Stavba Basica 200 Kit (reportaz + casosberne video)

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

Stavba Basica 200 Kit (reportaz + casosberne video)

#1 Příspěvek od Walhalla »

Basic 200 Kit je stavebnicí v rozsypu pro všechny, kteří rádi staví. Model je cvičný akrobatický dolnoplošník s tlustým polosymetrickým profilem, který dal modelu do vínku velké rozpětí rychlostí letu a umožní první kroky s křidélkovým modelem, stejně jako nácvik akrobacie. Stavbou Vás provede podrobný obrázkový návod, stavebnice obsahuje kryt motoru, stejně jako příslušenství, včetně obtisku. Model je možno osadit jak spalovacím motorem do 7,5 ccm, tak i elektromotorem, např Eflite Power 46 Outrunner 670U/V.

Obsah balení:
Stavebnice obsahuje sadu dřevěných dílů pro sestavení modelu, příslušenství, kryt motoru, kabinu, orámování kabiny, návod k sestavení

Basic 200 Kit
Rozpeti - 1.450 mm
Delka - 1.055 mm
Hmotnost - 2.100 g
Plocha - 35,6 dm2
zatízení - 56 g/dm2
Ovladané - S, V, M, K, příďová noha
Vysílac - 4 CH

-------------------------------------------------------------------------------------
tolik na stránkach zde:
http://www.rcshop.eu/basic-200-kit-p-26 ... 09b452cc35

Obrázek

-------------------------------------------------------------------------------------

Basica jsem si koupil, abych si nacvicil stavbu stavebnice v rozsypu, nez se pustim do stavby Bronca. Nakonec to ale dopadlo tak, ze bronco sel na radu prvni a v soucasne dobe ceka na potahnuti.

A tak jsem si rekl, ze zacnu Basica a dokoncim ho, vcetne potahnuti a tedy aspon neco si na bronca natrenuju :-)

Prvni poznatky ze staveni. Dily nejsou rezane lejzerem. Teda predpokladam, protoze nema opalene okraje. Navic vetsina dilku nema ony pravidelne "uchyty" co ma estarovska stavebnice a jde mnohem lepe vylamovat.

Kód: Vybrat vše

Vylamovani dilku Bronco 0 : Basic 1

Trochu zrada je, ze dilky nejsou popsane. V navodu je sice obrazek s "platickama" a na nem popsane cisla dilku, ale zdaleka tam nejsou vsechny a vcera jsem travil dobrou pul hodinu, nez jsem identifikoval dil, ktery mam pouzit. Protoze v kreslenem navodu to opravdu nebylo jasne, v popisu dilu jsem ho nenasel.. tak pak teprve, kdyz jsem po nekolikate cetl navod, tak jsem vytusil, ktery to bude...

Orientace v dilkach Bronco 1 : Basic 0

dostavam se k dalsimu problemu. k stavebnici byla neuplna dokumentace. chybel tam onen obrazkovy navod. Urgoval jsem a po par dnech mi prisel primo od Astry.. nicmene anglicky.. coz mi nevadi a tak jsem to jiz dale neresil. V porovnani s broncem je tento navod mnohem hure citelny. Navic od estaru jsem jej mohl stahnout z netu v barve a zvetsovat dle libosti a zkoumat detaily.

Navod pro stavbu Bronco 1 : Basic 0

Dalsi trochu prekvapujici bylo, ze pri stavbe trupu jedno platicko bylo z normalne vyhlizejici balzy a druhe z takove nejake... do cervena. Lehka byla tusim stejne, pevna taky.. ale barva je jina. Je to v letadle, tak to nevadi. jen mne to zarazilo.

