jaké lepidlo na balsu?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
woro
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od woro »

Kalda píše:S nostalgií vzpomínám na lepidlo Kanagom ( ne Kanagon , jak tu mnozí píší !!!), protože jako malý kluk jsem s tím lepil papírové modely z ABC. 8) . Pak jsem si to dva dny loupal z prstů ... :lol:
Dnes je asi opravdu lepší středně hustý vteřiňák na spoje, kde je potřeba více času na spasování, a řídký vteřiňák na ostatní spoje anebo rychlé opravy na "letišti". Na motorová lože pak Epoxid. :P
Ale Kanagom si z historického hlediska zaslouží čestné místo na mramorovém podstavci v muzeu !!! :D
V muzeu? To bych to muzeum asi vykradl - jak někteří píší, ne každému vyhovuje, ale udrží co udržet má - a ta stará škola co tím opravuje potah (helbo a další) si může třeba počkat na osmnáctiny až do června :wink:
Navíc jedna z hezkých vlastností kanagomu je, že se schnutím smršťuje a díly si k sobě přitáhne - v dobách kdy jsem nerad brousil to bylo k nezaplacení :oops:
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
seafire19
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od seafire19 »

Tak já třeba používám různý druhy, na takový věci jako křídla, VOP a SOP, prostě "šprdlinky" používám normální lepidla na dřevo- Ponal, Ceys, ale i Hercules. Daj se koupit snad v každý drogerce, nebo v marketech jako třeba Baumax. No občas dojde i na Purex.
Na překližkový přepážky používám 24 hodinovej Epoxy.
Yak 54 (35 - 60 ccm) (dodělává se)
Blast 3D (freeair)
Wayfarrer (moje, 6,5 ccm)
Sioux (el. větroň, Valentamodel)
Algol (el. akrobat)
Ultimate (stavím)
www.modelhb.com
topgun

#48 Příspěvek od topgun »

Čím naředit Purex? Pokud použiju aceton,nebude to "žrát" EPS?
Díky.
JENDA01

#49 Příspěvek od JENDA01 »

arda1 píše:Střední vteřiňák-nedávno jsem testoval na pevnost několik lepidel(krom kanagomu-ten jaxi nemusím a nevidím jediný rozumný důvod proč ho dnes používat-má horší pevnost než cokoli)-mimo jiné "specialitku" Loctite480,dále střední vteřiňáky-lindinger, Flash a dále disperze(ponal expres a uhu)- pevnostně na balze vyhrály jednoznačně vteřiňáky--disperze se na ně ani zdaleka nechytaly.Pověry o křehkosti spoje jsou nesmysl.Konkrétně jde o spoj-žebro na tupo k náběžce -balza-balza. Dákle spoj na tupo-3x10mm-opět balza -balza.Spoj vteřiňáku pevnější než zbytek-disperze opět propadly. :wink:

Ahoj,
já mám opačné zkušenosti. Při správné aplikaci je disperze velice hoževnatá a nemá tendenci praskat jako vteřinové lepidlo.Já lepím z 90%
disperzí kokrétně-SOUDAL 64A (D2) a nikdy se mi nestalo aby se něco rozpadlo. A postavil jsem desitky modelů.Naproti tomu někdy si koupim ze zvědavosti jak- to dělá- konkurence ARF a u některých se vždycky něco rozpadlo.A to s nimi zacházím opatrně. (po předchozích skušenostech) Pokud bych s nimy létal a provozoval bych je jako svoje tak nevím- nevím.(létám na -drnech-) Nemám bohužel jinou plochu k létání. A to nemluvím
jenom o stavebnicích z -východu-. Měl jsem jednu od českého -renomovaného- výrobce .CHtěl jsem znovu potahnout výškovku .A když jsem sundal foii tak se rozpadla jako lego. Vteřinová lepidla jako taková jsou kvalitní .Ale nelze u nich aplikovat -přechodové můstky/krčky- což je rozhodující pro pevnost a hlavně houževnatost spoje.

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne ned 17.05.2009 20:10, celkem upraveno 1 x.
Fox
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Fox »

Herkules nikdo nepoužívá ?
Mně k disperzím táhne to že nesmrdí jdou umýt vodou nemužu si sní slepit prsty a neštípou z ní oči pokud se použije ve velkém množství.
Akorát mně ten herkules balsa hodně saje takže je třeba v koutáku nechat patřičný kopeček.
toxer

#51 Příspěvek od toxer »

ja na balzu pouzivam CA a Kanagom podle nalady jinak na motor. prepazky 30min epoxy
Vědci zjistili ze čmelák podle aerodynamických zákonů nemůže létat. Ale čmelák to neví a proto létá.
ps: asi máme hodně společného
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“