Treningový kříž

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
nostromo

#76 Příspěvek od nostromo »

Proc nelitas governor?
vaio
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od vaio »

Neumím odpovědět - nevím. Nevím totiž, co mi to přinese nebo odnese. Jsem hodně samouk, skoro vše jsem vyčetl tady. Na stránkách vitocz.net jsem taky pročetl kde co a pak nastavil svou DX6i podle postupu k BLADE400. To nefungovalo - tak jsem přidával na křivkách a ono to nějak lítá. Vrťas se zvedá těsně za půlkou plynu, na jedny baterky lítám tak 10 min. Jen jsem regoval na poznatek, že by měl mít kolektiv mínus 2 stupně - tak jsem to teď došmrdlal v kuchyni a raději jsem se chtěl o výsledek podělit.

Jestli jsi ochoten se na mého rexe juknout, seřídit a obohatit mě svými radami, rád někam přijedu a čas ti uhradím. Jen aby to nebylo přes půl republiky ...
Bývalo: ALIGN T-REX 500 ESP 3G, DX7, Phoenix RC

Nejlepší věci na světě nejsou věci.
nostromo

#78 Příspěvek od nostromo »

S radou pres net - no problem. Osobne, to by jsi musel prijet za mnou do Nemecka. Jde o to, ze pri governoru nemusis resit krivky, vrtulnik drzi stale stejne otacky. Nastavis rovnou krivku treba 80-80-80-80-80 a nemusis ladit.

Koukal jsem, ze mas Megu, takze vykonu ma T-Rex na rozdavani.
Sali

#79 Příspěvek od Sali »

Ja si myslim,ze to,ze se Ti hrejou baterky,je uplne normalni.A nastavene to mas podle me celkem dobre.Na nula plynu mas minus dva stupne,to je OK.A pockej jak se budou hrat az s tim zacnes opravdu litat a odber bude daleko vetsi. :) Ale pak to schladime tou slivovickou. :wink:
Sali
vaio
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od vaio »

Teď jsem trošku mimo - mám nastavit THRO CUR na 80-80-80-80-80? To znamená, že motor bude mít bez ohledu na páčku plynu konstant otáčky (80% výkonu)? A potom jen nastavovat PIT CUR (kolektiv)? Nezkrátím tím dobu letu?

Mimochodem, je správně to, že při úplně staženém plynu je úhel náběhu mínus 2 stupně?

Je to náhrada za governor mód? Jinak tady se v jiném vlákně řešilo to, že u těchto regul. nepracuje spolehlivě governor s některými motory. A protože jsem elév, mám co dost co dělat s tím, abych uřídil vrtulník v normálním provozu - nevím, jak bych si poradil, když by to ještě začalo nějak blbnout z důvodu elektroniky.

Doplněno:
"""" Díky, Sali, za komentář - než jsem to naklofal já, už to tam bylo. """

nostromo

#81 Příspěvek od nostromo »

Governor u tveho reglu funguje dobre, mel jsem tu samou kombinaci a v pohode. Regl na 100% a nikdy zadny problem. Presne, regulator drzi porad 80%, muzes dat i mene, zalezi na tobe, jak ti bude vyhovovat.
vaio
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od vaio »

Nostromo, teď na mě trochu polopatě. Doporučuješ mi, abych používal governor?

Pokud ano, udělám to tak:
Na reglu pomocí vysílačky změním mód na "vrtulník v governor módu". Pak mám ještě ve vysílačce nastavit křivku THRO CUR na 80_80..... - tím omezím výkon motoru (zatím víc nepotřebuji). Je to tak správně?

V čem to bude lepší? Co mi to přinese? Zatím jen visím, brzy se chystám na trénování zatáček. Nezkrátím čas letu?

nostromo

#83 Příspěvek od nostromo »

Presne tak, regl prepipnes na Governor mod. Procenta nastav, jak ti to bude vyhovovat, zkus 60% a kdyz tak pridavej. Jde o to, ze rotor bude mit stale stejne otacky po celem rozsahu knyplu. Samozrejme, ze pokud za to budes tahat, tak malinko klesnou. Zkus governor mod a uvidis, kdyz ti to nebude vyhovovat, tak to prepipnes zpet, jako to mas ted.
vaio
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od vaio »

OK, zkusím a o víkendu prubnu v tělocvičně.

