Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Ahoj, potřeboval bych trochu snížit váhu mému miláčkovi . Napadlo mě, že je zbytečné mít zvlášť baterky na přijímač a na motorek (6+4 NiCd) a napojit to na jedny (6 motorek, 4 ze 6 přijímač + motor), ale vzhledem k tomu, že jsem v tomto směru naprostý začátečník, nevím, jestli to není blbost. Nerad bych si přijímač zničil.
Staci pouzit regulator ktery ma BEC obvod. Ten zajisti napajeni palubni elektroniky z pohonne baterie. Pak nepotrebujes extra baterii. Nicmene napis nam sem typ modelu a taky jaky motor z jakych baterii s tim pohanis. Nak
Nechcem odvádzať vlákno inam, ale kupovať regulátor k 400vke keď ju nemáš povinne predpísanú súťažnými pravidlami, sa dosť neoplatí.
Keď už budeš niečo meniť a investovať, tak si kúp strieďák motor a k nemu potrebuješ strieďák regulátor. Dajú sa kúpiť určite menej kvalitné aj za rovnakú cenu ako uvedený samotný regl k 400vke.
BEC je vlastne len stabilizátor napätia 5V, pre predstavu je to niečo ako 7805, len jednoznačne kvalitnejšie.
Musí byť "low dropout" čiže aj keď vstup napätia padá k 5V, na výstupe udrží 5V až do minimálneho rozdielu.
Niektoré zvládajú (oficiálne, podľa parametrov v datasheete) široký rozsah napätia, napríklad fungujú len do 20V na vstupe ale nezničia sa ani pri 45V (ak sa na moment naindukuje z motora).
Tepelná a prúdová ochrana je dosť podstatná. Pri prekročení Ťa na moment vypne, ale zase nabehne, namiesto toho aby zhorel a odpojil to navždy..
Konkrétny typ má asi každý výrobca vybratý iný, tak neviem - napríklad LF50CV je na 1A.
Je dosť vhodné keď na výstupe je ešte kondenzátor, nejaký primeraný. Niektoré regulátory majú presne určený rozsah aký má mať esr.
Jo, a v lineárnom bec obvode vzniká teplo, ale pri 6-článku na vstupe a pár servách je zanedbateľné
Ak by si si to robil sám, tak hlavne sa to nesmie rozpadnúť mechanicky.
Díky za radu, když tak asi koupím ten stříďák časem a odlehčit to zkusím zatím jinak...nerad bych se pouštěl do něčeho, čemu moc nerozumím, což elektrika je ...jinak rozměry jsou kolem 1200 mm klasické šípové samokřídlo z polystyrenu...váha bohužel 650g tzn, že to s tou 400 moc neleze, ale jsou tam velké rezervy ve snižování hmotnosti. Nj chtěl jsem si koupit Mig480, ale neměli ho, tak jsem blbec koupil o typ nižší v domnění, že to bude podobné, někdy se vyplatí počkat