P51-Mustang od ŠADu

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
happy_cz
Kontaktovat uživatele:

#106 Příspěvek od happy_cz »

Konecne ! Dnes poradne zaletano a paradne poletano :) Mustang je skvele letadlo, doporucuji :)

Stavba : Presne 7 veceru (2-3 hodky prumerne), nejvic jsem se zadrhnul na umisteni elektroniky (zejmena umisteni serv a regulatorul). Nakonec jsem serva pro VOP/SOP zapustil do trupu z boku a regulator mam za motorem (v trupu jsem udelal odvetravani simulujici orig vyfuky, dva z boku, jeden nad regulatorem :D A bacha na teziste :!: Po dovazeni letova hmotnost (bez podvozku) cca 650g

Vybaveni : Motor AXI2808/20, regulator JETI SPIN33, serva HS55, baterie LIPO 2200, vrtule GWS 9x5 (APC 9x6), prijimac R617FS (FASST 2,4GHz)

Zalet (vlastne zalety) :
1. let : letadlo jde po startu a pridani plynu do nebes a vraci se v lopingu (hazejici stryc me pochvalil, ze pry to mam v ruce a mozna bych nemel na poprve tak machrovat, chudak nevedel, ze ja letadlo skoro neovladam
:twisted: Letadlo naprosto neovladatelne, samy loping, nakonec jsem to dolu v poradku dostal, ale jinak naprosta tragedie :roll: Jasne problem v tezisti ...

2. let : po "dovazeni" nekolika srouby (polni podminky, dovolena v kempu :D, nastaveni rozsahu serv zpet na 100% :idea: letadlo uz jakz takz reaguje, ale stale se po pridani plynu stavi na zadni, pristani az na zlomenou vrtuli (APC) vcelku ok, zkusim vice dolu vyosit motor :idea:

3. let : Motor vyosen smerem dolu o dalsi cca 3stupne, vrtule vymenena za GWS 9x5. Start trosku adventure, ale let vcelku v pohode. Ale prichazeji prihlizejici (deti a tatkove "ze pry mi to dobre leta"), odhanim je, nicmene si zacinam verit a riskuji (vykruty, lopingy) :roll: No a pak slysim detsky hlasek "to by bylo skvelyyyy kdyby byla havarka tati", no co myslite ze se stalo ... sel jsem na pristani, ale preletel jsem si v zatacce nad hlavou a pri male rychlosti pad po kridle do pole :oops: Zlomena vrtule, natrzena a prohnuta vyskovka, jsem samozrejme nasr... :evil:

4. let (dnes po tydnu) : letadlo pouze RADNE VYVAZENO (do cenichu zavazi, baterie posunuta), zhruba 7,5cm od nabezky :!: Start v pohode, let v pohode (drobne trimovani), pristani v pohode, dalsi lety uz pohoda, nadherne poletani :D

Hodnoceni : Mustang (od SAD) je to fakt povedene ero, ale teziste je potreba bezpodminecne dodrzet ! Leta to skoro samo, hodne ero, bacha na nizke rychlosti a musim potvrdit, ze se pod plnym plynem lehce zveda (neresim :) V uvedene konfiguraci jsem dnes na poli vydrzel cca 30 minut se tremi lety (max pul plynu) a co se vykonu tyce, je to naprosto dostacujici. Takze zatim jsem nadsen :D

PS: Diky za rady Horovi a Copovi a tomuto vlaknu.
Mini Corado, Mustang P51D, Vespid, Funcub - Futaba T8FG
---
http://rcmapy.cz/cs/map/1/location/300
Hora
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Hora »

Není zač jsem rád, že jsi spokojen.
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
zollod

Upevnění křídla a křidélek

#108 Příspěvek od zollod »

Dávali jste panty (závěsy) na křidélka/výškovku/směrovku?
Když ano tak jaké?
Zdá se mi dle tuhosti výškovky,že panty by nezaškodily.
Chci přidělat křídlo na pevno.
Je pitomost cpát elektroniku a baterky zezhora? Asi pak musím udělat hlubokou díru kvůli těžišti, že? Máte to někdo zezhora?
Mám stříďák TowerPro-A2409-18 1000kv / 180W - outrunner, jak ho přidělat k motorovému loži? Fotka by moc pomohla
mail: zloderer@volny.cz

Dík za každou cennou radu

Teď jdu nakoupit zbylou potřebnou bižuterii a o weekendu jdu pokračovat ve stavbě.
Hora
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Hora »

Žádné panty, jen to musíš předem pořádně rozhýbat a hlavně se neboj občas v tom rupe nepříjemně, ptal jsem se na to přímo pana Šplíchala.
Neboj se mu zavolat je velice ochotný a každá rada byla moc fajn.

Fotky bych Ti poslal a když budeš mít křídlo napevno tak by Ti to moc k ničemu nebylo. Jen pozor baterku dej opravdu dost dopředu, ale to už tady někdo i psal.
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
zollod

#110 Příspěvek od zollod »

To Hora ...
Dík za radu, rozhýbám..
apropo, mám také podvozek od ŠAD-u, vypadá bytelně i s pojistkou koncových poloh,takže servo nemusí držet zátěž dopadu.
Rád si popovídám s řešiteli stejného problému ...jak a kam přesně přidělat podvozek a jak na něj kolečka ... zda upravit délku osy,zdají se mi dost vysoká..to ale postupně.
vzhledem k jeho váze asi celkem zahýbá s těžištěm.
happy_cz
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od happy_cz »

Podvozek od SADu je prave tenhle Mechanical Retracts 3.5mm x 140mm long, podle toho co tam pisou to vypada, ze je drat krehky a je potreba jej pri ohybani nahrat :idea: Neco o montazi zatahovaku je tady
Instalovat urcite budu (servo hs81), ale je otazka kdy :lol:
---
zollod

#112 Příspěvek od zollod »

No myslím že pro ohyb se budou muset přímo rozžhavit, je to velice slušná ocel,ohnuté do háku by asi udrželo i mně. Vyšroubováním čevíka na imbus,se dá ocelová tyčka uvolnit a buď nahradit uhlíkem, jak to píší na UH anebo si s tyčkou pohrát mimo mechanizmus.

