Turnigy

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

#31 Příspěvek od coro »

Padre píše:Pani
preco sa bojite BECu pri vyssich napatiach a prudoch, ved keby to nebolo funkcne tak to nevyrabaju. .
....

Ale prečo by nevyrábali?
Inak: ak to niekto značkový navrhol, vyrobil najakú sériu pár tisíc kusov, a až potom zistil že soudruzi udělali chybku, tak sa to môže celé predať nejakej firme ktorá z toho urobí extrémny deal :-) a my sa tešíme aké to je lacné a pritom to perfektne funguje.

Ako som Ti podrobne popísal o príspevok vyššie na príklade, ten trvalý-priemerný odber môže byť výrazne obmedzený. "Výrazne" je myslené tak že to môže byť 10-násobne menej než koľko je písané v parametroch ako max prúd (200mA oproti 2A u Plush25).
A mám to z praxe: Fakt je že nejaký Rex5 a pár serv normálne nežerú skoro nič... ale pri testoch s 2.4 GHz, s telemetriou, Duplex R8 s MUI 75 žerú trvale 80mA. To je možno tretina toho čo udrží ten chybne navrhnutý BEC.
Mňa to vo vzduchu vypínalo, preto som do toho vliezol, nie len tak z nudy.
coro

#32 Příspěvek od coro »

Ešte poznámka:
BEC v malých Turnigy regloch (mám 18 a 25 A) je tvorený dvojicou stabilizátorov, ktoré sú ďaleko od seba. Takže prehreje sa vždy najprv jeden.
U mňa odber serv nepresiahol 1A, takže ma udržal aj jeden z dvoch stabilizátorov, až sa teda prehriali OBIDVA a vyplo ma to. Takže som na to prišiel, lebo to bolo jasné.(No.. samozrejme som najprv podozrieval Duplex... :-().
Ale ak má niekto výkonnejšie servá, alebo mu zaberú nadlhšie nejak spoločne, a prekročia 1A pritom ako už bude polovica bec vypnutá na teplo, tá polovica obmedzí prúd a vytvorí krátkodobý momentálny pokles napätia. To môže kopnúť do serv ako rušenie, najčastejšie to je tak, alebo spôsobiť reset či zmrznutie príjmača ak je procesorový.
Bude to vyzerať ako rušenie a možno Vás nenapadne že to robí BEC.
A najhoršie je, že regulátor zvonka(!) nie je ani horúci..
myš

#33 Příspěvek od myš »

Blbost,Turnigy Plush 40A má spínaný bec! Používám už rok tento regulátor na 6XA123 v éru mám 5 serv tedy víc než je doporučeno a regler je jen vlahý,s lineárem by by se asi spálil.
tks
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od tks »

myš píše:Blbost,Turnigy Plush 40A má spínaný bec! Používám už rok tento regulátor na 6XA123 v éru mám 5 serv tedy víc než je doporučeno a regler je jen vlahý,s lineárem by by se asi spálil.

Nemá. Plushe mají spínaný Bec až od 60A. Nepleteš si to se Sentry? Tam je spínaný už u 40A.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
coro

#35 Příspěvek od coro »

Možno nieje Plush 40 ako Plush 40,... ale dostal som mailom fotku jedného 40A Plush bez zmršťovačky, a jasne má 4 kusy lineárnych stabíkov.
petrbike
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy

#36 Příspěvek od petrbike »

HERRI píše:
Padre píše:
Rosa píše:Ahoj používáte někdo motory Turnigy? http://www.turnigy.com/motor_aerodrive04.html
Máte někdo nějaké zkušenosti?

Motory Turnigy používáme od výkonu desítek Wattů do 3150W bez problémů. Je vhodné (u všech motorů) měřit skutečný odběr s používanou vrtulí. To se nedá dostatečně přesně odhadnout.
myš

#37 Příspěvek od myš »

Tak to je možný že sou tam 4 lineáry,ale fachá to výborně,a je to opravdu 40 Plush ne Sentry.Jinak k těm motorum ,mám dva Turnigy 4240-750SK a 4250-650SK a bez nejmenších problémů ve spojení s regulátory Turnigy.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od AR1 »

tks píše:
myš píše:Blbost,Turnigy Plush 40A má spínaný bec! Používám už rok tento regulátor na 6XA123 v éru mám 5 serv tedy víc než je doporučeno a regler je jen vlahý,s lineárem by by se asi spálil.

Nemá. Plushe mají spínaný Bec až od 60A. Nepleteš si to se Sentry? Tam je spínaný už u 40A.

Je to tak, 40A Plush má lineár, Sentry spínaný.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Padre

#39 Příspěvek od Padre »

Pre Cora:

Velmi pekne dakujem za perfektne a obsirne vysvetlenie rozdielu BEC a UBEC. Uz som zasa mudrejsi
:P
JENDA01

#40 Příspěvek od JENDA01 »

Padre píše:
JENDA01 píše:
coro píše:
JENDA01 píše:
Zaujímavé, a píšu tam že Turnigy Plush 40A má BESC čo zvláda 3A TRVALE: a to je blbosť až to modelmi plieska. Už len podľa nápisu na prelepke je to BEC, až 60A má spínaný BESC (UBEC).

