Optima A123+hardware

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kovy
Kontaktovat uživatele:

Optima A123+hardware

#1 Příspěvek od kovy »

Nazdárek,
tak jsem si dneska objednal u pana Svobody Optimu A123:
http://lsmodel.wz.cz/optima_A_123.html
Nechám si vyztužit křídlo a trup a navíc chci i vztlakové klapky.
A teď k tomu s čím bych potřeboval poradit. Jaké koupit serva? Uvažoval jsem o HS-82MG na všechno.
Dále pohon, oběžku nebo radši inrunner s převodovkou (feigao)? Nebo něco takového:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... ner_1600kv
Díky za každou radu.
tks
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od tks »

A je to tady zase. :lol:

Hele, Ostrava - kde lítáš? Mám Iona a tam mám finančně nejméně náročný pohon určitě vhodný i do Optimy. Ale mám pocit, že Ty asi budeš mířit výš. Navíc je to ta velká Optima...
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
rohe
Kontaktovat uživatele:

Re: Optima A123+hardware

#3 Příspěvek od rohe »

kovy píše:Nazdárek,
tak jsem si dneska objednal u pana Svobody Optimu A123:
http://lsmodel.wz.cz/optima_A_123.html
Nechám si vyztužit křídlo a trup a navíc chci i vztlakové klapky.
A teď k tomu s čím bych potřeboval poradit. Jaké koupit serva? Uvažoval jsem o HS-82MG na všechno.
Dále pohon, oběžku nebo radši inrunner s převodovkou (feigao)? Nebo něco takového:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... ner_1600kv
Díky za každou radu.

Pozor na serva HS-82MG, mají za krátkou, hodně krátkou dobu neskutečný vakl.
kovy
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kovy »

Nazdar. Lítám na poli za Michálkovicema.
Mířím jen tam kam dosáhnu, takže sháním ekonomický pohon, na který to bez problému vytáhnu do vzduchu a nebudu remcat že to je pomalé. :lol:
O moc větší jak ION to zas není. Co máš Ty za pohon, serva, baterky...?
tks
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od tks »

kovy píše:Nazdar. Lítám na poli za Michálkovicema.
Mířím jen tam kam dosáhnu, takže sháním ekonomický pohon, na který to bez problému vytáhnu do vzduchu a nebudu remcat že to je pomalé. :lol:
O moc větší jak ION to zas není. Co máš Ty za pohon, serva, baterky...?

Já mám Turnigy SK35-48/1100 + 12/8 + SuperSimple 60A + 3S LiPol Zippy-H 4000mAh. Je tam něco málo přes 500W příkon.
Serva mám nějaké 20g digitály na křidélkách a 12g digitál pro výškovku. Klapky nemám.

Pomalé je časem všechno, to je prakticky neřešitelný problém.

Přijď na příští LamaCup, mohl bych tam mít i Iona.
kovy
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kovy »

O.K. budu tam, stavil bych se i na tréning, pokud domácí práce dovolí. Mám vlastně elektru se kterou bych mohl zkusit lamacup.
tks
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od tks »

kovy píše:O.K. budu tam, stavil bych se i na tréning, pokud domácí práce dovolí. Mám vlastně elektru se kterou bych mohl zkusit lamacup.

Super, počkáme až Aleš nějaký trénink zorganizuje a pokud bude v neděli tak dojedu.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Vigo »

Koukni na můj kousek. Zatím maximální spokojenost:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?ac ... e=&id=1745
tks
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od tks »

Vigo píše:Koukni na můj kousek. Zatím maximální spokojenost:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?ac ... e=&id=1745

Ano, to je přesně ta konfigurace co mám já. Řekl bych, že ani rozdíl mezi 4S A123 a 3S LiPol (kvalitními) nebude moc podstatný.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Vigo »

Jen dodám, že kvůli oběžce mám 45mm kužel. Špičku jsem tedy dost zkracoval. Se 4A123 je vyvážení bez problémů a baterky by šly ještě posunout dopředu, ale s tříčlánkem Lipol bych se už bál.