Kvalita balsy Bronco 1 : Basic 0 (ale v podstate toto je plichta)

Na rozdil od bronca ma krasnej 1:1 plan na pevnem papire. On to snad ani neni papir. teda je, ale vypada, jako by byl pogumovanej. Bronco ma takovej hnusnej, spatne potistenej. Tady plan rozhodne vitezi...

kvalita planu Bronco 0 : Basic 1

Basic je uvaden jako jednoduchy model. Odpovida tomu i jeho cena pod tisic korun. Naproti tomu Bronco je veden jako model pro pokrocile stavitele (nevim proc jsem ho tedy stavel ja) a ma prez 500 dilku. tusim ze Basic jich ma tak petinu (nenasel jsem ten udaj nikde).

Cili narocnost stavby... tezke hodnotit. navic jsem jeste Basica nepostavil.. tak toto hodnoceni necham na pozdeji

Co vice na zacatek dodat... mno snad jen ze zde:

http://walhalla.rajce.idnes.cz/Navod_Basic/

je navod, kdyby nekoho zajimal nebo pripadne taky koupil bez nej...

fotky budou nasledovat...

Thread o bronku je zde:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=13717
Naposledy upravil(a) Walhalla dne pát 14.11.2008 14:38, celkem upraveno 2 x.
tks
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od tks »

Velmi velmi zajímavé. Zrovinka vybírám nějakého svičného dolnoplošníka podobné velikost s tříkolovým podvozkem na základní akrobacii. A todle bych přes vánoce do kupy asi dal.
Čím to budeš pohánět? Předpokládám, že tam budeš dávat elektro...?
Já bych rád použil 4S A123 a nějaký Turnigy. Asi by to nebyl žádný těžký odvaz, ale snad by to stačilo...
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Walhalla »

pohon uz je pripraveny doma. baterky mi kysnou na celnici.. ty se chystam vecer nafotit a pripravit jako pokracovani build logu :-)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Abu »

4xA123 mi prijde na akrobata 1.45m a 2kg jako malo. To se dava vetsinou do "25kovyho" modelu - tzn nejakejch 120cm. Tohle je uz "40kovy" ero, takze na 6xA123....

Walhalla - prosimte nepouzivej ten "code", dela to text jenom zmatenym a neprehlednym a na odkazy nelze kliknout :(
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tks
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od tks »

Abu píše:4xA123 mi prijde na akrobata 1.45m a 2kg jako malo. To se dava vetsinou do "25kovyho" modelu - tzn nejakejch 120cm. Tohle je uz "40kovy" ero, takze na 6xA123....

Hmm, tak to jsem si myslel. Takže budu uvažovat 6S A123 nebo 5S LiPol.
peter hanuliak
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od peter hanuliak »

toto sa podarilo zatial vyprodukovat mne:

http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=1297

v case stavby som nenasiel nikoho, kto by to mal postavene...takze potesim sa kazdej dalsej realizacii...a k lietadlu?:
je to taky maly kus nabytku, ktory sa super dava dokopy...:-)az na par veci..
Cessna 150(Guillows) 600mm, 2x Z-50 LS (Šad) 1000 mm, Alien (Svor) 1080, Basic 200 (Scorpio) 1450 mm,SuperChipmunk (Richmodel)1460mm, Arcus (Robbe) 1800 mm, RC Orion (J.Fara) 2300 mm, L-39 (LM), Z-50 LS 1600mm (Haikong)
peter hanuliak
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od peter hanuliak »

zaujimave, ze ja som tu krabicu dostal pred rokom a vtedy vyrobca odporucal nejaky MUTRON elektromotor...teraz je tam uz E-Flite :-)
mne tam odporucili 600W Ray....
Cessna 150(Guillows) 600mm, 2x Z-50 LS (Šad) 1000 mm, Alien (Svor) 1080, Basic 200 (Scorpio) 1450 mm,SuperChipmunk (Richmodel)1460mm, Arcus (Robbe) 1800 mm, RC Orion (J.Fara) 2300 mm, L-39 (LM), Z-50 LS 1600mm (Haikong)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