Pani
preco sa bojite BECu pri vyssich napatiach a prudoch, ved keby to nebolo funkcne tak to nevyrabaju. Ja pouzivam 5 a 6 clanky Lipo prudy okolo 60A a vobec neni ziaden problem!!! Lietadlo okolo 3kg sice uvezie o 200g viac ked tam das zvlast BEC a baterky ale napr. pri 3D lietani sa tiez setri s kazdym gramom aby ero malo dobre letove vlastnosti. No a to uz vobec nehovorim ze by som mal kontrolovat a nabijat este dalsie baterky brrrrr, dakujem nechcem :-)) Vyrobcovia nevyrabaju regly s prudmi viac ako 100A s BECmi tam je potrebne samostatny BEC dat ale len preto lebo nie su take regly.
Mozno sa vam bude zdat tato otazka moc primitivna ale fakt som sa nikde nedocital aky je rozdiel medzi BEC a UBEC mohol by mi to niekto vysvetlit???? Dik za vysvetlenie.

Ahoj,

trochu na vysvětlenou. Li-Fe A 123 mají trochu jinou vybíjecí charakteristiku než Li -Pol.Zvláště v koncové fázi.Proto raději
extra aku na serva a příjmač.
s pozdravem
Jenda
AR1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od AR1 »

JENDA01 píše:
AR1 píše:To je dobrá stránka, dík. Mě se to stalo celkem 3x tak jsem to zatím neřešil ale při dalším lítání už mám v plánu to časování zkusit, ono asi fakt bude tím.

Ahoj,
tak dej nám potom vědět jak jsi dopad.
díky

Jenda

Tak protože není pro mě letový počasí, motor jsem zkoušel doma. Časování na střed se chová stejně, motor se při prudkým přidání jakoby zakuckává, kope. Po změně na High jsou přechody plynulé a rychlé a ty výpadky se mi nepodařilo navodit. Ale pokud ho dám na nejmenší rychlost, tj v okamžiku, kdy mi na prvním zoubku na vysílači začne motor jet, tak nejede pravidelně a trochu kope (jako kdyby chtěl spalovák trochu povolit jehlu :) ) ale na druhým zoubku už jede OK.
JENDA01

#42 Příspěvek od JENDA01 »

AR1 píše:
JENDA01 píše:
AR1 píše:To je dobrá stránka, dík. Mě se to stalo celkem 3x tak jsem to zatím neřešil ale při dalším lítání už mám v plánu to časování zkusit, ono asi fakt bude tím.

Ahoj,
tak dej nám potom vědět jak jsi dopad.
díky

Jenda

Tak protože není pro mě letový počasí, motor jsem zkoušel doma. Časování na střed se chová stejně, motor se při prudkým přidání jakoby zakuckává, kope. Po změně na High jsou přechody plynulé a rychlé a ty výpadky se mi nepodařilo navodit. Ale pokud ho dám na nejmenší rychlost, tj v okamžiku, kdy mi na prvním zoubku na vysílači začne motor jet, tak nejede pravidelně a trochu kope (jako kdyby chtěl spalovák trochu povolit jehlu :) ) ale na druhým zoubku už jede OK.

Ahoj,
já jsem řešil podobný problém a vyladil jsem to EPA v dolní polovině plynového rozsahu.

Jenda
AR1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od AR1 »

Co je EPA?

Taky jsou zkoušel Turnigy 4250 770kv , z něj jsem nemohl dostat slušný výkon a v zoufalství jsem na něj nasadil dřevěnou Turnigy 13/6 a se 4S dává tah 3000g při 45A. To mě docela dostalo, protože s těma jejich černýma vrtulema byť značených jako E jsem nešel přes 2500g. Takže dnes bych už ten e-drive nepoužil, protože ten žere přes 60A.

A tenhle Turnigy při časování Middle necuká ani nekope, ani při rozběhu, ani při prudkých změnách otáček (na High cukal zase ten rozjezd).
JENDA01

#44 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj,
já ty černý vrtule nepoužívám. Nemám je odskoušený ale podle obrázku
vypadají ze jsou stavěný jako pro spalováky. Tak asi taky dost těžký. Ty
hnědý jsou jako APC. Mám s nima dobrý zkušenosti.
EPA- je rozsah výchylek pro serva na vysílači. Pro každou stranu 0-100%
U plynu je to tak že když dáš pro dolní polohu plynu -0- tak ti začne fungovat-motor zabírat- až od středové polohy směrem na horu.Čím dáš
větší hodnotu pro dolní výchylku 0-100% tím se ti bod rozběhu posunuje
směrem dolu. Tak se dá částečně naladit rozběh motoru. Ještě s tím časováním .Ono asi chce vyzkoušet co tomu konkrétnímu motoru sedí nejlépe.

Jenda
vrabec1
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od vrabec1 »

ešte malá poznámka k
POZOR pri pouzivani TURNIGY!!!!!!
Lietam akrobaty a postupne som kupil 3ks motory Turnigy 50-65A aj s Turnigy Plush 80A regulatormi. Na vsetkych mi odpadli magnety!!!! Reklamoval som to, zatial jeden posielaju ako vybavenu reklamaciu. Casom som zistil ze nie su na vine motory ale regulatory ktore doporucuje vyrobca, v tomto pripade Plush 80A. Tato kombinacia je absolutne nevhodna a nikdy ju nepouzivajte!!!!!!!!!!!

niekde na stránke pri regulátoroch majú uvedené že pre veľké motory je nutné nastaviť Timing na High inak že môžu nastať problémy. Blbé je že na to neupozorňujú nikde v návode pri regulátore. Mám doma Plush 80 a používam ho s motorom turnigy SK 4260 zatiaľ má odbehaných len niekoľko minút na meracom stojane s rôznymi vrtuľami doteraz ale bez problému. (zatiaľ max čo som z neho dostal 4750g ťah vrtuľa 15/8" prúd trvalý 63A aku 7S2P A123 príkon 1350W) plánované do väčšieho vetroňa.)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“