal jsem ledacos, ale takovou hračku ne. Doufám, že se to nepodepíše později na balse. Vřele doporučuji koupit všem, kteří se učí. :lol:

A hlavně nerozbít, byla by ho škoda.
Jiří Kolář-BAN2

#8 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Dnes se létat opravdu nedalo. Zhotovil jsem si propojky a změřil danou sestavu. Měřák byl Watt`s Up .

Proud : 14,6-13,8 A
Výkon: 153-146 W
Vrtule : APC 9x5
Motor :Waypoint W-2212-22
Baterie: Kokam 800mAh, 3s, EHD
Regulátor- nejméně 18A, tak jak říkal p.Sedláček

Ještě zkusím GWS 9x5

Ve vzduchu se to určitě odlehčí, ale není třeba riskovat. Hodnoty celkem souhlasí s naměřenými hodnotami výrobce motoru.
Jiří Kolář-BAN2

#9 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Tak dnes jsem odlehčil Jakovleva. Místo reglu MMG(měl jsem s ním problémy) jsem nainstaloval Scanner 15A. Váha klesla o dalších 9g. Teď už jsem na 446g včetně baterií. Takže znovu zalétat a určitě to bude pohoda. Ještě lepší než dnes. Pomalolet jak se patří. :lol:

P.S. Myslel jsem, že se někdo ozve, kdo ho má. Urrčitě mohu ještě něco vylepšit. Dobrá rada drahá. Pokud ho někdo má , pište. Rád se poučím.
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ËWRYBADY »

Chci se zeptat.Jaký lipolky do něj jsou vhodný? 3S 800mAh?Nebo i víc?
Chopso 7EW , MSH PROTOS 500 , Torsion SOLID Blades
Futaba 8FG
Jiří Kolář-BAN2

#11 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Já bych tam o moc větší nedával. Měl jsem těžkého Blasta(už není) a vím co to dělá. Pan Sedláček taky říkal , že tam měli 950. Já mám Kokamy 800EHD. Včera jsem vyměnil regl a dnes to létalo v pohodě 8minut i ve větru. Ten můj má 446g. Jedinou věc, kterou můžu ještě ušetřit je přijímač. Ten má 14g, ale myslím, že mě těch cca 5-6 g nespasí.

Já jsem se zase chtěl zeptat na ty nitě. Nemám s nima zkušenosti. Ale pokaždé, když jdu létat, tak musím ocas přetrimovat(stačí 1pípnutí).Po chvíli zase zpět na pův. hodnoty a létá to dál. Druhá sada už v pův. hodnotách. Nemám ty nitě moc napnuté? Kámoš má Flashe a říkal, že mu to dělalo také. Teď tam má uhlík. tyčky a je to v pohodě.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#12 Příspěvek od rampa_mckvak »

Už párkrát jsem o něm uvažoval, ale je dost velkej. Musel by mít vyndavací a zas tam dací křídla. Protože když vezu dvojplocha mám ho plný auto a Jakouš se už nevejde.
Co neubrzdíš neukecáš.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

S nitěmi nemám obecně problém. Důležité je dodržet návod, aby byly nitě napnuté u střední výchylky. Na krajích se mohou povolit. Sám to využívám a na převoz a skladování kdy mám povolené nitě a není nic namáháno.
Nemohlo by to být ohřevem serv?

Dle mě je táhlo horší a těžší řešení.
Jiří Kolář-BAN2

#14 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Já jsem nitě nikdy nepoužíval. V tom návodu také toho moc není. Původní niť už nemám padla na zkoušku. Potom jsem tam dal rybářskou(černou-karbon?). Napnul jsem to v neutrálu. Asi chyba(úprava středové polohy). Ale teď jsem to zkoušel a na max výchylku SOP i VOP je jedna strana povolená. Ovšem u obou pouze na jednu stranu. Snad to bude stačit na odlehčení trupu. SOP problém nedělala. Tam jsou uhl. pásy proti sobě(na kant). Problém je VOP. Tak to zkusím odlehčit na jednu stranu. Pokud to pomůže, nechám to být. Pokud ne, předělám to. Už jsem si koupil i tu kevlarovou.

Díky za radu.

P.S. Upravil jsem - na plocho za kant. To znamená -užší částí atd.atd. proti sobě.
Naposledy upravil(a) Jiří Kolář-BAN2 dne pon 01.06.2009 20:59, celkem upraveno 1 x.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vigo »

Když dobře uděláš uhlíková táhla vždy z jedné strany mělo by to být stejné. Důležité je dodržet všude správné úhly a pozice zalepených pák. Možná je to těžší a možná mi to zkušení letci zkritizují, ale mě to přijde lepší než trápení s nitěmi.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“