Jeste neco k tem watum amperum a spol.
Podobne tezke ero s podobnou plochou kridla jsem o vikendu zaletal. Pro katolicke poletovani bez akrobacie, se startem ze zeme, stacil prumerny odber 13A z triclanku lipol (za 6 minut letu dobito 1300mA), tzn prumerny prikon nejakych max 140W. Docela me to prekvapilo, cekal jsem vic, u modelu s plosnym zatizenim pres 50. Ale opakuji, zadna akrobacie, klidne letani na 1/2 plynu.
Pokud planujete s Basicem litat takhle, tak 4xA123 a motor schopny kratkodobe snest 400-500W bude stacit. Letovy cas pak bude vychazet max 8-9 minut.
tks
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od tks »

Abu píše:Pokud planujete s Basicem litat takhle, tak 4xA123 a motor schopny kratkodobe snest 400-500W bude stacit. Letovy cas pak bude vychazet max 8-9 minut.

No vídíš, že to jde. :lol: Pro základní učení a poletování to bude snad stačit. Já konkrétně bych to éro chtěl i pro naučení se spolehlivého přistávání na podvozek na polní cestě a až časem na nějakou základní akrobacii.
Uvidíme, co tam má vymyšleno wallhala. :wink:
Naposledy upravil(a) tks dne čtv 13.11.2008 17:07, celkem upraveno 1 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

Ale ber to jen jako "nezavazne doporuceni", tohle konkretni ero jsem nevidel ani z rychliku. Jen me docela prekvapilo jak malo "elektriky" staci k letu tomuhle - http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=1471

Pred zaletem jsem se bal jestli se to vubec odlepi z travy a pak to najednou letelo kdyz jsem dal plyn sotva na 3/4. (Na plnej tam je asi 400-450W).
lubosse

#11 Příspěvek od lubosse »

Ja som bol po zalete s Discus om
prekvapeny, staci 125W prikon a ono
to letelo, nic sialeneho, ale na polietanie
a vytiahnutie do termiky dobre :cry:
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Walhalla »

peter hanuliak píše:je to taky maly kus nabytku, ktory sa super dava dokopy...:-)az na par veci..

muzes upresnit tech par veci? abych se pripadne vyhnul neprijemnym prekvapenim?

dik
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Walhalla »

Obrázek

Tak mam za sebou druhy vecer stavby. nove poznatky jsou, ze oproti broncovi je zde neskutecne malo dilku. zatimco jich opravdu na bronco bylo treba prez pet set, tak zde jich je.. nevim presne kolik, ale tusim tak stovka.

na trup (vcetne VOP a SOP) jich je 35. Coz byt u bronka, tak je to prace na deset minut. tady mi to trva uz dva vecery. duvod je jednoduchy. Bronco ma vsechny dilky presne pripravene. Zadna "postprodukce" na nich neni potreba. Vyloupnes dilek, das podle navodu na misto a on tam presne pasuje.. u Basica to je tak, ze dle spatne citelneho obrazkoveho navodu si najdeme cislo dilku. Samotny dilek je fakt temer nemozne najit, protoze z obrazku nevime jak presne ma vypadat a samotny dil neni ocislovan. kdyz ho najdeme, tak dlouho pochybujeme, zda to je on, protoze na misto proste nepasuje. Pak clovek pochopi, ze ho musi tady trochu seriznout, tady zabrousit... pak pasuje.. ale cela operace trva tech deset minut, jakoby trvala prave cela stavba u bronca.

ted premyslim, jak to nazvat...