Až budu někdy takhle páčkovat! Co myslíte, kolik sezón mu to rádio vydrží? Půl?
http://www.youtube.com/watch?v=p3nNiUSt ... re=related

vaio
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od vaio »

nostromo píše:Presne tak, regl prepipnes na Governor mod. Procenta nastav, jak ti to bude vyhovovat, zkus 60% a kdyz tak pridavej. Jde o to, ze rotor bude mit stale stejne otacky po celem rozsahu knyplu. Samozrejme, ze pokud za to budes tahat, tak malinko klesnou. Zkus governor mod a uvidis, kdyz ti to nebude vyhovovat, tak to prepipnes zpet, jako to mas ted.

Ještě mám přeci jen dotaz. Jaký je rozdíl v tom, když bych na reglu nezapnul governor a nastavil jen v rádiu otáčky např. 80-80....... Co vlastně navíc dělá henten governor?

kmarty

#86 Příspěvek od kmarty »

Kdyz mas zaply governor, tak tech 80% neznamena 80% vykonu, to znamena ze mas nastaveny nejaky otacky, kde 100% znamena maximalni otacky co ten celkovy pohon da. Snizenim onech "procent" otacky snizis, zvysenim zvysis a governor v reglu se ti postara o to, aby tyto otacky zustaly stejne i pod zatizenim (zatizi-li se motor, pak governor sam prida do motoru aby otacky zustaly konstantni).

Predstav si to asi takhle: nemas-li governor, pak motor je nutne ovladat podobne jako musis ovladat plynovy pedal v aute (do kopecka musis vic slapnout na plyn aby neklesly otacky motoru, resp. rychlost auta. Z kopecka zase plyn uberes abys jel porad stejne rychle). Mas-li governor, pak je to totez jako kdyz v aute nastavis tempomat (z kopecka, do kopecka, mas nastaveno porad stejnou rychlost a tempomat se postara sam o to aby v kopecku pridal a z kopecka ubral. Ty nastavujes pouze rychlost kolik ma auto jet).
Zapnutim governoru se proste zmeni to co ze soupravy plynovym kanalem ovladas (bez governoru ovladas "plynovy pedal", s governorem ovladas "tempomat").

Tak, doufam ze jsem to nenapsal moc blbe a pokud ne, tak ze je to aspon srozumitelny :-).
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
vaio
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od vaio »

Díky kmarty, teď tomu rozumím. Přirovnání k tempomatu bylo perfektní.

nostromo

#88 Příspěvek od nostromo »

Paradni srovnani, jeste jednoduseji se da rici, ze regulator se snazi drzet na rotoru konstantni otacky nehlede na zatez.
vaio
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od vaio »

Dnes jsem se na chvíli dostal do tělocvičny - byl jsem vyzkoušet nově koupené servo na vrtulku - Futaba S3153. Musím tedy konstatovat, že jsem nepoznal vůbec žádný rozdíl oproti obyčejnému servu SG90. Mám gyro LTG-2100T.
Možná to v mých "visících" režimech není znát - aspoň mám dobrý pocit, že tam mám futabu :lol: .

Taky jsem dnes poprvé zkusil otočku o 360 stupňů ve visu. Po směru otáčení hodinových ručiček to je normální, ale proti směru ot. hodinových ručiček je to mnohem rychlejší - o dost agresívnější. Je to normální?
Naposledy upravil(a) vaio dne pát 13.02.2009 22:59, celkem upraveno 1 x.

michalval

#90 Příspěvek od michalval »

Řekl bych-čistě teoreticky- že to je normální, že to souvisí s reakčním momentem od rotoru: v jednom směru pomáhá, v druhém je potřeba ho překonat.
Jestli je to špatně, tak jsem špatně studoval zdejší prameny :D
No a pokud jde o praxi, tak jsem právě dobastlil homemade tréningový kříž, nabil baterku a zítra se jdu pokusit o úplně první hopsání do tělocvičny.. :?
Protos, Blade 400, Blade mCX, Spektrum DX7, Phoenix RC
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“