Žhavící svíčky - napětí a proud

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Skoky
Kontaktovat uživatele:

Žhavící svíčky - napětí a proud

#1 Příspěvek od Skoky »

čaute chlapi
jaký proud a napětí je potřeba na žhavení svíčky :

NOVAROSSI C6S

DÍKY
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od mikvalik »

Já žhavím olovem 2V a pokud si dobře pamatuji tak odběr je asi 2.5A, ale nevim to přesně. Nějak se tim nezabývám.
Jestli se ptáš proto, že používáš power panel a nevíš kolik tomu pustit šťávy, tak není nic jednodužšího než vyšroubovat svíčku, nastavit napětí na 2V a pomalu přidávat proud až bude svíca hezky žlutě žhnout. Nebo raději světle oranžově ať si ji nespálíš :wink:
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
zdzd

#3 Příspěvek od zdzd »

Jstli má powerpanel je nejlepší nic neměřit, nic nenastavovat a vyhodit ho rovnou...

Ke žhavení je nejspolehlivější jeden NiCd článek, nebo stabilizátor napětí.

Stačí použít vyhledávání, informací už tu bylo dost.
TomasTR
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasTR »

zdzd píše:Jstli má powerpanel je nejlepší nic neměřit, nic nenastavovat a vyhodit ho rovnou...

Proč by měl powerpanel vyhazovat? Používám ho taky a je úplně v pohodě.
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz
MYSAK

#5 Příspěvek od MYSAK »

Taky nemam s "powerpanelem" problem, mam teda samodomo vyrobu, nevim jak sou na tom kupovany
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Speedy »

Je nutný zdroj konst. napětí. Powerpanely používají konst. proud a likvidují svíčky tím, že je přehřívají. Hledej ve fóru, jestli chceš víc info...
Pawllik

#7 Příspěvek od Pawllik »

Taky se přikláním k powerpanelu, naprostá spokojenost...
georg
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od georg »

Spíš dotaz, jak často měníte svíčky v motoru? Mě vydrží tak rok skoro denního létání. Žhavím obvodem Max 724.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Skoky
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Skoky »

zdzd píše:Jstli má powerpanel je nejlepší nic neměřit, nic nenastavovat a vyhodit ho rovnou...

propříště použiju Dík !
proč ty power panely odsuzuješ?
TomasTR
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od TomasTR »

Skoky píše:

propříště použiju Dík !

Powerpanel není jen o žhavení, pro mě je to záležitost "komfortu" při startování letadla, mám ho s elektrickou pumpou paliva, zapojím do něj startér, ukazuje mi stav akumulátoru.
www.rctomas.webnode.cz
Skoky
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Skoky »

TomasTR píše:
Skoky píše:

propříště použiju Dík !

Powerpanel není jen o žhavení, pro mě je to záležitost "komfortu" při startování letadla, mám ho s elektrickou pumpou paliva, zapojím do něj startér, ukazuje mi stav akumulátoru.

jaký power panel používáš?
TomasTR
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasTR »

Používám tento od pelikána včetně startboxu.

Obrázek

Obrázek
www.rctomas.webnode.cz
OuvejAchich

#13 Příspěvek od OuvejAchich »

Ze svého okolí neznám nikoho, komu by powerpanel zničil svíčku (krom kolegy a jeho zapojování žhavení místo startéru). Používám powerpanel přes rok a svíčky jsem za tu dobu neměnil.
"Cuiusvis hominis est errare;
nullius nisi insipientis in errore perseverare."
zdzd

#14 Příspěvek od zdzd »

Skoky píše:

propříště použiju Dík !

Už jsem to tu popisoval. Je to technicky špatně. Všechny co znám, používají stabilizaci proudu, nikoliv napětí (je to výrobně levnější). To nesedí na elektrické vlastnosti svíčky a proto to správně funguje jen za určitých podmínek. Vlastnosti stabilizace proudu a svíčky jdou proti sobě. Naopak, při stabilizaci napětí se podporují.

Svíčka:
Za studena má nízký odpor, s ohřevem se zvyšuje. Tudíž čím je teplejší, tím má menší proudový odběr.

Stabilizace proudu:
Snaží se do svíčky narvat pořád stejný proud. Napětí na svíče se pak mění podle jejího aktuálního odporu. Čím vyšší má odpor, tím je na ní vyšší napětí.

Stabilizace napětí:
Udržuje na svíčce konstantní napětí, mění se tedy proud. Čím vyšší odpor má svíčka, tím menší proud jí teče.

Důsledky:
Zalitá svíčka má nízký odpor. Stabilizace proudu do ní pustí proud, který na nízkém odporu nevytvoří dostatečné napětí, tudíž ani výkon a svíčka nežhaví. Stabilizace napětí drží pracovní napětí, svíčka si vezme větší proud, má větší výkon a palivo odpaří.
Přehřátá svíčka má vysoký odpor. Stabilizace proudu do ní pustí proud, který na vysokém odporu vytvoří příliš vysoké napětí, tudíž i výkon a svíčka shoří. Stabilizace napětí drží pracovní napětí, svíčka si vezme menší proud, sníží výkon a neshoří.

Stabilizace napětí proto automaticky reguluje teplotu svíčky, bez ohledu na to, zda je ulitá nebo motor běží. Stabilizace proudu naopak podporuje odchylky teploty. Studená svíčka žhaví ještě méně, horká ještě více. Důsledky jsou celkem jasné. Modelář ulije motor, svíčka nežhaví, motor nechytá. Tak se iniciativně otočí knoflíkem. Svíčka dostane vyšší proud, nažhaví se a motor chytne. Pracovní podmínky se změní, napětí naroste a svíčka začne dostávat na prdel...

Při stabilizaci napětí motor spolehlivě chytá vždycky a svíčka přitom není v ohrožení.

P.S. pokud někdo mermomocí chce panel kvůli komfortu, velmi doporučuji změřit, zda stabilizuje proud nebo napětí. Pokud proud, vyměnit v něm stabilizátor.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od AR1 »

Zdeňku, v rovině teorie bych s tebou nepolemizoval, ale lítal jsem spalováky dva roky s power panelem a jedná spálená svíčka byla spálená úmyslně, kdy jsem prostě zkusil kolik vydrží. Takže i když nefungujou ideálně, v reálu fungujou myslím docela dobře.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“