Navíc moje Optima váží 1390g a lehčí bych jí už asi nechtěl. Potom to lítá blbě průlety a letadlo nemá setrvačnost. Jen to asi poletí lépe termiku, ale na to jsou lepší jiné stroje.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Abu »

Vigo - uvedom si ze Kovy-ho ptacek ma o 50cm vetsi rozpeti !!! To je trochu jine zviratko. Lepsi na termiku a pomalejsi na prulety.
Pohon s obezkou 3548 a 4xA123/3xLipo bude dobra ekonomicka varianta, ale u te velke Optimy necekej stoupani lepsi nez nejakych 15-18m/s. Pokud chces vic, tak z obezky teto velikosti mozna vyzdimes nejakych 700-750W pri vyssim napeti (5xLipo / 6xA123), ale na kilowatu uz to bude to bude chtit prevodovku.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

Re: Optima A123+hardware

#12 Příspěvek od m2 »

kovy píše:Dále pohon, oběžku nebo radši inrunner s převodovkou (feigao)?

Prečítaj si v sekcii "Elektropohon" tému "Pohon do Optima XL na Li-Pol", tam sme to riešili.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vigo »

2Abu: Omlouvám se. Nevšimnul jsem si, že kovy má o 50cm většího "ptáčka" :D

Tam bude mnou použitý pohon opravdu vlažnější. Skoro by se dalo použít nenáviděné slovo warmliner.
kovy
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od kovy »

Chlapi díky moc za rady.
Já vím, že už se Optima (ať už jakákoli) řešila mnohokrát, ale stejně mi to nedalo a založil nové vlákno. Jde mi totiž o kompletní vybavení "mojí Optimy. :D
Pohon už asi vím. Buď budu náročnější a koupím feigao 540, delku ještě nevím (tu bychom dořešili) nebo vezmu nejakou oběžku a spokojím se s klidnějším stoupáním. Ještě jde o to, že si pak chcu koupit křídlo na klasickou optimu, takže babo raď.
Co baterie. Lipolky zas moc nechcu. Life jsou dobré, ale ku... drahé. A co 1700 NiCd sanya? V tom si nevím rady.
Pak serva. Tam je to už úplný gulášek.
Napájení serv budu řešit přes čtyřčlánek, to už vím naprosto přesně.
Ještě jednou díky a těším se na další podnětné připomínky, či rady.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Abu »

Vigo píše:Skoro by se dalo použít nenáviděné slovo warmliner.

Trochu poupravim tvoji terminologii - warmliner je to s cim litas Ty (a asi i ja), hotliner lita nahoru stejne rychle jako dolu a obe tyto rychlosti jsou nekde vyrazne pres 30m/s... A jeste vlaznejsim pohonum, nez maji nase Optimy, bych asi rikal softliner, nebo proste vetron s elektromotorkem :wink:

kovy píše: koupím feigao 540, delku ještě nevím (tu bychom dořešili)

Asi bude stacit Sko, maximalne Lko. Z obou se da vpohode tahat pres 1kW, Lko bude mit asi lepsi ucinost a zivotnost, ale pri delce motoroveho chodu v Optime (jednotky vterin) to bude skoro jedno.

kovy píše: Ještě jde o to, že si pak chcu koupit křídlo na klasickou optimu, takže babo raď.

To je dobry napad, pouhym prohozenim kridla se za par minut z termickeho univerzala stane maly svizny pekelnik :twisted:

kovy píše:Co baterie. Lipolky zas moc nechcu. Life jsou dobré, ale ku... drahé. A co 1700 NiCd sanya? V tom si nevím rady.

Lipol udelaly momentalne veliky krok kupredu, nezatracoval bych je. Kazdopadne je to ted pohon s nejlepsim pomerem vaha/vykon, ceny jsou taky dobre a baterky zvladaji i kdysi nepredstavitelne proudy (pres 100A). Jen zivotnost a rychlost nabijeni jeste nepatrne pokulhava, ale i tady se hodne zlepsilo. Ja bych se toho nebal.
A123 jsou taky v tomhle pripade pouzitelne, asi 6ti clanek, cena mi neprijde tak strasna, staci ti jeden pack, nabito je za "par minut". Musis ale pocitat, ze s proudama se neda jit moc pres 70A, to uz je ucinnost baterie v haji (velky pokles napeti na baterce).
1700 NiCd - to snad jedine pokud potrebujes dovazit a nechces vozit olovo. Baterky jsou to samozrejme dobre a temer neznicitelne, ale moc tezke a s proudam taky pocitej ze pres 50-60A nema smysl jit, pak uz jde napeti hodne dolu.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“