Predpripravenost dilku Bronco 1 : Basic 0

Sice jsem uz manual vcera hodnotil, ale opet jsem se rozciloval, jak moc stoji za starou belu. Ty obrazky jsou fakt necitelne a slovni popis.. mno, u bronca sem ho snad nikdy ani necetl, ale tam ten obrazkovy byl fakt dokonaly. Tady stoji oba za starou belu. Takze hodnotim jeste jednou..

manual Bronco 1 : Basic 0

Vcera padnul dotaz na vybaveni. Takze postupne. co uz mam doma:

Motor

TURNIGY 50-45 890kv Brushless Outrunner (Eq:4010)
Obrázek
Obrázek

Model: TR50-45
Input Voltage : 8~22V (3~5S Li-po)
Kv : 890 rpm/V within 10%
Dimentions : 50mm X 45mm
Shaft diameter : 8mm
Weight : 260g
Recommended model weight : 900~1500g
Power equivalent : .36,2stroke
Stator Dimentions: 40x10mm
Speed Controller Required: 60A+
Estimated Power: 700W +

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=3889

Uz se vyskytly "obavy", zda bude dostacujici. sice ma udavnou hmotnost modelu nizsi, ale tusim, ze by mohl stacit...

Regulator

TURNIGY Plush 60amp Speed Controller

Obrázek

Obrázek

Cont Current: 60A
Burst Current: 80A
BEC Mode: Switching
BEC : 5v / 3A
Input: 5.6v-22v
Weight: 60g
Size: 80x31x14mm
Supported motor speed for all TURNIGY ESCs is;
(Maximum): 210000 RPM (2 poles), 70000 RPM (6 poles), 35000 RPM (12 poles).

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=2166

Servo

Vigor 39g / 2.5kg / .19sec Standard Size Servo

Obrázek

Obrázek

Operating Voltage: 4.8-6.0V
STD Direction:  Counter Clockwise / Pulse Travelling 1500 to 1900µsec
Stall Torque:  6.0V: ≧3.5 kg.com (49 oz/in), 4.8V: ≧3.2 kg.com (44.8 oz/in)
Operating Speed:  6.0V: 0.19 sec/ 60° at no load, 4.8V: 0.23 sec/ 60° at no load
Weight:  39.2g (1.37 oz)
Size:  40.6 x 20.0 x 38.9 mm

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=3876

Vrtule

tech budu zkouset vic...

Obrázek

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5442
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5371
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5298
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5755

Baterky a potahovaci folie zatim tvrdnou na celnici...
tks
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od tks »

Takže to bude na 4S nebo 5S LiPol?
Tím motorem jsi mě docela překvapil, osobně jsem se domníval, že by mohl stačit i nějaký 42-50. Ale výkonu není nikdy dost, zvlášť pokud plánuješ akrobatit. Už jsi zkoušel, jak se motor s tak velkým průměrem vměstná do motorového krytu? Pokud by tam vešel, tak by to mohla být zajímavá alternativa.
peter hanuliak
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od peter hanuliak »

tak k tomu navodu som mal asi podobny problem...iba cesky preklad, jedna A4....anglicky original (aj ked je to cele Made in Czech republic) som stahoval z astry. Ak si dobre pamatam, tak niekedy sa slovny pracovny postup v krokoch odlisoval od obrazkoveho...ale celkovo by som mu nic nevycital..podarilo sa mi pouzit vsetky diely :-)..a na poslednej stranke navodu su nakreslene vsetky diely s oznacenim, takze navod je podla mna v pohode...

no a veci, co sa mi nepacili..napr. dierky v prepackach trupu, ked som tadial natiahol bowden, tak urcite to neslo priamkou, ale bol v kazdej prepazke zvlneny..na presnost montaze som si dal pozor..

a potom by som este upozornil na nalepenie spodneho predneho krytu trupu, s otvorom pre vyvod bowdenu na predne koleso...mne sa ho podarilo nalepit opacne a aj zafoliovat..viz http://www.rcalbum.com/photoView.php?id=1297&nr=6 a tak som zistil az pri pojizdeni, ze mi to boci opacne ako smerovka...ale to je uz asi moja blbost :-)

moj motor ray 35/42 sa tam v pohode zmestil, aj s dostatocnou rezervou..
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“