Apropo, teď si hraju s uchycením motoru (outrunner s předními dírami na šrouby pro uchycení http://www.unitedhobbies.com/unitedhobbies/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5499&Product_Name=Brushless_Outrunner_TowerPro-A2409-18_1000kv_/_180W) dostal jsem ho od pana Šplíchala ale bez armatury. Podobný problém si asi měl s AXI-nou,ne?
zollod

Podvozek od ŠAD-u

#113 Příspěvek od zollod »

Jo a ještě jedna věc ...servo musí mít zdvih min. 20 mm - to je rozdíl, mezi zasunutou a vysunutou ovládací páčkou. Jak jsem už psal podvozek má v krajních polohách aretaci, takže nezatěžuje servo.
happy_cz
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od happy_cz »

add podvozek : nahrada ocelove tycky uhlikem je taky mozna varianta
add motor : k axi jsem si koupil sadu pro obracenou montaz :)
---
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od j3nda »

to kridlo ma moc velky uhel nabehu, bylo nutne odriznout, vyztuzit a znovu vlepit tentokrate uz potlacenou vyskovku - jinak ok, nakonec jsem do toho vrazil motor Arrowind 2215-20, vrtule APC 9x4,7 a 4x A123 a ta hmotnost mu vylozene slusi - lita skoro jak balzovej :D
http://picasaweb.google.cz/RCj3nda/P51Mustang
zollod

#116 Příspěvek od zollod »

Tak postaveno,ještě oblepit a pak ...zalítat..musím najít někoho zkušenějšího.
Podvozek,jsem neměl odvahu napoprvé přidělat a tak zbyde trávníček a asi pár polámaných vrtulek-doufám že letadlo zůstane vcelku.

Taky se vám stane, že hned jak postavíte éro, víte co by ste dělali příště jinak?
Mustang od ŠAD-u uletěl definitivně, DX6i,simulátor FMS s připojením na DX6i
Mustang od Ježíška (Phoenix) 1420 mm se spalovákem ASP 46a (7,5 ccm) - již postavený připravený k letu
Hora
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od Hora »

zollod píše:Tak postaveno,ještě oblepit a pak ...zalítat..musím najít někoho zkušenějšího.
Podvozek,jsem neměl odvahu napoprvé přidělat a tak zbyde trávníček a asi pár polámaných vrtulek-doufám že letadlo zůstane vcelku.

Taky se vám stane, že hned jak postavíte éro, víte co by ste dělali příště jinak?

Jasan viděl bych to jako normálku, bohužel dvakrát stejné éro asi stavět nebudu.
valino
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od valino »

Čus
Zrovna tohle letadlo jsem stavěl pro sebe, pak pro kámoše, teď jedno opravuju (EPP puzzle) a přemejšlím, že si to dám ještě jednou, ale se spalovákem. Mám plonkovou ASP 6,5. Je to fakt dobrej stroj.
zollod

#119 Příspěvek od zollod »

Tak a dnes jsem si polétal, bez rozbití čumáku, vrtule nebo uražení podvozku.

Dík patří J3ndovi za trpělivost i rady. Dosavadní bilance: 1 spálený a 1 zadřený motor, 2 polámané osičky (při sumarizaci se divím, že jen dvě, měl jsem pocit že mnohem víc) asi 6 polámaných vrtulí.

Tvrdohlavost a zejména dřina na trenažéru malinko vyvrátila to, že se dá naučit létat jen na Sky Lady a jemu podobných letadlech, tím je ale nechci ani náhodou hanit.
Musím přiznat, že v jednu chvíli mi J3nda při pohledu na moje někdy několikavteřinové lety končící držkopádem poradil,abych si nejdříve postavil hornoplošníka, ale já mám tvrdou makovici.
Teď mně samozřejmě čeká ještě pilování a možná i spousty pádů,ale koho ne,že?
Takže moje zkušenost: nezačínat bez někoho zkušenějšího, kdo poradí a poprvé vám to zvedne do vzduchu a za vás přistane.

P.S. ještě jedna super zkušenost : když se na moje "lety" díval J3nda i další zkušenější borci, tak místo posměchu přišlo povzbuzení, že i oni padali a rozbíjeli si "čumáky" a kdo prý není ochoten si pamatovat své začátky, že je pitomej. Tohle hodně povzbudilo.

Tak létání na Mustangu ZDAR
Mustang od ŠAD-u uletěl definitivně, DX6i,simulátor FMS s připojením na DX6i
Mustang od Ježíška (Phoenix) 1420 mm se spalovákem ASP 46a (7,5 ccm) - již postavený připravený k letu
Hora
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od Hora »

Gratuluji k úspěchu.
Kdo nespadl, ten neví o čem je lítání.

Možná je někdo tak geniální, ale já nikoho takového neznám :D
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“